Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: DJI Mini 3 Pro

Lige så avanceret som de store

DJI’s mindste kameradrone er så lille, at den må flyves overalt – og stadig avanceret nok til at opnå professionelle resultater.

Skrevet af / 10/07/2022 - 14:00
DJI Mini 3 Pro
John Alex Hvidlykke

Kameradroner er ikke længere noget, der er forbeholdt professionelle fotografer. De allermindste droner kan flyves, uden at man behøver at bestå en officiel prøve – og er så billige, at de fleste har råd til at blive hobbypiloter.

DJI Mini 3 Pro er den hidtil mest avancerede minidrone fra kinesiske DJI. Og selv om den er så lille, at den kan ligge i en jakkelomme, har den funktioner, der hidtil har været forbeholdt større, semiprofessionelle droner.

DJI Mini 3 Pro vejer blot 249 gram, hvilket bringer den ned under den magiske grænse på 250 gram, hvor der ikke kræves droneprøve for at få lov til at flyve. Og hvor dronen samtidig må bruges næsten hvor som helst. Også i byområder.

DJI Mini 3 Pro 12
DJI Mini 3 Pro er en drone i lommestørrelse. (Foto: DJI)

Ny gimbal kan filme lodret

Tredje generation af DJI Mini ligner sine forgængere. Den mest synlige forskel er gimbalen, som 4K-kameraet nu er ophængt i. Den kan vippe kameraet op til 90 grader nedad og 60 grader opad i forhold til flyveretningen. Kameravinklen kan styres trinløst via fjernbetjeningen.

Du kan altså filme lige ned mod jorden under flyvning og derpå panorere op til vandret. Skulle du af en eller anden grund få lyst til at filme i højformat, kan kameraet også tiltes 90 grader. Det er fortsat en dårlig idé – men du mister ikke kameraopløsning.

Ligesom på DJI Mini 2 er video-opløsningen 4K (3840 x 2160 pixel), men den maksimale billedfrekvens er øget til 60 billeder i sekundet. Kameraet kan også tage stillbilleder med op til 48 megapixel opløsning (mod 12 megapixel på forgængeren).

Dronen kan købes i to udgaver: En grundpakke med dronen alene, til styring fra mobilen, og en udgave med egen fjernbetjening kaldet DJI RC, med 5,5 tommers touch-skærm og to joysticks. Vi testede udgaven med fjernbetjening.

DJI RC
Dronen kan styres med mobilen eller med en dedikeret fjernkontrol – som er en god ekstrainvestering. (Foto: DJI)

Sikret mod kollision – næsten

DJI Mini 3 Pro er blevet opgraderet på intelligensen med automatisk kollisionssikring under normal flyvning (i den hurtige Sport Mode er sikringen slået fra). Det er en stor fordel, når dronen skal flyves i tætte omgivelser – eller i hænderne på utrænede piloter.

Du kan flyve helt tæt på folk (husk at spørge dem først!) eller styre lige mod et træ. Dronen stopper automatisk omkring en halv meter væk og står stille i luften, indtil forhindringen flytter sig, eller dronen styres uden om.

Dronen er udstyret med sensorer hele vejen rundt samt på undersiden. Men ikke på oversiden. Hvad jeg fik bekræftet, da jeg startede dronen under et træ – og den prompte styrtede til jorden!

Begyndervenlig

Små begynderuheld til trods er DJI Mini 3 Pro så nem at styre, at også helt utrænede piloter som undertegnede kan flyve med den. Og takket være en skarp 6 tommers farveskærm var det forholdsvis let at følge video-feedet fra dronen.

Den lille lommehelikopter var overraskende manøvredygtig og reagerede tålmodigt på den utrænede pilots kommandoer. Med forhindringssensorerne var flyvningen forholdsvis sikker.

DJI Mini 3 Pro er opgivet til en rækkevidde på op til 12 kilometer på åbent land. I bymæssig bebyggelse falder signalrækkevidden til 1,5-3 km ifølge DJI. Men eftersom dronereglerne foreskriver, at man skal have øjenkontakt med dronen, er det et teoretisk spørgsmål, medmindre man er stærkt langsynet. I praksis oplevede jeg signaludfald på godt en halv kilometers afstand.

DJI Mini 3 Pro 3
Da dronen vejer under 250 gram, kan den flyves stort set hvor som helst og uden krav om dronekørekort. (Foto: DJI)

Actionscener

Men Mini 3 Pro er heller ikke skabt til langdistanceflyvning, men til at filme fra vinkler, som man ikke ser fra jorden. Den er også perfekt til actionoptagelser af sport og andre aktiviteter, hvor man på skærmen kan udpege en person eller et køretøj og bede dronen om at følge efter.

Flyvetiden er begrænset til lige over en halv time på et standardbatteri, og dronen holder regnskab med, hvornår batteristyrken er så lav, at den er nødt til at vende hjem. Man kan også hele tiden kalde dronen hjem med et tryk på en knap på skærmen. Når det sker, flyver den tilbage til udgangspunktet og lander automatisk. Medmindre den bliver forhindret i det …

Muligheden for at flyve alle steder giver adgang til nye vinkler og motiver. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Flyv ikke i uvejr

DJI Mini 3 Pro er perfekt til “helikopteroptagelser” på en smuk solskinsdag. Men den lillebitte drone er ikke vejrsikret, og den er i kraft af sin lave vægt også en kastebold for vinden.

Det fik jeg at mærke, da jeg ville lave optagelser på landet. Efter at have fløjet dronen nogle hundrede meter over skov og marker begyndte det at trække sammen med regnskyer. For ikke at risikere noget trykkede jeg på “Flyv hjem”-knappen. Det fik dronen til at stige til 100 meters højde, som er den “sikre” flyvehøjde, der bruges, når der flyves på autopilot.

Men i stedet for at vende hjem blev dronen grebet af vinden, som i 100 meters højde var over de 15 meter i sekundet, som dronens små motorer kan klare. Hvorpå fjernstyringen meddelte, at dronen ville lande med det samme. Et eller andet sted i skoven – hvor sandsynligheden for at finde den igen ville være lille!

Det lykkedes at nægte landing og tvinge dronen ned i en højde, hvor den kunne styres igen. Og så flyve den retur på manuel styring. Men det gav respekt for vejret!

Øjet på himlen

DJI Mini 3 Pro kan filme i 4K-opløsning og med 60 billeder i sekundet. Hvilket er rigeligt til enhver brug. Hvad der er vigtigere, er, at billederne under normale lysforhold er skarpe og fri for billedstøj og artefakter. Og når dronen står stille i luften, er den en stabil og fast kameraplatform. Faktisk udgør hastigheden på microSD-kortet og pilotens manøvrer med joystickene den største udfordring for at få stabile billeder.

Selv om video er sjovt, kan kameraet desuden tage rigtig udmærkede stillbilleder. Opløsningen er op til 48 megapixel. Og selv om det ikke slår spejlreflekskameraet på optisk kvalitet, får man billeder, der imponerer i kraft af motivet. Det er som at have et 25 meter højt kamerastativ!

DJI 0042 DJI 0089 DJI 0091 DJI 0033 DJI 0054 DJI 0057 DJI 0063
<
>
DJI Mini 3 Pro kan optage stillbilleder i 48 megapixel kvalitet. Det er som at have et 25 meter højt kamerastativ. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Flyv hensynsfuldt

At dronen efter luftfartsreglerne kan flyves hvor som helst, er ikke nødvendigvis det samme som, at den bør flyves hvor som helst. Med DJI Mini 3 Pro har du et kamera, der i stand til at filme folk, hvor de mindst venter det. Den kan med lethed stå stille i luften og filme ind ad et vindue på 25. etage eller fotografere solbadende i villahaver. Her gælder det om at have fornuften med på turen.

Til gengæld er det et pragtfuldt værktøj til optagelser af sport (eller live-rollespil), hvor deltagerne på forhånd har givet tilladelse til det.

DJI Mini 3 Pro 4
Selv om den er lille, har DJI Mini 3 Pro funktioner, der kan måle sig med de større modeller. (Foto: DJI)

Konklusion

Selv om DJI Mini 3 Pro ligner et stykke legetøj, er lommedronen lige så avanceret som de fleste droner, der vejer og fylder det dobbelte. Set i forhold til den foregående generation får man langt bedre kamera og intelligente sikkerhedsfunktioner, der om ikke garanterer, så i hvert fald giver en bedre chance for, at selv en amatørpilot får dronen hjem igen i god behold. Med professionelt udseende video på hukommelseskortet.

Gimbalen gør det muligt at lave lodrette panorereringer eller filme direkte nedad. Prisen er desværre steget til næsten det dobbelte, hvilket gør, at Mini 3 Pro nok får vores velfortjente anbefaling, men må nøjes med næsthøjeste karakter.

Karakter
DJI Mini 3 Pro
Premium

Lyd & Billede mener

Kan lave avancerede skud. Automatisk kollisionssikring. Må flyve stort set alle steder. Næsten dobbelt så dyr som forgængeren. Ingen kollisionssikring opadtil. Ikke beskyttet mod vand.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Lyd & Billede
Scroll to Top