TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Asus ZenFone 7 Pro

Bedste ZenFone til dato

Asus er rykket helt op i high-end-klassen med en sværvægtsmobil, der kan konkurrere på lige fod med de bedste på markedet. Et dette Asus’ øjeblik?

forfatter
Publiceret 10/09/2020 - 06:45
Karakter
Asus ZenFone 7 Pro
L&B mener
5G. Du finder ikke noget hurtigere i dag! Stor og lækker AMOLED-skærm. Det sjove roterende tripelkamera giver dig selfies i særklasse. Billigere end de fleste high-end-mobiler. 5G.
ZenFone er ikke længere nogen billig mobil. Det roterende kamera er en kompliceret løsning på et simpelt problem. Mangler den helt gakkede superzoom, som konkurrenterne har.
Specifikationer
 • Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS
 • Skærm: 6,7″ AMOLED FHD+ (2400 x 1080) @90 Hz, 700 nit, Gorilla Glass 6
 • CPU: 3,1 GHz Qualcomm Snapdragon 865+ octa-core
 • Hukommelse: 8 GB RAM / 256 GB lager (+ microSD op til 2 TB)
 • Styresystem: Android 10
 • Kameraer:
 • Hovedkamera: 64 Mp f/1.8 m. 4-aksers optisk billedstabilisering (26 mm)
 • Ultravidvinkel/makro: 12 Mp (14 mm)
 • Tele: 8 Mp m. 4-aksers optisk billedstabilisering, 3x optisk zoom (80 mm)
 • Video: 8K @30 fps, 4K @60 fps, slowmotion 4K @120 fps, FHD @240 fps
 • Tilslutninger: USB-C
 • Trådløst: 5G, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6
 • Dual Nano SIM + microSD
 • Lyd: HD 192 kHz/24 bit, DTS Headphone:X 7.1 virtuel surround, aptX/aptX HD/A2DP
 • Batteri: 5000 mAh Quick Charge 4.0, PD Charging
 • Farver: Pastel White (perlemorshvid), Aurora Black (blåsort)
 • Mål og vægt: 77,3 x 16,5 x 9,6 mm / 230 g
Benchmarks

Vejl. pris 6.599Pr. 10/09/2020 Produktside

Android smartphone-scenen er domineret af nogle få producenter, der løber med næsten hele salget, og så en underskov af lovende konkurrenter, der har svært ved at komme til fadet. Det gælder især i high-end-segmentet, hvor kampen har stået mellem Samsung og Huawei, med Xiaomi ventende i kulissen.

Asus har siden 2014 kæmpet for at få fodfæste på smartphone-markedet, og mange af deres ZenFone-modeller har teknologisk været i top. Men trods dette har firmaet en markedsandel, der selv i Asien, hvor gennemslagskraften er størst, skal måles i encifrede procenter.

Derfor taler jeg sandsynligvis for døve øren, når jeg siger, at ZenFone 7 Pro bør være på tjeklisten, hvis du netop nu skal ud og købe en smartphone i den tunge ende.

ZenFone 7 Pro bejler med sine features og sin pris til dem, der vil have en hurtig og feature-spækket telefon uden at ville lægge et femcifret beløb på disken for de mest ekstreme modeller.

Tre kameraer bliver til seks

Det mest opmærksomhedsvækkende ved ZenFone 7 Pro er den roterende kamerasektion, der er bibeholdt fra sidste års model. Men selvfølgelig med nye og flere kameraer. Antallet er nu oppe på tre: Vidvinkel, supervidvinkel og tele. Og da kamerabroen kan roteres 180 grader, kan alle tre optikker bruges som både bag- og selfie-kameraer.

ZenFone 7 Pros helt specielle partytrick er den roterende kamerabro, der betyder, at de tre kameraer kan bruges i begge retninger. (Foto: Asus)

Forsiden af telefonen domineres totalt af skærmens ubrudte sorte flade, mens bagsiden er i enten blåsort eller perlemorshvidt glas. Der medfølger to etuier i pakken: Et gennemsigtigt plastetui til hverdagsbrug og et mere robust til offroad. Etuierne beskytter bagsiden og kanterne, men ikke selve skærmen, der er af Gorilla Glass 6.

Asus ZenFone 7 Pro fås med blåsort og perlemorshvid bagside. Forsiden er i begge tilfælde dækket totalt af den sorte skærm. (Foto: Asus)

Fås ikke hurtigere

På processorfronten er Asus med i forreste vogn. Qualcomm Snapdragon 865+ er det hurtigste stykke forarbejdet strandsand, man lige nu kan putte i en mobiltelefon. Ottekerners-processoren på 3,1 GHz er en turboladet udgave af den almindelige Snapdragon 865, der heller ikke var nogen sinke i trafikken.

Pro-udgaven af ZenFone 7 er udstyret med 8 gigabyte RAM og 256 gigabyte lagerplads. Der findes også en standardudgave af ZenFone 7, som har de samme specifikationer, bortset fra at den må nøjes med 128 gigabyte lager og en almindelig Snapdragon 865-processor.

I en topmobil anno 2020 er der selvfølgelig understøttelse af 5G. Så man er forberedt, når netværket rulles ud i løbet af de kommende måneder.

Læs også Vi har prøvet 5G. Så du ikke behøver! 5G vil måske revolutionere verden, men i første omgang ikke din mobil!

Skærm i topklasse

Skærmen på ZenFone 7 Pro er nu oppe på 6,7 tommer. Og hvor vi på ZenFone 6 måtte nøjes med en IPS-skærm, har vi denne gang fået en rigtig AMOLED-skærm med 90 Hz opdateringshastighed. Opløsningen er FHD+ (2400 x 1080), hvilket kun overgås af meget få. Asus er altså parat til at kappes på lige fod med Huawei, Motorola og Xiaomi.

Skærmen er en stor og lysstærk AMOLED på 6,7 tommer. (Foto: Asus)

Se: Nul huller!

Asus har med det roterende kamera gjort et stort arbejde for at give brugerne en stor skærm uden hak og huller til kamera. Man kan mistænke Asus for selv at have opfundet problemet for at kunne berettige den finurlige og iøjnefaldende løsning. Men at resultatet er blevet en lækker skærm, det må man immervæk medgive Asus!

Farverne er dybe, og det er lykkedes at presse lysstyrken op på hele 700 nit, hvilket betyder, at man faktisk kan læse skærmen selv i (moderat) solskinsvejr.

Asus var blandt de sidste til at holde fast i en analog hovedtelefonudgang med 3,5 mm minijack-bøsning. Den er i år blevet ofret på grund af pladskrav inde i telefonen. Alt imens jeg som analog lydnørd finder dette ærgerligt, må jeg også indrømme, at problemet efterhånden er minimalt, da antallet af analoge, kablede hovedtelefoner er i lige så frit fald som antallet af smartphones med hovedtelefonudgang.

Fremragende kameraer

En topmobil anno 2020 kan selvsagt ikke nøjes med to bagkameraer, så den roterende kamerabro indeholder tre rigtig gode objektiver til forskellige formål.

Der er tre kameraer i ZenFone 7 Pro: En supervidvinkel, en teleoptik og en 64 megapixel vidvinkel som hovedkamera. (Foto: Asus)

Hovedkameraet er et vidvinkelobjektiv, svarende til 26 mm i gammeldags 35 mm analogformat. Sony IMX686-sensoren har 64 megapixel opløsning, og der er optisk billedstabilisering.

Supervidvinkelkameraet, der svarer til en 14 mm optik, må “nøjes” med 16 megapixel, og teleobjektivet har en 8 megapixel sensor og en brændvidde, der svarer til en 80 mm linse. Det giver 3x optisk zoom, sammenlignet med hovedkameraet. Med digital zoom, som jo blot beskærer billedet, når man op på 12x zoom.

Takket være fireaksers bevægelsesstabilisering kan det faktisk lykkes at tage rimelig fornuftige spionfotos med digital zoom. Samme stabilisering findes på hovedkameraet.

Udvalget af kameraer dækker fint de motiver, man normalt kan forestille sig at tage snapshots af, og kvaliteten er omtrent på niveau med Huawei P30 Pro. Selv om jeg savner dennes helt hysteriske superzoom. Til gengæld kan man tage selfies med 12x optisk zoom. Hvilket ikke kan anbefales for folk med sart mave!

Kameraernes evner kommer dog først rigtig for dagen ved video-optagelse. Man kan filme i op til 8K med 30 billeder i sekundet. Og kan man nøjes med Full HD og 60 billeder i sekundet, får man adgang til en rigtig velfungerende bevægelsesstabilisering, der minder om at have mobilen monteret i en gimbal. HyperSteady forvandler ikke din mobiltelefon til et professionelt steadicam i hænderne på en Hollywood-filmfotograf, men det kan gøre amatørvideoer til en mindre rystende oplevelse.

Panoramabilleder er ZenFone 7’s specielle partytrick, da de tages automatisk ved at rotere kamerabroen. Det ser blæret ud, og det virker faktisk fint. Når man lærer at pege mobilen vinkelret på motivet – da man ellers ender med at tage panoramabilleder af sig selv!

Det roterende kamera kan bruges til motoriserede panoramabilleder. (Foto: Asus)

Benchmarks

Takket være Snapdragon 865+ processoren er ydelsen på ZenFone 7 Pro blandt de bedste, vi nogensinde har målt. Selv den formidable Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G må se sig distanceret på hastighed.

En Geekbench 5-score på 1.000 i single-core og 3.381 i multi-core er intet mindre end suverænt. Xiaomi Mi 10 Pro, OnePlus 8 Pro og Huawei P40 Pro kommer alle tæt på – men ikke helt derop. Grafiktesten 3DMark Sling Shot Extreme sætter også rekord med en score på 7.800.

Batteriet på 5000 mAh er blandt de største på markedet. Det kan ses på PC Mark 2.0-batteritesten, der kørte i næsten 12 timer på fuldt blus. Det er exceptionelt længe, så risikoen for at løbe tør, inden dagen er omme, er nærmest ikke-eksisterende.

 

Konklusion

Asus ZenFone 7 Pro er ikke bare Asus’ suverænt bedste smartphone til dato. Når det gælder rå hastighed, er det også den hurtigste mobil, vi har haft på testbænken. På kamerafronten kan den følge med de bedste på markedet. Og selv om topmodellen er kostbar, er den stadig en smule billigere end smartphones med samme processor, skærmopløsning og lagerplads.

Det spændende spørgsmål er, hvorvidt den kan lokke mobilkøberne væk fra de for dem velkendte mærker. Mens mobilkongen Samsung er urørlig, er verdens næststørste mobilproducent, Huawei, sat ud af spillet på grund af handelsblokaden, som har blokeret firmaets adgang til nye processorer og Googles altafgørende Android-styresystem. Så måske er dette virkelig ZenFones øjeblik. Jeg er sikker på, at de krydser fingre hos Asus.

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

En kommentar til “Asus ZenFone 7 Pro”

 1. Jeg har skiftet fra iphone til asus til samsung og til asus igen 7pro for mig er det rå power der er afgørende og som du skriver så er den marked bedste tlf.

  Svar

Skriv en kommentar

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
En opgraderet nedgradering OnePlus 10T er en god mobiltelefon, men hold tungen lige i munden. Der følger et par kompromisser med i pakken.
Stor ståhej for ingenting Kan en smartphone være modig, varm og sjælfuld?
En lille stang dynamit Zenfone 9 giver alle mærkevaremobilerne baghjul med en ydelse i high-end-klassen til premiumpris. Og kameraet er vildt.
Slut med Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officielt bekræftet, at alle modeller i den kommende Samsung Galaxy S23-serie udelukkende kommer med Snapdragon-processorer under skærmen. Exynos er droppet.
Den hurtigste mobil Asus ROG Phone 6 Pro er stor og dyr. Og den hurtigste mobil, vi har set.
Ny OnePlus-mobil præsenteres 3. august Kommer med den nye Snapdragon 8+ Gen 1 processor og OxygenOS 13.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend