Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone SE (2020)

Tilbage til fremtiden

iPhone SE er den bedste mellemklassemobil, du kan købe lige nu. Hvis du ellers kan affinde dig med ét meget stort minus.

Skrevet af / 18/05/2020 - 08:38
Apple iPhone SE (2020)
Peter Gotschalk

Apples iPhones er særdeles populære på det danske marked. Cirka halvdelen af mobilbrugerne går rundt med en iPhone i lommen, mens den anden halvdel bruger Android-mobiler, primært fra producenter som Samsung og Huawei. Men blandt de Android-baserede smartphones er der mange billige modeller, mens de fleste iPhones som bekendt koster spidsen af en jetjager.

Med andre ord kan Apple måske få en endnu større markedsandel med en “billig” iPhone, som kan lokke nogle af de brugere, der mest af alt har valgt at købe en billig Android-mobil for at spare penge, til at skifte til Apple.

Og det er netop pointen med iPhone SE. Her er der tale om en vaskeægte og spritny iPhone, som i den billigste version kun koster 3.699 kroner (vores testeksemplar er dog den dyreste model med 256 gigabyte indbygget lager til 5.099 kroner).

Det er cirka det samme, som man normalt får lov til at betale for en Huawei Nova 5T, en Sony Xperia 10 Plus eller en Xiaomi Mi 9, hvor Apple jo ellers kun plejer at konkurrere med de absolutte topmodeller som Huawei P40 Pro eller Samsung Galaxy S20 Ultra.

Udseende og konstruktion

Den nuværende iPhone SE er nummer to i rækken. Allerede i 2016 lancerede Apple en iPhone SE, der havde samme format og skærmstørrelse som iPhone 5S, selv om de på daværende tidspunkt nyeste modeller, iPhone 6S og iPhone 6S Plus, havde fået nyt design og noget større skærm.

Samme princip gør sig gældende for den nye iPhone SE, der – hvad angår design, format og ydre dimensioner – ligner iPhone 8 fra 2017 på en prik. Den kommer således med en stærk, kurvet ramme af aluminium, fysisk hjemknap med indbygget Touch ID på forsiden og en bagside af glas. Den er også støv- og vandafvisende (IP67-certificeret), mens kameraet består af et enkelt objektiv, som sidder i bagsidens øverste venstre hjørne.

iPhone SE kommer i tre forskellige farver – sort, hvid og rød – samt i tre forskellige versioner med hhv. 64, 128 og 256 gigabyte indbygget lager. (Foto: Apple)

 

Kvaliteten fejler altså ikke noget, men når man holder Apples nye mobil i hånden, er det alligevel tydeligt, hvor lang tid tre år er i mobilbranchen. iPhone SE forekommer virkelig let og lille i forhold til de seneste års smartphones, der bare er blevet større og større. Det føles i første omgang ret underligt, men omvendt er det rart, at enhåndsbetjening igen er blevet muligt.

Skærm og lyd

At mobilen er så klejn, betyder selvfølgelig, at skærmen er “krympet” gevaldigt i forhold til de skærmstørrelser, vi efterhånden har vænnet os til. Nu om stunder er 4,7 tommer ikke alverden, og med en skærmopløsning på blot 1334 x 750 pixel er også selve arbejdsområdet noget mindre, end du måske er vant til. Dertil kommer, at telefonen har brede sorte bjælker både foroven og forneden på skærmen, hvilket gør hele brugeroplevelsen endnu mere klaustrofobisk.

Der er med andre ord ingen tvivl om, at netop skærmen vil være den største hæmsko for mange, der måske kunne overveje at købe den billigste iPhone-model. For det er her, man tydeligst mærker, at Apple har taget et tre år gammelt design ned fra hylderne og støvet det af, da iPhone SE blev udviklet.

Der er glas både på forsiden og bagsiden af iPhone SE. Dermed har den “lånt” sit design næsten hundrede procent fra iPhone 8, der kom på markedet i 2017. (Foto: Apple)

 

Hvad lyden angår, leverer iPhone SE til gengæld en positiv overraskelse. Bevares, den kan næppe spille op til fest som party-højttaler, men den har i det mindste indbyggede stereohøjttalere, og samtalekvaliteten under telefonopkald er også glimrende.

Mobilen kommer uden 3,5 mm stik til hovedtelefoner, men den understøtter stort set de samme lydformater som iPhone 11 og iPhone 11 Pro (herunder Apple Lossless, FLAC og diverse Dolby-formater, dog ikke Dolby Atmos), så lydkvaliteten med et par gode trådløse hørebøffer er forrygende.

Vi kan lige så godt indrømme, at vi har været meget længe om at få testet iPhone SE. Derfor er en masse andre medier kommet først med deres tests af Apples nye mellemklassemobil, og de fleste af dem kan ikke få armene ned.

The Verge kalder iPhone SE en “en meget god sag mod mobiler til 1.000 dollars”, mens CNET i deres test beskriver mobilen som “den bedste budgetmobil, du kan købe lige nu”.

John G. fra danske MereMobil.dk siger om iPhone SE, at “den skal du bare købe nu”, og fortsætter med at spørge retorisk: “Hvorfor vælge en middelmådig Android-telefon, når du kan få en iPhone med fuld power?”

Svenske mobil.se konstaterer, at du med iPhone SE får det meste, du forventer dig af en ny mobiltelefon, til en brøkdel af prisen.

Og så videre, og så videre.

Bemærk, at det ikke blot er iPhone SE i sin egen ret, der får ros. Flere medier kalder ligefrem mobilen for en “game-changer”, fordi de mener, at Apples nyeste smartphone vil ændre mobilmarkedet for altid.

ZDNet konstaterer f.eks., at iPhone SE vil blive den iPhone, som får alle, der ikke allerede har en iPhone, til at købe en iPhone. Og CNET går så langt som til at hævde, at den billige iPhone SE er den perfekte mobil til en tid med coronavirus, fordi mange millioner mennesker vil blive arbejdsløse, men stadig vil have behov for en god smartphone.

Det er altså med denne euforiske stemning i baghovedet, at vi har skrevet vores test af iPhone SE. Et stykke hen ad vejen er vi enige med de andre anmeldere, men vi har også et par indvendinger. Hvilke kan du finde ud af ved at læse resten af testen.

Kamera

Med blot ét objektiv er iPhone SE, også hvad kameraet angår, taget på en slags rejse tilbage til 2017. Her er ingen optisk zoom og ingen ultravidvinkel, og når kameraet udfordres – f.eks. med nærbilleder, motiver i modlys eller dårligt belyste motiver – bliver resultatet ikke så godt, som vi er vant til fra de nyeste iPhone-modeller.

iPhone SE tager gode snapshots, og kameraet vil være godt nok til de fleste brugere. Men hvis lysforholdene er svære, kæmper kameraet lidt. Her et motiv fotograferet i modlys med iPhone SE. (Foto: Peter Gotschalk)

 

Dog kan iPhone SE både optage video i 4K og i slowmotion, og kameraet har også en god portrætindstilling (gælder også frontkameraet), så man kan tage billeder med f.eks. sløret baggrund eller forskellige farvefiltre.

Skifter man fra en gammel iPhone 6S eller en af de billige Android-modeller til iPhone SE, vil man derfor med stor sandsynlighed blive ret begejstret for kameraet. For til hverdagsbrug leverer mobilen gode og levende billeder. Det største afsavn i praksis er nok det ultravidvinkelobjektiv, som de fleste nyere smartphones er udstyret med.

Og her det samme motiv fotograferet med iPhone 11. Bemærk, at billedet fra iPhone 11 ikke er overbelyst i samme grad og har bedre kontrast. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Men hvor iPhone SE altså kan virke lidt støvet og gammeldags, når det gælder skærm og kamera, så er der til gengæld ingen slinger i valsen, hvad angår hastighed og rå muskelkraft. Mobilen er nemlig blevet udstyret med samme A13 Bionic-processor som iPhone 11, og det betyder helt enkelt, at iPhone SE er langt, langt den hurtigste smartphone i sin prisklasse.

Både i benchmark-tests og i daglig brug er iPhone SE lige så hurtig som de dyreste iPhone-modeller, hvilket betyder, at både store spil som Asphalt 9 og Into the Dead 2 og apps starter og kører lynhurtigt. Man kan derfor også forvente, at iPhone SE vil være holdbar i lang tid, fordi mobilen næppe får problemer med at understøtte nye opdateringer af operativsystemet iOS de kommende år.

Til gengæld må man undvære Face ID, som Apple ellers har indbygget som sikkerhedsløsning i sine nyeste modeller. iPhone SE understøtter i stedet Touch ID, der til gengæld fungerer helt perfekt og lynhurtigt. Og meget bedre end fingeraftrykslæserne på langt de fleste Android-mobiler.

Et helt almindeligt gadebillede fotograferet med iPhone SE i dagslys. Billedkvaliteten er glimrende og opfylder langt de fleste brugeres kvalitetsbehov. (Foto: Peter Gotschalk)

 

Hvad angår batteriet, så kan batterilevetiden blive lidt af en udfordring, hvis du bruger din mobil meget intenst. Dog understøtter iPhone SE faktisk trådløs opladning, ligesom den også kan oplades til 50 procent på 30 minutter, hvis du bruger en 18 watt oplader. Det er den type, der normalt følger med i pakken, hvis du køber en iPad, så den skal købes som ekstraudstyr til iPhone SE.

Konklusion

Med iPhone SE får man en mobil med et ydre fra 2017, men med indmad fra 2020. Vel at mærke i en prisklasse, hvor mange af konkurrenterne kun kan tilbyde middelmådige produkter.

Set i det lys er iPhone SE ikke til at slå, og der er ingen tvivl om, at Apple her har lanceret et produkt, som vil kunne lokke mange brugere ind i folden, der egentlig gerne vil have en iPhone, men ikke har haft lyst til at betale de høje priser for produkter som iPhone 11 og iPhone 11 Pro.

Samme gademotiv fotograferet med iPhone 11. Her er ikke nogen mærkbar forskel i billedkvalitet. Bemærk dog, at iPhone 11’s helt almindelige objektiv har mere vidvinkel, hvorfor der simpelthen er kommet mere af motivet med på billedet. (Foto: Peter Gotschalk)

 

Selvfølgelig er man nødt til at indgå kompromiser, hvis ikke hele børneopsparingen skal gå til en smartphone. Spørgsmålet er bare, om Apple har fundet den rigtige balance. Der er ingen tvivl om, at det er et klogt træk at udstyre iPhone SE med markedets kraftigste mobilprocessor. Det gør nemlig mobilen langtidsholdbar og giver samtidig en rigtig god brugeroplevelse her og nu. I den sammenhæng er det ikke så vigtigt, om kameraet har et, to eller tre objektiver. Til de flestes behov er kameraet i iPhone SE mere end godt nok.

Nej, det svage punkt er skærmen. Vi er i høj grad i tvivl om, hvorvidt brugerne kan vænne sig til den tidsrejse, det er at bruge en relativt lavopløst 4,7 tommers skærm, som var “hot” i 2015. Havde Apple valgt at lancere den nye iPhone SE i plusstørrelsen (iPhone 6 Plus blev lanceret i september 2014) med 5,5 tommers skærm, havde vi været knap så skeptiske.

Det ville også gøre springet nemmere for de Android-brugere, som har vænnet sig til en større skærm og ikke nødvendigvis har stærke nostalgiske følelser for tidligere tiders iPhone-design.

Karakter
Apple iPhone SE (2020)
Premium

Home mener

Den relativt lave pris til trods kommer iPhone SE med markedets hurtigste mobilprocessor. Det giver en lynhurtig brugeroplevelse og gør mobilen langtidsholdbar. Den lille skærm føles som en rejse tilbage i tiden. På den ufede måde. Kameraet kunne være bedre, og batteriet har svært ved at holde en hel dag ved normal brug.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Lyd & Billede
Scroll to Top