Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Andor, 1. sæson

Socialrealismen indhenter Star Wars-universet

Disney fortsætter sin ekspansion af Star Wars-universet. Det lykkes udmærket.

Skrevet af / 20/09/2022 - 18:00
Andor, 1. sæson
Tor Aavatsmark

Siden Disney købte Lucasfilm (og dermed alle rettighederne til Star Wars-universet) for ca. 30 milliarder kroner, har de skruet godt op for antallet af nyudgivelser indenfor såvel film som serier. Underholdningsgiganten har sat alle sejl til for at optimere fortjenestemarginen fra Star Wars-segmentet.

Mickey Mouse-foretagendet begyndte med adskillige nye film, mens det de sidste par år mere er nye serier til streamingtjenesten Disney+, som har været i fokus. Først ude var The Mandalorian (2019, 2020), og derefter The Book of Boba Fett (2021), og så Obi-Wan Kenobi, som kom tidligere i år.

Disney trakterer os nu med forhistorien til hovedpersonen Cassian Andor (Diego Luna), som vi oprindeligt blev bekendt med i den første spin off-film Rogue One: A Star Wars Story (2017).

På tidslinjen befinder vi os ca. fem år før Rogue One, og møder en hårdtarbejdende Andor, i allernederste samfundslag, hvor han undertrykkes i et nærmest fascistisk diktatur, hvor Imperiets tropper (i deres nazi-lignende uniformer) kontrollerer alt og alle. Det skidne, farlige, nedslidte rumskibsværft han arbejder ved, kunne ligeså godt have været en forfalden og beskidt havnedok i Philadelphia; fysisk hårdt, med mindsteløn og lange arbejdsdage, og en ledelse som ikke ænser arbejderne. Et fremmedgørende job i et hårdt og koldt samfund.

I flashbacks ser vi den unge Andor bevidne et rumskib, der styrter med. Det er i vragresterne herfra at han finder den sorte boks, som skal sikre ham en bedre fremtid. Men i et desperat forsøg på at realisere værdierne ender han, ret uforskyldt, som drabsmand, og må flygte fra planeten. Via sin håndlanger sættes han i kontakt med en potentiel køber, den mystiske Luther Rand (Stellan Skarsgård).

Det viser sig at Rand ved alt om Andor, hans baggrund, familie, værdisæt og ambitioner. Sammen flygter de fra regimets undertrykkende jernhånd, og Rands opgave bliver nu at overtale den smånaive Andor til at slutte sig til oprørsbevægelsen.

Andor, sæson 1 (Foto: Walt Disney)

Andor er (heldigvis) blevet til en meget anderledes Star Wars-serie. Der er sikkert mange die hard-fans, som ikke helt vil kunne finde sig til rette i det beskidte, hårde og socialrealistiske univers, godt nok stadig hensat til en galakse langt, langt borte, men som kunne være taget direkte fra vore dages Kina, Nord-Korea eller Rusland. Set-designet er snavset og ugæstfrit, og præget af barsk realisme, som en fattig bydel i en storby i nedadgående spiral. Hvor Imperiet har spioner og meddelere overalt.

Læs også Obi-Wan Kenobi: Vi har interviewet stjernerne! Vi har interviewet stjernerne fra Obi-Wan Kenobi forud for seriestart den 27. maj, hvor Star Wars-fans verden rundt vil bænke sig foran TV’et.

Vi får nemt sympati for den idealistiske og empatiske Cassian Andor, og Diego Luna gør et glimrende stykke arbejde med at formidle nuancerne i den komplekse figur. Jovist vil han gerne knuse Imperiet, men den rationelle og let egocentriske del af ham vil egentlig hellere stikke af, gemme sig, og leve et liv i fred. Det er her at legendariske Stellan Skarsgård kommer ind i billedet.

Som oprørslederen Rand sidder han som en edderkop i midten af nettet, med adgang til de vigtigste aktører på alle niveauer af oprørsbevægelsen. For unge Andor bliver han en moralsk mentor og faderfigur – og det er let at se, at Skarsgård både stortrives og blomstrer i rollen.

Læs også Nu er musen størst af alle! Det tog kun Mickey Mouse & Co. to et halvt år at vippe Netflix af streaming-tronen.

Oprindeligt var Andor planlagt til hele fem sæsoner, men Luna har ifølge visse kilder sagt nej til mere end én sæson; og det kan faktisk være en god ting. Alt for ofte ser vi, at det fortællemæssige i en serie trækkes unødvendigt i langdrag, med manglende plot-progression og engagement som konsekvens.

Andor-sesong-1_1-1-989x668 Andor-sesong-1_1-10-989x452 Andor-sesong-1_1-12-989x1465
<
>
Andor, sæson 1 (Foto: Walt Disney)

Fra denne sæson har vi kun fået adgang til de første fire (ud af 12) afsnit, og de er i høj grad etablerende afsnit. Tony Gilroy (showrunner og instruktør) tager sig god tid til at få etableret handlingsuniverset, figurerne og deres miljø; noget som måske giver en lidt haltende dramaturgi. Men i fjerde afsnit begynder plottet virkelig at realisere sit vækstgrundlag.

Andor er noge så usædvanligt som en Star Wars-serie uden store rumskibsslag, eksploderende planeter, og kampen mellem karikeret onde og éndimensionelle figurer. De «underlige» rumvæsner er så absolut til stede, men de er der helt naturligt, uden at gøre noget stort nummer ud af det. Dette er en serie som tager på sine skuldre at skildre den lille mands kamp mod den store, undertrykkende, overmagt – og vi glæder os allerede til fortsættelsen. 4 store stjerner.

Andor, sæson 1 (Foto: Walt Disney)

Andor får premiere på Disney+ den 21. september; her udgives de første tre afsnit. Derefter ét afsnit om ugen.

Læs også Star Wars Day: Hvad er der på vej? På “Star Wars-dagen” hylder vi Star Wars-universet.
Andor, sæson 1 (Foto: Walt Disney)
Karakter
Andor, 1. sæson

Fakta:

  • Disney+
  • Release: 21. september 2022
  • Instruktion: Toby Haynes
  • Medvirkende: Diego Luna, Stellan Skarsgård, Genevieve O’Reilly, Adria Arjona, Denise Gough, Kyle Soller, Fiona Shaw
  • Genre: Sci-fi
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 8:00 t.
  • Karakter: 4

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top