Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nu er den kolde fusion – måske – en realitet

Den kolde fusion er vi blevet lovet ofte. Men denne gang ser beviserne faktisk ud til at være på plads.

Skrevet af / 16/10/2014 - 08:00
Nu er den kolde fusion – måske – en realitet
E.Cat5_-1030x858
Skal vi alle sammen have sådan i bryggerset i fremtiden? 1 gram brintberiget nikkel skabte 1,5 megawatt-timers energi over 32 dage.

Kold fusion, altså kerneenergi skabt ved stuetemperatur, er energiproduktionens hellige gral, da den vil være vejen til billig energi i stort set ubegrænsede mængder. Vi er talrige gange blevet lovet, at nu var det lykkedes forskere på et eksotisk universitet at smelte atomkerner sammen uden at tilføre udstyrlige mængder energi udefra for at få processen igang. Men når forsørget efterfølgende er blevet gentaget af uafhængige forskere, har den kolde fusion hver gang vist sig at være en klam fidus.

e-cat-testing
Uafhængige forskere har gennem 32 dage studeret E-Cat forsøgsopstillingen, og konkluderer, at den producerer “pokkers megen energi”.

Nu ser det imidlertid ud til, at den er god nok. I hvert fald tyder en rapport fra en gruppe uafhængige forskere på, at der kan være fundet kold fusion sted i Andrea Rossis E-Cat. Forskerne har studeret reaktoren gennem 32 dage, og konkluderer, at de i alt 1,5 megawatt-timer, som kom fra røret med “hydrogenfyldt nikkel” er mere, end hvad man ville kunne opnå fra nogen kendt kemisk reaktion. Forskerne siger desuden, at de kobberisotoper, som de fandt i røret bagefter, kun kan være resultatet af en kerneproces, hvor nikkel- og brintatomer er smeltet sammen til kobberatomer.

e-cat-input-power-output-power
Tabel over energiproduktionen fra den påståede kolde fusionsreaktor. Det ser lovende ud!

Hvis der er hold i påstandene – og det tyder det altså stærkt på – så kan vi se frem til en fremtid med billigere energi. De 1,5 megawattimer fra forsøgsoptillingen blev skabt med blot et gram brændselsmateriale. Det betyder en energitæthed, der er en million gange højere end benzin.

Men det er sikkert bare et tilfælde, når Glasgows universitet samme dag som rapporten blev offentliggjort, annoncerede, at de ville sælge deres aktier i fossile brændstoffer…

mr-fusion
I “Tilbage tik Fremtiden – del 2” tanker Emmet “Doc” Brown sin DeLorean-tidsmaskine op med fusionsenergi fra køkkenaffald. Det er der god brændstoføkonomi i. Fusionsprocessen i E-Cat giver en million gange mere energi pr. gram end benzin.

Kilde: Extremetech

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nu er Google NotebookLM kommet

Krypteret beskedtjeneste truer med at forlade EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye AI-funktion anbefalede bruger at putte lim på deres pizza

Nye EU-regler skal forhindre 'Minority Report'

AI, AI og mere AI i Googles planer

Nu kan du tale med ChatGPT

NASA's robottog på Månen

Google Gemini bliver mere almægtig

Skærmen gør alt - bortset fra at læse dine tanker!

AI planlægger vores ferie

Scroll to Top