TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Raketulykke for Kinas første internet-satellitter

Den kinesiske konkurrent til Elon Musks Starlink-satellitter ramt af uheld.

Af / 10/08/2024 - 11:00
Raketulykke for Kinas første internet-satellitter

En måde at give internetadgang til hele planeten er at bruge specielle satellitter. Det er forretningsideen bag SpaceX’ satellitkonstellation Starlink. De begyndte at opsende i 2019, og tidligere i år havde de 6.000 små lavtflyvende geostationære satellitter på plads. De seneste tal viser, at de i foråret havde 3 millioner abonnenter. Der er dog planer om at fordoble antallet af satellitter, og med en mulig udvidelse til 34.000 satellitter.

Men de store nationer lader sjældent andre få teknologimonopoler: USA opsendte f.eks. sine GPS-navigationssatellitter allerede i 1978, mens Rusland var klar med sin rival GLONASS i 1995, og EU gik i gang med at opsende sine Galileo-satellitter i 2005. Kina begyndte at opsende sine BeiDou-satellitter i 2000 og er nu i gang med sin tredje generation.

Læs også Laser-veje på månen? Ekstrem varme kan være løsningen på at bygge veje og affyringspladser for kommende månebaser.

Af indlysende grunde er Kina med sin omfattende internetcensur ikke særlig begejstret for eksistensen af et globalt tilgængeligt amerikansk internetsystem. Reuters rapporterer, at kinesiske forskere i militæret har studeret, hvordan Starlink er blevet brugt i krigen i Ukraine, og de advarer om den trussel, det udgør for Kina i tilfælde af en væbnet konflikt.

Læs også Ruslands første rumraket i 50 år Sigter mod at lande ved Månens sydpol for at bekræfte forekomst at vand.

Shanghai Spacecom Satellite Technology begynder derfor nu at opsende satellitter i det konkurrerende system med det poetiske navn ‘Thousand Sails Constellation’ eller ‘G60 Starlink plan’. Planen er at få 108 satellitter på plads i år, 648 ved udgangen af næste år, at nå global dækning i 2027 og at have 15.000 satellitter på plads i 2030.

Men allerede ved den første opsendelse i tirsdags gik det galt. Raketten Long March 6A lykkedes ganske vist med at sende satellitterne op, men så faldt en af raketdelene fra hinanden. Det resulterede i en sky af raketdele, hvor over 300 dele nu suser rundt om jorden, lyder det ifølge en rapport fra Space.com.

Annonce

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Snart vil Jorden have to måner!

Kæledyr og kampen om smart-ringen

Kvantespring for fremtidens netværk

VR-briller til mus

Milliarder af brugere vil snart møde AI-profiler på Facebook

Er dette fremtiden for flyvning?

Få en snak med ChatGPT i telefonen

Mikroskopiske sorte huller kan være overalt

Google Gemini 2.0 er nu her

ChatGPT løj egoistisk

Googles kvantechip slår alle rekorder

AI-spillere opførte sig som mennesker