TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

10 digitalkameraer

Når billedkvalitet er vigtigst

Når man har brug for noget bedre end mobilen, er et godt kompaktkamera eller et systemkamera et klogt valg. Her er ti af de bedste netop nu.

forfatter
Publiceret 14/12/2012 - 00:00
Produkter i denne test
 • Nikon Coolpix P7700
 • Samsung NX210
 • Olympus PEN E-PL5
 • Sony NEX-6
 • Casio Exilim EX-ZR1000
 • Olympus Stylus XZ-2
 • Samsung EX2F
 • Fujifilm XF/1
 • Canon EOS M
 • Canon PowerShot G15
 • Få ting kan åbne sindet som musik og gode billeder. Begge dele kræver en koncentreret indsats og vil give dig mange gange indsatsen igen. Fotografiet er et særlig stærkt medium – ikke bare fordi det kan bevare øjeblikket på samme måde, som en musikoptagelse kan, men fordi det visuelle indtryk bliver forstærket i betragterens bevidsthed.

  Evnen til at se potentielle motiver kræver ikke noget specielt kamera, men den tekniske kvalitet er afhængig af udstyret. Derfor er kombinationen af et vågent sind og et godt kamera lige nødvendig for såvel viderekomne som professionelle, men også nybegyndere. Som måske har ekstra god nytte af et kamera, der kan gør det nemt at lykkes med billederne. Og som er vokset fra peg-og-skyd og gerne vil udvikle deres kreative evner med et bedre kamera.

  Kompakt og avanceret
  Denne gang har vi valgt at dele testen i to grupper. I stedet for de sædvanlige kompaktkameraer under 2.000 kroner har vi koncentreret os om de bedste kompakte. Som også kaldes prof-kompakte. Årsagen er, at de er rettet mod viderekomne fotografer, som forlanger meget bedre billedkvalitet, end man sædvanligvis får af et kompaktkamera. Prof-kompakte har bedre zoomoptik med højere lysstyrke, flere funktioner som blændeværdi- og lukkertidsvalg samt mulighed for råfiloptagelse til efterbehandling af billeder, og er gerne mere solidt bygget end sædvanlige kompaktkameraer. Kort sagt: Bedre kvalitet.

  Men de koster også mere. I denne test fra 2.400 kroner og op, men gennemsnitsprisen i testen er 3.800 kroner – næsten det samme som et systemkamera.

  Mens prof-kompakte har deres åbenlyse fordele i kombinationen af størrelse og funktionsniveau, har de fire kompakte systemkameraer i del to af testen udskiftelig optik, bedre billedkvalitet og højere funktionsniveau. De er også hurtigere, både til at fokusere og på serieoptagelse, og leverer overlegent meget bedre videokvalitet, end kompaktkameraer gør.

  En anden fordel ved de kompakte systemkameraer er, at de er avancerede nok til, at kameraet kan vokse med fotografens ambitioner og færdigheder.

  Kompaktkameraerne i testen
  Testens billigste kamera er Casio ZR1000 til 2.400 kroner med 12,5x zoom, vipbar skærm og hurtig skudtakt, kombineret med slow motion-video. Fujifilm XF/1 er måske testens lækreste – og mindste – men har flere fikse detaljer og den største billedsensor blandt de kompakte i testen. Olympus XZ-2 efterfølger en af vores favoritter – XZ-1 – og har fået vipbar skærm og bedre billedsensor, men har heldigvis beholdt det lysstærke zoomobjektiv.

  Samsung EX2F er det eneste af de kompakte i testen, som har integreret trådløs overførsel af billeder. Kombineret med lysstærk optik og vridbar skærm er det en potent pakke. Nikon P7700 har både relativt lysstærk optik og stor rækkevidde, med 7x zoom, vridbar skærm og fortræffelig ergonomi. Sidst, men ikke mindst Canon G15, testens eneste med optisk søger. Her får man også lysstærk optik, men G15 er uden den vridbare skærm, som forgængeren G12 havde.

  Systemkameraerne i testen
  I denne test finder man Samsung NX210, som er en opdateret udgave af NX200, men med integreret trådløs overførsel af billeder til smartphone eller tablet. Det samme har Olympus PEN E-PL5 med vipbar trykfølsom skærm, men da skal man bruge Toshibas trådløse FlashAir hukommelseskort i kameraet. Så kan man overføre billeder direkte til iPad’en, mens man tager billeder. Trådløs overførsel får man også i Sony NEX-6, som har vipbar trykfølsom skærm, men også en fænomenalt god elektronisk søger integreret. Canon EOS M har også trykfølsom skærm, men er dårligere udstyret end især Sony-kameraet. Teknisk set er Canons første kompakte systemkamera baseret på det velprøvede spejlreflekskamera EOS 650D, hvilket betyder meget høj billedkvalitet.

  Nikon 1 V2 og Fujifilm X-E1 er ikke med i denne gruppetest, eftersom de ikke nåede frem til testbænken i tide, men dem finder du testet i næste udgave af Lyd & Billede/GEAR.

  Testkriterier og karakterer
  Alle kameraerne kom igennem den samme tjekliste. Gribevenlighed, hvor god er adgangen til de vigtigste funktioner, responstid, fokushastighed og præcision samt kvaliteten af kamera, skærm og optik er nøje vurderet.Testbillederne blev taget i råfilformat og jpeg med laveste komprimering. Vores faste opsætning af testplancher og farvekort blev som altid benyttet under kontrollerede lysforhold. De dannede grundlag for test af skarphed, opløsning, optisk kvalitet, farvegengivelse og billedstøj. Billedkvaliteten og video-optagelse blev vurderet på en kalibreret 27 tommers iMac-skærm og på et Philips 60 tommers PFL9706 LED-tv. Print blev lavet på en Epson R3000 fotoprinter i A3-format.

  Alle karakterer er givet efter en totalvurdering af egenskaber, hvor billedkvalitet er vægtet højest. Og hvor brugervenlighed, funktionsniveau, kvalitetsindtryk og ydelse udgør de andre komponenter, som totalvurderingen bygger på. Kvaliteten af video-optagelserne er ikke taget med i karaktergivningen.

  Ingen af kameraerne i testen leverer dårlig billedkvalitet, men de har forskellige egenskaber og fordele og ulemper, som nøje vurderes, før den endelige karakter gives. Det er alligevel vigtigt at læse testen og ikke bare se sig blind på karaktererne. Kun på den måde kan du finde det kamera i testen, som passer dit behov bedst.

  Produkter i denne test

  Nikon Coolpix P7700

  Fuld pakke

  Nikon P7700 giver den mest gennemførte brugeroplevelse af de seks kompakte.

  Rigtig god skarphed Godt zoomområde Gennemført brugervenlighed
  Optisk fortegning på vidvinkel Relativt træg lagring Stort og tungt

  Samsung NX210

  Trådløs multikunstner

  Samsung-kameraet er fremragende til næsten alt og er et godt køb for dem, som vil have i både pose og sæk.

  Meget høj opløsning Nemt at bruge Superb HD-video
  Glat håndgreb Ujævn optisk skarphed

  Olympus PEN E-PL5

  Kompakt og kompetent

  Med teknik hentet fra topmodellen OM-D fremstår dette PEN som et af de bedste køb i klassen.

  Knivskarpe billeder Lynhurtig fokus og skudtakt Vipbar trykfølsom skærm
  Lille skærm og små knapper Svag separat blitz

  Sony NEX-6

  Komplet kameravidunder

  Integreret søger og trådløs billedoverførsel er bare noget af alt det, der gør Sony NEX-6 til testvinder.

  Skarp detaljegengivelse God ergonomi Strålende søger Godt udstyret
  Mangler bare trykfølsom skærm Hjørneskarpheden på 16 mm

  Casio Exilim EX-ZR1000

  Hurtigere end sin egen skygge

  Man kan have meget sjov med Casio-kameraet, som både giver billedkvalitet og festlige funktioner for pengene.

  God billedkvalitet ved lav ISO 470 billeders batteritid Meget for pengene
  Kraftig billedstøj ved høj ISO Lav skudtakt Ujævn farvegengivelse

  Olympus Stylus XZ-2

  Knivskarpt og fleksibelt

  Den optiske ydelse fra Olympus-kameraet er de andre i testen overlegen, og det giver XZ-2 en kæmpe fordel.

  Høj optisk ydelse Hurtigt og fleksibelt Vipbar trykfølsom skærm
  Billedstøj over ISO 1600

  Samsung EX2F

  Lysstærkt Wi-Fi-kamera

  Samsung har forsøgt at ramme bredt med EX2F, som kan overføre billeder trådløst og har ekstremt lysstærk og meget skarp optik.

  Skarp optik og fine billedfiler God vipbar skærm Integreret Wi-Fi God lysstyrke
  Moderat fokushastighed Træg lagring af filer Billedstøj ved høj ISO

  Fujifilm XF/1

  Ulv i fåreklæder

  Det klassiske udseende til trods leverer Fujifilm XF/1 udsøgt billedkvalitet kombineret med god brugervenlighed.

  Rigtig god billedkvalitet Lynhurtig autofokus Fleksible indstillingsmuligheder
  Synlig jpeg-støj over ISO 3200 Låsemekanismen på objektivet

  Canon EOS M

  Kostbart nybegynderkamera

  Canons første kompakte systemkamera er faldet en tusindlap i pris siden lanceringen. Men er det nok?

  Rigtig god billedkvalitet Glimrende trykfølsom skærm
  Få tilpasningsmuligheder Træg hybridfokus Begrænset udvalg af EOS M-objektiver

  Canon PowerShot G15

  Back to basics

  Canon har strippet deres nyeste G-model og rendyrket kameraet. Det er ikke sikkert, det er så dumt.

  Rigtig god billedkvalitet God brugervenlighed Hurtig autofokus
  Træg skudtakt og lagring Ujævn skarphed på tele Høj pris
  forfatter

  Lasse Svendsen

  (f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

  Skriv en kommentar

  forfatter

  Lasse Svendsen

  (f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
  Nyt kamera til ferien? Tjek vores top 10-liste! Et godt kamera giver dig bedre billeder. Tag et af vores udvalgte med på årets sommerferie.
  Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 og RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
  Lommeprinter til sommerbilleder Lav dine egne billeder direkte fra app’en og skriv dem ud.
  Eksklusivt analogt Leica Hvis du elsker analog fotografering, er Leica M-A Titan måske noget for dig.
  Snart bliver Lumix GH6 endnu bedre Med en ny firmware-opdatering kan Lumix GH6 sende video i endnu højere kvalitet til ekstern optager.
  Følg Lyd & Billede
  Send this to a friend