TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
EFTERÅRSTILBUD: 3 UGER FOR 3 KR

Din mobiltelefon lyder bedre end du tror

Vi tester for øjeblikket hovedtelefoner, der lokker magien frem i din mobil.

forfatter
Publiceret 04/04/2016 - 17:12

Vi tester i øjeblikket ti par hovedtelefoner i prisklassen 1.800 – 3000 kroner til maj-udgaven af Lyd & Billede. Og hvis der er én ting, de beviser, så er det, at man sagtens kan bruge mobiltelefonen som lydkilde og stadig få fantastiske lydoplevelser. Der er kun et par ting, du skal gøre.

(Foto: Producent)
Kig efter en impedans på mindre end 50 ohm. Foto: Geir Gråbein Nordby

Impedans
Når du køber et par hovedtelefoner, der skal drives af en mobiltelefon, er der ét kriterium, der vejer tungere end alle andre: nemlig impedansen, dvs. den elektriske modstand. Da en mobiltelefon har begrænset strøm og spænding til rådighed, skal hovedtelefonerne være lettere at drive, end hvis de skal anvendes sammen med en hovedtelefonforstærker. Under 50 ohm er fint (det almindelige er 32 ohm) men hovedtelefonerne må gerne have endnu lavere impedans.

Konsekvensen af en ​​høj impedans i hovedtelefonerne er, at lyden bliver for lav, selv ved maksimalt volumen fra mobiltelefonen. Hovedtelefonernes følsomhed spiller også ind, men de fleste hovedtelefoner har ret høj følsomhed, så hvis du bare vil tjekke én specifikation på æsken, før du køber, bør det være impedansen.

(Foto: Producent)
Vælg hovedtelefoner med lukkede og lufttætte ørekopper, ikke åbne og ventilerede. Foto: Beyerdynamic

Åben eller lukket?
For det andet bør du tænke over, om hovedtelefonerne er af åben eller lukket type. Åben betyder, at ørekopperne er åbne bagtil, så lyden trænger frit igennem. Dette gør, at der ikke opstår tryk inde i hovedsættet, og det kan lyde fantastisk, men ulempen er, at de lækker lyd i alle retninger. Folk omkring dig hører det meste af din musik, imens hovedtelefonerne ikke blokerer støj udefra. Det gør dem uegnede på farten, og det er derfor noget, du skal ikke vælge, når din mobiltelefon er din lydkilde. Vælg i stedet en lukket type. Som bonus får du en fyldigere bas.

Dette var noget, vi tog i betragtning, da vi udvalgte hovedtelefoner til vores sammenlignende test. Selv om de ikke alene er blev vurderet med mobiltelefonen som kilde, var det et krav, at de skulle kunne bruges på den måde. Derfor er alle 10 lukkede hovedtelefoner med en impedans på mindre end 50 ohm.

(Foto: Producent)
Vælg den højeste lydkvalitet i den streamingtjeneste, du bruger. Foto: Skærmbillede fra Tidals app

Vælg den højeste lydkvalitet på musik
Hvis du bruger streamingtjenester som Spotify og Tidal, så sørg for at vælge den højeste lydkvalitet. Når du skal ud, kan det desuden være en fordel på forhånd at have udvalgt offline-indhold, så musikken er hentet til din mobiltelefon, før du forlader dit hjemmenetværk. Når du er på mobilnettet, løber dataforbruget hurtigt op, hvis du vælger den højeste lydkvalitet. Skal du alligevel streame musik på farten, kan det være smart at vælge en lavere lydkvalitet.

Hvis din mobiltelefon har dårlig lyd
Ikke alle mobiltelefoner lyder godt via hovedtelefonudgangen. Et godt headset vil stadig altid lyde bedre end et dårligt, men hvis du køber en dyr hovedtelefon, og ikke føler, at den lyder godt nok fra din mobiltelefon, kan det være nødvendigt med en bærbar hovedtelefonforstærker.

(Foto: Producent)
Arcam Music Boost Cover til iPhone 6 og 6s med indbygget DAC og hovedtelefon-forstærker. Foto: Arcam

Beyerdynamic A 200P og Oppo HA-2 er eksempler på bærbare hovedtelefonforstærkere med indbygget digitalkonverter, der arbejder med både Android og iPhone. Arcam Music Boost er en digital konverter og hovedtelefonforstærker forklædt som et cover til iPhone 6 og 6s, og kan også oplade batteriet. Der er adskillige  produkter af den type derude. Hvis du vil tilslutte en ekstern digitalkonverter til Android, skal din telefon i øvrigt understøtte USB On The Go, også kendt som OTG.

(Foto: Producent)
Store dele af påskeferien blev brugt på at teste hovedtelefonerne. Foto: Geir Gråbein Nordby.

Hovedtelefoner
Hovedtelefonerne, vi har til test, og som du vil kunne den fulde test af i L&B nr. 5, er:

Panasonic RP-HD10
Audio-Technica ATH-MSR7
Jays u-JAYS
Pioneer SE-MHR5
Sennheiser Momentum M2
Kef M500
Onkyo H900M
Torque t402v
Beyerdynamic T70p
Denon AH-MM400

(Foto: Producent)
Geir Gråbein Nordby har hænderne fulde! Foto: Sylvia Nordby

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kontor-headset fra B&O Med Beocom Portal har Bang & Olufsen lavet et hovedsæt til hjemmekontoret og arbejdspladsen.
I en larmende hverdag har du brug for disse! I hverdagens trafik og støj er det på tide at gøre din hørelse en tjeneste. Her er vores Top 10-liste over anbefalede hovedtelefoner og ørepropper med støjreduktion.
Px8 er nyt flagskib fra Bowers & Wilkins B&W lover endnu bedre hovedtelefonlyd takket være nye drivere med kulstofmembraner.
Selvformende hørepropper fra Logitech Individuelt formstøbte hørepropper har hidtil været forbeholdt professionelle musikere. Logitech har fundet en løsning, der virker genial.
Dine hovedtelefoner fortjener denne forstærker FiiO K9 Pro ESS kan drive så godt som alle typer hovedtelefoner, og så har den desuden alt hvad du har brug for af digitale og analoge indgange. Også Bluetooth!
Minecraft skal lokke unge til at genanvende elektronik Elgiganten og Microsoft lancerer samarbejde med spillet Minecraft i centrum. De unge brugere skal opdrages til genbrug af gamle elektronikprodukter.
Følg Lyd & Billede