Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Verdens første 110-tommer med 16K-opløsning

Glem 8K-opløsning - nu gælder det 16K, hvis du vil have det skarpeste TV i klassen.

Skrevet af / 30/05/2023 - 17:27
Verdens første 110-tommer med 16K-opløsning

Efterhånden som TV-skærmene vokser i størrelse, melder der sig også et behov for at øge opløsningen og antal pixel pr. tomme for at sikre god billedskarphed. TV’er og computerskærme med 4K-opløsning (3.840 x 2.160) er langt hen ad vejen blevet standard, mens 8K-opløsning (7.680 x 4.320) er tilgængelig på de dyreste flagskibsmodeller.

Nu har den store kinesiske skærmproducent BOE løftet sløret for det, der kan blive ‘det nye sort’ i fremtiden!

110″ 16K TV fra BOE

Ved skærmteknologi--messen SID Display Week 2023 i Los Angeles præsenterede BOE nemlig en knivskarp 110-tommer LCD-skærm. Skærmstørrelsen i sig selv er ikke ny, derimod er dette verdens første 110-tomme med 16K-opløsning (15.360 x 8.640!) Ja, du læste rigtigt – med en opløsning på hele 132,7 millioner pixels er dette faktisk den skarpeste storskærm, verden har set til dato.

Men desværre: Til trods for – eller snarere som følge af – den høje opløsning, er de øvrige skærmspecifikationer ganske ordinære.

BOE-skærmen må f.eks. lade sig nøje med en lysstyrke på kun 400 nit, og panelkontrasten er på beskedne 1200:1. Altså et temmelig dunkelt og udvasket billede i forhold til de bedste OLED-skærme med kontrastforhold i millionklassen. Desuden er skærmens opdateringshastighed begrænset til 60 Hz.

Skærmen som blev vist i L.A. er selvfølgelig en prototype, og da der endnu ikke produceres indhold i 16K-format, blev TV’et på messen sat til at vise 8K-materiale, som så blev opskaleret til at fylde den knivskarpe storskærm. Og eftersom der endnu ikke findes en kabelstandard, der er i stand til at overføre 16K-video, blev der angiveligt brugt hele 16 DisplayPort-kabler til at sikre stabil videooverføring.

Læs også Samsung MicroLED: Blændende billedkvalitet, men det koster ... Kan det friste med et 110-tommers MicroLED-TV til en rund million?

Pris og tilgængelighed på sådan noget?

110-tommeren fra BOE er en prototype, beregnet til professionel brug, reklame/digital signage og lignende, og det er for tidligt at sige, hvad den kommer til at koste. Der vil nok gå nogle år endnu, før 16K holder sit indtog i forbrugermarkedet, og selv da vil det nok være forbeholdt de decideret dyreste high-end-modeller.

Vor ven Vincent Teoh hos HDTVTest (se videoen herunder) har set skærmen i aktion. Han fortæller bl.a., at han kan gå helt tæt på skærmen uden at set antydningen af pixelstruktur. Hvilket er ganske imponerende for et billede, der er blæst op i 110-tommers format.


Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

TCL 115X955: Gigant-TV klar til Danmark

Se hvad vi fandt hos LG i Tyskland

Smugkig på LG's nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer - nogle større?

Nu i butikkerne: TCL X955-serien

Smugkig på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Vores OLED TV'er er de bedste til film

Marimekko-mønster på The Frame

Her er Philips' 2024 TV-modeller

Her er de bedste (og vildeste) TV'er, vi fik at se i Las Vegas

Blændende og knivskarpt!

Sådan er Panasonics nye "Fire TV"

0
Scroll to Top