Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 05Deltag

: Microsoft Surface

En tablet med mere

Microsoft redefinerer hvad en tablet egentlig er og hvad den skal kunne med sin egen Surface-computer med Windows RT. På nogle områder er den klasser bedre end iPad og Android, mens den på andre falder helt igennem.

Skrevet af / 01/11/2012 - 13:28
Microsoft Surface
Jeppe Christensen

Microsoft Surface er en interessant gadget. Det er den første computer, der helt og holdent er designet og produceret af Microsoft, og den prøver at levere en hel ny og forfriskende brugeroplevelse.

Microsoft Surface er først og fremmest en tablet, men modsat Apples iPad og de mange forskellige Android-alternativer, der findes ude i butikkerne, så har Microsoft en ambition om, at du skal kunne være produktiv – at du skal være i stand til at få noget fra hånden med din tablet-computer.

Det understreges af, at Surface kommer med Microsofts Office 2013-pakke forudinstalleret, og selvom du sagtens kan bruge maskinen uden tastatur, så opfordrer Microsoft dig til at købe det tilhørende Touch Cover, der både beskytter skærmen og fungerer som 3-millimeter tyndt tastatur med indbygget pegeflade.

Rigtig godt skruet sammen
Bag på den elegante, robuste og blot 9,4-millimeter tynde maskine gemmer der sig en støttefod, du nemt folder ud og som placer maskinen i en behagelig vinkel. Når maskinen står på en stabil overflade med tilsluttet Touch Cover, så har du reelt en tynd og let bærbar, og du kan nu gå i krig med at skrive lange Word-dokumenter, bunkevis af e-mails eller rode med husholdningsbudgettet i Excel. Du kan også tilslutte en printer eller importere fotos via den indbyggede USB-port, og efter et par sekunder så virker det bare. Prøv lige at gøre det på en iPad!

Den gennemsnitslige forbruger vil måske tro, at Surface kører Windows 8, ikke mindst fordi du også har adgang til den klassiske Windows-oplevelse med Skrivebordet, hvor Office-programmerne Word, Excel, PowerPoint og OneNote faktisk kører. Men det er ikke Windows 8, men derimod operativsystemets nye lillebror, Windows RT, der har en række begrænsninger. Det betyder blandt andet, at Surface ikke kan køre alle dine gamle (x86-baserede) Windows-programmer.

Det i sig selv får os til at fundere over, hvorfor Microsoft overhovedet valgte at inkludere det klassiske Windows-skrivebord, men det er der altså med fuld adgang til Filhåndtering, Kontrolpanel og hvad vi ellers kender fra Windows.

Denne gamle Wndows-oplevelse er blevet optimeret til brug med fingre på den 10,6-tommer store berøringsfølsomme skærm, men det er stadigvæk en kluntet oplevelse.

Intuitiv og brugervenlig
Heldigvis befinder du dig hovedsageligt i den nye Windows-brugerflade, der deler mange designelementer fra Windows Phone, og her er Surface en fornøjelse i brug. Det tager ikke mange timer før du mestrer Windows RT og suser rundt i operativsystemet og de nye Windows-apps med fingerkommandoer.

Som udgangspunkt er Surface hurtig og behagelig i brug, og de indbyggede apps er fremragende. Selvom e-mail-applikationen ikke kan konkurrere med en fuldvoksen Outlook, så er den klasser bedre end hvad vi kender fra iPad, og jeg elsker at du kan starte med at skrive en mail og som en eftertanke vælge at vedhæfte fotos eller et dokument.

Ligesom i det fulde Windows 8 kan du søge i apps og på tværs af alle data i maskinen, det er nemt at skifte mellem apps, lukke apps eller bede dem om at dele skærmen. Når du først har haft fingre i Surface, så er det svært at gå tilbage til en tablet, der ikke giver dig samme muligheder.

Desværre er Surface og Windows RT ikke uden sine fejl. Nogle gange kan maskinen sløve ned… rigtig meget ned, og indimellem kan apps såsom Internet Explorer 10 finder på crashe. Det er utilgiveligt for vi har lært at forvente, at sådanne maskiner her bare skal virke – og virke hele tiden.

Selvom der er nogle gode apps i Microsofts indbyggede apps-butik – vi nævner i flæng Skype, Evernote og eBay – så er andre fulde af fejl. Eksempelvis er Kindle-app’en et stort rod, og vi købte en klient til Google Reader, der tog en evighed om at indlæse dataene.

Ærgerlige begrænsninger
Dertil kommer, at Microsoft først lige er gået i gang med at bygge sit nye økosystem, og det betyder at app-udvalget leder tankerne hen på et østeuropæisk supermarked i 80’erne. Har du et par iPad- eller Android-apps som du er virkelig vild med? Så kan du godt regne med at de fleste af dem endnu ikke findes i Windows-butikken.

Internet Explorer 10 i Windows RT understøtter heller ikke plug-ins som eksempelvis Java, Silverlight eller Flash, og det betyder at du ikke er i stand til at bruge tjenester som online banking (vi prøvede med Danske Bank), TV2 Play eller bare Ekstra Bladets Web-TV. Dertil kommer, at Internet Explorer 10 har det med at sløve ned, hvis du forsøger at have mere end tre eller fire websider åbne på samme tid.

Pt. skal du finde dig i et app-udvalg, der er væsentlig ringere end hvad vi er vant til fra Apple App Store og Google Play … Men når de kommer – og Microsoft får rettet børnesygdommene – så er denne anmelder slet ikke i tvivl: Surface er fremtiden.

Lyd & Billede mener

Flot design Byggekvalitet i topklasse Brugervenlig Windows RT har småfejl hist og her Endnu Ikke nok apps i Windows-butikken

Også i denne test:

Windows 8

Her svigter Windows 8

Windows 8

Vi bliver lovet samme oplevelse og samme indhold, uanset hvilken type enhed vi anvender. Men det løfte skal tages med et gran salt. Windows Phone 8 er ikke helt som de andre.

Læs hele testen

Asus Vivo Tab RT

En blandet fornøjelse

Asus laver markedets måske bedste Android-tablets. Derfor har vi glædet os til at se, hvad de ville få ud af Windows RT. Svaret er: Så meget som muligt, men er det godt nok?

Masser af lagerplads Lynhurtig skærm Windows RT er brugervenligt
Kun få apps til Windows RT Ingen skandinaviske sprog
Læs hele testen

HP Envy Touch Smart Ultrabook 4

To i én

Envy TouchSmart Ultrabook 4 er den første Windows 8-baserede bærbare computer fra HP. En del er nyt, men meget er ved det gamle.

Fremragende ydelse Robust byggekvalitet Touch-skærm
Windows 8 kan virke rodet Ikke den skarpeste skærm
Læs hele testen

Windows Phone 8X by HTC

Referencemodellen

HTC laver fremragende telefoner, og det er denne flagskibsmodel for Windows Phone 8 et godt eksempel på.

Bedste smartphone-lyd ever Fremragende skærm Børnehjørnet
Max 16 GB lagerplads Windows Phone 8 mangler apps
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Scroll to Top