Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Kloner Darth Vaders stemme

James Earl Jones går på pension, men hans stemme bevares ved hjælp af AI-teknologi!

Skrevet af / 28/09/2022 - 10:13
Kloner Darth Vaders stemme

Darth Vader fra Star Wars-universet er givetvis filmverdenens mest kendte rumskurk. Flere skuespillere og stuntmen (bl.a afdøde David Prowse og Hayden Christensen) har lagt krop til den onde lord Vader op gennem tiden, men den mægtige stemme bag masken tilhører ingen ringere end James Earl Jones, også kendt fra film som The Hunt for Red October og Coming to America. Jones har været på arbejde i lydstudiet og indtalt replikkerne til Vader, lige siden de første Star Wars-film sidst i 70’erne. Men nu er det slut!

No, I am your father!

Sidste gang han lagde stemme til Vader var i 2019 i Episode 9: The Rise of Skywalker. Jones er nu 91 år gammel, og føler sig angiveligt klar til at lægge studie-arbejdet på hylden. Han er derfor gået med til at lade Lucasfilm “klone” hans stemme, så den kan bevares og fortsat bruges i fremtidige Star Wars-produktioner.

Darth Vader star wars obi wan kenobi
I Obi-Wan Kenobi er der gensyn med Hayden Christensen som Darth Vader. Foto: Disney

Det ukrainske firma Respeecher har brugt AI-teknologi til at kopiere og efterligne Jones’ karakteristiske stemme, i tæt samarbejde med lydstudiet Skywalker Sound. Efter at have analyseret stemmen via tusindvis af lydfiler og stemmeoptagelser, er det nu muligt at skabe nye replikker, uden at have skuespilleren til stede i lydstudiet!

Teknikken er allerede blevet brugt under produktionen af ​​Obi-Wan Kenobi, hvor de ifølge rapporter også har modificeret stemmen, så den passer bedre til den yngre Lord Vader, som spilles af Hayden Christensen i Disney-serien. Respeecher siges også at have udført lignende arbejde for Lucasfilm på stemmen til Luke Skywalker (Mark Hamill) under produktionen af ​​The Mandalorian og The Book of Boba Fett, men ikke helt med samme gode resultat som Vader i Obi-Wan Kenobi-serien.

At James Earl Jones’ ikoniske stemme nu kan bevares og bruges til nye filmprojekter er naturligvis positivt. Samtidig kan det virke lidt foruroligende, at det nu er muligt at kopiere en persons stemme så pålideligt, at man kan “lægge ord i munden” på vedkommende. Vi ser for os en række pinlige scenarier i fremtiden, hvor fremtrædende politikere og offentlige personer kan blive beskyldt for at have sagt noget, de slet ikke selv har sagt…

Kilder: The Verge, Vanity Fair

Læs også disse artikler om Star Wars:

Star Wars Day 2022

May the Fourth be with you!

På “Star Wars-dagen” hylder vi Star Wars-universet.

Læs mere

Andor, 1. sæson

Socialrealismen indhenter Star Wars-universet

Disney fortsætter sin ekspansion af Star Wars-universet. Det lykkes udmærket.

Læs mere

Lyd & Billede interviewer stjernerne fra Obi-Wan Kenobi

Vi har interviewet stjernerne fra Obi-Wan Kenobi forud for seriestart den 27. maj, hvor Star Wars-fans verden rundt vil bænke sig foran TV’et.

Læs mere
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Premieredatoen er klar!

MILF-trailer!

Klar til endnu en runde?

Et godt grin forlænger livet!

Kongen brøler igen!

De kriminelles hærgen fortsætter i Kingstown

Harry Potter-lydbøgerne får Dolby Atmos

Se den nye trailer fra Holocaust-helvedet

Hysterisk ny trailer!

Stadig fuld-MAX?

Sådan fungerer Foley og ADR til filmlyd

God knows who did it ...

Lyd & Billede
Scroll to Top