Nyhed

JBL-studiehøjttaler med 12 tommers bas

Den ser retro ud, men JBL 4349 er en splinterny tovejs studiehøjttaler – med en 12 tommers bas-enhed og et stort diskanthorn.
forfatter

JBL 4349 er ikke som andre højttalere. Studiehøjttalere – også kaldet studiemonitors – adskiller sig fra almindelige hi-fi-højttalere ved at gengive musikken med samme lydkvalitet, næsten uanset hvilket lydniveau man spiller på, og for en lydtekniker er det også vigtigt at kunne sidde meget tæt på højttalerne og alligevel opleve et sammenhængende frekvensområde og ditto stereoperspektiv.

Men selv om JBL’s Synthesis-højttalere kaldes studiemonitors, er vores erfaring, at de også fungerer fint som hi-fi-højttalere. Undertegnede har endda et par gamle Model 4411s stående på sit skrivebord som PC-højttalere, og de kan virkelig trykke den af …

Tovejs

Hvor de fleste af JBL’s studiehøjttalere er af trevejstypen – med separate enheder til bas, mellemtone og diskant – er den nye model 4349 en tovejskonstruktion.

Det betyder, at bas-enheden i 4349 spiller op til midten af mellemtoneområdet, mens diskanthornet strækker sig ned til den øvre mellemtone. Et kompromis, som har en klar fordel, nemlig bedre tidsmæssig sammenhæng, fordi højttalerne kun har ét frekvensoverlap i stedet for to.

Ulempen er lidt begrænset dynamisk kapacitet, fordi enhederne ikke kan presses lige så hårdt, før de går i kompression og forvrængning.

Solide enheder

Skønt de, der kender JBL, ved at dynamikken næppe vil være et stort problem her. For det første er bas-enheden på hele 12 tommer. Med en let og stiv membran og desuden en svingspole på tre tommer for at bevare kontrollen over enheden bedst muligt, selv ved højt lydniveau. Og med to modstående “edderkoppedæmpere” for at reducere forvrængning.

Det store diskanthorn huser desuden ikke bare én, men to 1,5 tommers diskant-enheder for at dække et bredere frekvensområde uden hørbar forvrængning.

Kabinetterne er 2,5 cm tykke med frontmonterede refleksporte. Træfinéren er i møbelkvalitet, og højttalerne fås både i valnød med blå front og i sort valnød med sort front.

Dobbelte terminaler og tonekontroller

Dobbelte terminaler på bagsiden giver mulighed for bi-wiring/bi-amping, og i velkendt JBL-stil kan man lave toneindstillinger med to hjul, der trinløst dæmper høje og “ultrahøje” frekvenser. Man kan altså dæmpe diskant- og mellemtonegengivelsen passivt i forhold til bassen ved at øge deres modstand i delefilteret.

Store

Det ville være forkert at kalde dem reolhøjttalere. De er 74 cm høje, 44 cm brede og 32 cm dybe, målt med fronten på. Vægten er respektable 37,7 kg pr. højttaler, og derfor anbefaler JBL at parre dem med gulvstanderne JS-120, som koster 299 dollars (ca. 2.400 kroner) oveni.

Pris og tilgængelighed

Selve højttalerne må du derimod punge en hel del mere ud for. JBL 4349 vil koste omkring 50.000 kroner, når de kommer i butikkerne til september.

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.