Fusion er den proces, der finder sted i solen, og er det modsatte af den fissionsreaktion, der finder sted i nutidens atomreaktorer. Den går ud på at sætte atomer sammen i stedet for at spalte dem. Problemet er, at de frastøder hinanden, så det kræver enorm varme og tryk at smelte dem sammen. Det kræver igen en masse energi, så meget, at det i dag er almindeligt at bruge mere energi, end man får ud.
Men nu er det lykkedes forskere ved Wisconsin HTS Axisymmetric Mirror at skabe og fastholde plasma med et magnetfelt på 17 tesla ved hjælp af superledende højtemperaturmagneter. Det er det stærkeste magnetfelt, der nogensinde er skabt til dette formål. Bedriften er resultatet af et fireårigt samarbejde mellem Realta Fusion, MIT og Commonwealth Fusion Systems med støtte fra det amerikanske energiministerium.
It’s setting a world record in magnetic field strength for magnetically confined plasmas and is equipped with intense heating systems while still being a hands-on experiment for both graduate and undergraduate students,” siger Realtas medstifter, doktor Jay Anderson.
Projektet har genoplivet en teknologi kaldet magnetic mirror, som var den mest lovende teknologi i 1980’erne, men som måtte opgives på grund af teknologiens begrænsninger på det tidspunkt. På grund af fremskridt inden for superledende teknologi er det nu igen en lovende metode.
Today’s demonstration puts the compact magnetic mirror firmly back in the race towards commercial fusion energy. It’s a giant leap forward for a concept that promises economically viable, zero-carbon heat and electricity,” siger Realtas adm. direktør, Kieran Furlong.
Annonce
Eksperimentets succes kan føre til mindre og forhåbentlig billigere fusionssystemer.
Kilde: Interesting Engineering
Læs også:
Ionbatterier med ilt er sikrere og renere end lithium
Østrigske forskere har udviklet en batteriteknologi, som har store fordele i forhold til at lagre energi i elnettet, sammenlignet med traditionel teknologi.