SUPERTILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

: Windows 8

Det nye vindue til verden

Windows 8 ligner ikke noget, Microsoft har præsenteret os for før. Overhovedet.

Vi skal nu vænne os til dynamiske og farverige fliser, der ikke bare repræsenterer apps – i samme forstand som vi kender dem fra smartphones og tablets – men også strømme af informationer, der flyder sammen i sammenhænge, som fokuserer på personer og indhold.

Windows kender dig
Det hele er knyttet til brugerens Microsoft-konto, som nu er omdrejningspunktet for e-mails, kalender, sociale netværk med mere, men også for betalinger, købte apps og sange/film samt sågar farvevalg og design af start- og låseskærm. Nå ja, og så SkyDrive, som er Microsofts cloud-løsning, så brugerens dokumenter (fotos, tekster, osv.) kan ligge i skyen og følge med fra enhed til enhed.

Kort og godt lover Microsoft os en integreret helhedsoplevelse med en brugerflade, der er fælles for alle typer enheder, og hvor indhold og tjenester følger brugeren og ikke hardwaren. Alt sammen for at din oplevelse med Windows 8 kan blive helt din egen.

Same same but different
Og det er så grunden til, at vi her har taget fat i en lille håndfuld produkter, som alle er baseret på Windows 8. Ikke for at teste selve operativsystemet, for det er nu engang ikke vores metier, men vi vil kigge på et repræsentativt udvalg af forskellige Windows 8-enheder for på den måde at bore dybere ned i det økosystem af fælles brugerflade, tjenester og indhold, som er en ret markant del af Windows 8. Derfor er det her ikke en gruppetest, som skal sammenligne en række produkter i samme kategori. Det er snarere en fællestest, hvor vi kigger på produkter i forskellige kategorier. Men ud over at forholde os til det enkelte produkt for sig, så tager vi også temperaturen på “økosystemet Windows 8” – ikke mindst for at finde ud af, hvor meget integration brugeren i realiteten kan forvente – om det virkelig er så nemt at skifte fra én type enhed til en anden, som Microsoft lægger op til.

Det er jo tre ting på en gang…

Windows 8 findes i tre forskellige inkarnationer. Den “rigtige” udgave til pc’er, en lettere udgave til tablet-computere og så en version til smartphones.

Windows 8
Den fulde version af Windows, efterfølgeren til Windows 7, er beregnet til at køre på x86-processorer. Windows 8 indeholder såvel den nye, flisebaserede brugerflade som det “gamle” Windows-skrivebord. Systemet kan både køre de nye Windows-apps og “rigtige” Windows-programmer i den gamle brugerflade.

Windows RT
Ligner Windows 8 på en prik, men er beregnet til at køre på ARM-processorer, som typisk sidder i tablet-computere og andre lette enheder. Indeholder også den “gamle” desktop-brugerflade, men kan ikke køre “rigtige” Windows-programmer. Kun Windows-apps købt gennem Windows Store.

Windows Phone 8
Mobilt operativsystem, der kører på smartphones. Selv om Windows Phone 8 har samme flisebrugerflade som det tidligere Windows Phone 7, så er kernen nu en Windows NT-arkitektur, som Windows Phone 8 har tilfælles med resten af Windows 8-familien, hvilket bl.a. betyder, at udviklere ret nemt kan flytte apps fra én platform til en anden.

Windows 8

Vi bliver lovet samme oplevelse og samme indhold, uanset hvilken type enhed vi anvender. Men det løfte skal tages med et gran salt. Windows Phone 8 er ikke helt som de andre.

Brugerfladen
Alle tre Windows 8-varianter har de farverige, levende fliser, som brugeren kan flytte rundt og skifte størrelse på, som han eller hun vil, men her hører ligheden også op. Skal du skifte størrelse på en flise i Windows Phone 8, så skal du holde fingeren på den et par sekunder, indtil flisen får et lille pilesymbol i nederste højre hjørne. For at skifte imellem flisens tre standardstørrelser trykker du blot kort på pilen. I Windows 8 og RT derimod skal du bevæge din finger hen over flisen oppefra og ned. Så kommer der et flueben ved flisens øverste højre hjørne, og en menu dukker op i bunden af skærmbilledet. Her finder du så den pil, der bruges til at ændre flisens størrelse.

Indstillinger
I Windows 8 og RT følger indstillingerne den enkelte app, og man tilgår dem via det såkaldte Charms-panel i skærmbilledets højre side. I Windows Phone 8 finder du alle indstillinger centralt. Desuden følger visse indstillinger brugerens Microsoft-konto. Du kan online definere temaer for startskærmen og andre personlige indstillinger, og de optræder så på alle dine enheder, når du er logget ind med din Microsoft-konto.

Altså undtagen med Windows Phone 8. For her virker online-indstillingerne ikke, selv om du her er logget ind med samme konto.

Indhold
Med Xbox Music vil Microsoft skabe en konkurrent til Apples iTunes. Du kan vælge at købe et såkaldt Xbox Music Pass, som koster ca. 79 kroner om måneden og giver dig mulighed for at streame eller at hente et ubegrænset antal sange ned på dine enheder – dog maksimalt op til fire forskellige enheder. Xbox Music Pass er knyttet til din Microsoft-konto, hvilket sørger for, at dine sange og spillelister synkroniseres automatisk mellem dine enheder.

Bare ikke på Windows Phone 8, selv om man her også har adgang til Xbox Music, og selv om man bruger den samme Microsoft-konto.

En blandet fornøjelse

Asus laver markedets måske bedste Android-tablets. Derfor har vi glædet os til at se, hvad de ville få ud af Windows RT. Svaret er: Så meget som muligt, men er det godt nok?

Lyd & Billede mener

Masser af lagerplads Lynhurtig skærm Windows RT er brugervenligt
Kun få apps til Windows RT Ingen skandinaviske sprog
 • Operativsystem: Windows RT
 • Skærm: 10,1", 1366 x 768, 155 ppi
 • Processor: 1,3 GHz Nvidia Tegra 3 quad-core
 • Hukommelse: 2 GB ram/64 GB + microSD-kort
 • Kamera: 8 MP f/2.2 (bag), 2 MP (front)
 • Trådløst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC
 • Tilslutning: USB 2.0 (via dongle), Micro HDMI
 • Mål: 262,5 x 171 x 8,3 mm
 • Vægt: 535 g
 • Batteri: Op til 8 timer, 6760 mAh
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris kr

For det utrænede øje ligner Asus Vivo Tab RT firmaets Android-baserede Transformer Pad tablet-computere på en prik, og både specifikationer og byggekvalitet er derefter. Det her er ingen iPad, dertil er materialevalg og finish ikke helt tilstrækkeligt, men der er tale om et solidt produkt, som nok er fremstillet af plastic, men alligevel virker robust og velbygget. Dertil kommer, at Vivo Tab både er en del lettere (535 gram mod 680 gram) og tyndere (8,3 mm mod 9,4 mm) end Microsofts egen Surface-tablet. Vivo Tab RT fås ligesom de fleste andre tablets fra Asus også med et docking-tastatur, men vi har udelukket kigget på selve tablet-computeren. Og da den betjenes via skærmen, har denne fået vores fulde opmærksomhed. Ikke mindst fordi et tilbagevendende problem på Android-baserede tablets (dog ikke med Android 4.1 Jelly Bean) har været en lille, men mærkbar lag ved navigation mellem skærmbilleder og i forskellige apps.

Heldigvis er det noget, Microsoft og Windows RT har fået styr på fra starten. Skærmen på Asus Vivo Tab RT er hurtig som lynet, og der zoomes ind og ud og navigeres rundt mellem skærmbilleder uden nogen form for pauser eller afbrydelser. Derudover er skærmen skarp og farvestærk, hvorfor vi næsten kan tilgive den, at den ikke ligefrem kommer med markedets højeste pixeltæthed.

Ufærdigt
Næh, problemet ligger hos Windows RT, som denne anmelder er knap så begejstret for som Jeppe, der har anmeldt Microsoft Surface. Faktisk burde Windows RT være en gave til tablet-hungrende brugere, der ikke gider Apples iPad. Her er et system, som er skruet sammen til at køre på ARM-processorer og tablet-enheder. Det burde ikke kunne gå galt. Og det gør det måske heller ikke i længden, men lige nu kan man ikke selv med den bedste vilje kalde Windows RT et færdigt operativsystem. For dybest set er RT bare et Windows 8, som ikke kan køre desktop-delens x86-programmer, og derfor skyldes vores første undren, at Microsoft alligevel har valgt at inkludere selve desktop-brugerfladen i Windows RT, når den nu ikke bruges til noget som helst.

Og det bringer os så frem til alle de apps, der ikke findes til den egentlige brugerflade i Windows RT. Hvor meget er en tablet værd, når man kan glemme alt om Facebook, Twitter og Dropbox? Selvfølgelig kan du køre de to førstnævnte i Internet Explorer, men der er da ikke meget sjov ved, at hverken Facebook eller Twitter kan få deres egen dynamiske flise på startskærmen.

Og hvad sker der lige med, at Internet Explorer i RT ikke engang kan vise helt almindeligt web-tv? Vi prøvede både web-tv på eb.dk og jp.dk, og så prøvede vi forskellige Flash-løsninger, og intet virkede. Manglende Flash-understøttelse overrasker ikke, men at HTML 5-baserede løsninger heller ikke virker, gav os grå hår i hovedet. Jo, Windows RT understøtter HTML 5, men ikke streaming i mpeg4-format, som benyttes af langt de fleste web-tv platforme. Øv.

For kort at vende tilbage til de manglende apps, så ville vi meget gerne have målt ydelsen på Asus Vivo Tab RT med vores normale benchmark-værktøj, Geekbench, men det program findes heller ikke til Windows RT. Som i øvrigt ikke findes på hverken dansk, norsk eller svensk.

Konklusion
De dynamiske fliser og i det hele taget hele Windows RT-brugerfladen er som skabt til tablet-computere, men RT virker hverken gennemført eller helhjertet. Manglende sprogunderstøttelse og den helt groteske mangel på apps er tydelige tegn. Og det sætter sit præg på vores oplevelse af Asus Vivo Tab RT, som ellers er et gedigent produkt. Lad os håbe, at Microsoft kommer efter det, så ikke Windows RT bliver tabt på gulvet.

HP Envy Touch Smart Ultrabook 4
Envy TouchSmart Ultrabook 4 er den første Windows 8-baserede bærbare computer fra HP. En del er nyt, men meget er ved det gamle.
Windows Phone 8X by HTC
HTC laver fremragende telefoner, og det er denne flagskibsmodel for Windows Phone 8 et godt eksempel på.
Microsoft Surface
Microsoft redefinerer hvad en tablet egentlig er og hvad den skal kunne med sin egen Surface-computer med Windows RT. På nogle områder er den klasser bedre end iPad og Android, mens den på andre falder helt igennem.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Udviklingsredaktør og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.
  For dem, der har råd, får man nok ikke bedre lyd fra den digitale musiksamling eller fra streaming-tjenester. Hvem der bare var rig!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Apple MacBook Air 13″ (2020)

  Vejl.pris 8999 kr Stadig mest for pengene

  Samsung Galaxy Book Ion NP930XCJ-K01SE

  Vejl.pris 12100 kr Vejet og fundet for let

  Apple MacBook Air 13″ (2020) vs. Samsung Galaxy Book Ion

  Vejl.pris kr Duel: MacBook Air mod Samsung Galaxy Book Ion

  Netgear Nighthawk MK63

  Vejl.pris 3199 kr Wi-Fi 6 vi har råd til
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.