Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Ny lov vil tvinge tech-virksomheder til at spionere på beskeder

Apple siger, at de hellere vil lukke iMessage og Facetime ned i Storbritannien end at efterkomme de urimelige krav.

Skrevet af / 23/07/2023 - 10:05
Ny lov vil tvinge tech-virksomheder til at spionere på beskeder

De britiske myndigheder ønsker at opdatere den rammeloven ‘Investigatory Powers Act’ fra 2016. Blandt de foreslåede ændringer er, at de britiske myndigheder skal godkende, hvordan kommunikationsapps fungerer. Det har udløst vrede fra tech-virksomheder og truer med at gøre de britiske øer endnu mere isolerede fra omverdenen.

Den nuværende lov giver allerede myndighederne mulighed for at kræve, at virksomheder deaktiverer sikkerhedsfunktioner i deres apps. Men sådanne krav skal undersøges nærmere, eksterne konsulenter kan gennemgå virkningen, og vigtigst af alt så kan virksomheder appellere myndighedernes beslutninger. Under det nye lovforslag vil sådanne besværlige “krav” blive fjernet. I stedet skal virksomhederne informere myndighederne om ændringer på forhånd og straks efterleve beslutningerne.

Myndighederne pakker selvfølgelig forslaget ind i fine ord om, at loven er der for at “beskytte offentligheden mod kriminelle, pædofile og terrorister”.

Men loven, der har fået tilnavnet “aflytningsloven”, er selvfølgelig blevet mødt med protester. Tidligere har WhatsApp og Signal protesteret mod kravet om at installere teknologi til at scanne krypterede beskeder for billeder af børnemishandling. Virksomhederne siger, at de nægter at overholde loven, og Signal har sagt, at de hellere vil forlade Storbritannien end acceptere loven.

Læs også Apple udskyder børneporno-filter Tech-giganten har lyttet til heftig kritik og trækker i land.

Apple, som ironisk nok tidligere selv har foreslået at installere en sådan teknologi, slutter sig nu til kritikerne. I et officielt svar på forslaget siger Apple, at de er modstandere af at skulle informere myndighederne om sikkerhedsændringer på forhånd. De hævder, at kravet om at ikke-britiske virksomheder skal overholde loven, vil påvirke kunder globalt. Det gælder f.eks. kravet om at installere bagdøre for at opsnappe krypteret kommunikation. Apple siger, at forslaget “udgør en alvorlig og direkte trussel mod datasikkerhed og privatlivets fred”, som også påvirker brugere i resten af verden.

“Der er en vis arrogance og uvidenhed fra regeringens side, hvis de tror, at nogle af de større teknologivirksomheder vil overholde de nye krav uden en større kamp,” siger cybersikkerhedsekspert professor Alan Woodward fra Surrey University.

Kilde: BBC

Det er bekymrende, at Europa-Kommissionen også har lignende forslag om at spionere på borgerne. Læs mere i kommentaren nedenfor.

Stasi 2.0

Forslag fra EU-Kommisionen, der har til hensigt at indføre omfattende chatkontrol for at beskytte børn mod misbrug, indebærer i praksis en skræmmende totalovervågning af os alle sammen.

Læs mere
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nu er Google NotebookLM kommet

Krypteret beskedtjeneste truer med at forlade EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye AI-funktion anbefalede bruger at putte lim på deres pizza

Nye EU-regler skal forhindre 'Minority Report'

AI, AI og mere AI i Googles planer

Nu kan du tale med ChatGPT

NASA's robottog på Månen

Google Gemini bliver mere almægtig

Skærmen gør alt - bortset fra at læse dine tanker!

AI planlægger vores ferie

Scroll to Top