Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Fra i dag kan du streame Oppenheimer

Nu kan du endelig streame en af sidste års sande filmperler. En bombe af en film!

Skrevet af / 21/03/2024 - 00:05
Fra i dag kan du streame Oppenheimer

Sidste mandag løb den 96. Oscar-uddeling af stabelen i Hollywood, L.A., og præcis som forventet løb Oppenheimer med hovedparten af de største priser.

Christopher Nolans episke drama om atombombens fader, Oppenheimer, var den helt store favorit og har da også vundet de fleste af de internationale filmpriser forud for Oscar-uddelingen.Hele 13 nominationer havde Academy of Motion Picture Arts and Sciences tildelt filmen, og ved tæppefald kunne Nolan & Co. hjemføre imponerende 11 Oscars.

Herunder den mest prestigefyldte for Årets bedste film, samt derudover priserne for bedste instruktør, bedste mandlige hovedrolle (Cillian Murphy) og bedste mandlige birolle (Robert Downey Jr.).

Læs også And the Oscar goes to ... Christopher Nolans Oppenheimer gjorde rent bord i Hollywood i nat.

Sidste års store biografsamtaleemne var billetkampen mellem to gigantiske, men dog vidt forskellige, amerikanske blockbustere. Det gik så vidt, at fænomenet fik sit eget navn: “Barbenheimer“.

I sidste ende var det Barbie, der løb med hovedparten af biografpublikummet, men når det gjaldt filmpriser og nomineringer, var det Oppenheimer, der tog sejren hjem.

 

How can I save my little boy, From Oppenheimer’s deadly toy?” sang Sting i sangen “Russians” (1985) på sit første soloalbum – en tekst, som i øvrigt inspirerede James Cameron til at skabe karakteren John Connor i Terminator 2.

Det er umuligt at adskille masseødelæggelsesvåben som atom- og brintbomber fra dystopiske scenarier som verdens undergang, atomvinter og frygten for udslettelse af hele menneskeheden. Christopher Nolan (The Dark Knight Rises, Inception, Interstellar, Tenet) gør det i hvert fald ikke i sin storslåede film om manden, der ledede Manhattan-projektet og skabte de første atombomber: Robert Oppenheimer. Portrætteret af en Cillian Murphy, som aldrig har været bedre end her.

Læs også Oppenheimer som Prometheus Christopher Nolans tre timer lange drama om atombombens fader, Robert Oppenheimer, er et overraskende politisk tidsbillede, der udfolder sig som en af den visionære instruktørs bedste film.

Helt fra starten af hans fysikerkarriere stod det klart for alle omkring ham, at Oppenheimer var en genial videnskabsmand. Selv Einstein og Niels Bohr (Kenneth Branagh) beundrede ham.

Han blev tilbudt ledende stillinger på flere fakulteter, men valgte at rejse til Europa for at studere den nye kvantemekanik, som amerikanske fysikere på det tidspunkt ikke havde den store interesse for. Han tog den med tilbage til USA, hvor den gradvist vandt indpas, blandt andet takket være Oppenheimers inspirerende universitetskurser om emnet.

Cillian Murphy, “Oppenheimer”. (Foto: Universal Studios)

På trods af sine venstreorienterede tendenser anså alle Oppenheimer for at være det oplagte valg til topposten i Manhattan-projektet, og eftertiden har stort set ikke haft nogen grund til at være uenig i dette valg. Men hvad der er klart for eftertiden, var ikke klart på et tidspunkt, hvor kommunistfrygt og McCarthyisme var på fremmarch, og det er faktisk disse anspændte politiske omstændigheder, som Nolans blockbusterfilm, noget overraskende, primært handler om.

Hvis du tror, at denne film mest handler om selve Manhattan-projektet og den videnskabelige historie om atombombens tilblivelse, så tro om igen. Det er en film, der ambitiøst sætter sig for at give en fuld biografisk redegørelse for Oppenheimer som person, og hvad hans overbevisninger og moral egentlig var – noget historikere længe har diskuteret – samt hvordan hans samtid og samtidige påvirkede hans offentlige omdømme og eftermæle. Filmen beskæftiger sig med spørgsmålet: Hvad var den moralske integritet og karakter hos den mand, der skabte atombomben?

OPPENHEIMER OPPENHEIMER OPPENHEIMER OPPENHEIMER OPPENHEIMER OPPENHEIMER OPPENHEIMER OPPENHEIMER OPPENHEIMER Oppenheimer_3 Oppenheimer_5 Oppenheimer_1
<
>
Oppenheimer. (Foto: Universal Studios)

Ud over Murphy i hovedrollen ser vi Robert Downey Jr, Emily Blunt, Florence Pugh, Kenneth Branagh og Matt Damon i ledende roller. Manuskriptet er naturligvis skrevet af Nolan selv.

Oppenheimer omsatte for næsten 1 milliard dollars (ca. 7 milliarder kroner) og gjorde kompleks fysik og tung historie til allemandseje.

Nu kan du endelig se blockbuster-filmen hjemme i din egen stue med premiere i dag på SkyShowtime.

Oppenheimer. (Foto: Universal Studios)
Læs også Klar til streaming! En af årets største biograffilm er nu klar til et streamingpublikum.
Oppenheimer. (Foto: Universal Studios)
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Stadig fuld-MAX?

Sådan fungerer Foley og ADR til filmlyd

God knows who did it ...

Prisvindende kærlighedsdrama

Max med norske MILF'er!

Bandekrigen fortsætter

Vil tilbage i sadlen!

Højreekstrem valgmanipulering!

Se Robert Downey Jr. i ny spionserie!

Premiere i dag!

Yellowstone lever videre!

Kommende højdepunkter på Netflix!

0
Lyd & Billede
Scroll to Top