Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Kunstig intelligens trænes af teenagere på sulteløn

Har du undret dig over, hvordan kunstig intelligens er i stand til at forstå billeder? Der står mennesker bag.

Skrevet af / 16/11/2023 - 13:30
Kunstig intelligens trænes af teenagere på sulteløn

Kunstige intelligenser (AI) er blevet fantastisk dygtige til at forstå indholdet af billeder og video. Det er sket ved at træne dem på milliarder af billeder. Men robotterne har ikke udviklet forståelsen af sig selv: Der står menneskelig håndkraft bag. Håndkraft, der arbejder mange timer for få kroner med at forklare computeren, hvad der er på billederne.

I tredjeverdenslande som Venezuela, Pakistan, Indien og Filipinerne arbejder tusinder eller endda millioner af mennesker med at indentificere og tagge billeder på skærmen. Arbejdsgiverne er tech-giganter som Amazon, Microsoft, Google, Nvidia og Adobe. Det skriver teknologimagasinet Wired, der har fulgt pengesporet og afdækket den usynlige industri bag den kunstige intelligens.

Her kan man læse om, hvordan tagging af data nogle steder er blevet en familiebeskæftigelse for både forældre og teenagere, og hvor lønnen for en enkelt opgave kan være op til “nogle få dollars” – men også ned til blot en cent (ca. syv øre). Arbejdet udbydes gennem platforme som Toloka, Clickworker og Teemwork.AI.

Bedre end kammeraternes fritidsjobs

Pengene fra techindustrien hjælper med til at sætte mad på bordet i fattige familier, og Wired har blandt andet talt med den 17-årige gymnaiseelev Younis Hamden fra Pakistan. Han tjener op til 100 amerikanske dollars om måneden (knap 700 kroner) på at arbejde tre-fire timer om dagen på blandt andet at sammenligne produkter på Amazon. Lønnen står i grel modsætning til, hvad IT-folkene i Silicon Vally får for at abejde for de selv samme firmaer. Men det er langt bedre lønnent end de tjenerjobs, som hans klassekammerater bruger fritiden på. Og så er lønnen i købestærke amerikanske dollars.

Billede: Midjourney AI. Vi understreger, at billedet er generet af kunstig intelligens, og altså er fri fantasi.

Censur kræver menneskelige censorer

For at skærme uskyldige øjne mod seksuelt indhold tillader sociale medier ikke nøgenbilleder. Dette blev i begyndelsen forsøgt løst ved at indstille filteret til at undgå billeder med en vis procentdel hudfarve. Men med katastrofalt dårligt resultat. For det første findes hud i mange nuancer, hvilket er en problemstilling i sig selv. Og for det andet blev mange komplet uskyldige billeder fejlagtigt fjernet. Herunder klassiske malerier af barokmaleren Rubens.

I dag er sociale medier som TikTok, YouTube og Facebook blevet lidt mere nuancerede, og det handler nu om at undgå seksuelt ladede billeder og ord. Det samme gælder hadtale og vold. Hvilket betyder, at de menneskelige trænere skal gennemgå en endeløs strøm af billeder og tekster, der måske eller måske ikke er egnet for sarte øjne.

Også du arbejder gratis for AI’erne

Hvis du, kære læser, synes, at lønnen til skærmarbejdere i Det globale Syd er dårlig, så vil det måske chokere, at du selv arbejder ganske gratis på at træne de kunstige intelligenser!

Du er helt sikkert ofte stødt på de såkaldte Captchas, der er billedpuslespil til at skelne mennesker fra computere, når du skal logge ind et website.

Image reCAPTCHA test example.
reCaptcha (Foto: Google)

Googles reCaptcha er det mest kendte af slagsen, og opgaven med at udpege de billeder i en serie, hvori der indgår motorcykler, trafiklys eller skolebusser er så enerverende, at man næsten kan få medlidenhed med computeren, der må give fortabt.

Men samtidig med at du sveder over de irriterende captcha-tests, er du med til at træne kunstig intelligens til at tyde billedernes indhold. Gratis. Hvilket vel sagtens vil føre til endnu sværere captcha-tests i takt med at computerne bliver dygtigere…

Kilde: Wired

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Burgerkæde fyrer kreativ AI

Lær blindeskrift med LEGO

Nu er Google NotebookLM kommet

Krypteret beskedtjeneste truer med at forlade EU

Google: Dårlig humor er skyld i svar om lim i pizzaost

- Google lyver

Googles nye AI-funktion anbefalede bruger at putte lim på deres pizza

Nye EU-regler skal forhindre 'Minority Report'

AI, AI og mere AI i Googles planer

Nu kan du tale med ChatGPT

NASA's robottog på Månen

Google Gemini bliver mere almægtig

Scroll to Top