Canon EOS 650D

 itemprop
Canon EOS 650D

Endnu bedre bestseller

Med trykfølsom skærm og hurtigere autofokus håber Canon med EOS 650D at beholde førerpositionen i mellemklassen for spejlreflekser.

Rigtig god opløsning Hurtig skudtakt Glimrende brugervenlighed
Billedstøj ved høj ISO Kitobjektivernes ydelse Træg hybridfokus i Live View

Alle, der er interesseret i at tage bedre billeder, bør seriøst overveje et systemkamera. Så øges mulighederne for bedre billedkvalitet, og man har et værktøj, som er modent for krævende opgaver i mange år. For med udskiftelig optik og et bredt udvalg er systemkameraet godt tilpasset forskellige behov.

Canons modeller har været blandt de mest populære længe, og det nye 650D viser med al tydelighed hvorfor. Lige siden 300D blev lanceret i 2003, har EOS-serien ofte ligget på toppen af salgslisterne. Efter mange modelskift og utallige forbedringer er næste led i rækken nu klar.

Det nye EOS 650D ser måske lige så kedeligt ud som forgængeren 600D, og forbedringerne er heller ikke mange nok til, at det er værd at udskifte et velfungerende 600D med 650D. Men selv om ændringerne ikke er store nok til, at kameraet virker spændende for krævende fotografer, er det et trygt og godt valg for den store målgruppe af glade fotoamatører.

Hurtigere fokus
Alt, hvad der var godt ved forgængeren, er videreført her. Nogle knapper er redesignet, display-knappen på toppen er borte, og kameraet har endelig fået stereomikrofoner integreret i spejlhuset, på toppen. Billedsensoren er stadig 18 megapixel, men af nyere generation, og kameraet kan optage HD-video – med fungerende autofokus.

Blandt de vigtigste forbedringer er en helt ny højopløst, vridbar og vendbar trykfølsom skærm, 14 bit processering med understøttelse af milliarder af farver, hurtigere skudhastighed på 5 billeder pr. sekund (fps), øget lysfølsomhed på ISO 25.600 med bedre egenskaber i svagt lys og et meget bedre nipunkts autofokussystem med meget præcis fasebaseret autofokus under video-optagelse. Og live view, så skærmen kan bruges som søger. Den integrerede blitz kan benyttes som sender og trigge andre blitz trådløst. Gerne flere blitz i grupper for bedst mulig lyskontrol.

Ligger godt i hånden
Resten af kameraet er et velprøvet og velfungerende design med gennemgående god ergonomi, tydelig menustruktur, og det er nemt at komme i gang med. Selv med begrænsede kundskaber. Kameraet er godt egnet til amatørfotografen, der gerne vil blive en bedre fotograf og har brug for et godt værktøj, som ikke koster kassen. Med gummierede overflader og et generøst håndgreb ligger kameraet godt i hånden.

Søgeren er lys nok, men ikke særlig stor; til gengæld er skærmen lysstærk med god opløsning og kontrast. Pegefunktionen fungerer udmærket og kan bruges i næsten alle menuvisninger, også når man bladrer i billederne. Et tryk på Q Menu, enten på skærmen eller knappen, aktiverer pegefunktionen på skærmen og gør ændringer af indstillinger til en leg.

annonce

Hurtigt, men …
Med den øgede skudhastighed og forbedret hybrid autofokus er 650D meget bedre egnet til actionfoto end forgængeren. Men bufferen stopper længere serieoptagelser efter få eksponeringer, hvis man skyder råfiler, især kombineret med jpeg-filer. Tricket er at holde sig til jpeg, hvis man skal have lange billedserier.

annonce

Autofokussen under skærmvisning – live view – på stillbilleder eller video-optagelse er mærkbart bedre end på 600D – og man kan fokusere og tage billeder samtidig, bare med en berøring på valgt sted på skærmen – men det går væsentlig langsommere end på f.eks. Olympus OM-D eller Panasonic Lumix G5.

HD-video
En af fordelene ved hybrid autofokus, som kombinerer fasebaseret og kontrastbaseret fokusdetektering, er hurtigere reaktioner, også ved video-optagelse. Med stereomikrofoner og indgang for separat mikrofon er kameraet godt egnet som videokamera. Man kan vælge fuld 1080 HD-kvalitet med enten 24 eller 25 billeder pr. sekund, og overstyre eksponeringen manuelt. En fiffig detalje er muligheden for at sætte alle de små videoklip sammen til en sammenhængende afspilning. Få denne funktion ind i flere kameraer, Canon, den er super praktisk.

Billedkvalitet
Efter flere hundrede billeder med forskellige objektiver og under forskellige lysforhold er der ikke meget at udsætte på billedkvaliteten fra 650D. Men alt afhænger af kvaliteten på optikken. Under testen benyttede jeg Canons nye version af zoomen 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM II, som har fået en stillegående STM-fokusmotor, den nye 40 mm f/2.8 STM og Tamrons nye SP 24-70 mm f/2.8 (Di VC USD). Og der er ikke megen tvivl om, at billedkvaliteten fra sidstnævnte i høj grad overgår den optiske kvalitet fra de to andre. Selv om de kompakte 40 mm til 2.000 kroner giver fotografen høj optisk kvalitet for pengene.

De fleste vil alligevel benytte Canons 18-55 mm eller 18-135 mm STM, begge med optisk billedstabilisator, men de magter ikke at hente potentialet frem i kameraets rigtig gode billedsensor og DIGIC5 billedprocessor. Opløsningen i kameraet og dynamikken i billederne fortjener bedre optisk kvalitet. Noget testplancherne taget med Tamron-zoomen tydeligt viste.

annonce

Som ventet er billeddynamikken og farvegengivelsen af høj kvalitet, hvad enten vi taler jpeg eller råfiler. Selv om råfilerne har lidt mere neutral farvebalance. Kameraets hvidbalance og 63 punkts lysmålesystem rammer meget ofte præcist. Motiver med meget lys eller høj kontrast har en tendens til at blive for lyse gennem overeksponering. Husk at korrigere med eksponeringskompensationen i kameraet under sådanne forhold.

Opløsningen og skarpheden er fremragende. Særlig når jeg studerede billederne fra Canons 40 mm og Tamrons 24-70 mm, men akkurat som med 600D indtræffer billedstøj allerede ved ISO 800. Marginalt nok til at man ikke ser det på A3-udskrifter, men støjen tiltager ved ISO 1600, og ved en lysfølsomhed på ISO 6400 er både kornstøj og farvestøj så tydelig, at man bør efterbehandle billederne. Særlig hvis man tænker på at lave forstørrelser.

Canon har lavet en smart funktion i scenemenuen kaldet håndholdt natscene. Den fungerer således, at fire billeder sættes sammen, og så bruger kameraprocessoren billedfilerne som udgangspunkt for at dæmpe billedstøj. Det fungerer fint nok i svagt lys, men er ingen erstatning for god efterbehandling af billederne.

Opsummering
Canon har ikke lavet store ændringer siden forgængeren 600D. Billedkvaliteten holder stadig topklasse, skudhastigheden og fokushastigheden er væsentlig forbedret, og den trykfølsomme skærm er virkelig praktisk for alle fotografer, uanset erfaringsniveau. Prisen er foreløbig høj, men når den falder, bliver EOS 650D et af de bedste køb i allround-klassen for spejlreflekser.

Med 650D får nybegyndere og viderekomne et gennemført fotoværktøj, som ikke tager lang tid at beherske, og som leverer varen hver gang. Det eneste, det behøver, er endnu bedre optisk kvalitet, som står mål med kamerahusets ydelse og autofokus på niveau med de allerbedste.

Vinder ved bedre optik
Det er ikke bare Canon, der kan lave kvalitetsoptik. Tamrons nye SP 24-70 mm f/2.8 med integreret billedstabilisator er et skarptegnende og fortegningsfrit objektiv med meget høj og jævn ydelse. På alle blænder og brændvidder. Zoomobjektivet dækker 38 til 112 mm på EOS 650D, men 24-70 mm på fuldformatkameraer som EOS 5D Mark III.


Den trykfølsomme skærm gør Canon-kameraet meget praktisk at bruge.


Blitzen fungerer både som fokushjælper i svagt lys og trigger for trådløse blitz.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Test-abonnement
Gratis i en måned
Få fuld adgang på alle enheder.
6 måneder
Kun 44,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 6 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.
12 måneder
Kun 40,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 12 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.

Fakta

 • Type: Systemkamera med 1080p HD-video
 • Billedsensor/opløsning: CMOS/18 MP effektivt, APS-C format
 • Optik (tilsv. 35 mm format): 18-55 mm f/3.5-5.6 (28,8-88 mm)
 • Zoom: 3x
 • Lagring: SD/SDHC/SDXC-kort
 • Skærm: 7,6 cm vridbar trykfølsom skærm, 1,04 mio. billedpunkter

Pris

6999 ,-

Bedste priser

  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  1
  Leave a Reply

  0 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  0 Comment authors
    Subscribe  
  newest oldest most voted
  Notify of

  Alternativ till Canon EOS 650D

  (Foto: Canon)

  Canons billigste full-frame spejlrefleks er fuld af kompromiser, men lykkes med det vigtigste.

  (Foto: Nikon)

  Et kamera, der er godt til alting, er utopi, men Nikon D850 kommer meget tæt på.

  Vejrtætnet kamerahus med store indstillingshjul, som man kan betjene med handsker på.

  Pentax beviser, at man ikke har brug for et spejlreflekskamera fra Canon eller Nikon for at få fantastiske billeder.

  (Foto: Nikon)

  Nikon viser, at det kan betale sig at blive ved med det, man er bedst til.

  Foto: Canon

  Canon har gjort det lettere at få flotte billeder med et kamera, der ikke skuffer.

  (Foto: Producent)

  Har du brug for 20x zoom og skarp 4K-video? Så har Panasonic det kamera, du leder efter.

  (Foto: Producent)

  Canons hurtigste kamera passer til krævende brug og kræsne actionfotografer som hånd i handske.

  (Foto: Producent)

  Dette kamera er bestemt ikke for alle, men dem, der har brug for sådan et, vil sætte pris på egenskaberne.

  (Foto: Producent)

  For mærketro entusiaster med en tyk tegnebog og høje krav til billedkvaliteten er det svært at gå galt i byen med Canon EOS 80D.

   data-srcset

  Hvis du vil have spejlrefleks, findes der et godt alternativ til Canon og Nikon.

   data-srcset

  Her er kameraet, der mere end fordobler opløsningen, når du har brug for det.

   data-srcset

  Nikon D5500 er et af de bedste spejlreflekskameraer til amatører.

  Scroll til toppen