Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

NIO batteriskiftestationer skal stabilisere elnettet

Elbilproducenten NIO vil bruge batteriskiftestationer til at balancere og stabilisere strømforsyningen i Europa. De kalder det NIO Power Grid Service.

Skrevet af / 27/02/2024 - 10:00
NIO batteriskiftestationer skal stabilisere elnettet

Kinesiske NIO er den eneste elbilproducent, der tilbyder batteribytte i Europa som et alternativ til hurtig opladning på vejen. Det betyder, at du i stedet for at vente en halv time eller mere på at oplade din bil til 80-90 procent, kan køre ind på en byttestation, vente 3-6 minutter (afhængigt af byttestationens generation) og køre videre med et nyt, opladet batteri.

NIO Power Grid Service – aflastning af elnettet

I et nyt program kaldet “NIO Power Grid Service” vil NIO bruge batterierne i magasinet på sine batteriskiftestationer til at aflaste elnettet i perioder med højt forbrug. Og oplade dem, når der er mere ro på. Og på den måde stabilisere elnettet.

Her skifter L&B Home batteri i en NIO ET5 Touring. (Video: NIO og Geir Gråbein Nordby)

“Smart opladning”

Det er det samme princip, som når du oplader din bil med en smart oplader derhjemme, hvor du oplader, når strømmen er billig, dvs. når der er en lav fælles belastning på elnettet. Forskellen er, at elektriciteten føres tilbage til nettet i travle perioder. Ja, og så er kapaciteten på en Power Swap-station mange gange højere end i et almindeligt hjem.

Ved at overvåge belastningen på elnettet kan Power Swap-stationer registrere udsving i produktion og efterspørgsel. De justerer derefter opladnings- og afladningseffekten for at udjævne ubalancer.

Det vil bidrage til øget effektivitet og pålidelighed i elforsyningen. Samtidig bliver elnettet bedre rustet til at indarbejde periodiske energikilder som vind og sol.

NIO PowerSwap Danmark
Power Swap Slagelse, Danmark. (Foto: NIO)

Danmark er først i Europa

Tjenesten er allerede blevet implementeret på NIO’s batteriskiftestation i Slagelse – foreløbig den eneste station her i landet, men snart vil det også blive rullet ud i Holland, Tyskland, Norge og Sverige, hvilket vil betyde, at de fleste af de i alt 39 stationer snart vil være i brug.

Det er også værd at bemærke, at NIO begyndte at rulle konceptet ud i Kina for næsten to år siden med over 100 byttestationer i pilotprojektet.

Antallet af byttestationer øges i Europa

Af NIOs 39 batteriskiftestationer i Europa, er de 10 placeret i Norge, hvor planen er 20 stationer. I Sverige ankom den første station i november 2022, og her har man allerede 8 på plads. I Danmark er antallet stadig kun én station, men tallet forventes at stige, efterhånden som NIO fremskynder sine noget forsinkede planer om 120 byttestationer i Europa. Dem havde man oprindeligt håbet at have på plads inden udgangen af 2023.

Mere info: nio.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Toyota Mirai: Et sandt mareridt

Ny Mini-model på vej

Topløs og toplækker fra Maserati

Snart kører Mercedes EQS endnu længere

Alfa Romeos første elbil

Tesla Model Y med 600 km rækkevidde

Fuldstændigt vanvid

Xpeng afslører el-SUV for folket

Her er der plads nok

Snart kan du lynlade hos Ford

Så meget bedre er den nye Porsche Taycan?

ID. Buzz - endelig med firehjulstræk

0
Lyd & Billede
Scroll to Top