TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Nu er den kolde fusion – måske – en realitet

Den kolde fusion er vi blevet lovet ofte. Men denne gang ser beviserne faktisk ud til at være på plads.

forfatter
Publiceret 16/10/2014 - 08:00
E.Cat5_-1030x858
Skal vi alle sammen have sådan i bryggerset i fremtiden? 1 gram brintberiget nikkel skabte 1,5 megawatt-timers energi over 32 dage.

Kold fusion, altså kerneenergi skabt ved stuetemperatur, er energiproduktionens hellige gral, da den vil være vejen til billig energi i stort set ubegrænsede mængder. Vi er talrige gange blevet lovet, at nu var det lykkedes forskere på et eksotisk universitet at smelte atomkerner sammen uden at tilføre udstyrlige mængder energi udefra for at få processen igang. Men når forsørget efterfølgende er blevet gentaget af uafhængige forskere, har den kolde fusion hver gang vist sig at være en klam fidus.

e-cat-testing
Uafhængige forskere har gennem 32 dage studeret E-Cat forsøgsopstillingen, og konkluderer, at den producerer “pokkers megen energi”.

Nu ser det imidlertid ud til, at den er god nok. I hvert fald tyder en rapport fra en gruppe uafhængige forskere på, at der kan være fundet kold fusion sted i Andrea Rossis E-Cat. Forskerne har studeret reaktoren gennem 32 dage, og konkluderer, at de i alt 1,5 megawatt-timer, som kom fra røret med “hydrogenfyldt nikkel” er mere, end hvad man ville kunne opnå fra nogen kendt kemisk reaktion. Forskerne siger desuden, at de kobberisotoper, som de fandt i røret bagefter, kun kan være resultatet af en kerneproces, hvor nikkel- og brintatomer er smeltet sammen til kobberatomer.

e-cat-input-power-output-power
Tabel over energiproduktionen fra den påståede kolde fusionsreaktor. Det ser lovende ud!

Hvis der er hold i påstandene – og det tyder det altså stærkt på – så kan vi se frem til en fremtid med billigere energi. De 1,5 megawattimer fra forsøgsoptillingen blev skabt med blot et gram brændselsmateriale. Det betyder en energitæthed, der er en million gange højere end benzin.

Men det er sikkert bare et tilfælde, når Glasgows universitet samme dag som rapporten blev offentliggjort, annoncerede, at de ville sælge deres aktier i fossile brændstoffer…

mr-fusion
I “Tilbage tik Fremtiden – del 2” tanker Emmet “Doc” Brown sin DeLorean-tidsmaskine op med fusionsenergi fra køkkenaffald. Det er der god brændstoføkonomi i. Fusionsprocessen i E-Cat giver en million gange mere energi pr. gram end benzin.

Kilde: Extremetech

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
6 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
EU vil totalovervåge alle dine chats Forslag fra EU-Kommisionen, der har til hensigt at indføre omfattende chatkontrol for at beskytte børn mod misbrug, indebærer i praksis en skræmmende totalovervågning af os alle sammen.
Sådan laver du din egne fantasy-illustrationer Med en enkelt kommando skaber computeren fantastiske billeder baseret udelukkende på din fantasi.
Se de vildeste dimser fra verdens største tech-messe CES-messen i Las Vegas er stedet at finde de teknologiske nyheder. Både de store og nyskabende - og de lidt mere kuriøse.
Denne projektor kører på batteri Nu kan du tage storskærmen med hvor som helst!
Netgear Orbi 960: Verdens hurtigste mesh-netværk? Wi-Fi 6E giver internet på 6 GHz, og det første – og dyreste – netværk hedder Netgear Orbi RBKE960.
Se robotten Ameca skære grimasser som et menneske Ny video viser prototype af ekstremt menneskelignende robot, der skærer ansigt og rynker øjenbrynene, så det løber koldt ned ad ryggen.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend