Search
Generic filters

Anmeldelse : Tenet

Nolan leger med tid og rum

Christopher Nolans nye film er en herlig, til tider absurd blanding af James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.

Karakter
Drama
Tenet

Yes! Vi har været i biografen igen!

Biografernes redning?

Efter at kineserne kom på, at det var en god idé at æde bæltedyr, som var inficeret med virusbefængt flagermuselort, og biograferne verden rundt gik i lockdown, har filmudbuddet for cineaster været ret tyndt.

De lukkede biografer har derimod betydet en guldalder for streaming-tjenesterne med rekordtilslutning til bl.a. Netflix og den nye Disney+ (som lanceres i Norden den 15. september), og samtidig har filmstudierne udsat premiererne på deres storfilm og i yderste konsekvens henvist dem til streaming-tjenesterne.

Premieren på Christopher Nolans Tenet er blevet udsat flere gange, men nu kan du se den i en biograf i nærheden (hvis der altså er åbent).

 

Flere filmstudier ligger nærmest i krig med biografkæderne og presser på for at mindske det eksklusive vindue, som biograferne har til at vise en film, før den kan lanceres ad andre kanaler som streaming, Blu-ray og VOD.

Med et biografmarked plaget af afstandsregler, folks frygt for store forsamlinger (da vi så Tenet, var kun ca. 20 procent af pladserne solgt) og storfilmtørke sætter mange biografer nu deres lid til, at Tenet kan redde deres efterår.

Filmen har afgjort de kvaliteter, der skal til for at tiltrække et stort publikum. Det store spørgsmål er, om folk – nu hvor de er blevet vant til deres egne lænestole, hjemlige komfort og mere end brugbare actionfilm fra Netflix – vil strømme tilbage til landets biografer i hobetal. Vi tvivler …

En plan for at redde verden lægges i Oslos gader. (Foto: SF/Warner)

Den kompromisløse instruktør

Vi kan lige så godt afsløre, at Christopher Nolan er en af vores yndlingsinstruktører. Den kompromisløse, innovative brite står bag klassikere som Batman-trilogien, Inception, Interstellar og den enestående krigsfilm Dunkirk. Hans film lyder og ser altid ud som en million.

Nolan er ikke en af filmverdenens mest produktive instruktører, men han lægger også hele sin sjæl og skaberkraft i sine kompromisløse kunstværker. Og ægte kunst tager tid at lave; noget, han gør uden at tage hensyn til hverken publikums forventninger eller kritikernes skarpe penne.

Christopher Nolan står som regel selv bag manuskriptet til sine film, og han er ikke bange for at udfordre sit publikum med krævende, komplicerede historier og uventede/uforklarlige plot-twists. I den forstand er Tenet ingen undtagelse.

(Foto: SF/Warner)

Leger med tid og rum

Nu er ligeud-ad-landevejen-historier ikke ligefrem Nolans varemærke, hvilket de, der har set Interstellar, kan skrive under på. I Tenet pakker han denne signatur ind i en blanding af moderne James Bond, eksperimentel science fiction og mørke dommedagsprofetier, og det hele krydres med “inverteret” tid.

John Davis Washington (BlacKkKlansman) er den cool, tilbagelænede hovedperson, som hele historien er centreret omkring – han går faktisk under navnet “The Protagonist”! Sammen med agenten (?) Neil (Robert Pattinson, som vi sidst så i The Lighthouse) drager han ud for – intet mindre – at redde verden fra nedsmeltning i et metafysisk Armageddon.

Deres fælles nemesis er den russiske oligark Andrei Sator (Branagh). Sator er ufattelig rig og en globetrotter af rang, der slapper af på sin kæmpe-yacht ved Amalfikysten eller ud for Vietnam. Han holder sin trofækone, Kat (Debicki), i kort snor; med trusler og psykologisk terror holdes hun inden for hans “interessesfære”, for hvis han ikke kan få hende, skal ingen andre have hende.

Plottet spidser til, da tidshop/-inversion kommer ind som et centralt element. Uden at afsløre for meget af handlingen kan vi sige, at Sator har adgang til tidsmaskiner, der vrider tid og rum i flere dimensioner – et koncept, som giver Nolan uanede muligheder for at forvride – og forvirre – historien; måske lidt for meget af det gode.

Hvor vi i den geniale Inception blev udsat for drømmesekvenser i flere dimensioner, og Nolan i Interstellar kørte den helt ud (bogstavelig talt), står tidsforskydninger og parallelle dimensioner centralt i Tenet. Her kører bilerne baglæns, kugler skydes ind i pistolløb, og mennesker taler baglæns (med kunstig ilttilførsel), mens varme bliver til is.

I vanlig Nolan-stil gør han sig, helt bevidst, ikke det besvær at forklare eller bevise konceptet; det overlader han til seerne. Hvis du vil have noget ud af filmen – ud over spektakulære eksplosioner og lækkert koreograferede scener – kræver det, at du godtager tidskonceptet.

Her er vi ved operaen i Oslo. (Foto: SF/Warner)

Sanseorgie med følelsesmæssige mangler

Fra den første scene, hvor nationaloperaen i Ukraine sprænges i luften, går det nonstop i et hæsblæsende actiontempo. Via operaen i Oslo og et såkaldt frihavnskunstlager haster vores venner mellem Estland, Italien, Vietnam og Mumbais baggyder i ren James Bond-stil. Men i modsætning til de relativt letfordøjelige Bond-film kræver Nolan meget af sit publikum.

Som sædvanlig hos Nolans er der absolut intet at udsætte på de exceptionelle actionscener. Fra scenen, hvor en (ægte!) jumbojet eksploderer i Oslos lufthavn, over en heftig biljagt gennem Tallinns gader, brutalt håndgemæng i to dimensioner og plutoniumjagt i hemmelige sovjetbyer til ren guerillakrig i månelandskaber og grotter tager han pusten helt fra os. Selvfølgelig godt hjulpet af fantastisk fotografering, signeret Hoyte Van Hoytema.

Vi får et visuelt festmåltid serveret, hvor brugen af digitale special effects er begrænset til et absolut minimum; det hele ledsaget af et bombastisk soundtrack fra komponisten Ludwig Göransson.

Her er der ikke plads til at falde i søvn undervejs. Din hjerne bliver konstant bombarderet med komplicerede teorier og tidsspring, mens det visuelle skriger dig ind i hovedet, og ører og krop bliver hamret på af store pauker!

(Foto: SF/Warner)

Men midt i dette angreb på sanserne virker det, som om Nolan denne gang nærmest har glemt det følelsesmæssige plan. Vores hovedperson udvikler hurtigt stærke følelser for Kat, uden at historien rigtig understøtter det. Vi forstår ikke, hvorfor han nærmest er klar til at sætte hele operationen på spil for at redde hende. Vi kommer heller ikke rigtig ind under huden på nogen af hovedpersonerne; de forbliver endimensionelle og nærmest platoniske figurer.

Kenneth Branaghs oligark en rendyrket kliché, men den store Shakespeare-fortolker slipper langt bedre fra denne russiske skurkerolle, end han gjorde i Jack Ryan: Shadow Recruit.

Elizabeth Debicki (som vi snart kan se som Lady Diana) er filmens menneskelige alibi. Kat er den eneste, vi kommer tæt på, og vi føler hendes desperation, da hun er tvunget til at forblive i forholdet til denne psykopat.

Washington er cool – dog ikke lige så cool som i BlacKkKlansman – og glider let ind i rollen som verdensvant agent, men vi får aldrig greb om ham som person eller forstår hans motiver. Denne manglende menneskelige dimension er en relativt stor svaghed i Nolans episke action-operette.

 

Tenet_6 Tenet_3 Tenet_5 Tenet_4
<
>
(Foto: SF/Warner)

Kompromisløs konceptfilm

Der ligger tilsyneladende en dybere mening bag det hele, med antydninger af kritik af nutidens overforbrug og miljøfjendtlige samfund, hvor fremtiden er ude på at straffe nutiden, men dette budskab drukner lidt i al larmen og kaosset.

Nolans værker er ikke altid af den letfordøjelige type, og hans konceptfilm kan indimellem blive lige lovlig ufordøjelige og “kunstneriske”. Men samtidig kan man heller ikke forholde sig ligegyldigt til dem.

Et unødvendig kaotisk og uoverskueligt plot trækker ned. Her vil flere nok forlade biografmørket relativt undrende og føle, at de er blevet mentalt voldtaget, men trods alt vil vi uddele fem svage stjerner til Christopher Nolans seneste “installation”.

Det kan anbefales at se filmen flere gange. Hvis man kan sluge de mange twists og fantasifulde greb, tør vi godt love et decideret joyride!

(Foto: SF/Warner)

Fakta

 • Biograffilm
 • Release: 26. august 2020
 • Instruktion: Christopher Nolan
 • Med: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Kenneth Branagh, Aaron Taylor-Johnson, Clémence Poésy, Michael Caine
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Tid: 2:30 timer

IMDB Rating

Tenet (2020) 2h 30min | Action, Sci-Fi | 3 September 2020 (USA) Summary: Armed with only one word, Tenet, and fighting for the survival of the entire world, a Protagonist journeys through a twilight world of international espionage on a mission that will unfold in something beyond real time.
Countries: UK, USALanguages: English, Ukrainian
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Klassisk Star Wars

Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.

Superunderholdende superhelte

Vi troede, at vi var blevet trætte af superheltefilm, men Avengers 3 viser, at der stadig er slagkraft i genren.

Spektakulær afslutning

Alle kræfter forenes, når vores helte én gang for alle skal sætte en stopper for ondskaben i en actionfyldt film krydret med gode karakterer og følelser.

Magi i Dødsriget

En af de smukkeste film nogensinde!

Usædvanlig charmerende

Efter gigantsuccesen med relanceringen af klassikeren Skønheden og Uhyret i 3D i biografen sidste år gentog Disney for nylig succesen med en af de største moderne klassikere, den usædvanlig charmerende animationsfilm Find Nemo.
For længe siden i en medieverden langt, langt fra vores så et rum-eventyr dagens lys, men 22 år senere bristede boblen. Kan vor tids “sci-fi troldmand” J.J. Abrams puste nyt liv i Star Wars-universet?

Følelsesladet og morsomt mesterværk

Med Inderst inde konsoliderer Pixar sig som den bedste og mest innovative aktør på det blomstrende animationsmarked.

Puster nyt, magisk liv i eventyret

Disney er begyndt at filmatisere deres største animationssucceser, og live-versionen af Askepot er et pletskud af en eventyrfilm.

Dyredokumentar med dubbing

Disneys genindspilning af Løvernes konge er en blandet oplevelse. Vi har aldrig set bedre, mere naturtro animation, men teknologien står i vejen for det følelsesmæssige.

Top popcorn-underholdning

Tidernes mest omtalte 3D-film, som nærmest ene og alene genindførte formatet i biografen, udkom på BD for to et halvt år siden – i 2D! På grund af en eksklusiv aftale med Panasonic har den gemene hob måttet vente indtil nu, før de kunne nyde den fuldt ud på deres eget 3D-tv.

Elefantastisk!

Live-versionen af Dumbo fornyer klassikeren, men slår dog ikke originalen.

Arv og miljø i eventyrland

En af Disneys mest mindeværdige skurke, Malavia fra Tornerose, får lov til at fortælle sin grumme historie.

Flot, men konventionelt fra Disney

Visuelt er Vaiana en af Disneys lækreste film, men historien er langtfra lige så spektakulær.

Superhelt med politisk brod

Panteren viser kløer over for samfundets undertrykkelse i et visuelt festfyrværkeri af en film.

Rosekrigen

I den tredje film om den gemytlige Captain America og hans brogede vennekreds er det indre splid og moralske dilemmaer, der er i centrum. Underholdende, men langtrukket.

Sololøb fra Han Solo

En godkendt udmøntning af Han Solos oprindelse.

You go girl!

Heftige Brie Larson sparker røv som hårdtslående superhelt med atomkræfter.

Sarkastiske superhelte

Ironi og sarkasme går som en rød tråd gennem vores tredje møde med tordenguden – og det virker.

Morsom myremand

Film om diverse superhelte er nærmest blevet hverdagskost for filmpublikummet de seneste år. Alligevel er Ant-Man et frisk tilskud til genren, som formår at balancere humor og action på tilfredsstillende vis.

Meget letbenede superhelte

Småkryb som superhelte kan være sjovt, men Ant-Man 2 er lidt for meget en letvægter.

Star Wars go home!

Med Guardians of the Galaxy tager Marvel brodden af den pompøse sci-fi-genre én gang for alle, og det sker med humor, action – og med bravur.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Marvel imponerer igen

Kaptajnen er tilbage – og han er vred! Marvel giver os endnu en mastodontisk film med stor underholdningsværdi.

Holder dampen oppe

De Utrolige 2 tager tråden op fra den første film. Stadig solid underholdning, men afgjort ikke nyskabende.

Charmerende gensyn

Find Nemo er en af de bedste animationsfilm nogensinde, og dermed har fortsættelsen ekstra stor faldhøjde.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den legendariske, iskolde søster Ratcheds baggrundshistorie danner den perfekte ramme for en usædvanlig vellykket TV-serie.
  Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.
  I et ellers gennemsnitligt drama om at rejse sig efter en familietragedie og derpå følgende alkoholisme leverer Ben Affleck den ægte vare.
  September byder på kortere dage og mørkere nætter. Perfekt til lange, lade aftener foran TV’et.
  Hilary Swank leder en international besætning med kurs mod Mars, men både ekspeditionen og familien derhjemme oplever grus i maskineriet.
  Christopher Nolans nye film er en herlig, til tider absurd blanding af James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
  I et konservativt TV-miljø gennemsyret af mandschauvinisme og sexchikane slår kvinderne igen.
  Amerikanerne prøver at genskabe magien fra Braveheart, men ender med en maveplasker.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  6 kameramobiler

  Vejl.pris kr Mobilerne, der tager de bedste feriebilleder

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Vejl.pris 10500 kr Samsung forsøger at gøre alt for meget og mister fokus

  OnePlus 8 Pro (kamera)

  Vejl.pris 7000 kr Stærk oprykning af OnePlus kamera
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.