Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Tesla åbner bilfabrik i Europa

Når man køber en Tesla Model S, er den - delvist bygget i Europa. Firmaet har åbnet en ny bilfabrik i Holland, og Elon Musk kom og klippede snoren.

Skrevet af / 28/09/2015 - 12:00
Tesla åbner bilfabrik i Europa

Tesla Motors er en ærkeamerikansk teknologivirksomhed. Og dog. Hvis du sætter dig bag rattet i en Model S i Europa, er den sandsynligvis rullet ud fra en fabrikshal i den hollandske by Tilburg, der ligger godt 100 km fra Amsterdam. Her har Tesla nemlig sin samlefabrik for biler til det europæiske marked.

Fabrikken har faktisk eksisteret i flere år, men kun i lille målestok, og den har længe ikke kunnet leve op til efterspørgslen. Derfor har man nu bygget en splinterny fabrik, der kan fremstille omkring 450 biler om ugen.

Bilerne bygges dog ikke fra grunden i Holland. Fabrikken modtager næsten-færdige biler i containere fra USA. Eller næsten færdige af ydre. Da de er uden motor og software, er de i praksis meget kostbare sæbekassebiler, der kan skubbes omkring på fabriksgulvet, men ikke køre selv.

Når bilerne ankommer til fabrikken, mangler de motor, bagtøj, batterier og software. Foto: Tesla.
Når bilerne ankommer til fabrikken, mangler de motor, bagtøj, batterier og software. Foto: Tesla.

På fabrikken monteres bagtøj og motor, og bilens software installeres og testes, så de efter en dags rundtur på det 43.500 kvadratmeter store fabriksgulv kan de køre ud som fuldt færdige biler. Fabrikken rummer også et indendørs testanlæg, hvor køreegenskaberne på hver bil afprøves. Herunder bremserne, som skal være gode, når man har at gøre med en 2,3 tons tung bil med en acceleration som en supersportsvogn!

Tesla1_3
På den indendørs testbane kan hver enkelt bils køregenskaber testes, uafhængigt af vind, vejr og årstider. Foto: Tesla.

Fabrikken blev fredag indviet af mr. Tesla himself, Elon Musk, som gennem den seneste uge har været på “turne” i europa, hvor han også har aflagt Danmark et besøg (og uden tvivl snakket om de kommende registringafgifter på el-biler med danske politikere).

tesla1_5_musk
Elon Musk besøgte og indviede fabrikken fredag. Grundigt træt efter en uge med besøg i adskillige europæiske lande. Foto: Tesla.

Fabrikken i Holland fremstiller de fleste Model S’er til det europæiske marked. Norge og Schweiz er dog undtaget. De får bilerne direkte fra Fremont, USA.

Ud over at se fabrikken og møde Elon Musk fik vi også lejlighed til en prøvetur i den nyeste topmodel, P90D, der er udstyret med et firehjulstræk, samt et kraftigere 90 kilowattimer-batteri, der giver mulighed for en længere aktionsradius. Og for endnu kraftigere acceleration. Vi kan bekræfte, at “Ludicrous Mode”, er lige så vild, som navnet antyder. 0-100 km/t på tre sekunder er latterlig hurtigt!

Ludicrous Mode (Elon Musk er fan af filmen "Spaceballs") er virkelig latterligt hurtig! Foto: Tesla.
Ludicrous Mode (Elon Musk er fan af filmen “Spaceballs”) er virkelig latterligt hurtig! Foto: Tesla.
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Burgerkæde fyrer kreativ AI

Lær blindeskrift med LEGO

Nu er Google NotebookLM kommet

Krypteret beskedtjeneste truer med at forlade EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye AI-funktion anbefalede bruger at putte lim på deres pizza

Nye EU-regler skal forhindre 'Minority Report'

AI, AI og mere AI i Googles planer

Nu kan du tale med ChatGPT

NASA's robottog på Månen

Google Gemini bliver mere almægtig

Scroll to Top