Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Nye EU-regler kan betyde enden på 8K-TV

Strengere EU-krav til energieffektivitet kan sætte en stopper for knivskarpe, men strømslugende, 8K-fjernsyn.

Skrevet af / 18/10/2022 - 20:22
Nye EU-regler kan betyde enden på 8K-TV

Er du en af dem, der som drømmer om et splinternyt og knivskarpt 8K-TV? Well, fra næste år kan det være slut – eller slet og ret forbudt!

D. 1. marts 2023 træder der nye EU-regler i kraft, som sætter strenge, nye krav til fjernsynsskærmes energieffektivitet. Dette kan ramme skærme med 8K-opløsning (7680 x 4320) ekstra hårdt, ifølge interesseorganisationen 8K Association.

8K-fjernsyn har svært ved at tilfredsstille energikravene

En del 8K- og microLED-skærme i high-end klassen har hidtil været undtaget fra reglerne, men til marts næste år ophæves denne undtagelse, med den konsekvens at 8K-skærme i praksis skal følge de samme krav til energieffektivitet (EEIMax 0,90) som 4K-skærme. Kravene kan blive vanskelige at efterleve, ikke bare for 8K-fjernsynene, men også for flere avancerede 4K-fjernsynsmodeller som OLED og QD-OLED.

Læs også Knivskarp 8K OLED fra LG Med samtlige de kvaliteter, vi kender fra OLED, kombineret med knivskarp 8K-opløsning, er denne topmodel fra LG noget af det sejeste, vi har set!

En 8K-skærm har fire gange så mange pixels (7,680 x 4,320 vs. 3,840 x 2,160) som en 4K-skærm, og giver fordele som f.eks. væsentlig højere pixeltæthed (PPI) og bedre skarphed i billedet. Men 8K har også sine udfordringer: De bittesmå pixels afgiver mindre lys pr. givet skærmareal. Baglyset og/eller transistorerne i billedpanelet kræver derfor mere energi for at give en tilsvarende lysstyrke som på en 4K-skærm – hvilket selvfølgelig bruger mere strøm. Dette er noget som til en vis grad vil ramme både LCD- og OLED-baserede 8K-skærme, skriver 8K Association.

Dette er utvivlsomt dårligt nyt for TV-producenter som Samsung, Sony, LG og TCL, som tilbyder et bredt sortiment af fjernsyn med 8K-opløsning. Organisationen bak 8K-formatet er derfor kommet med udspil, hvor de beder EU om at bløde op på reglerne, før de træder i kraft 1. marts næste år.

Fun fact? Lyd & Billede skrev i 2021 en aprilsnar hvor vi hævdede, at EU ville forbyde 8K, men dengang var det af helt andre grunde (mangel på halvledere)… 

Læs også EU vil stoppe salget af 8K og tredoble prisen på 4K EU indfører nu kraftig regulering af TV-industrien på grund af akut mangel på halvlederkomponenter. Prisen på 4K-TV’er tredobles.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Her er TCL's "The Frame"-konkurrent

Her er Panasonics 2024 TV-modeller

Loewe OLED-TV'er er nu "Made in Germany"

Kæmpe 3D-skærm fra LG

Her er Samsungs nye 2024 TV-modeller: Masser af AI-funktioner

TCL's 163" X11H demonstreret i Kina

Nu kender vi priserne på årets nye OLED-TV fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

TCL C855 går op til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nu kan du se OLED-TV på en flyveturen

Mere Philips Hue på Samsung TV

Scroll to Top