Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Canon EOS R6

Canons mindste sportskamera

Canon EOS R6 er et lynhurtigt kamera, først og fremmest til sport og action.

Skrevet af / 13/07/2020 - 09:00
Canon EOS R6
Lasse Svendsen

Knap to år efter at Canon lancerede sit første spejlløse systemkamera i fuldformatklassen, er status fire modeller. Fem, hvis vi medregner EOS Ra, som er en specialudgave af debutmodellen EOS R til astrofotografering.

EOS RP er seriens billigste model med gennemførte allround-egenskaber, EOS R5 er flagskibet med ekstrem opløsning og 8K-video, mens EOS R er seriens entusiastmodel.

Den nye EOS R6 er sport- og actionversionen af RP, bygget med samme hus i polykarbonat, men vejrbestandig og med flere ekstrafunktioner. Kameraet har bl.a. en indbygget billedstabilisator med stabilisering på op til otte eksponeringstrin (!).

Bemærk, at det er, når kameraets indbyggede femaksers stabilisator arbejder sammen med den optiske billedstabilisator i RF 24-105mm f4 på 105mm brændvidde. Det er ikke desto mindre rekord for et fuldformat systemkamera, og ingen af konkurrenterne er i nærheden her.

Klassens mest imponerende billedstabilisering, når kameraet er monteret på en RF 24-105mm f4.

Kameraet er bygget til fart, og skudhastigheden på op til 20 billeder pr. sekund taler sit tydelige sprog. Canon har også trimmet kameraets autofokus (0,05 sekunders respons og følsom ned til -6,5 trin), som har fået bedre sporingsegenskaber og en mere præcis øje-, ansigts- og dyresporing.

Kameraets autofokus har også 6.072 fokuspunkter at vælge imellem eller gruppere og flytte rundt imellem – og med. Canon har udviklet autofokusalgoritmen ved hjælp av deep learning og AI (Artificial Intellligence), for at kameraet skal være endnu bedre til følgefokus.

Billedsensoren er en variant af den samme 20 megapixels CMOS fuldformatsensor, som vi testede i EOS 1D X Mark III, og kameraet kan optage 8- og 10-bit 4K UHD-video internt, eller 10-bit video eksternt. Det har også fået to UHS-II-kompatible SD-kortpladser, og det har både mikrofonindgang og hovedtelefonudgang.

Alle de tilslutninger, man har brug for.

Det har i det hele taget mange af de egenskaber, en naturfotograf, men muligvis ikke en landskabsfotograf, vil efterspørge. Nogle af de vigtigste punkter at bemærke ved EOS R6 er:

  • 20 Mp fuldformat CMOS-billedsensor
  • Hurtig skudhastighed på 12 (mekanisk lukker) og 20 fps elektronisk
  • 072 punkters Dual Pixel CMOS II autofokus
  • 8-trinns billedstabilisator med RF 24-105/4 på 105mm
  • ISO 50-102.400
  • 4K/50p UHD-video, 8-bit 4:2.0 og 10-bit 4:2:2
  • Full 1080 HD 120 fps
  • 2 x SD/SDHC/SDXC UHS-II-kortpladser
  • 3,7 Mp OLED-søger
  • Drejelig 1,62 Mp pegeskærm
  • Integreret Wi-Fi og Bluetooth
  • Vejrbestandigt kamerahus
  • BG-R10-batterigreb som ekstraudstyr
  • WFT-R10-batterigreb med Wi-Fi som ekstraudstyr

Som man kan se på specifikationerne, er kameraet meget hurtigere end de fleste spejlløse fuldformatkameraer – og det har lavere opløsning end alle de nyere spejlløse fuldformat systemkameraer i dagens marked. Bortset fra Sony a7S II.

EOS R6 har større batteri end EOS RP og dobbelt så god batteritid.

Det udelukker landskabsfotografering for mange, men kameraet er langt bedre egnet til sport, action og fotografering af vilde dyr. Det sørger kombinationen af ekstrem skudhastighed og lynhurtig følgefokus for.

Sony a9 II er Canon-kameraets nærmeste konkurrent, da det er det eneste blandt spejlløse fuldformatkameraer, som klarer en skudhastighed på 20 billeder i sekundet, ligesom EOS R6, men Sony-kameraet er betydelig dyrere.

Joystick

Ligheden med EOS RP er slående, uanset hvilken vinkel man ser kameraet fra. Låseknappen, som slår flere af knapperne fra, er udskiftet med en låseknap som den på EOS R. Batteriet er meget større her, og batteritiden er angivet til 510 eksponeringer pr. opladning, over det dobbelte af EOS RP.

Joystick-knappen kan bruges til at flytte fokuspunkter, eller man kan bruge fingeren på pegeskærmen.

Mens RP har én, har R6 to SD-kortpladser, og på den anden side er der som tidligere nævnt indgange til mikrofon, hovedtelefoner, fjernbetjening og USB-opladning – og en HDMI-udgang. Præcis som på RP-modellen.

Men på bagsiden har R6 fået en joystick-knap, som både kan bruges til at bladre i menuer og flytte fokuspunkter. Det sidste kan også gøres på den drejelige pegeskærm. On/off-knappen er flyttet til venstre, og på venstre side af søgeren har Canon placeret en Rate-knap, så man kan give billeder og video en bedømmelse på op til fem stjerner.

EOS R6 har fået en bedømmelsesknap ved siden af menuknappen.

Skarpere OLED-søger

Firevejsknappen bagpå er udskiftet med et indstillingshjul, som vi kender det fra de fleste af Canons systemkameraer, og på forsiden har man fundet plads til en programmerbar knap. I lighed med EOS RP er der ingen indbygget blitz på R6.

Grebet er stort og ligger godt i hånden. Søgeren er skarpere og meget bedre at bruge, og kameraet er samlet set endnu mere tilfredsstillende at fotografere med.

Godt håndgreb og overskuelig betjening giver et brugervenligt kamera.

Brugervenligheden er efter min mening endnu bedre end på EOS RP, og R6 har de samme helt essentielle Canon-knapper. Nemlig M-Fn, som sidder ved udløserknappen og giver umiddelbar adgang til ISO-indstilling, serieoptagelse, servofokus, hvidbalance og blitzkompensering, når programhjulet står i P, Tv, Av, M, Bulb eller Fv.

Eksponeringskompensation og flere andre indstillingsvalg er tilgængelige under Q-knappen på bagsiden. Tryk og blad med indstillingshjulet, eller fingeren, til den foretrukne indstilling.

Fokusvalg

Dybere nede i skærmmenuerne er der mere sekundære funktioner som finjustering af fokus (AF3), hvor man kan justere sporingsfølsomhed og accelerations- og decelerationshastigheden i fire af de viste indstillingsvalg: Case 1, alsidig universalindstilling, Case 2, sporing af og overblik over forhindringer, Case 3, fokus på motiver, som pludselig når fokuspunkterne, Case 4, fokus på objekter med hurtig acceleration og deceleration. Der er også en Auto-indstilling, hvor kameraets fokusalgoritmer tilpasser sig bevægelserne.

Den drejelige pegeskærm er et must til videooptagelse.

Man kan også vælge, om kameraet skal fokusere på øjne, ansigter eller dyr, og fotografen kan vælge otte forskellige fokusmodes: sporing med eller uden ansigter/øjne, punktfokus, etpunktsfokus, udvidet fokusområde i kryds eller firkant, zonefokus og vertikal eller horisontal gruppering af fokuspunkter i én zone.

Video

Kameraet leverer upåklagelig videokvalitet i både HD og 4K. Rullende lukker, hvor vertikale linjer bøjer sig ved panorering, er moderat, og en 4K-video er skarp, støjfri og ser i det hele taget vældig godt ud på en stor 4K-skærm.

Kameraet beskærer udsnittet lidt i 4K, hvor 94 procent af den horisontale linje bruges. Det er så lidt, at 24 mm bare bliver 25,4 mm, når beskæringsfaktoren er lagt ind.

Kameraet interpolerer pixels fra 5,1K-opløsning og oversampler til 4K, og det er muligt at filme i 4K også med en beskæringsfaktor (crop) på 1,6x. Praktisk hvis man har brug for mere rækkevidde i form af længere brændvidde. Læg mærke til, at hvis man aktiverer den digitale bildestabilisator, når man er i videomode, så beskæres billedfladen med en faktor på omkring 1,5x.

Det er ikke Canons mest avancerede videokamera, men det kan trods alt optage 8-bit 4:2:0 UHD og 10-bit 4:2:2 Canon Log eller 10 bit HDR PQ internt og sende 10-bit 4:2:2 til en ekstern optager. Så helt blottet for videoegenskaber er det ikke, selv om man ikke kan vælge andet end IPB-komprimering af 4K, hvis ikke Canon Log er valgt.

Canon-kameraet mangler den statusskærm på toppen, som EOS R og R5 har, og kamerahuset er egentlig en vejrbestandig udgave af EOS RP.

Når Canon Log er valgt, har man et 12-trins dynamisk område til rådighed, i HEVC /H.265), og farverummet udvides lidt fra BT.709 til BT.2020. Fotografen kan vælge mellem manuel eller fuldautomatisk eksponering på video, og der er både fokusmarkering (focus peaking) og zebra (eksponering) i to niveauer i videomode.

Det er også muligt at hente stillbilleder fra 4K-video, i 8,3 megapixels opløsning, og man kan optage timelapse i både 4K og full HD – begge i All-Intra med 470 Mbit/s.

Fotografen kan også justere lydstyrken til hovedtelefonerne på kameraet.

Skudhastighed og fokus

At man kan serieoptage på 12 billeder pr. sekund med mekanisk lukker og hele 20 billeder pr. sekund med elektronisk lukker, er kameraets allerstørste styrke. Heldigvis er Canons toptrimmede autofokus formidabel til at hænge på, når billederne tages i så rasende hurtigt tempo, og det er ikke mange billeder, man mister, fordi de er ude af fokus.

Billederne bliver derfor skarpere med R6 end med de fleste fuldformat systemkameraer, når man fotograferer på serieoptagelse, hvad enten det er 12 eller 20 billeder pr. sekund. Kameraets autofokus er godt med, også når lyset aftager, og den er lynhurtig og lydløst til stede under actionfotografering.

Sammenligningen med EOS 1DX Mark III er nærliggende, og under de fleste forhold vil træfprocenten fra EOS R6 ikke stå tilbage for 1DX Mark III.

Billedkvalitet

Med den samme CMOS-billedsensor på 20 megapixels må R6 se sig slået af selv EOS RP med 26 megapixels og Nikon Z6 og Sony a7 III med 24 megapixels, men så er de heller ikke i nærheden af Canon-kameraets skudhastighed.

Fotografer som er på udkig efter mere opløsning, det kan være landskabs-, bryllups- eller studiefotografer, bør hellere overveje EOS R5 med 45 megapixels – som også kan skyde op til 20 billeder pr. sekund i en serie – eller Sony a7r IV med 61 megapixels.

EOS R6 kan lagre billeder i 14-bit raw-format, 12-bit med elektronisk lukker og 8-bit jpeg med to kompressionsfaktorer, men også i 10-bit HEIF (kun med mekanisk lukker), hvis man vælger HDR PQ-kvalitet i menuerne.

Bedre OLED-søger her end i EOS RP, som heller ikke har indbygget blitz.

De fleste i målgruppen til dette kamera vil nok vælge raw-filer til de vigtigste jobs og jpeg til sport. For det er kun, når man vælger jpeg, at udløseren kan holdes nede i næsten det uendelige på serieoptagelser. Skyder man raw-filer på fuld hastighed, må bufferen tømmes med jævne mellemrum, cirka 10-15 sekunder med optagelse, men det hjælper selvsagt lidt med et hurtigt hukommelseskort.

Billedkvaliteten på stillbilleder er ikke overraskende sammenlignelig med EOS 1DX Mark III. Det betyder, at det ikke er her, du får den maksimale opløsning og detaljeskarphed blandt fuldformatkameraer, men til sport og dyrefotografering vil jeg påstå, at det er mere end rigeligt.

Jpeg-filerne er ikke for hårdt komprimerede og har den samme fine tonalitet, som Canon er kendt for, med bl.a. nydelige hudtoner. Raw-filerne giver fotografen meget mere at kaste sig over i efterbehandlingen, men som på EOS 1DX Mark III er billeddynamikken ikke helt på højde med Sony a7r IV eller Nikon Z7.

Støjmængden er godt kontrolleret op til 6.400 ISO, og 12.800 ISO kan være fuldt brugbart i mange situationer, men jeg ville nok ikke gå meget højere end det. Medmindre man accepterer synlig korn- og farvestøj.

Konklusion

Canon EOS R6 er en sej maskine til fotografer, der er mest optaget af fart og præcis autofokus. Kameraets skudhastighed og autofokus nagler fokus til alle billeder med en hastighed på op til 20 billeder pr. sekund. Det er samtidig enkelt at bruge, let at sætte op og giver brugeren en meget tilfredsstillende billedkvalitet, om end ikke førende i klassen. Kvaliteten på 4K-video er rigtig god, og kameraet kan udstyres med mikrofon og hovedtelefoner, men det har ikke lige så avancerede videoegenskaber som EOS R.

Canon EOS R6 er først og fremmest bedst som lynhurtigt stillbilledkamera, og helst til sport, action og vilde dyr, men det er også et glimrende videokamera.

Karakter
Canon EOS R6
High End

Lyd & Billede mener

Kompakt og let med lynhurtig autofokus og skudhastighed. God batteritid og høj brugervenlighed. Glimrende billedstabilisering. Vejrbestandigt kamerahus. Billeddynamikken er en tand bagefter de bedste og moderat detaljeopløsning på stillbilleder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Scroll to Top