Search
Generic filters

Anmeldelse : Dunkirk

En af de allerbedste krigsfilm

Christopher Nolan har gjort det igen! Dunkirk er en bundsolid filmoplevelse med kvalitet fra A til Z.

Karakter
Krigsfilm
Dunkirk

Der er produceret et utal af film om Anden Verdenskrig, naturligt nok med meget varierende kvalitet og underholdningsniveau (hvis det ellers er et ord, der kan bruges om krigsfilm) – så mange, at man skulle tro, tematikken var slidt op. Men så kom Christopher Nolan med sin version …

Omgivet af fjender

Ved månedsskiftet maj/juni 1940 er britiske samt franske og belgiske tropper fuldstændig omringet af tyske styrker ved den franske havneby Dunkerque. De allierede har kun en lille stribe langs kysten, mens de desperat forsøger at holde frontlinjen og evakuere tropperne over Den Engelske Kanal, før tyskerne uundgåeligt bryder igennem.

Churchill har indset de hårde realiteter og prioriterer at spare skibe og mandskab til et ventet angreb på selve Storbritannien. Ambitionsniveauet er derfor kun at redde ca. 10 procent af de strandede 300.000 britiske soldater. Mens tropperne desperat venter på transportskibe, må de kæmpe mod frygt, kulde, regn, sult og tyske bombefly.

(Foto: Fox/Paramount)

Krig i tre dimensioner

Filmen springer frem og tilbage i tid over otte intense dage, og Nolan viser os krigens brutalitet i tre forskellige dimensioner: Til lands, til vands og i luften.

I luften møder vi Farrier (Hardy), en erfaren RAF-pilot, der efterhånden næsten kun flyver på benzindampene. Det er ikke den store styrke, luftvåbnet har sendt ud, men vi får nogle særdeles dramatiske scener med flot fotografering og brutal realisme, hvor vi sidder som fluer på væggen langs skroget af det vibrerende, larmende fly.

På land er vi vidne til soldaternes næsten opgivende resignation, idet de ser tyskerne komme stadig nærmere, mens evakueringen nærmest står stille. På stranden er det “every man for himself”, og soldaterne søger alliancer.

Til søs følger vi to dramaer: Et, hvor evakuerede soldater kæmper i overfyldte skibe, mens tyskerne lader bomberne regne ned over dem – særdeles klaustrofobisk, autentisk og råt. Samtidig er små både på vej fra England med civilister, der prøver at hjælpe de strandede, og undervejs samler en af dem en soldat med granatchok i havsnød op.

(Foto: Fox/Paramount)

Ukendte skuespillere

Tom Hardys rolle som piloten uden fornavn er næsten en cameo, mens Nolan-gengangeren Cillian Murphy er den skrækslagne soldat, skudt i sænk på flugt fra fronten. Derudover får vi Kenneth Branagh som standhaftig general, men hovedrollerne varetages af ubeskrevne blade. Til de mest fremtrædende roller har Nolan stort set holdt sig til unge, ukendte skuespillere. Et klogt valg, der gør det hele mere troværdigt og ikke skaber den “kunstige” afstand, som en større stjerne kunne have gjort.

Den unge britiske menig Tommy (Whitehead) kommer i sidste øjeblik i sikkerhed på den allierede side af fronten, og resten af filmen er en rutsjebanetur mod sikker grund – med et svindende håb om evakuering. Han slår sig sammen med den tavse Gibson (Barnard), og de forsøger at komme om bord på et skib.

De strabadser, de oplever og udsættes for, er ikke lige så spektakulære som i f.eks. Saving Private Ryan, men så meget desto mere dramatiske og troværdige. De unge mænd har kun én tanke i hovedet – at komme hjem i live!

(Foto: Fox/Paramount)

Dvælende og ubehagelig roligt

Af en krigsfilm at være er tempoet ofte overraskende roligt og dvælende, og dialogerne sparsomme. Det er, som om vi befinder os i Helvedes ventesal, hvor resignation præger soldaterne. Springene i tid forstærker det kaos, der karakteriserer evakueringen, og trækker os endnu mere ind i historien.

Dunkirk er afgjort ikke et pompøst helteepos, hvor én stjerne får lejlighed til at stråle og redde dagen til sidst. Lavmælt, men ubønhørligt maler krigsmaskineriet morale, kampånd og soldater i stykker, mens vi bliver en efterhånden udmattet flue på væggen. Filmen er stilistisk langt fra Nolans mere “spektakulære” film som Inception, Interstellar og Batman-trilogien. Alt sammen fortræffelige film, men med et helt andet tempo og ditto stil end den mere nedtonede og råt autentiske Dunkirk.

Visuelt er Dunkirk – som sædvanlig med Nolans film – en nydelse af de sjældne. Uanset om vi glider igennem luften, er klaustrofobisk indespærret i et synkende skib eller bliver tæppebombet på den forblæste sandstrand, så suger fotograferingen os ind i begivenhederne, giver os det store overblik og omringer os samtidig på næsten dokumentarisk vis. Filmfotograf Hoyte Van Hoytema (Interstellar, Spectre, Her) har overgået sig selv denne gang.

Dunkirk er en både rå, klaustrofobisk, intens, beskidt, smuk og realistisk krigsfilm med exceptionelt effektiv klipning, en dramaturgisk udvikling, der sidder lige i øjet, og skuespil i topklasse. En film, der stort set er fri for den patos, der normalt præger krigsfilm – en emotionel oplevelse, som du vil huske, længe efter at rulleteksterne er slut. Seks soleklare stjerner!

Lydsporet (Dolby TrueHD 7.1) er noget af det bedste, vi har hørt. Til tider en overraskende stilfærdig film, hvor hver lille detalje kommer skræmmende detaljeret frem i det komplekse lydbillede, og et fantastisk surround-miks med mængder af dybbas i de heftige actionscener. Trods lidt blege farver imponerer billedkvaliteten også. Det her er 4K på sit bedste!

Det omfattende bonusmateriale giver os hele 16 features, der dækker alt fra de storslåede actionscener til de unikke kameravinkler samt et historisk tilbageblik.

<
>
(Foto: Fox/Paramount)

Fakta

4K UHD Blu-ray
Release: 18. december 2017
Instruktion: Christopher Nolan
Med: Fionn Whitehead, Tom Hardy, Cillian Murphy, Mark Rylance, Kenneth Branagh, Harry Styles, James D’Arcy, Aneurin Barnard
Genre: Krigsfilm
Land: UK
År: 2017
Tid: 1:46 timer

IMDB Rating

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Klassisk Star Wars

Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.

Superunderholdende superhelte

Vi troede, at vi var blevet trætte af superheltefilm, men Avengers 3 viser, at der stadig er slagkraft i genren.

Spektakulær afslutning

Alle kræfter forenes, når vores helte én gang for alle skal sætte en stopper for ondskaben i en actionfyldt film krydret med gode karakterer og følelser.

Magi i Dødsriget

En af de smukkeste film nogensinde!

Usædvanlig charmerende

Efter gigantsuccesen med relanceringen af klassikeren Skønheden og Uhyret i 3D i biografen sidste år gentog Disney for nylig succesen med en af de største moderne klassikere, den usædvanlig charmerende animationsfilm Find Nemo.
For længe siden i en medieverden langt, langt fra vores så et rum-eventyr dagens lys, men 22 år senere bristede boblen. Kan vor tids “sci-fi troldmand” J.J. Abrams puste nyt liv i Star Wars-universet?

Følelsesladet og morsomt mesterværk

Med Inderst inde konsoliderer Pixar sig som den bedste og mest innovative aktør på det blomstrende animationsmarked.

Puster nyt, magisk liv i eventyret

Disney er begyndt at filmatisere deres største animationssucceser, og live-versionen af Askepot er et pletskud af en eventyrfilm.

Dyredokumentar med dubbing

Disneys genindspilning af Løvernes konge er en blandet oplevelse. Vi har aldrig set bedre, mere naturtro animation, men teknologien står i vejen for det følelsesmæssige.

Top popcorn-underholdning

Tidernes mest omtalte 3D-film, som nærmest ene og alene genindførte formatet i biografen, udkom på BD for to et halvt år siden – i 2D! På grund af en eksklusiv aftale med Panasonic har den gemene hob måttet vente indtil nu, før de kunne nyde den fuldt ud på deres eget 3D-tv.

Elefantastisk!

Live-versionen af Dumbo fornyer klassikeren, men slår dog ikke originalen.

Arv og miljø i eventyrland

En af Disneys mest mindeværdige skurke, Malavia fra Tornerose, får lov til at fortælle sin grumme historie.

Flot, men konventionelt fra Disney

Visuelt er Vaiana en af Disneys lækreste film, men historien er langtfra lige så spektakulær.

Superhelt med politisk brod

Panteren viser kløer over for samfundets undertrykkelse i et visuelt festfyrværkeri af en film.

Rosekrigen

I den tredje film om den gemytlige Captain America og hans brogede vennekreds er det indre splid og moralske dilemmaer, der er i centrum. Underholdende, men langtrukket.

Sololøb fra Han Solo

En godkendt udmøntning af Han Solos oprindelse.

You go girl!

Heftige Brie Larson sparker røv som hårdtslående superhelt med atomkræfter.

Sarkastiske superhelte

Ironi og sarkasme går som en rød tråd gennem vores tredje møde med tordenguden – og det virker.

Morsom myremand

Film om diverse superhelte er nærmest blevet hverdagskost for filmpublikummet de seneste år. Alligevel er Ant-Man et frisk tilskud til genren, som formår at balancere humor og action på tilfredsstillende vis.

Meget letbenede superhelte

Småkryb som superhelte kan være sjovt, men Ant-Man 2 er lidt for meget en letvægter.

Star Wars go home!

Med Guardians of the Galaxy tager Marvel brodden af den pompøse sci-fi-genre én gang for alle, og det sker med humor, action – og med bravur.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Marvel imponerer igen

Kaptajnen er tilbage – og han er vred! Marvel giver os endnu en mastodontisk film med stor underholdningsværdi.

Holder dampen oppe

De Utrolige 2 tager tråden op fra den første film. Stadig solid underholdning, men afgjort ikke nyskabende.

Charmerende gensyn

Find Nemo er en af de bedste animationsfilm nogensinde, og dermed har fortsættelsen ekstra stor faldhøjde.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den legendariske, iskolde søster Ratcheds baggrundshistorie danner den perfekte ramme for en usædvanlig vellykket TV-serie.
  Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.
  I et ellers gennemsnitligt drama om at rejse sig efter en familietragedie og derpå følgende alkoholisme leverer Ben Affleck den ægte vare.
  September byder på kortere dage og mørkere nætter. Perfekt til lange, lade aftener foran TV’et.
  Hilary Swank leder en international besætning med kurs mod Mars, men både ekspeditionen og familien derhjemme oplever grus i maskineriet.
  Christopher Nolans nye film er en herlig, til tider absurd blanding af James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
  I et konservativt TV-miljø gennemsyret af mandschauvinisme og sexchikane slår kvinderne igen.
  Amerikanerne prøver at genskabe magien fra Braveheart, men ender med en maveplasker.

  Aktuelle tilbud

  Annonce
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.