TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer

Årets bedste mobiler & tablets 2020-2021

Af / 13/10/2020 - 14:00
Årets bedste mobiler & tablets 2020-2021

I år er 5G-mobilernes år. I skrivende stund er det faktisk kun Apple, der endnu ikke har 5G-smartphones i sortimentet, mens firmaer som Samsung, Huawei, OnePlus og Sony alle har indtil flere 5G-mobiler blandt deres topmodeller.

Samtidig går flere og flere 5G-netværk online i både Danmark, Norge og Sverige, så hvis ikke du har beskæftiget dig med 5G-teknologien hidtil, så er det ved at være på tide.

Hvad er 5G?

Den nye mobile netværksteknologi er en efterfølger til og udvidelse af det eksisterende 4G/LTE-netværk. Kort fortalt er der tre store fordele ved 5G: Større båndbredde (teoretisk op til 100 gange hurtigere end 4G), større kapacitet og mindre (nærmest ikke-eksisterende) forsinkelse med deraf følgende lynhurtige svartider (ned til 1 ms).

Det betyder, at (mange) flere enheder kan være forbundet til netværket på samme tid. Og at enhederne kommunikerer lynhurtigt og uden nogen form for forsinkelse med hinanden og med servere på netværket.

Til gengæld er dækningsområdet for hver 5G-antenne meget begrænset, hvilket er en væsentlig årsag til, at 5G-netværket vil blive langt mere finmasket end tidligere mobilnetværk. Det er simpelthen nødvendigt for at sikre den påkrævede dækning.

 

Hvad betyder 5G for min mobil lige nu?

Med udgangspunkt i de tjenester, vi kender i dag, har du stort set ingen praktisk fordel af, at din smartphone understøtter 5G. Og de tjenester, som kan bruge 5G til at skabe reel merværdi for brugerne, er ikke opfundet endnu.

Når det er sagt, så vil du med 5G selvfølgelig opleve markant højere netværkshastighed, hvilket igen betyder kortere download-tider (et spil på 1 gigabyte hentes ned på din mobil på mellem 30 og 60 sekunder), ligesom din “ping” og dermed latency (forsinkelse) bliver lavere.

Det vil du kunne mærke, hvis du bruger din smartphone til multiplayer-spil som f.eks. Fortnite. Det hurtigere netværk reducerer forsinkelser i kommunikationen mellem din mobil og serveren, så du faktisk når at flytte dig i spillet, inden kuglen gennemborer dit kranie.

Hvad betyder 5G for min mobil på længere sigt?

Ifølge både teleoperatører og mobilproducenter er netop gaming et af de områder, hvor 5G vil komme til at gøre en kæmpe forskel.

Cloud-gaming via 5G åbner op for hardware- og platformsuafhængige spiloplevelser i højeste kvalitet. Spillet behøver ikke længere at køre på en konsol eller en kraftig gaming-PC, for 5G byder både på høje hastigheder og ekstremt lav forsinkelse, så et hvilket som helst spil kan afvikles på servere i skyen og streames til en hvilken som helst slags enhed.

Man vil også kunne lade andre komme helt tæt på sit eget liv, enten ved hjælp af lynhurtig upload af videoer til sociale medier og chats eller via live-streaming. Takket være langt større kapacitet og højere hastigheder via 5G-netværket vil det nemlig blive muligt selv fra steder, hvor der er mange mennesker samlet på én gang (f.eks. koncerter), hvilket med de eksisterende netværksteknologier ville overbelaste mobilnetværket.

[vc_row][vc_column][vc_tta_accordion style=”flat” shape=”square” c_icon=”chevron” c_position=”right” active_section=”13″ collapsible_all=”true”][vc_tta_section title=”Det skal du holde øje med når du køber ny mobil” tab_id=”daad”][vc_column_text]
Batteri

Måles i mAh (milliamperetimer), som meget simpelt sagt angiver, hvor længe din mobil har strøm. Jo flere mAh, jo bedre. Som minimum bør du gå efter 3000 mAh, men hvis mobilen har en stor skærm (i omegnen af 6 tommer eller mere), bør tallet være endnu højere. Især hvis skærmen også er meget lysstærk.

Kamera

I dag kommer mange smartphones med to eller flere objektiver, og hvis du gerne vil tage gode billeder med din mobil, bør du kigge efter ting som autofokus, vidvinkel og/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk billedstabilisering, natindstilling osv. Til gengæld kan du glemme alt om megapixels. Det har næsten ingen betydning for, hvor gode dine billeder bliver.

Lager

Du må aldrig, aldrig, aldrig købe en smartphone, som kun kommer med 8 eller 16 gigabyte internt lager. Alene operativsystemet (typisk Android) fylder så meget, at der næsten ikke er noget plads tilbage, hvis du ikke har mindst 32 gigabyte at gøre godt med.

Mange smartphones lader dig udvide det indbyggede lager via microSD-kort eller lignende, men vær opmærksom på, at eksterne hukommelseskort er en del langsommere end telefonens egen ROM.

Opladning

Flere og flere smartphones, specielt i mellemklassen og selvfølgelig de fleste dyrere modeller, kommer med mulighed for hurtigopladning og/eller trådløs opladning. Det er til at leve med, at din mobil ikke kan holde strøm en hel dag, hvis den kan oplades fra 0 til 50 procent strøm på en halv time eller mindre.

Skærm

Vær klar over, at en stor skærm ikke automatisk er ensbetydende med, at der er meget plads at gøre godt med til apps osv. Opløsningen er lige så vigtig, og selv i dag kommer de billigste smartphones kun med HD-opløsning, mens de dyreste modeller typisk har 2K-skærme eller bedre.

Når opløsningen er højere, bliver arbejdsområdet på skærmen så meget desto større, og billedkvaliteten er selvfølgelig bedre, og grafikken skarpere.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]

De nominerede til årets bedste mobiler & tablets

Vindere af Årets bedste mobiler & tablets 2020-2021

Årets smartphone, premium

Apple iPhone SE

Tilbage til fremtiden

Apples iPhones er særdeles populære på det danske marked. Cirka halvdelen af mobilbrugerne går rundt med en iPhone i lommen, mens den anden halvdel bruger Android-mobiler, primært fra producenter som Samsung og Huawei. Men blandt de Android-baserede smartphones er der mange billige modeller, mens de fleste iPhones som bekendt koster spidsen af en jetjager.

Med andre ord kan Apple måske få en endnu større markedsandel med en “billig” iPhone, som kan lokke nogle af de brugere, der mest af alt har valgt at købe en billig Android-mobil for at spare penge, til at skifte til Apple.

Og det er netop pointen med iPhone SE. Her er der tale om en vaskeægte og spritny iPhone, som i den billigste version kun koster 3.699 kroner.

Konklusion

Med iPhone SE får man en mobil med et ydre fra 2017, men med indmad fra 2020. Vel at mærke i en prisklasse, hvor mange af konkurrenterne kun kan tilbyde middelmådige produkter.

Set i det lys er iPhone SE ikke til at slå, og der er ingen tvivl om, at Apple her har lanceret et produkt, som vil kunne lokke mange brugere ind i folden, der egentlig gerne vil have en iPhone, men ikke har lyst til at betale de høje priser for produkter som iPhone 11 og iPhone 11 Pro.

Selvfølgelig er man nødt til at indgå kompromiser, hvis ikke hele børneopsparingen skal gå til en smartphone. Spørgsmålet er bare, om Apple har fundet den rigtige balance. Der er ingen tvivl om, at det er et klogt træk at udstyre iPhone SE med markedets kraftigste mobilprocessor. Det gør nemlig mobilen langtidsholdbar og giver samtidig en rigtig god brugeroplevelse her og nu.

I den sammenhæng er det ikke så vigtigt, om kameraet har et, to eller tre objektiver. Til de flestes behov er kameraet i iPhone SE mere end godt nok. (PGO)

Årets smartphone, high-end

OnePlus 8 Pro

Ingen over, ingen ved siden af

Den nye OnePlus-topmodel kommer med mulighed for at indstille skærmens opdateringsfrekvens til 120 Hz, hvilket giver en ekstremt flydende og hurtig brugeroplevelse. OnePlus 8 Pro klarer også at understøtte den høje QHD+ opløsning, når opdateringsfrekvensen er sat til 120 Hz.

Mobilen leverer et knivskarpt og højopløst skærmbillede med en nærmest fløjlsblød brugeroplevelse, som vi ikke har set magen til nogensinde. Dertil kommer en heftig lysstyrke på op til 1300 nit, hvilket i praksis betyder, at skærmen kan bruges problemfrit udendørs, selv om solen skinner fra en skyfri himmel.

Ud over den høje opdateringsfrekvens kommer OnePlus 8 Pro også med bevægelsesudjævningsteknologien MEMC (Motion Estimation and Motion Compensation), som er designet til at få videoer til at se bedre ud ved at øge antallet af frames i billedet. Dermed optimeres videoindhold, som oprindelig er optaget med 24 fps eller 30 fps, så det kan afspilles med mindst 60 fps, og skærmens høje opdateringsfrekvens dermed udnyttes bedre.

Summa summarum: OnePlus 8 Pro har den bedste skærm, vi nogensinde har set på en smartphone.

Konklusion

OnePlus 8 Pro er den bedste smartphone, man kan købe for penge i skrivende stund. Den er selvfølgelig ikke helt perfekt. Et par andre smartphones på markedet har kameraer, der er en smule bedre på visse punkter.

Men med den bedste skærm, vi nogensinde har set på en smartphone, samt en ydelse, som slår alle andre på markedet med flere længder, fik OnePlus 8 Pro os til at spærre øjnene op. Og nu, hvor der endelig er styr på detaljer som trådløs opladning og vandtæthed, er det svært at komme på en grund til at anbefale nogen anden smartphone lige nu end OnePlus 8 Pro, hvis man er ude efter det bedste af det bedste.

Vi siger ikke, at det ikke kan gøres bedre. Vi siger bare, at der ikke er nogen producenter, som har gjort det bedre end OnePlus indtil videre, og OnePlus 8 Pro er de kommende måneder den nye standard, de andre skal slå. (PGO)

Årets kameramobil

Xiaomi Mi 10 Pro

Overraskende billedkvalitet

Xiaomi har længe lavet mobiler i kategorien “god til prisen”, men med Mi 10 Pro går de et trin op til en ægte high-end-mobil.

Sådan er kameraopsætningen: Et hovedkamera på hele 108 megapixel takket være en sensor fra Samsung, et ultravidvinkelobjektiv og to teleobjektiver. Det største af dem kalder Xiaomi “8 Mp 10x hybridzoom”, men det er i virkeligheden en 5 megapixel sensor, som opskaleres, samt et 3,7x objektiv, hvilket giver 5x effektiv zoom.

Med tanke på, at Xiaomi anvender Samsungs billedsensor, er det overraskende, at de faktisk opnår et bedre resultat. Måske skyldes det, at de ikke gør det mere kompliceret end bare at tage gode billeder med en glimrende automatik. De indgår nogle gode kompromiser mellem at bevare detaljer og undertrykke støj, samtidig med at eksponering og hvidbalance er korrekt.

I autotilstand har man hurtig adgang til blitz, HDR, AI samt filtre, mens billedforhold, timer og tilt/shift ligger i en undermenu. Blandt de utallige fotoindstillinger er slowmotion, 108 megapixel, portræt, nat, panorama og pro. Ud over at kunne justere hvidbalance, blænde, lukkertid, ISO samt eksponeringskompensation er der hurtigvalg af objektiv, opløsning, filter og fokuspunkter.

Konklusion

Med deres første rigtige high-end-mobil gør Xiaomi alting rigtigt, hvad kameraet angår. De har smart nok købt sensoren fra Samsung, men undladt at tilføje en masse funktioner, som ingen alligevel efterspørger.

I stedet koncentrerer de sig om at få så god billedkvalitet som muligt med automatiske indstillinger. Altså præcis hvad størsteparten af forbrugerne vil have. (JE)

Årets tablet

Apple iPad Pro 12,9″ (2020)

iPads laptop-ambitioner næsten realiseret

Skærmen er stadig den bedste, vi har set, med fremragende farvegengivelse og jævne panoreringer takket være en opdateringsfrekvens på 120 Hz. Årets skærm er endda blevet op til 50 procent mere lysstærk, hvilket virkelig er en hjælp udendørs.

Ligesom den nyeste MacBook Pro har den også fået fem mikrofoner til stereoindspilninger i høj kvalitet.

Den største og mest åbenlyse nyhed er, at Apple endelig har forsynet iPad Pro med flere kameraer. Den tidligere models 12 megapixel vidvinkelkamera er dog bevaret, og vi kan ikke se nogen åbenlys kvalitetsforbedring siden sidst.

Interessant er det, at der også sidder en ekstra sensor ved siden af objektiverne. Det er en såkaldt LiDAR-scanner, hvilket står for Light Detection And Ranging. Den sender et lys mod genstande op til 5 meter væk og måler afstanden til kameraet med stor præcision.

Apple har allerede til tidligere iPad-modeller haft tynde, bløde covers med tastatur, men de har reelt ikke været lige så gode som tredjepartsproducenternes. Man kunne godt skrive kortere tekster på dem, men det var ikke sammenligneligt med en rigtig bærbar. Det nye Magic Keyboard giver et helt andet indtryk med en solid konstruktion og en spektakulær svævende fornemmelse af tablet’en.

Hvis det er meget vigtigt at kunne bruge den som laptop, er spørgsmålet dog, om man ikke bare skal købe sådan en i stedet. En iPad Pro 12,9″ med 256 gigabyte lager koster 9.500 kroner, og med et magisk tastatur til 3.000 kommer vi op på 12.500 kroner. Hvilket kan sammenlignes med den nyeste 13 tommers MacBook Pro med 256 gigabyte lagerplads, der koster 11.700 kroner!

Konklusion

iPad Pro er stadig verdens bedste tablet.

Ingen andre har den samme ydelse, fantastiske skærm, glimrende lyd og intuitive software. Og med Magic Keyboard og dets touch-flade er den en hårsbred fra at kunne erstatte en bærbar computer. Prisen løber dog hurtigt i vejret, så man kan faktisk købe en rigtig laptop for de samme penge. (JE)

Læs videre med LB+

Kun 4 kr

Efterårs tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse
Guide: Hvad er balanceret armatur?

Hvad er balanceret armatur?

Hvad er balanceret armatur i hørepropper?
Læs mere
Scroll to Top