Bil & Mobilitet Computer Fitness Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nu er den kolde fusion – måske – en realitet

Den kolde fusion er vi blevet lovet ofte. Men denne gang ser beviserne faktisk ud til at være på plads.

Skrevet af / 16/10/2014 - 08:00
Nu er den kolde fusion – måske – en realitet
E.Cat5_-1030x858
Skal vi alle sammen have sådan i bryggerset i fremtiden? 1 gram brintberiget nikkel skabte 1,5 megawatt-timers energi over 32 dage.

Kold fusion, altså kerneenergi skabt ved stuetemperatur, er energiproduktionens hellige gral, da den vil være vejen til billig energi i stort set ubegrænsede mængder. Vi er talrige gange blevet lovet, at nu var det lykkedes forskere på et eksotisk universitet at smelte atomkerner sammen uden at tilføre udstyrlige mængder energi udefra for at få processen igang. Men når forsørget efterfølgende er blevet gentaget af uafhængige forskere, har den kolde fusion hver gang vist sig at være en klam fidus.

e-cat-testing
Uafhængige forskere har gennem 32 dage studeret E-Cat forsøgsopstillingen, og konkluderer, at den producerer “pokkers megen energi”.

Nu ser det imidlertid ud til, at den er god nok. I hvert fald tyder en rapport fra en gruppe uafhængige forskere på, at der kan være fundet kold fusion sted i Andrea Rossis E-Cat. Forskerne har studeret reaktoren gennem 32 dage, og konkluderer, at de i alt 1,5 megawatt-timer, som kom fra røret med “hydrogenfyldt nikkel” er mere, end hvad man ville kunne opnå fra nogen kendt kemisk reaktion. Forskerne siger desuden, at de kobberisotoper, som de fandt i røret bagefter, kun kan være resultatet af en kerneproces, hvor nikkel- og brintatomer er smeltet sammen til kobberatomer.

e-cat-input-power-output-power
Tabel over energiproduktionen fra den påståede kolde fusionsreaktor. Det ser lovende ud!

Hvis der er hold i påstandene – og det tyder det altså stærkt på – så kan vi se frem til en fremtid med billigere energi. De 1,5 megawattimer fra forsøgsoptillingen blev skabt med blot et gram brændselsmateriale. Det betyder en energitæthed, der er en million gange højere end benzin.

Men det er sikkert bare et tilfælde, når Glasgows universitet samme dag som rapporten blev offentliggjort, annoncerede, at de ville sælge deres aktier i fossile brændstoffer…

mr-fusion
I “Tilbage tik Fremtiden – del 2” tanker Emmet “Doc” Brown sin DeLorean-tidsmaskine op med fusionsenergi fra køkkenaffald. Det er der god brændstoføkonomi i. Fusionsprocessen i E-Cat giver en million gange mere energi pr. gram end benzin.

Kilde: Extremetech

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjagt.dk

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+.

Se alle vores abonnementer her.

Er Bing blevet bims?

ChatGPT tæt på nervesammenbrud

Giganternes kamp - krig på AI

Officielt: Google vil lancere en konkurrent til ChatGPT

Belkin satser hårdt på genanvendelse

Han opfandt det 20. århundrede

Scroll to Top