Canon EOS 6D

 itemprop
Canon EOS 6D

Trådløst prof-kamera

Full-frame er ved at blive det nye modeord i fotobranchen. Ud fra dette kamera er det let at forstå hvorfor.

Meget høj detaljeskarphed Billedkvalitet i topklasse Brugervenlig Wi-Fi-funktion Relativt kompakt
Skudtakt og fokushastighed efter de bedste i klassen Strømafbryderens placering Ikke fuld søgerdækning

Egentlig er der ikke noget nyt i begrebet full-frame format, som fortæller om den størrelse, billedfladen på billedsensoren har. Kameraer med lige så store billedsensorer som gamle dages 135-film med småbilledformat – 24 x 36 mm – har eksisteret længe. Men de var store, tunge og dyre, og uden for rækkevidde for de fleste entusiastiske fotoamatører. Full-frame kameraer har været forbeholdt de professionelle.

Indtil nu.

Canon skal have æren af at være først til at krympe de store prof-kameraer til normal størrelse med deres første EOS 5D, som kom i 2007. Nu tager de et stort skridt videre med EOS 6D, som er det hidtil mindste og letteste spejlrefleks med full-frame CMOS billedsensor. Fysisk er den næsten identisk med EOS 60D, som bruger en mindre 18 megapixel billedsensor i APS-C format. Men her får man GPS-logging og trådløs overførsel af billeder via Wi-Fi integreret i kameraet.

Skal det være mindre end det med full-frame, så må det blive et Sony RX1 (se testen i denne udgave) eller rammesøgerkameraet Leica 9 (se testen på lydogbillede.dk).

Fordelen ved full-frame billedsensor er, at objektivets foreskrevne billedvinkel ikke ændrer sig. En 24 mm vidvinkel på et EOS 6D ændrer ikke billedvinkel svarende til 38 mm brændvidde, som den gør på et EOS 60D. Desuden er det lettere at beholde smal skarphedsdybde på et objektiv med god lysstyrke, hvor billedfladen ikke beskæres på grund af den brændviddeforlængelse, som mindre billedsensorer giver.

Nedskaleret
EOS 6D kan betragtes som en nedskaleret udgave af EOS 5D Mark III – et af de bedste kameraer, vi har testet. Så 6D har meget at leve op til. Det skal også slås om markedsandele med Nikons nye D600. Også det med full-frame CMOS billedsensor. Med 24 megapixel mod 6D’s 20, vel at mærke.

Canon-EoS-6D-bak

annonce

Billedsensoren er af samme type som – men ikke identisk med – den 22 megapixel CMOS-sensor, som Canon bruger i EOS 5D Mark III. Men EOS 6D har flere enklere løsninger end sin dyrere storebror. Bl.a. er autofokussen mere simpel, med 11 fokuspunkter mod 5D’s 61; skærmen er lidt mindre, men opløsningen er den samme; og søgeren dækker 97 mod 100 procent af billedfladen. Hurtigste lukkertid er her 1/4000 sekund, og skudhastigheden er nede på 4,5 billeder i sekundet.

annonce

Fuld HD-video
Men som nævnt har 6D indbygget GPS og Wi-Fi, som er ekstraudstyr både på EOS 5D Mark III og D600. Canon har længe haft fokus på HD-video, og 6D deler egenskaber med 5D Mark III. Altså fuld 1080 HD-video med 30, 25 eller 24 billeder i sekundet og understøttelse af intra-frame video, som bruges i den professionelle verden.

Billedkvalitet
Med så mange gener fra storebror 5D Mark III er det ikke mærkeligt, at billedkvaliteten er fremragende. Canon-kameraet stiller absolut i samme klasse som rivalen Nikon D600, men nogle små forskelle er der. Og her mener jeg ikke detaljeopløsningen, som i praksis bare er marginalt bedre på D600, men hvordan de to kameraer processerer billedfilerne forskelligt.

Der er ikke megen forskel på råfilerne, men D600 giver lidt bedre grundskarphed på jpeg-filer, end 6D gør. Og D600 er også bedre til støjdæmpning ved høje ISO-værdier, men ikke så meget, at det bør være afgørende. Kameraet blev testet med Canons velprøvede 24-105 mm IS USM zoom og den nye 24-70 mm f/2.8 L II USM til heftige 20.000 kroner. Sammen med 6D er det en super fin, omend kostbar kombination, hvor hvidbalance, lysmåling og farvegengivelse er helt i top.

EOS-6D-TOP-DISPLAY-WiFi-GPS

annonce

Der er heller ikke meget, der adskiller 6D fra 5D Mark III, hvad billedstøj angår. Her kan du fint skyde i svagt lys op til ISO 25.600 uden at bekymre dig særlig meget om generende korn- eller farvestøj, som ikke kan dæmpes i efterbehandlingen. Bevæger du dig videre opad, så bliver støjen fremtrædende og til slut generende.

For de fleste er billeddynamik og farvegengivelse vigtigere. Og her svigter 6D aldrig. Man skal være usædvanlig gnaven for at kritisere toneomfanget på hudtoner eller farvegengivelsen fra blade, blomster eller genstande, for kameraet gør også her et fremragende stykke arbejde. Detaljeskarpheden ligger måske en ganske lille smule efter EOS 5D Mark III og D600, men ikke nok til at have betydning. Billedkvaliteten sidder som en kugle i våd beton. Det er pindehuggeri at kritisere den tekniske kvalitet fra EOS 6D. Det bliver ikke meget bedre end det her.

Ikke kun for professionelle
Noget er der altid at trække ned for. Autofokussen er ganske vist præcis, også i svagt lys, men den følger ikke med på hurtige bevægelser. Skudtakten er god, men ikke ligefrem i action-klassen, og EOS 6D er bedre egnet til professionelle og amatører, som stiller store krav til billedkvaliteten. For dér leverer kameraet til guld. Den store billedsensor ligger ikke meget efter kvaliteten af, hvad det dyrere EOS 5D Mark III leverer, og med GPS og Wi-Fi indbygget er det her det perfekte kamera for alle, som bruger en iPad til at vise eller uploade billeder. Videokvaliteten holder høj klasse, og for dem, der ikke behøver hovedtelefonudgang, er det et godt egnet videokamera også.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Test-abonnement
Gratis i en måned
Få fuld adgang på alle enheder.
6 måneder
Kun 44,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 6 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.
12 måneder
Kun 40,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 12 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.

Fakta

 • Type: Systemkamera med 20,2 MP full-frame billedsensor
 • Optik: 24-105 mm f/4.0 IS USM kitobjektiv
 • Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
 • Højdepunkter: Wi-Fi og GPS indbygget, 1080p/30 fps HD-video, ISO 50-102.400, udvidelse, udskiftelige fokusringe, 4,5 billeder/s.
 • Pris: 15.000 kroner for huset, 23.000 kroner m. EF 24-105 mm IS

Pris

15000 ,-

Bedste priser

  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  4
  Leave a Reply

  0 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  0 Comment authors
    Subscribe  
  newest oldest most voted
  Notify of

  Alternativ till Canon EOS 6D

  (Foto: Canon)

  Canons billigste full-frame spejlrefleks er fuld af kompromiser, men lykkes med det vigtigste.

  (Foto: Nikon)

  Et kamera, der er godt til alting, er utopi, men Nikon D850 kommer meget tæt på.

  Vejrtætnet kamerahus med store indstillingshjul, som man kan betjene med handsker på.

  Pentax beviser, at man ikke har brug for et spejlreflekskamera fra Canon eller Nikon for at få fantastiske billeder.

  (Foto: Nikon)

  Nikon viser, at det kan betale sig at blive ved med det, man er bedst til.

  Foto: Canon

  Canon har gjort det lettere at få flotte billeder med et kamera, der ikke skuffer.

  (Foto: Producent)

  Har du brug for 20x zoom og skarp 4K-video? Så har Panasonic det kamera, du leder efter.

  (Foto: Producent)

  Canons hurtigste kamera passer til krævende brug og kræsne actionfotografer som hånd i handske.

  (Foto: Producent)

  Dette kamera er bestemt ikke for alle, men dem, der har brug for sådan et, vil sætte pris på egenskaberne.

  (Foto: Producent)

  For mærketro entusiaster med en tyk tegnebog og høje krav til billedkvaliteten er det svært at gå galt i byen med Canon EOS 80D.

   data-srcset

  Hvis du vil have spejlrefleks, findes der et godt alternativ til Canon og Nikon.

   data-srcset

  Her er kameraet, der mere end fordobler opløsningen, når du har brug for det.

   data-srcset

  Nikon D5500 er et af de bedste spejlreflekskameraer til amatører.

  Scroll til toppen