Før i tiden var det let at vælge hovedtelefoner. Enten ville man have et par til hjemmebrug eller et par til brug på farten, om det så var lette hørebøffer eller hørepropper. Så købte man dem, man havde råd til. I dag er der ikke bare en masse forskellige formfaktorer og størrelser at vælge imellem, men også med eller uden ledning og masser af forskellige specialmodeller til forskellige formål. Desuden varierer priserne mere end nogensinde.
Her er en gennemgang af hovedtyperne, og hvad de egner sig bedst til.
Hovedtelefoner med ledning
Den mest traditionelle type hovedtelefoner med en hovedbøjle og enten over-ear ørekopper eller dem, der sidder på øret (on-ear). I dag sælges der meget få billige af slagsen. I stedet er det blevet valget for musikfans, der ikke kan eller ikke vil spille højt på deres musikanlæg. I stedet sidder man i lænestolen og nyder musikken, måske med hovedtelefonerne sluttet til en hovedtelefonforstærker.
Trådløse hovedtelefoner
Hvis man ikke vil være bundet til stedet, kan man med fordel købe trådløse hovedtelefoner. Det, man vinder i mobilitet, taber man dog ofte i lydkvalitet, da musikken som regel komprimeres for at kunne transmitteres trådløst. Praktisk til TV-sofaen, da mange smart-TV’er i dag har Bluetooth. Mindre, trådløse hovedtelefoner fungerer også godt til mobilen på farten for dem, der synes, at hørepropper er ubekvemme.
Støjreducerende hovedtelefoner
En særlig kategori af hovedtelefoner er dem, der er beregnet til flyrejser og andre støjende miljøer. Såkaldte “noise cancelling” hovedtelefoner analyserer den omgivende støj og genererer et modsat lydsignal, der udligner støjen. Det giver en mere behagelig rejse med mindre risiko for trætte ører, da musikken ikke behøver at overdøve larmen. For at kunne bruges med underholdningssystemet på fly skal de have ledning.
Hørepropper med ledning
Var tidligere det oplagte valg til mobilen, da de er lette at have med og forholdsvis billige. Desværre har stadig flere nye mobiler droppet hovedtelefonstikket og henviser i stedet brugerne til trådløse alternativer. Hvis man har en mobiltelefon med hovedtelefonstik, kan der være god grund til at fortsætte med at bruge det. Lyden bliver bedre, hørepropperne er lettere, og man behøver ikke at huske at lade dem op.
Trådløse hørepropper
Hvad enten man er nødt til at bruge dem eller ej, så er trådløse hørepropper meget praktiske. De to propper er ganske vist forbundet med en ledning, men man slipper for den, der går ned til mobiltelefonen og kan hænge fast i ting. Det gør, at denne kategori er meget almindelig til de ekstra robuste træningshørepropper (se nedenfor). Batterilevetiden er efterhånden god, og de er billigere end de helt trådløse hørepropper.
Helt trådløse hørepropper
Endnu mere fleksible end de almindelige trådløse er den relativt nye kategori helt trådløse (true wireless) hørepropper. Her er hver prop helt fritstående, og de kommunikerer trådløst med hinanden. Fordelen er bekvemmeligheden; ulempen er, at prisen stiger, og at batterilevetiden sjældent er særlig god. Man skal også tjekke, hvor godt de passer, og om de rent faktisk bliver siddende i ørerne.
Træningshørepropper
For dem, der vil træne med musik i ørerne, er trådløse hørepropper sagen. De giver mere frihed mht. placering af mobilen, og man slipper for en ledning, der pisker mod kroppen og producerer støj. Det, der adskiller dem fra almindelige hørepropper, er at de kan tåle sved og regn, er mere robust bygget og sidder bedre fast. Ofte med en slags “vinger”. Lydprofilen er mere bastung, så det virker motiverende til træning.
Støjreducerende hørepropper
En specialiseret kategori, der er ved at blive mere almindelig. De er praktiske, hvis man befinder sig i støjende omgivelser, men ikke kan eller vil have store hovedtelefoner på. F.eks. dagture med fly, hvor man kun har håndbagage med og ikke har plads til store hørebøffer. Her er man henvist til at underholde sig selv med mobilen, så trådløst fungerer godt. De er også gode til tog og bus af samme grund.