Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Hyundai Ioniq 5

Unik familiebil overrasker stort

Ioniq 5 er en bil, mange har ventet på. Og den skuffer ikke.
Hyundai IONIQ5 Angle
Karakter
Hyundai Ioniq 5
Lyd & Billede mener
Mange smarte løsninger, god plads, sjov at køre! Frækt og anderledes design. God lyd fra Bose-anlægget.
Vi savner punch i lydanlægget, og de digitale køreassistenter fungerer ikke altid.
Specifikationer
 • Udstyrspakke: Ultimate
 • Rækkevidde: 460 km (WLTP – blandet kørsel)
 • Batterikapacitet: 77,4 kWh (brutto) / 72,6 kWh (netto)
 • Ladekapacitet: 220 kW
 • Effekt: 225 kW / 305 hk
 • 0-100 km/t: 5,2 s
 • Egenvægt: 2095 kg (m. fører)
 • Antal højttalerenheder: 8
 • Forstærkereffekt: Ikke specificeret
 • Højttaleropsætning: 5.1
 • Andet: 12,3″ infotainment-skærm, CarPlay, Android Auto, Vehicle-to-Load-opladning
 • Web: hyundai.dk

NB: Testen er udført med en norsk testbil. Lokale udstyrspakker kan variere i forhold til indhold og pris.

Som et svævefly glider den hen over vejen. Næsten musestille og med fuld kontakt med underlaget i hvert sving. Et bevidst langt tråd på speederen i Hyundai Ioniq 5 og jeg nærmest flyver forbi sneglen på søndagstur foran mig. Bose-anlægget på fuld gas gør sit bedste for at gøre mig fartblind, men heldigvis har jeg fuldt overblik på forrudeskærmen, som udvider virkeligheden med digital information på vejen foran mig, så jeg hele tiden har fartgrænsen påklistret midt i synsfeltet. Måske lidt for midt i. Men pyt.

Hyundai Ioniq 5 HUD(2)

På head-up-displayet er fartgrænsen placeret næsten midt i synsfeltet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Fantastisk, Skoda! Det er første gang, jeg har oplevet, at folk vender sig om efter en Skoda. Enyaq iV er fantastisk veludført.
Skoda Enyaq iV photo Geir Nordby(8)

1980’er-sci-fi

Med et temmelig kantet udseende, moderniseret med pixelmønstrede LED-lys, ser den ud som taget ud af en science fiction-film fra 1980’erne. Man venter bare på, at hjulene foldes ned og forvandles til dronepropeller, før den i ægte Doc Brown-stil sætter kurs mod himlen.

Men mens Hyundai Ioniq 5 på ydersiden nærmest symboliserer, hvordan man i de langhårede 1980’ere troede, fremtiden ville se ud, så sætter den mellemstore familie-SUV kryds ved hvert eneste punkt på listen over, hvad man forventer af en moderne bil anno 2021.

Hyundai IONIQ5 Front

Hyundai Ioniq 5 mangler bare vinger for at være en fremtidsbil fra 1980’erne. Foto: Geir Gråbein Nordby

Digitale køreassistenter holder bilen på midten af vejbanen og sørger for den rigtige fart og afstand til bilen foran. Radarer i kofangeren bagpå giver signal om køretøj i den blinde vinkel, og bilen bremser automatisk, hvis blinklyset slås til, før der er fri bane. Blinklyset aktiverer desuden et blindvinkelkamera med video, som vises i et rundt felt på instrumentpanelet. Her skal du med andre ord være temmelig uopmærksom for at skabe farlige situationer.

Annonce
Hyundai Ioniq 5 blind area video

Når du slår blinklyset til, dukker der automatisk en video af den blinde vinkel op på den rigtige side af instrumentpanelet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bose-lydanlæg

Lydanlægget i testbilen er leveret af Bose og har i alt otte højttalerenheder. Foran finder vi en diskant og en mellemtonebas på hver side og en fuldtonecenterhøjttaler på toppen af instrumentpanelet. Derudover sidder der to fuldtoneenheder i bagdørene og en 8 tommers subwoofer under bagagerummet.

Hyundai Ioniq 5 Bose settings

Bose-anlægget lyder bedst for chaufføren, når man vælger fokus ved førersædet. Vi foretog også nogle EQ-indstillinger for at gøre mellemtonen klar nok og bassen stor nok. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mellemtonebasserne nede ved gulvet foran er i øvrigt omkranset af lys i den farve, man har valgt under “stemningsbelysning”. Dét er nok det eneste, jeg synes var en smule smagløst ved bilen, og i løbet af den korte testperiode (to dage) lykkedes det mig ikke at finde ud af, hvordan det kunne slås fra.

Hyundai Ioniq 5 pixels charging

Et pixelmønster går igen flere steder på Ioniq 5. Også ved ladestikket. Foto: Geir Gråbein Nordby

Hurtigladning

Ioniq 5 accepterer både 400 og 800 volt hurtigladning. Hyundai hævder, at bilen kan lade fra 10 til 80 procent på under 18 minutter, og det var ikke langt fra det, NAF noterede: 19,31 minutter. Sammen med en WLTP-rækkevidde på 460 kilometer med standardhjulene med 19″ fælge vil det gøre Ioniq 5 til en langdistancefavorit for mange.

Hyundai IONIQ5 230V rear

Et strømstik, som giver maksimalt 250 V (men som regel 230 V), leverer hele 3,6 kW elektricitet. Man kan også omstille selve ladestikket. Foto: Geir Gråbein Nordby

Strømmen kan omstilles

Ioniq 5 har også et guldkorn i ærmet, nemlig at den kan bruges som strøm-aggregat. Både via det 230 volt stik inde i bilen og med en omformer, der kan kobles til det udvendige ladestik. Så kan strømmen omstilles og give 3,6 kW elektricitet – selv om bilen er slukket.

Annonce
Hyundai Ioniq 5 11kW charging

En app til elselskapet Tibber beviser, at Ioniq 5 lader med 11 kW på hjemmeladeren. Foto: Skærmbillede

Avancerede elektriske sæder

I den lyse kabine finder man behagelige skindsæder med en række indstillingsmuligheder. Derudover er der en tydelig og overskuelig 12,3″ infotainment-skærm med et instrumentpanel i samme størrelse lige foran rattet.

Både chauffør og forsædepassager kan stige ind på netop den side, de ønsker, eftersom det flade gulv gør, at midterkonsollen kan skydes frem og tilbage. Praktisk, hvis bilen for eksempel er parkeret på en trang parkeringsplads.

Hyundai IONIQ5 front seat adjustment

Forsæderne har fuldelektronisk justering og kan desuden lænes helt tilbage i hvileposition. Foto: Geir Gråbein Nordby

Forsæderne har fuldelektronisk justering. De kan begge lænes helt bagover, så man virkelig kan ligge behageligt, hvis man trænger til et hvil, mens man venter på opladningen, en forsinket passager, færgen, eller hvad det nu kan være.

Annonce
Hyundai Ioniq 5 rear window screen

Der er indbyggede solskærme i bagdørene. Foto: Geir Gråbein Nordby

Forsæderne er ventilerede og har en række indstillings- og tilpasningsmuligheder. Man skal gøre sig umage for ikke at finde en optimal siddeposition! Indstillingerne kan lagres i to hukommelser, som du får adgang til med hver sin knap på siden af forsædet.

Sæderyggene har fået reduceret tykkelsen med 30 procent i forhold til det normale for at give lidt bedre plads på bagsædet.

Hyundai Ioniq 5 Backseat adjust

Bagsæderne kan skydes frem for at give mere plads i bagagerummet. Foto: Geir Gråbein Nordby

God plads

Hvis du tror, at Hyundai Ioniq 5 ikke er rummelig, må det skyldes, at billederne snyder. Den har næsten form som en minibil i Golf-størrelse, men afstanden mellem for- og baghjul er faktisk lige så lang som på en Tesla Model X!

Bilen er derfor ikke bare større udenpå, end den ser ud på billeder, men også langt mere rummelig indvendig, end man skulle tro. Vælger du glastag som ekstraudstyr, bliver kabinestørrelsen hurtigt endnu bedre.

Hyundai IONIQ5 child seats

Autostole? Intet problem! Førersædet er ikke ført fremover, men rigtigt indstillet til en chauffør på 186 cm. Foto: Geir Gråbein Nordby

Annonce

Vores bagudvendte autostol af typen BeSafe iZi Kid optager mere plads end de fleste, men i Ioniq 5 får jeg rigtig god benplads bag rattet, selv med autostolen lige bag mig. Jeg får også fin plads “bag mig selv” til hele min højde på 186 cm. Du skal også vide, at bagsæderne kan justeres elektrisk ca. 15 cm frem og tilbage, så hvis du har lidt lavere bagsædepassagerer, kan du ofre noget af benpladsen på mere bagageplads bagi.

Hyundai IONIQ5 trunk(2) Hyundai IONIQ5 trunk
<
>
Bagagerummet er større, end det ser ud, selv om en del af pladsen går til Bose-subwooferen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bagagerum

Fordi bagagerummet på ca. 525 liter er bredere, end det ser ud til, når man kigger ind, får man bedre plads, end man skulle tro. Firehjulstrækket har også plads til et par vandflasker under motorhjelmen, i et 24 liters frunk. Hvis du skyder bagsæderne frem, får du yderligere 100 liter.

Det er dermed ikke noget problem at tage på bilferie med en familie på fire. Er der fem i husholdningen, bør man måske overveje en tagboks – eller anhænger, for bilen er naturligvis klargjort til anhængertræk.

Annonce
Hyundai Ioniq 5 Instrument Panel Sport Mode

Sport-modus har rødt tema i instrumentpanelet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Komfort eller sport? Ja tak til begge dele

Hvis du troede, at du må vælge mellem komfort og sportslige egenskaber, skyldes det, at du ikke har prøvekørt denne bil. Takket være en akselafstand på hele 3 meter har den nemlig komfort som en større bil. Bare uden irriterende krængning. Med sit lave tyngdepunkt, gode bredde og firehjulstræk – som testbilen har – er bilen på én gang meget komfortabel og legesyg.

Hyundai IONIQ5 Left Side

Akselafstanden på Hyundai Ioniq 5 er hele tre meter. Bilen er med andre ord meget større, end den ser ud på billederne. Foto: Geir Gråbein Nordby

Den går fra nul til hundrede på 5,2 sekunder ifølge producenten selv, og efter at have prøvet en del accelerationer har jeg ingen grund til at tvivle på den påstand. Her går det tjept! Samtidig er kabinen rigtig godt dæmpet. Helt i klasse med Skoda Enyaq iV 80 og meget bedre end både Nissan Leaf og Mazda MX-30. Jeg tør også vove den påstand, at den er bedre dæmpet end Polestar 2.

Hyundai IONIQ5 Rear Closeup

Foto: Geir Gråbein Nordby

Digitale assistenter – stort set til gavn

Ioniq 5 er propfuld af digitale køreassistenter, som i det store hele hjælper med at holde bilen midt på vejbanen og med den rigtige hastighed takket være skiltegenkendelse.

Men man bør ikke stole for meget på dem. Vejbaneassistenten arbejder godt nok hele tiden på at holde bilen korrekt placeret på kørebanen, men pludselig falder den ud – midt i et sving. Har du ikke et godt greb om rattet, kan det blive farligt.

Annonce
Hyundai Ioniq 5 park assist cam

Parkeringskameraet er en drøm. Foto: Geir Gråbein Nordby

Og selv om den adaptive cruisekontrol holder et øje på trafikken, ville jeg ikke stole for meget på, at den bremser op på vej ud i et kryds. Den sænker ikke hastigheden i sving, ligesom tilsvarende biler fra Skoda, VW og Audi gør, og det føles heller ikke, som om skiltegenkendelsen er tilstrækkelig aktiv. Men det er en softwareproblematik, som der kan rettes op på med fremtidige opdateringer og opgraderinger.

Hyundai Ioniq 5 HUD

De digitale assistenter fungerer for det meste godt, men specielt den aktive vejbaneassistent er ikke altid lige pålidelig. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bemærk, at Ioniq 5 ikke har “over the air”-opdateringer, og når det kommer, må eksisterende biler ind til et hurtigt serviceeftersyn for at få dem klargjort.

Head-up-displayet giver godt overblik under køreturen, men jeg synes måske, at fartgrænsen kommer lidt for tæt på synsfeltet. Den burde ligge længere nede sammen med anden information, så øjnene ikke bliver distraheret, når man kører.

Hyundai Ioniq 5 CarPlay Tidal Hyundai Ioniq 5 CarPlay Google Maps Hyundai Ioniq 5 CarPlay Apple Maps Hyundai IONIQ5 USB front
<
>
CarPlay og Android Auto er meget rart at have. Men hvorfor er det ikke trådløst? Foto: Geir Gråbein Nordby

CarPlay og Android Auto kræver kabel

Du kan bruge bilens indbyggede navigation og kortsystem, og det fungerer fint nok. Men det kræver et par ekstra trin at vælge og bekræfte adressen i forhold til kortene fra Google og Apple.

Hyundai Ioniq 5 navigation many steps

Skal du bruge bilens indbyggede navigationssystem, så vær forberedt på mange trin. Foto: Geir Gråbein Nordby

Så er det godt, at Ioniq 5 også er udstyret med Apple CarPlay og Android Auto. Ud over at understøtte flere navigations-apps giver de også en god brugerflade til musik og radio. Men hvor dét er trådløst i andre biler, kræver Hyundai, at du tilslutter et USB-kabel. Hvorfor, er ikke godt at vide. Et klart minus.

Annonce

Lyden af Bose

Som nævnt kan Ioniq 5 udstyres med et lydanlæg fra Bose. Det er altid rart med ordentlig lyd i en bil, specielt i en så støjsvag model som en godt dæmpet elektrisk SUV.

Hyundai IONIQ5 Midbass front Hyundai IONIQ5 Tweeter front Hyundai IONIQ5 Tweeter front(2) Hyundai IONIQ5 fulltone rear Hyundai IONIQ5 trunk(2)
<
>
Mellemtonebassen i dørene foran er omkranset af lys efter eget farvevalg. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden er god. Guitaren på Lordes Solar Power har stor krop, og selv om indspilningen som udgangspunkt ikke har de mest krystalklare overtoner på guitaranslagene, så kommer den foreliggende information godt frem med Bose-anlægget.

Anlægget stråler godt nok ikke lige så meget i toppen som Burmester-anlægget i Mercedes EQC, og det har heller ikke den benhårde bas som anlægget i Mini Cooper SE af mærket Harman Kardon. Eller en helt så naturlig musikalitet som Sonos-systemet i Audi Q4 e-tron. Men alt i alt er anlægget dog vældig godt og klart et tilvalg, jeg ville sætte kryds ved, hvis det ikke allerede var inkluderet.

Hyundai IONIQ5 Rear

Foto: Geir Gråbein Nordby

Hyundai Ioniq 5: Konklusion

Hyundai Ioniq 5 er en meget gennemtænkt familiebil. Den er større, end den ser ud på billeder, da formen snyder. Indvendig har man faktisk vældig god plads. Vi går heldigvis op i andet end udseendet, for den ser unægtelig lidt speciel ud.

Køreegenskaberne er rigtig gode, og bilen er hurtigere end de fleste i sin klasse. Her går det tjept! Den har også en lavere pris end konkurrenter med det samme udstyr, så her får du meget for pengene!

Lydanlægget fra Bose gør et godt stykke arbejde. Det kunne godt have været lidt kraftigere og have haft endnu bedre opløsning i tonerne. Men absolut et tilvalg, der kan anbefales.

Hyundai IONIQ5 rubble Hyundai IONIQ5 Right Side Hyundai IONIQ5 Rear Hyundai IONIQ5 Rear Closeup Hyundai IONIQ5 Rear Closeup(2) Hyundai IONIQ5 Left Side Hyundai IONIQ5 LED lights Hyundai IONIQ5 Front Hyundai IONIQ5 Angle Hyundai IONIQ5 19-inch wheels
<
>
Hyundai Ioniq 5. Foto: Geir Gråbein Nordby
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

10 Comments

 1. Tim

  20/07/2021 at 08:45

  I skriver specifikationerne på den dyre model men prisen på den billigste.

  • Geir

   27/07/2021 at 16:00

   Beklager, skjedd en feil. Rettet opp nå! 🙂

 2. Peter

  27/07/2021 at 13:20

  I skriver man kan overveje en tagboks. Ved i positivt at der kan monteres tagbøjler på bilen? det kan Hyundai nemlig ikke svare på.

  • Geir

   27/07/2021 at 16:02

   Bilen har fester til takstativ. Godkjent for 75 kg taklast i følge norsk importørs infoside. Andre kilder oppgir 80 kg, f.eks. her:

   “IONIQ 5 kan ikke minst trekke tilhenger på 1.600 kilo når den har firehjulstrekk, mens bakhjulsdrevne utgaver klarer 1.400. Maksimal taklast er 80 kilo.”
   https://elbil.no/elbil/ioniq-5/

   I hvert fall i Norge kan man f.eks. kjøpe denne til Ioniq 5: https://www.packline.no/car-brand/hyundai/

   Enkelte ting vil nok variere fra land til land, men det vil jo være merkelig om det skal være lov i Norge og ikke i Danmark…

 3. Peter

  27/07/2021 at 21:14

  Har du et link til selve bøjlerne?

 4. Peter

  28/07/2021 at 10:26

  Mange tak for det 👍🏻😀

  Din personlige præference.. Ioniq5 eller Enyaq 80?

  • Geir

   28/07/2021 at 10:33

   De er ikke så helt ulike hverandre. Men den viktigste forskjellen kjøremessig er at Ioniq 5 er mer underholdende – med mye bedre akselerasjon (5,2 mot 8,5 sek på 0-100 km/t) og har noen kule tekniske løsninger. Og lader meget raskt! Enyaq iV 80 har mer premium følelse på interiøret, og litt større bagasjerom. Jeg synes også digitale kjøreassistenter på Enyaq er noe smoothere.

   Selv liker jeg firehjulsdrift, men siden Enyaq iV 80x ikke er tilgjengelig ennå er det vanskelig å si. Men duellen står i virkeligheten mellom 80x og Ioniq 5 for min del. 80x har da også raskere akselerasjon enn 80 (0-100 på 6,2 sek), men fremdeles 1 sekund tregere enn Ioniq 5.

   Bottom Line: Ønsker du en mest mulig komfortabel familiebil med høy premiumfølelse, gå for Enyaq. Vil du ha en bil hvor du som sjåfør har det mer sjovt (og som kan gi strøm til andre apparater med inntil 3,5 kW), er Ioniq 5 et bedre valg.

  • Geir

   28/07/2021 at 10:34

   Jeg glemte å nevne at Bose-anlegget i Ioniq 5 er bedre enn standardanlegget i Enyaq. Etter hva jeg har hørt har Skoda nå droppet Skoda Sound System etter lange forsinkelser, og vil bostedet tilby Canton til våren. Vi får se.

 5. Peter

  28/07/2021 at 21:46

  Tak for dine svar 🙂

  Jeg har bestilt en Enyaq men overvejer nu at ændre bestillingen til en Ioniq. Synes den var fed at køre i, og der virker til at væsentligt bedre plads til mine 3 børn end i Enyaq. Bare det at bagsædet kan justeres er et kæmpe plus. Det koster lidt på bagagen, men så må vi bare lære at pakke bedre 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Redaktionen anbefaler

Læs også

Ioniq 5 er en bil, mange har ventet på. Og den skuffer ikke.

Ioniq 5 er en bil, mange har ventet på. Og den skuffer ikke.

Ioniq 5 er en bil, mange har ventet på. Og den skuffer ikke.

Ioniq 5 er en bil, mange har ventet på. Og den skuffer ikke.

Ioniq 5 er en bil, mange har ventet på. Og den skuffer ikke.

Ioniq 5 er en bil, mange har ventet på. Og den skuffer ikke.

Ioniq 5 er en bil, mange har ventet på. Og den skuffer ikke.

Ioniq 5 er en bil, mange har ventet på. Og den skuffer ikke.

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2020 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.