Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 04Deltag

TEST: Canon RF 70-200 mm f/4L IS USM

Praktisk telezoom til Canon-fotografer

Den kompakte RF 70-200 mm med f/4.0 og billedstabilisering er en dyr, men knivskarp zoom til Canons full-frame-kameraer.

Skrevet af / 06/03/2021 - 18:28
Canon RF 70-200 mm f/4L IS USM
Lasse Svendsen

En af ulemperne ved at lave et helt nyt kamerasystem er, at man også skal lave nye objektiver. Men man kan vende det til en fordel, fordi man så får mulighed for at starte fra bunden.

For Canon har det været nødvendigt at udvikle nye objektiver til det nye EOS R-kamerasystem. De gamle EF-objektiver er ikke blevet dårligere, siden de blev introduceret, men det nye spejlløse full-frame-system stiller nye krav til objektiverne, som de gamle ikke kan opfylde i samme omfang som nye, optimalt tilpassede konstruktioner.

Den mindste 70-200 mm hidtil. (Foto: Lasse Svendsen)

Derfor laver Canon nye objektiver til R-format, hvor den optiske ydelse og autofokus er nogle af de ting, der er tilpasset et helt nyt system, hvor bl.a. bajonetfatningen, registerafstanden og fokusalgoritmerne er ændret.

Læs også Canon RF 28-70 mm f/2 L USM Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

Alle de mest populære brændvidder kommer selvfølgelig også med RF-fatning, hvilket betyder, at Canon laver objektiver som 24-70, 28-70, 50, 85, 24-105, 16-35 og 70-200 mm fra bunden til det nye kamerasystem.

Indstillingsknapper til fokus og billedstabilisering. (Foto: Lasse Svendsen)

Mindste 70-200 mm hidtil

Sidstnævnte er tilgængeligt i to versioner, en RF 70-200 mm f/2.8 og den nye RF 70-200 mm f/4.0, som vi tester her. Det mister et eksponeringstrin i lysstyrke, men sparer fotografen både vægt og penge. Hvis man kan klare sig med blænde f/4.0, sparer man mange tusind kroner, vægten falder med næsten 400 gram, og man får en 25 mm kortere og seks millimeter tyndere 70-200 mm.

Men det vigtigste er næsten identisk. Objektivkonstruktionen er meget ens med henholdsvis 17 og 16 linse-elementer, men den billigere 70-200 mm f/4.0 har lidt billigere elementer indeni.

Sammen med et R6 får man en kompetent pakke til f.eks. sport. (Foto: Lasse Svendsen)

Udvendig er det meste ens. Zoomring, programmérbar indstillingsring, fokusring og knapper til fokusområde og fokusmetode – den indbyggede optiske, femtrins billedstabilisering kan slås fra.

Kameraet har også tre stabiliseringsindstillinger at vælge imellem, afhængigt af hvordan fotografen ønsker at følge motivets bevægelser: 1 er generel stabilisering, 2 er tilpasset panorering, mens 3 kun aktiverer stabiliseringen, når udløserknappen trykkes ned.

Zoomen vokser en del, når man zoomer til 200 mm. (Foto: Lasse Svendsen)

Det, man ikke får – ikke engang som ekstraudstyr – er det drejelige stativbeslag, der følger med RF 70-200 mm f/2.8. Zoomen kan heller ikke anvendes med nogen af Canons telekonvertere til RF-objektiver.

Hvis man bruger den kompakte RF 70-200 mm f/4.0 sammen med et EOS R5 eller R6, får man op til 7,5 trins stabilisering og en let og handy pakke til portræt-, sports-, landskabs- og dyrefotografering, for bare at nævne nogle muligheder.

Komplet vejrforsegling med en gedigen pakning bagpå. (Foto: Lasse Svendsen)

Ydelse

Alt det egnet Canon-zoomen sig rigtig godt til. Autofokus (testet med EOS R6) er hurtig og præcis, som vi er vant til fra Canons USM-fokus på deres nyere kamerahuse. Den følger godt med på fugles noget uforudsigelige flugt og følger bevægelige motiver direkte mod kameraet uden fejl.

Skarpheden er der heller ikke meget at udsætte på. Hvis man vælger maksimal blændeåbning på 70 mm brændvidde, kan man se på raw-filerne, at den falder i hjørnerne, men det er ikke meget. Et trin op til f/5.6, så udjævner det sig, og skarpheden er rent ud sagt fremragende hele vejen til f/16, hvor diffraktion opstår og dæmper skarpheden – dog moderat – ved hvert yderligere blændetrin.

Ikke overraskende er skarpheden mere jævn over hele billedfladen på 135 og 200 mm ved blænde f/4.0. Men også her er den mærkbart skarpere fra f/5.6 til f/16.

Ingen synlig fortegning, moderat vignettering og meget jævn skarphed på f/4.0 og 200 mm, 70 mm i vinduet til højre. (Foto: Lasse Svendsen)

For at opsummere, så er zoomens skarphed fremragende over hele billedfladen, også på fuld blænde, og man kan trygt fotografere på f/4.0 uden at måtte ty til objektivkorrektion i Lightroom eller Capture One – på alle billederne.

På 70 mm er der moderat tøndeformet forvrængning, som man knap nok kan se på billederne, og meget lidt vignettering, der aftager hurtigt, når man zoomer ind.

Canon har god kontrol over kromatisk aberration, som for det meste er helt væk fra billederne. Defokuserede områder – bokeh – ser netop tilpas slørede ud, og forvrængning i baggrunden, f.eks. fra lyskilder, giver heller ikke generende afvigelser.

Følgefokus med R6 og 200 mm, 1/250 sekund og ISO 400, konverteret til jpeg fra raw og med 4x beskæring i Camera Raw. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Canons kompakte RF 70-200 mm f/4L IS USM er et kostbart objektiv. Glæden over den næsten eksemplariske optiske ydelse skæmmes lidt af, at prisen er så meget højere end på “forgængeren”, EF 70-200 mm f/4 II til Canons spejlreflekskameraer. Som heller ikke er nogen dårlig 70-200 mm zoom, langtfra.

Men for dem, der satser på Canons R-serie af spejlløse kameraer, vil det være naturligt at vælge den nye RF-version, som er endnu bedre optisk og har bedre autofokus og billedstabilisering.

Bokeh-effekten på f/4.0 og 200 mm er rigtig god, med moderat fortegning af det uskarpe område. (Foto: Lasse Svendsen)

Karakter
Canon RF 70-200 mm f/4L IS USM
High End

Lyd & Billede mener

Lille og let, meget skarpt på alle brændvidder, hurtig autofokus og fremragende billedstabilisering. Vejrbestandigt. Dyrt. Kan ikke bruge stativbeslag eller telekonverter.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Den bedste skærmkalibrering?

Optager i 6K direkte til disk

Helt uforligneligt skarpe billeder!

Sonys fedeste kamera

Fede billeder på et øjeblik

Scroll to Top