Search
Generic filters

Årets bedste mobiler & tablets 2020-2021

I år har de fleste smartphones og tablets fået 5G. Herunder kan du læse om årets bedste produkter, og hvilken forskel 5G gør for dig i den virkelige verden.

I år er 5G-mobilernes år. I skrivende stund er det faktisk kun Apple, der endnu ikke har 5G-smartphones i sortimentet, mens firmaer som Samsung, Huawei, OnePlus og Sony alle har indtil flere 5G-mobiler blandt deres topmodeller.

Samtidig går flere og flere 5G-netværk online i både Danmark, Norge og Sverige, så hvis ikke du har beskæftiget dig med 5G-teknologien hidtil, så er det ved at være på tide.

Hvad er 5G?

Den nye mobile netværksteknologi er en efterfølger til og udvidelse af det eksisterende 4G/LTE-netværk. Kort fortalt er der tre store fordele ved 5G: Større båndbredde (teoretisk op til 100 gange hurtigere end 4G), større kapacitet og mindre (nærmest ikke-eksisterende) forsinkelse med deraf følgende lynhurtige svartider (ned til 1 ms).

Det betyder, at (mange) flere enheder kan være forbundet til netværket på samme tid. Og at enhederne kommunikerer lynhurtigt og uden nogen form for forsinkelse med hinanden og med servere på netværket.

Til gengæld er dækningsområdet for hver 5G-antenne meget begrænset, hvilket er en væsentlig årsag til, at 5G-netværket vil blive langt mere finmasket end tidligere mobilnetværk. Det er simpelthen nødvendigt for at sikre den påkrævede dækning.

 

Hvad betyder 5G for min mobil lige nu?

Med udgangspunkt i de tjenester, vi kender i dag, har du stort set ingen praktisk fordel af, at din smartphone understøtter 5G. Og de tjenester, som kan bruge 5G til at skabe reel merværdi for brugerne, er ikke opfundet endnu.

Når det er sagt, så vil du med 5G selvfølgelig opleve markant højere netværkshastighed, hvilket igen betyder kortere download-tider (et spil på 1 gigabyte hentes ned på din mobil på mellem 30 og 60 sekunder), ligesom din “ping” og dermed latency (forsinkelse) bliver lavere.

Det vil du kunne mærke, hvis du bruger din smartphone til multiplayer-spil som f.eks. Fortnite. Det hurtigere netværk reducerer forsinkelser i kommunikationen mellem din mobil og serveren, så du faktisk når at flytte dig i spillet, inden kuglen gennemborer dit kranie.

Hvad betyder 5G for min mobil på længere sigt?

Ifølge både teleoperatører og mobilproducenter er netop gaming et af de områder, hvor 5G vil komme til at gøre en kæmpe forskel.

Cloud-gaming via 5G åbner op for hardware- og platformsuafhængige spiloplevelser i højeste kvalitet. Spillet behøver ikke længere at køre på en konsol eller en kraftig gaming-PC, for 5G byder både på høje hastigheder og ekstremt lav forsinkelse, så et hvilket som helst spil kan afvikles på servere i skyen og streames til en hvilken som helst slags enhed.

Man vil også kunne lade andre komme helt tæt på sit eget liv, enten ved hjælp af lynhurtig upload af videoer til sociale medier og chats eller via live-streaming. Takket være langt større kapacitet og højere hastigheder via 5G-netværket vil det nemlig blive muligt selv fra steder, hvor der er mange mennesker samlet på én gang (f.eks. koncerter), hvilket med de eksisterende netværksteknologier ville overbelaste mobilnetværket.

Batteri

Måles i mAh (milliamperetimer), som meget simpelt sagt angiver, hvor længe din mobil har strøm. Jo flere mAh, jo bedre. Som minimum bør du gå efter 3000 mAh, men hvis mobilen har en stor skærm (i omegnen af 6 tommer eller mere), bør tallet være endnu højere. Især hvis skærmen også er meget lysstærk.

Kamera

I dag kommer mange smartphones med to eller flere objektiver, og hvis du gerne vil tage gode billeder med din mobil, bør du kigge efter ting som autofokus, vidvinkel og/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk billedstabilisering, natindstilling osv. Til gengæld kan du glemme alt om megapixels. Det har næsten ingen betydning for, hvor gode dine billeder bliver.

Lager

Du må aldrig, aldrig, aldrig købe en smartphone, som kun kommer med 8 eller 16 gigabyte internt lager. Alene operativsystemet (typisk Android) fylder så meget, at der næsten ikke er noget plads tilbage, hvis du ikke har mindst 32 gigabyte at gøre godt med.

Mange smartphones lader dig udvide det indbyggede lager via microSD-kort eller lignende, men vær opmærksom på, at eksterne hukommelseskort er en del langsommere end telefonens egen ROM.

Opladning

Flere og flere smartphones, specielt i mellemklassen og selvfølgelig de fleste dyrere modeller, kommer med mulighed for hurtigopladning og/eller trådløs opladning. Det er til at leve med, at din mobil ikke kan holde strøm en hel dag, hvis den kan oplades fra 0 til 50 procent strøm på en halv time eller mindre.

Skærm

Vær klar over, at en stor skærm ikke automatisk er ensbetydende med, at der er meget plads at gøre godt med til apps osv. Opløsningen er lige så vigtig, og selv i dag kommer de billigste smartphones kun med HD-opløsning, mens de dyreste modeller typisk har 2K-skærme eller bedre.

Når opløsningen er højere, bliver arbejdsområdet på skærmen så meget desto større, og billedkvaliteten er selvfølgelig bedre, og grafikken skarpere.

De nominerede til årets bedste mobiler & tablets
Asus er rykket helt op i high-end-klassen med en sværvægtsmobil, der kan konkurrere på lige fod med de bedste på markedet. Et dette Asus’ øjeblik?
OnePlus 8 Pro er den bedste smartphone, vi nogensinde har testet. Her er den nye standard, andre producenter skal prøve at slå.
Xiaomis første premium-telefon imponerer stort, men vil folk få prisen galt i halsen?
Motorola holder løftet om 5G til lavpris og smider seriøs batterilevetid oven i hatten.
OnePlus Nord er blevet markedsført, som var mobilen ensbetydende med Jesu genkomst. Det er den ikke, men mindre kan også gøre det.
Selv om den nyeste monster-iPad nærmest ikke er blevet opgraderet, er det stadig den bedste.
Samsung er tilbage med et flagskibsmobil, der imponerer på flere niveauer.
Markedets vildeste monstermobil hedder Samsung Galaxy S20 Ultra. Men det er ikke nødvendigvis kun en god ting.
Samsung Galaxy Z Flip er den første virkelig vellykkede klapmobil. Og den er specielt perfekt til dig, der elsker at filme eller tage billeder af dig selv!
Samsung Galaxy Z Fold 2 er den foldbare smartphone, du altid har ønsket dig.
Sony Xperia 1 II går ingen svinkeærinder. Her er der tale om en efterfølger, som holder fast i det, der virker, og forbedrer, hvor det gælder. Kun på ét punkt er vi ikke tilfredse.
iPhone SE er den bedste mellemklassemobil, du kan købe lige nu. Hvis du ellers kan affinde dig med ét meget stort minus.
VINDERNE AF Årets bedste mobiler & tablets 2020-2021
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Udviklingsredaktør og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

    Læs også

    Aktuelle tilbud

    Annonce
    Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
    Do NOT follow this link or you will be banned from the site!