Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Tesla vil drive verden med strøm fra batterier

Tesla Powerwall er et batteri, der - potentielt - kan gøre dig uafhængig af elnettet og fossil energi. Og resten af kloden følger efter!

Skrevet af / 04/05/2015 - 10:04
Tesla vil drive verden med strøm fra batterier

Tesla-chefen Elon Musk er godt på vej til at revolutionere energiforsyning på samme måde, som han tidligere har gjort det med bilindustrien. Og med samme midler: Masser af batterier.

Tesla Powerwall, som netop er blevet præsenteret, er en batteripakke til dit hus eller din virksomhed.

Powerwall kommer i to udgaver til private brugere, på henholdsvis 7 kilowattimer og 10 kilowattimer. Det svarer det gennemsnitlige elforbrug på et døgn i henholdsvis en lejlighed og en villa i Danmark. I USA, hvor aircondition er mere udbredt, svarer de 10 kWh til ca. fem timers elforbrug.

powerwall7

Batteriforsyningen betyder som en begyndelse, at man kan oplade husets energilager, når elprisen er lavest om natten, og dermed spare på elregningen. I næste række giver det mulighed for at koble sig helt af nettet, og klare sig udelukkende med vedvarende energi fra vind og sol (Elon Musk er også bestyrelsesformand i en virksomhed, der lavet solpaneler).

Powerwall monteres på en væg side om side med andre installationer og kunne let forveksles med varmtvandsbeholder, bortset fra, at den fås i flere modefarver. En enkelt 7 kWh-model koster 3.000 dollars (ca. 20.000 kroner). Og de virkelig energihungrende kan sammenkoble op til ni batteripakker.

Har man en Tesla Model S holdende i garagen, kræves i hvert fald mere end én batteripakke, da en fuld opladning af elbilen kræver 60 kilowattimer.

Der kommer også udgaver til industriel brug, kaldet PowerPack, og i følge Elon Musk kan systemet skaleres i vilkårlig størrelse, op til gigawattstørrelse.

Som et ekstra clou kunne Elon Musk fortælle, at alt elektricitet under hele præsentationsaftenen var leveret af batterier. Og at batterierne var opladt med solenergi.

powerwall4

Selv om der blev brugt næsten 100 kilowatt, stod elmåleren på nul.

powerwall5

De første Powerpacks bliver leveret om tre-fire måneder, men forsyningen bliver langsom i begyndelsen, indtil 2017, hvor Teslas såkaldte Gigafactory i Nevada-ørkenen åbner.

Elon Musk og Teslas ambitioner rækker dog langt længere end til at spare på elregningen i den enkelte husholdning. Han vil gerne konvertere USA og hele kloden til alternativ energi! Noget, som han mener er fuldt ud muligt.

Hvis hele klodens elforbrug skal på batterier, vil det i følge Elon Musk kræve en kapacitet på 90.000 gigawattimer – eller 900 millioner Powerpacks. Og skal hele transportsektoren med over på batteridrevet elforsyning, vil det kræve to milliarder af Teslas Powerpacks. Eller lignende batterier, for som andre Tesla-patenter bliver Powerpack open source.

Det er et svimlende tal, men til sammenligning er der også to milliarder biler på kloden. Så det er bestemt noget, der er inden for, hvad vi som menneskehed kan gøre!“, sagde Elon Musk.

Elon Musks præsentation ses herunder. Den 43-årige mangemilliardær og multiiværksætter småsnakkede sig igennem en præsentation, der virkede alt andet en stram og målrettet. Men budskabet var klart: Den nuværende fossile energiforsyning duer ikke til andet end at vinde os en kollektiv Darwin Award (en årlig, posthum anerkendelse for den dummeste selvudslettelse – red.)

Kilde: The Verge

powerwall2
“Sådan ser det ud i dag. Det er ret skidt!”

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

Nu bliver Googles AI meget klogere - på dansk!

Hyperloop i Italien

Imponerende resultater med Googles video-AI

Jorden ramt af dobbelt solstorm - Mobile netværk og GPS nede i en halv time

Japans månelandingsfartøj er døende

Magnet-tog på konventionel jernbane

0
Scroll to Top