Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPad Pro 12,9″ (2020)

iPads laptop-ambitioner næsten realiseret

Selv om den nyeste monster-iPad nærmest ikke er blevet opgraderet, er det stadig den bedste.

Publiceret 05/06/2020 - 11:28
Apple iPad Pro 12,9″ (2020)
blank
Jonas Ekelund

Sidst i 2018 kom der en seriøs opgradering af Apples kraftigste iPad med uovertruffen ydelse og væsentlig smallere skærmkanter. I år understreger Apple i stedet, at den nye model kan erstatte en laptop.

Det sagde de ganske vist også forrige år, men det tastatur var lidt halvsløjt. Nu kan man imidlertid få et rigtigt tastatur, og endelig understøttes mus og touchpad i softwaren. Er det i år, Apple har knækket koden?

blank
(Foto: Apple)

Hvor er nyhederne?

Normalt ville vi have brugt et par afsnit på at skrive om det nye design, den opdaterede skærm, den bedre lyd og de nye tilslutningsmuligheder, og udtrykke forbløffelse over præstationsmålingerne. Men det kan vi ikke, for det meste er faktisk mere eller mindre uforandret siden 2018-modellen. Der er dog nogle mindre detaljer at nævne.

Skærmen er stadig den bedste, vi har set, med fremragende farvegengivelse og jævne panoreringer takket være en opdateringsfrekvens på 120 Hz. Årets skærm er endda blevet op til 50 procent mere lysstærk, hvilket virkelig er en hjælp udendørs.

Ligesom den nyeste MacBook Pro har den også fået fem mikrofoner til stereoindspilninger i høj kvalitet.

Nærmest ingen mærkbar forbedring af ydelsen på årets model. (Grafik: Jonas Ekelund, Lyd & Billede)

Desværre sidder der ikke en ny processorgeneration indeni. Apple kører videre med A12-arkitekturen, men har dog tilføjet en kerne til grafikprocessoren. I vores målinger giver det en forskel på 10-20 procent i grafiktunge applikationer.

I visse tests ser vi en generel ydelsesforbedring på nogle få procent, hvilket kan forklares med, at der nu er 6 gigabyte hukommelse i alle modeller. Langtfra den fordobling af ydelsen, som vi så mellem 2. og 3. generation af iPad Pro. Det skal dog siges, at det allerede var den kraftigste mobilprocessor på markedet. Og understøttelse af Wi-Fi 6 er rart.

blank
Et nyt ultravidvinkelobjektiv samt en hurtig afstandsmåler. (Foto: Apple)

Kamera og AR

Den største og mest åbenlyse nyhed er, at Apple endelig har forsynet iPad Pro med flere kameraer. Den tidligere models 12 megapixel vidvinkelkamera er bevaret, og vi kan ikke se nogen åbenlys kvalitetsforbedring siden sidst.

Det, der er kommet til, er et 10 megapixel 11 mm ultravidvinkelobjektiv. Spørgsmålet er bare, om nogen har savnet sådan et, da det er yderst sjældent, man ser folk tage landskabsbilleder med en iPad.

Interessant er det dog, at der også sidder en ekstra sensor ved siden af objektiverne. Det er en såkaldt LiDAR-scanner, hvilket står for Light Detection And Ranging. Den sender et lys mod genstande op til 5 meter væk og måler afstanden til kameraet med stor præcision.

ipad pro 2018 camera ipad pro 2020 camera
<
>
Der er ikke sket noget med billedkvaliteten fra vidvinkelkameraet. (Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede)

Det gør, at Augmented Reality – “forstærket virkelighed” – bliver meget hurtigere og mere nøjagtigt end før. For at prøve, hvordan IKEA-møbler passer ind i hjemmet, eller spille Angry Birds AR behøver man ikke længere at scanne rummet; det fungerer bare med det samme. Det gør også det virtuelle båndmål mere præcist.

AR er dog ikke blevet nogen kæmpesucces, så vi har svært ved at se, at det skulle være en vigtig grund til at købe den nye iPad Pro. Det er mere sandsynligt, at Apple benytter lejligheden til at teste teknologi, der er nødvendig i de briller, som de rygtes at ville lancere inden for få år.

blank
LiDAR-sensoren giver hurtigere og mere nøjagtig afstandsmåling. (Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede)

Tastatur og mus

Apple har allerede til tidligere iPad-modeller haft tynde, bløde covers med tastatur, men de har reelt ikke været lige så gode som tredjepartsproducenternes. Man kunne godt skrive kortere tekster på dem, men det var ikke sammenligneligt med en rigtig bærbar. Det nye Magic Keyboard giver et helt andet indtryk med en solid konstruktion og en spektakulær svævende fornemmelse af tablet’en.

Man klikker simpelthen sin iPad Pro fast på bagstykket med magneter, og takket være den såkaldte Smart Connector får man både strømforsyning og dataoverførsel. Det har endda en ladeport på tastaturet, hvilket holder tablet’ens USB-C-port fri til andet tilbehør. Et ekstra hængsel gør, at man kan vinkle skærmen 90-130 grader.

Det nye tastatur har samme fremragende tastaturteknologi, som vi hyldede på MacBook Pro 16, og dermed en fremragende skrivefølelse. Så god, at denne artikel faktisk er skrevet med det!

blank
Hængslerne og det magnetiske fæste gør, at iPad nærmest ser ud til at svæve. (Foto: Apple)

I den nyeste version af iPad OS blev understøttelse af mus introduceret og dermed nye måder at markere tekst og navigere på. Det meste er så intuitivt, at man nogle gange er nødt til at minde sig selv om, at det er en iPad, man bruger og ikke en Mac.

Desuden har Magic Keyboard en touch-flade, der udnytter de nye musefunktioner, uden at man behøver en rigtig mus. Det gør, at man kan skrive hurtigere, når man ikke skal “slippe” tastaturet for at lave ændringer.

Hvis det er meget vigtigt at kunne bruge den som laptop, er spørgsmålet dog, om man ikke bare skal købe sådan en i stedet. En iPad Pro 12,9″ med 256 gigabyte lager koster 9.500 kroner, og med et magisk tastatur til 3.000 kommer vi op på 12.500 kroner. Hvilket kan sammenlignes med den nyeste 13 tommers MacBook Pro med 256 gigabyte lagerplads, der koster 11.700 kroner!

Med museunderstøttelse arbejder man på samme måde i dokumenter som på computeren. (Foto: Apple)

Konklusion

Ovenstående tekst lyder måske lige lovlig negativ i forhold til karakteren. Det skyldes skuffelse over, at nyhederne er så beskedne sammenlignet med den massive opgradering, som det tidligere modelskifte bød på.

Men iPad Pro er stadig verdens bedste tablet.

Ingen andre har den samme ydelse, fantastiske skærm, glimrende lyd og intuitive software. Og med Magic Keyboard og dets touch-flade er det en hårsbred fra at kunne erstatte en bærbar computer. Prisen løber dog hurtigt i vejret, så man kan faktisk købe en rigtig laptop for de samme penge.

Karakter
Apple iPad Pro 12,9″ (2020)
High End

Home mener

Suverænt den hurtigste tablet. Fantastisk skærm. Nu med understøttelse af mus og fremragende tastatur som tilbehør. Kortere batterilevetid end forgængeren. Hurtigoplader medfølger ikke. Meget dyr med maksimale specifikationer.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    83 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

6 mobiler du har råd til

Pixel 7a er den nye konge

Maksimale muskler til minimal pris

Den lille sikre sorte

Læsehest uden rygsmerter

Bedste tablet hvis du hader iPad

Scroll to Top