Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Førerløs bil besejrer Londons trafik – med Bill Gates om bord

Ægte selvkørende biler er lige om hjørnet, mener opstartfirmaet Wayve. Og for at bevise det slap de deres testbil løs i Londons gader - med Bill Gates på forsædet.

Skrevet af / 30/03/2023 - 15:48
Førerløs bil besejrer Londons trafik – med Bill Gates om bord

Næst efter Virtual Reality er selvkørende biler den teknologi, der har være “lige om hjørnet” i længst tid. Uden helt at være der. Elon Musk har således lovet fuld autonomi i Teslas biler næste år. Det er et løfte, han har givet hvert år siden 2014!

Det britiske opstartfirma Wayve har ikke lovet nogen dato for, hvornår deres biler vil opnå fuld selvstændighed i trafikken. Men ud fra hvad de præsterer, ser det rent ud sagt pokkers lovende ud!

Firmaet inviterede Bill Gates på en køretur i en bil, der bruger deres AV2.0. Og for ikke at gøre det alt for nemt, fandt turen sted i London, der nok har den mest kaotiske trafik i nogen by i den vestlige verden!

På videoen herunder kan du se Bill Gates cruise rundt i Londons myldretidstrafik og spise fish & chips, mens bilen styrer uden om cyklister, fodgængere og biler, der udfører de mest uforudsigelige manøvrer – som at skifte bane og vende 180 grader omkring foran Gates og kompagni.

Da bilen ikke er færdigudviklet, var der en reservechauffør, der hele tiden var parat til at gribe rattet, hvis bilen mistede overblikket over trafikken. Hvilket i følge Gates skete “et antal gange.”

I følge Wayve bygger AV2.0 på en anden teknologi end andre selvkørende biler. I stedet for at opbygge en stor database af regler og undtagelser over enhver tænkelig situation bruges deep learning AI til at lære, hvordan det generelt er at køre bil. Og bruge den viden på andre situationer. Det betyder, at bilen i princippet kan køre hvor som helst – og ikke kun på bestemte, forud programmerede strækninger.

Det er stadig kun en forsøgsmodel, og det hører med til billedet, at Bill Gates via Microsoft er medinvestor i Wayve. Men det er stadig en overbevisende bedrift! Personligt elsker jeg London, men jeg vil så vidt muligt aldrig lade mig transportere i bil gennem den! Heller ikke selv om der var en chauffør.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Batteridrevet havetraktor fra Husqvarna

Hybrid-elcykel skabt til Skandinavien

"Ingen" vil have Tesla Full Self Driving

Første kig på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck på vej til Danmark

Beijing Auto Show 2024: Nye elbiler på samlebånd

Billigere Tesla kan komme allerede i år

Nyeste version med facelift: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: Et sandt mareridt

Ny Mini-model på vej

Topløs og toplækker fra Maserati

Snart kører Mercedes EQS endnu længere

Scroll to Top