Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

6 fiktive gadgets

Det kan godt være, at vi lever i de bedste af alle gadget-tider, men hvorfor stille sig tilfreds med virkeligheden, når fantasiens verden har så meget mere at byde på?

Skrevet af / Opdateret: 02/01/2023 - 15:27 // Først publiceret: 15/12/2015
6 fiktive gadgets

Vi har samlet en liste over de fedeste gadgets fra film og bøger, og hvis de virkelig eksisterede, ville det altså være lidt sejt …

Hukommelseskrystal

Kendt fra bøgerne ”Pandora’s Star” og ”Judas Unchained” af Peter F. Hamilton.
Evigt liv kommer til at forandre menneskeheden for altid. Det viser sig, at angsten for døden har været hovedårsagen til al krig og konflikt, og da først hukommelseskrystallen bliver opfundet i 2040, betyder det, at folk langt om længe kan holde op med at tænke på deres eget endeligt, og menneskeheden som sådan bliver mere moden, afbalanceret og harmonisk.

Det er en af de vigtigste præmisser i Peter F. Hamilton’s store sci-fi-epos, The Commonwealth Saga, som os bekendt endnu ikke er blevet oversat til dansk.

En hukommelseskrystal gør det nemlig muligt for mennesker at lave jævnlig backup af alle deres erindringer, og ved et eventuelt dødsfald kan erindringerne uploades til hjernen på en ung og frisk klon af den oprindelige krop. Krystallen indplanteres i hjernen, og også mens man lever, kan man drage stor nytte af teknologien. Det er i hvert fald slut med at glemme noget som helst, og hvem af os ville ikke være dybt taknemmelige over altid at kunne finde mobilen og bilnøglerne?

Evigt liv og en perfekt hukommelse? Vi siger ja tak!

161710main_crystal_hr

iRobot

Kendt fra filmen ”I, Robot”.
Lad det være sagt med det samme. En robot præcis som dem i filmen I, Robot, der har Will Smith i hovedrollen, skal vi nok ikke ønske os. Filmen handler nemlig om, at en ny type robot, NS-5, viser sig at være ekstremt farlig, fordi den ikke overholder de universelle robot-principper om, at en robot ikke må skade mennesker og i øvrigt altid skal adlyde ordrer.

Men det er jo også kun science fiction. I virkelighedens verden går vi stærkt ud fra, at det selvfølgelig bliver Apple, der opfinder den første robot-tjener, og hvad kan sådan en blive navngivet andet end iRobot?

Og eftersom Apples produkter altid er perfekte, er der naturligvis ingen grund til at bekymre sig over, om robotterne kunne finde på at gøre oprør. Derfor ser vi med stor fornøjelse frem til, at den dag kommer, hvor hver husholdning har sin egen iRobot, der sørger for madlavning, indkøb og alt muligt andet forefaldende arbejde.

I_Robot

Neuralizer

Kendt fra filmen ”Men in Black”.
Will Smith har også hovedrollen i denne science fiction-komedie fra 1997, som handler om en hemmelig organisation, der har til opgave at holde øje med alle de aliens, der lever i skjul på Jorden. Når der har været en uforklarlig ufo-landing eller en anden mystisk hændelse med afsæt i de mange rumvæsner, der befolker filmen, så står agenterne der med deres neuralizers, som kan slette oplevelsen af folks hukommelse på et øjeblik. Kun de særlige mørke solbriller, som alle agenterne bærer, kan beskytte mod neuralizer-effekten.

Nu ved vi jo alle sammen godt, at hverken postbuddet eller elektrikeren i virkeligheden er aliens i forklædning (selv om man indimellem kan have sin tvivl), men det gør ikke neuralizeren mindre interessant. Hvem kunne ikke ønske sig at kunne slette bestemte hændelser fra kærestens eller vennernes hukommelse for tid og evighed? Helt klart en drømme-gadget.

t10neuralizer

Replikator

Kendt fra tv-serien ”Star Trek”.
En replikator er meget mere end en gadget. Det er et stykke ekstremt avanceret teknologi, som kan skabe stof af enhver art ud af energi og molekyler. Det går for vidt at forklare teorien bag, pointen er blot, at en replikator kan skabe stort set hvad som helst ud af den blå luft, så længe resultatet består af et fysisk materiale, der dog ikke må være for kompliceret. Dermed kan replikatoren ikke skabe levende væsener og ej heller materialer som antistof. Men derudover er der stort set ingen begrænsninger.

I Star Trek-universet bliver replikatoren opfundet i det 24. århundrede og bruges især på stjerneskibene til at forsyne besætningen med mad og drikke og i enkelte tilfælde sågar med luft!

Det siger vel sig selv, hvorfor det ville være alt for vildt at have en ægte replikator. Det tætteste vi kommer på med nutidens teknologi, er en 3D-printer, men vi er sikre på, at en ægte replikator venter lige om hjørnet.

StarTrekReplicator-thumb-550x421-40610

Teleport

Kendt fra tv-serien ”Star Trek”, filmen ”Stargate” samt bøgerne om ”Ringworld” skrevet af Larry Niven.
Slut med trafikkaos om morgenen, slut med smog og slut med at sidde som sild i en tønde i timevis på flyveturen til feriemålet under de varmere himmelstrøg. Det kan blive blot nogle af fordelene, hvis det en dag lykkes for virkelighedens forskere at gøre det efter, som allerede har været gængs teknologi i et væld af science fiction-bøger og -film.

Teleportation kan transportere energi samt fysisk stof fra a til b på nul komme nul dut sekunder, og selv om det kan lyde som en del mere urealistisk end så mange af de andre fantasifostre på denne liste, så er teleportation rent faktisk mere end blot en våd gadget-drøm.

Flere eksperimenter, bl.a. på universitetet i Maryland i USA, har allerede bevist, at teleportation i det mindste er teoretisk muligt. Indtil videre har forskerne kun kunnet teleportere en elementarpartikel ganske få meter fra ét sted til et andet, men sikkert er det, at den foton, det handler om, tilbagelagde afstanden uden at passere fysisk gennem rummet mellem a og b. Vildt …

gate_byMartinSteil2009-1920x1440

Usynlighedskappe

Kendt fra filmen ”Predator”.
Hvis du er fanget i en glohed jungle med en predator, som har dig i sigtekornet, så er en usynlighedskappe en rigtig, rigtig skidt ting. I hvert fald hvis det er dig, der er byttet, og jægeren er den eneste, der kan falde hundrede procent i med omgivelserne. Bare spørg alle de personer, som er blevet slagtet af predators i de efterhånden adskillige film i serien.

Omvendt ville en usynlighedskappe være den sprødeste gadget i den virkelige verden. Spring over køen til diskoteket, nyd synet i pigernes omklædningsrum eller gå på rov i Elgiganten. Mulighederne er mange.

Og lad det så lige være sagt, at en usynlighedskappe bestemt ikke behøver være ren magi. Det er derfor vi nævner Predator som det fiktive oplæg og ikke Harry Potter. Forskere i den virkelige verden er nemlig også godt i gang med at udvikle materialer og teknologi, som kan bryde lyset på en sådan måde, at fysiske objekter vitterlig kan gøres usynlige for det blotte øje. Ak ja, fagre nye verden …

Predators_Neca_Serie_1_Cloaked_Berserker_13

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top