TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Elgato Key Light Mini

Videolys i lommeformat

Elgato Key Light Mini giver dig godt og billigt lys til videooptagelse og streaming. App’en gør sit bedste for at ødelægge oplevelsen.

forfatter
Publiceret 05/09/2022 - 08:00
Karakter
Elgato Key Light Mini
L&B mener
Solidt opbygget. God lysstyrke til næroptagelser.
Netværksopsætningen på mobil er kafkask, og app’en er mildt sagt bøvlet. Der medfølger end ikke den mest primitive trefod i kassen. Ejheller en strømforsyning.
Specifikationer
  • Type: Foto- og videolampe
  • Farvetemperatur: 2900 – 7000 K
  • Nøjagtighed: CRI > 94
  • Lysstyrke: 800 lumen, trinløst dæmpbar
  • Batteritid: 4 timer ved 50% lysstyrke
  • Opladning: USB-C (5V min. 2A, medfølger ikke)
  • App: Control Center
  • Tilslutning: USB-C, WiFi, 6,3 mm stativgevind
  • Dimensioner og vægt: 147 x 100 x 17 mm (BxHxD), 300 g
  • Web: elgato.com
Vejl. pris 666Pr. 05/09/2022 Produktside

Med en moderne kameramobil kan enhver optage video i passabel 4K-kvalitet. Så hvad mangler man – ved siden af talent – for at kunne blive den næste Joe Russo? Man mangler lys! For imens kameraet faktisk er fornuftigt, kan den indbyggede lysdiode, der går under navnet blitz, ikke bruges til andet end at skræmme kæledyr med.

Elgato Key Light Mini er en alt-i-en videolampe til hobbyinstruktøren. Men den kan selvfølgelig også bruges, hvis du planlægger en karriere indenfor youtuberi.

Enheden er flad og rektangulær. Og ligger den med den sorte bagside opad, kan den nemt blive væk mellem eksterne harddiske og mobiltelefoner på skrivebordet. Faktisk kom jeg flere gange i løbet af testen til at samle den forkerte enhed op fra bordet.

Key Light Mini Lifestyle Shot 06
Elgato Key Light Mini er en kompakt, selvbåren videolampe med indbygget batteri og app-styring. (Foto: Elgato)

Selvbåren enhed

Forsiden er dækket af en mat, hvid skærm, og betjeningen udgøres af en vippe- og trykknap til at justere lysstyrke og farve samt en trykknap, der tænder og slukker. Der er også en USB-C-port til opladning og en 6,3 mm (1/4”) skruefatning, der kasser til et kamerastativ.

Der er indbygget batteri i Elgato Key Light Mini. Batteritiden er opgivet til fire timer ved halv lysstyrke. Og to timer med alle 800 lumen smældende lige i ansigtet. Der kræves en kraftig oplader (2 ampere), men den medfølger ikke.

Elgato Key Light Mini er en ret billig enhed, så jeg forventer ikke at finde en professionel trefod i kassen. Men en eller anden form for holder eller skrivebordsstativ til at komme i gang ville være en hjælp. Bagsiden er magnetisk, så lampen kan sættes op på et whiteboard eller et køleskab, hvis du har en af delene ved skærmen, kan den bruges. Men ud over dette virker magnetmonteringen mest som en gimmick.

Key Light Mini Lifestyle Shot 18
Der er kontroller på selve lampen til at indstille farvetemperatur og lysstyrke. (Foto: Elgato)

Håbløs styrings-app

Lysstyrke og lystemperatur (2900-7000K) kan indstilles direkte på lampen, men nemt eller logisk er det ikke. Det er her, app’en Control Center og Wi-Fi kommer ind i billedet,

Elgato Key Light Mini kan fjernstyres fra Windows, Mac, Android og iOS. Hvilket er udmærket. At sige, at app’en er velfungerende eller logisk, ville til gengæld være en tilsnigelse. Jeg prøvede app’en i Android- og Windowsudgaven. Eller prøvede på det. Under Android måtte jeg simpelt hen give fortabt. Trods utallige forsøg lykkedes ikke at parre lampen med nogen af husets netværk.

Under Windows gik det lidt bedre. opsætningsprocessen var stadig bøvlet, og programmet slog PC’ens netværk til og fra flere gange i processen. Det virker. Men når man har set, hvordan langt mere komplekse produkter, som for eksempel multirumshøjttalere, kan kobles smertefrit til netværket, så har Elgatos programmører en hel del at lære.

Key Light Mini Lifestyle Shot 11
Via app’en kan du synkronisere flere lyskilder fra samme producent. Hvis du har held til at få app’en til at virke. (Foto: Elgato)

Det gælder også selve Windows-app’en, hvis programvindue insisterer på at være låst fast til ét bestemt sted på én bestemt skærm. Og som automatisk skjules, så snart man klikker i et andet vindue. Installationsrutinen er i øvrigt lavet med Windows Installer – et noget bedaget program, hvis seneste udgave er fra 2009!

Mærkværdigheder til trods, så fungerer Windows-app’en dog, og man kan justere lysstyrke og farvetemperatur og lysstyrke på Elgato-lampen. Programmet giver også mulighed for at synkronisere flere lamper eller andet udstyr fra samme producent, samt til at bruge den såkaldte Studio Mode, hvor lamperne får strøm via USB hele tiden i stedet for at bruge batteriet. Her bliver savnet af medfølgende oplader akut.

Key Light Mini Lifestyle Shot 05
Hvis du har planer om en karriere som streamer, er der også brug for lys. (Foto: Elgato)

Konklusion

Elgato Key Light Mini er grundlæggende et fornuftigt produkt, der bliver ladt i stikken af en grundlæggende elendig software. Hvis du har held til at få styrings-app’en sat op, vil lampen være et udmærket værktøj til det prisbillige fotostudie eller til at få god belysning i marken. Prisen er rigtig fin, men en trefod i boksen og et bedre styreprogram kunne have løftet produktet op i en helt anden klasse. En oplader ville også hjælpe på vurderingen.

 

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+. Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

Skriv en kommentar

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
MSI RTX 40: Ny prisvindende serie af bærbare Tag springet til det enestående med de nye grafikkort i GeForce RTX 40-serien og 13. generation Intel Core-processorer.
lbpluss
Telezoom til Leica SL Relativt prisvenlig zoom til naturfotografer.
lbpluss
Drone til Reels-videoer En lille detalje gør, at DJI Mini 3 skiller sig ud fra andre droner.
lbpluss
Dette objektiv giver ægte biograffilm Hvordan får Hollywood-film det dramatiske og cinematografiske udseende? Svaret ligger i anamorfiske objektiver. Dette fra Sirui kan mange desuden få råd til.
lbpluss
Lysstærkt portrætobjektiv til Fujifilm Samyang præsenterer det objektiv, Fujifilm mangler.
lbpluss
Glimrende videokamera til proffer Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 er et fabelagtigt kamera for seriøse filmskabere. Men er det ikke lidt for tæt på storebror – også i pris?
Følg Lyd & Billede