Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Volvo EX90: Får heftig omsluttende surroundlyd

Med hele 25 (!) Bowers & Wilkins-højttalere og Dolby Atmos surroundlyd kan Volvo EX90 byde på en musikalsk rejse udover det sædvanlige.

Skrevet af / 16/05/2023 - 13:56
Volvo EX90: Får heftig omsluttende surroundlyd

EX90 er navnet på den helelektriske arvtager til XC90, og nu har Volvo afsløret flere detaljer om det nye lydsystem fra Bowers og Wilkins, som syvsæderen kan leveres med.

Med firehjulstræk, rigeligt med plads og en rækkevidde på op mod 600 kilometer har EX90 potentialet til at blive den perfekte familie-SUV. Og for de af os, som går op i lyd, er der også gode sager på indersiden.

Læs også Bowers & Wilkins Volvo Premium Sound Når Volvo tager skridtet op i luksusklassen, lader de Bowers & Wilkins stå for lyden. Det er en god idé.
EX90 Bowers&Wilkins Tweeter EX90 Bowers&Wilkins Speaker grill EX90 Speakers exploded view
<
>
EX90 Bowers&Wilkins Speaker grill

Volvo EX90: B&W-lydsystem med 25 højttalere

Det opgraderede high end-lydanlæg fra Bowers & Wilkins består af hele 25 højttalere, spredt rundt om i kabinen. Til sammenligning må standard-systemet fra Bose nøjes med ‘kun’ 14 højttalere.

Volvo og B&W har angiveligt haft et tæt samarbejde lige siden bilen var en designskitse for at sikre den bedst mulige lydgengivelse i den stille kabine.

EX90 bliver også en af de første Volvo-modeller med Dolby Atmos surroundlyd ombord.

Dolby Atmos er et velkendt surround-lydformat fra film og hjemmebio, som efterhånden også har bevæget sig over i musikkens verden. Det gør det muligt for lydteknikerne i studierne at placere lydeffekter og instrumenter i et tredimensionelt rum og dermed skabe en mere realistisk, opslugende lydoplevelse end med almindelig stereo.

De mange højttalere er nøje placeret for at give den optimale lyd for både fører og passagerer, og samtidig drage nytte af den ekstra information i Atmos-lydsporene.

Foruden de sædvanlige højttalere i dørene og i midten af instrumentbrættet sidder der ekstra højttalere i hovedstøtterne, ligesom der er dedikerede ‘3D-højttalere’ i loftet, som skal bidrage med den specielle højdedimension fra Atmos-indholdet.

EX90 anvender også avanceret lydprocessering fra Dirac (Dirac Unison) til at optimere lyden til bilens miljø. Det kan bruges til at opskalere almindelige stereo-lydspor til surround eller genskabe klangen fra en koncertsal, hvis du skulle ønske det.

EX90 kan bestilles nu med forventet levering i andet kvartal 2024. Bowers & Wilkins High Fidelity audio system (udstyrskode 553) koster knap 24.000 kroner.

Volvo EX90/B&W – Tekniske specifikationer

Model

Volvo EX90

Antal højttalere

25

Forstærkere

28 kanaler

Udgangseffekt

1610W

Højttalere

5x 25 mm Nautilus® Double Dome diskanter
5x 80 mm Continuum® mellemtoner
2x 100 mm Continuum® mellemtoner
4x 40 mm Aluminium hovedstøtte-højttalere
4x 40 mm Aluminium 3D-højttalere
4x 170 mm bashøjttalere
1x 250 mm subwoofer

Lydmodus

Studio
Individual Stage
Concert Hall
Multiband Equalizer

Lydprocessering

Dolby Atmos
Virtual Venues
Dirac Unison
Vehicle Noise Compensation
QuantumLogic® Immersion

Højttalerfronter

Rustfrit stål
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi har set Xiaomis elbil

Apple Car er skrottet

NIO vil stabilisere elnettet

Ikonisk bil bliver billig

Her er VW's stationcar

Teslas Cybertruck ruster

Folkemængde går amok på førerløs bil

Sverige i front: Første elektriske sne-scooter på vej

El-løbehjul for rå gamere

Porsche Taycan får mere kraft og rækkevidde

Denne her har mange ventet på

Får firehjulstræk og lavere pris

0
Scroll to Top