TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Windows Phone 8X by HTC

Referencemodellen

HTC laver fremragende telefoner, og det er denne flagskibsmodel for Windows Phone 8 et godt eksempel på.

forfatter
Publiceret 05/11/2012 - 23:57
L&B mener
Bedste smartphone-lyd ever Fremragende skærm Børnehjørnet
Max 16 GB lagerplads Windows Phone 8 mangler apps
Specifikationer
 • Operativsystem: Windows Phone 8
 • Skærm: 4,3”, 1280 x 720 HD, 341 ppi
 • Processor: 1,5 GHz Qualcomm S4 dual-core
 • Hukommelse: 1 GB RAM / 16 GB
 • Kamera: 8 MP f/2.0, 28mm (bag), 2,1 MP, f/2.0 ultra-wide-angle (front)
 • Trådløst: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR, NFC
 • Tilslutning: microUSB 2.0
 • Størrelse: 132,35 x 66,2 10,12 mm
 • Vægt: 130 gram
 • Batteri: 1.800 mAh

Windows Phone 8 er den nyeste spiller på smartphone-markedet, og hvor Apples iPhone er udtryk for den strammeste styring overhovedet, og Googles Android er eksemplet på det modsatte, så placerer Microsoft sig præcis midt imellem. På den ene side kommer der telefoner fra flere forskellige producenter baseret på Windows Phone 8, men på den anden side stiller Microsoft ret så præcise og strenge minimumskrav til, hvordan hardware-specifikationer og software skal se ud.

Derfor kan producenterne ikke tilpasse Windows Phone 8-brugerfladen på samme måde, som de tweaker og laver om på Android for at gøre det til deres eget, og derfor kommer vi ikke til at se en smartphone med Windows Phone 8, uden at den mindst er udstyret med en Qualcomm Snapdragon S4 dual-core processor, 512 MB RAM, 4 GB lagerplads og microUSB 2.0.

Så HTC har måttet spille på andre tangenter for at gøre Windows Phone 8X by HTC til noget særligt, og det har det taiwanesiske firma gjort ved at satse på byggekvalitet, design og god lyd.

Det firkantede design er inspireret af de dynamiske og farverige fliser i Windows Phone 8 operativsystemet.

Børnehjørnet og børnesygdomme
Men 8X by HTC er også først og fremmest en referencemodel for Windows Phone 8, og blandt systemets mest markante nye funktioner er det såkaldte Børnehjørne – en funktion, som skal gøre livet nemmere både for børn og voksne. Og her er der tænkt på små børn, som gerne vil låne mors eller fars smartphone, fordi de ikke er gamle nok til at have deres egen.

For at forhindre de små poder i at sende vrøvlemails til chefen eller købe dimser i diverse spil-apps for store summer, så kan man nu simpelthen indrette et særligt område på telefonen kun til børnene. Her er fliserne større, og far eller mor kan sammen med børnene præcis indrette, hvilke apps og andre funktioner, som skal være tilgængelige i børnehjørnet. Vi testede det sammen med en forhåndenværende 8-årig, og det virker perfekt. Uanset hvor meget knægten trykkede løs på skærmen, kunne han ikke ved et uheld komme til at bruge penge på at købe og downloade nye apps og spil, og det var han faktisk glad for. For ”så kan jeg ikke komme til at gøre noget forkert”, sagde han. Det er virkelig en genistreg, Microsoft er kommet med her.

En åbenlys mangel ved Windows Phone 8 er til gengæld alle de apps, der glimrer ved deres fravær i Windows Phone Store. Vi nævner i flæng Dropbox, Spotify og Instagram, som nok vil blive savnet af en del brugere. Når nu Microsoft har været så længe undervejs med Windows Phone 8, hvorfor har de så ikke fået flere af de vigtigste spillere på app-markedet med på vognen?

Skærmen glimrer
En positiv forandring fra Windows Phone 7 til 8 er, at det nye system understøtter større skærmopløsninger. Da vi i sin tid testede Nokia Lumia 900, var et af de største kritikpunkter, at telefonen til trods for en kæmpe skærm på 4,3” måtte nøjes med en opløsning på 800 x 480 pixels. 8X by HTC har også en skærm på 4,3”, men nu er opløsningen oppe på 1280 x 720 pixels, altså ægte HD-kvalitet, hvilket giver en pixelintensitet på 341 ppi. Det gør telefonen til en fornøjelse at bruge, og det giver nu også mening med de forskellige størrelser på de dynamiske fliser, som udgør brugerfladen, fordi der nu er plads til dem – også den mindste størrelse – så de dermed giver et reelt overblik på startskærmen.

De dynamiske fliser i forskellige størrelser og farver gør startskærmen personlig og informativ.

Ikke fedtet
Det er også rart, at skærmen rent faktisk er stort set fedtafvisende, så vi ville ønske, vi kunne sige det samme om resten af telefonen. Den består nemlig af et unibody chassis fremstillet af polykarbonat, hvilket gør telefonen utrolig robust, men desværre suger netop dette materiale fedtfingre til sig, så resultatet bliver det lidt usædvanlige, at skærmen som regel er fri for fedtfingre, mens bagsiden vrimler med dem.

HTC har valgt dette meget fleksible materiale for at kunne forme, hvad de kalder deres ”pude-design”, hvilket kort og godt betyder, at telefonen er tyndere ved kanterne end på midten. Og det virker faktisk, for 8X virker tyndere og føles lettere end sine 10,12 mm og 130 gram.

Lyd & kamera holder, det gør hukommelsen ikke
HTC fremhæver selv, at 8X kommer med et frontkamera, som man kan tage bedre billeder af sig selv med, end med noget andet kamera på markedet. Faktum er, at frontkameraet er på 2,1 MP med en blænde på f/2.0 og en 88° linse, så fidusen er, at der bliver plads til flere mennesker i billedet, selvom man kun holder kameraet i arms længde væk fra sig selv, og det er jo meget smart… men i forhold til lyden er det kun en gimmick, og det siger vi primært, fordi de færreste vel vælger telefon efter frontkameraet.

Men vi bruger næsten alle sammen vores smartphone til at lytte til musik, når vi er på farten, og her giver 8X alle andre smartphones baghjul. Årsagen er til dels Beats Audio, men primært kan vi takke telefonens 2,5 V forstærker for den fantastiske lydgengivelse. Det kræver selvfølgelig et par ordentlige hovedtelefoner (vi testede med et sæt Bose Quiet Comfort 15), men så får man også valuta for pengene. Lydbilledet er både ekstremt kraftfuldt og krystalklart, så her leverer HTC altså varen og lidt til.

Det gør de til gengæld ikke, når det gælder hukommelsen. 16 GB lagerplads og ingen mulighed for at udvide med SD-kort er tingenes tilstand, og det er afgjort for lidt. Vi fyldte 20 sange, 3 film og lidt apps på telefonen og vups, så havde vi kun 8 GB tilbage. Direkte adspurgt siger HTC, at man dels streamer det meste musik nu om dage, og dels kan man have sine dokumenter i skyen, men det holder jo ikke, hvis man for eksempel sidder i et fly uden netforbindelse, eller er på ferie hvor netforbindelsen koster en formue på grund af roamingpriserne. Det er højst tænkeligt, at 16 GB er nok til mange, men det er uforståeligt, at HTC ikke i det mindste har en model med 32 GB.

Konklusion
Windows Phone 8X by HTC er kort og godt en af de bedste smartphones på markedet lige nu. Microsofts mobilplatform er endelig blevet voksen og overrasker med nytænkende løsninger som Børnehjørnet. Vi mangler bare de mest populære apps i Microsofts online-butik, men de kommer forhåbentlig henad vejen. Herudover er 8X by HTC udstyret med en fremragende skærm, et godt kamera og den bedste smartphone-lyd, der kan købes for penge lige nu. Hvis den dog bare kunne fås med mere lagerplads eller i det mindste udvides med et SD-kort, så havde vi slet ikke noget at brokke os over.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Også i denne test:

Her svigter Windows 8

Windows 8

Vi bliver lovet samme oplevelse og samme indhold, uanset hvilken type enhed vi anvender. Men det løfte skal tages med et gran salt. Windows Phone 8 er ikke helt som de andre.

Asus Vivo Tab RT

En blandet fornøjelse

Asus laver markedets måske bedste Android-tablets. Derfor har vi glædet os til at se, hvad de ville få ud af Windows RT. Svaret er: Så meget som muligt, men er det godt nok?

Masser af lagerplads Lynhurtig skærm Windows RT er brugervenligt
Kun få apps til Windows RT Ingen skandinaviske sprog

HP Envy Touch Smart Ultrabook 4

To i én

Envy TouchSmart Ultrabook 4 er den første Windows 8-baserede bærbare computer fra HP. En del er nyt, men meget er ved det gamle.

Fremragende ydelse Robust byggekvalitet Touch-skærm
Windows 8 kan virke rodet Ikke den skarpeste skærm

Microsoft Surface

En tablet med mere

Microsoft redefinerer hvad en tablet egentlig er og hvad den skal kunne med sin egen Surface-computer med Windows RT. På nogle områder er den klasser bedre end iPad og Android, mens den på andre falder helt igennem.

Flot design Byggekvalitet i topklasse Brugervenlig
Windows RT har småfejl hist og her Endnu Ikke nok apps i Windows-butikken
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
En opgraderet nedgradering OnePlus 10T er en god mobiltelefon, men hold tungen lige i munden. Der følger et par kompromisser med i pakken.
Stor ståhej for ingenting Kan en smartphone være modig, varm og sjælfuld?
En lille stang dynamit Zenfone 9 giver alle mærkevaremobilerne baghjul med en ydelse i high-end-klassen til premiumpris. Og kameraet er vildt.
Slut med Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officielt bekræftet, at alle modeller i den kommende Samsung Galaxy S23-serie udelukkende kommer med Snapdragon-processorer under skærmen. Exynos er droppet.
Den hurtigste mobil Asus ROG Phone 6 Pro er stor og dyr. Og den hurtigste mobil, vi har set.
Ny OnePlus-mobil præsenteres 3. august Kommer med den nye Snapdragon 8+ Gen 1 processor og OxygenOS 13.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend