Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Nye EU-regler kan betyde enden på 8K-TV

Strengere EU-krav til energieffektivitet kan sætte en stopper for knivskarpe, men strømslugende, 8K-fjernsyn.

Skrevet af / 18/10/2022 - 20:22
Nye EU-regler kan betyde enden på 8K-TV

Er du en af dem, der som drømmer om et splinternyt og knivskarpt 8K-TV? Well, fra næste år kan det være slut – eller slet og ret forbudt!

D. 1. marts 2023 træder der nye EU-regler i kraft, som sætter strenge, nye krav til fjernsynsskærmes energieffektivitet. Dette kan ramme skærme med 8K-opløsning (7680 x 4320) ekstra hårdt, ifølge interesseorganisationen 8K Association.

8K-fjernsyn har svært ved at tilfredsstille energikravene

En del 8K- og microLED-skærme i high-end klassen har hidtil været undtaget fra reglerne, men til marts næste år ophæves denne undtagelse, med den konsekvens at 8K-skærme i praksis skal følge de samme krav til energieffektivitet (EEIMax 0,90) som 4K-skærme. Kravene kan blive vanskelige at efterleve, ikke bare for 8K-fjernsynene, men også for flere avancerede 4K-fjernsynsmodeller som OLED og QD-OLED.

Læs også Knivskarp 8K OLED fra LG Med samtlige de kvaliteter, vi kender fra OLED, kombineret med knivskarp 8K-opløsning, er denne topmodel fra LG noget af det sejeste, vi har set!

En 8K-skærm har fire gange så mange pixels (7,680 x 4,320 vs. 3,840 x 2,160) som en 4K-skærm, og giver fordele som f.eks. væsentlig højere pixeltæthed (PPI) og bedre skarphed i billedet. Men 8K har også sine udfordringer: De bittesmå pixels afgiver mindre lys pr. givet skærmareal. Baglyset og/eller transistorerne i billedpanelet kræver derfor mere energi for at give en tilsvarende lysstyrke som på en 4K-skærm – hvilket selvfølgelig bruger mere strøm. Dette er noget som til en vis grad vil ramme både LCD- og OLED-baserede 8K-skærme, skriver 8K Association.

Dette er utvivlsomt dårligt nyt for TV-producenter som Samsung, Sony, LG og TCL, som tilbyder et bredt sortiment af fjernsyn med 8K-opløsning. Organisationen bak 8K-formatet er derfor kommet med udspil, hvor de beder EU om at bløde op på reglerne, før de træder i kraft 1. marts næste år.

Fun fact? Lyd & Billede skrev i 2021 en aprilsnar hvor vi hævdede, at EU ville forbyde 8K, men dengang var det af helt andre grunde (mangel på halvledere)… 

Læs også EU vil stoppe salget af 8K og tredoble prisen på 4K EU indfører nu kraftig regulering af TV-industrien på grund af akut mangel på halvlederkomponenter. Prisen på 4K-TV’er tredobles.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Samsung MicroLED: Blændende billedkvalitet, men det koster ...

Smugkig på TCL's nye TV'er i Stockholm

Har du råd til denne?

TCLs 2023 TV-modeller er lige straks klare i Norden

Philips OLED-TV belønnes for fremragende design

Tjek denne 98-tommerskærm fra Sony!

Scroll to Top