data-srcset
TESTHiFiMAN Sundara
HiFiMAN Sundara

Testvinder i åben konkurrence

HiFiMAN Sundara er ikke alene det bedste køb i klassen; her får man også den bedste lyd.

Perfekt afbalanceret lyd med potent bas og spandevis af detaljer. Superdefineret lydbillede med noget nær komplette kvaliteter.
Størrelsen og vægten kan være en hæmsko.
Bedste priser

Mens de fleste hovedtelefoner har dynamiske drivere, laver nogle deres egne med et andet driftsprincip. HiFiMAN Sundara er blandt dem, og her er membranoverfladen også større end normalt. Sundara anvender planmagnetiske drivere i åbne ørekopper; det har sine fordele, men også nogle ulemper.

Sundaras ørekopper er suverænt de største i denne klasse, og de er tilsluttet med en ledning, der let kan udskiftes. Der medfølger også et kortere 1,5 m kabel, men trods den lave impedans er de ikke særlig velegnede til mobilen. Derimod kan de udstyres med balancerede kabler, hvis man har en hovedtelefonforstærker med balancerede udgange.

HiFiMAN Sundara i praksis

Med lav impedans og følsomhed er Sundara relativt fine at drive med en AudioQuest Cobalt koblet til mobilen, selv om hovedtelefonernes fyldige formfaktor ikke er særlig velegnet til bærbar brug. De egner sig bedre til lænestolen, sluttet til udgangen på en Hegel H190 eller den prisgunstige hovedtelefonforstærker Schiit Magni 3+.

Den høje vægt kompenseres elegant af de store, skråtstillede ørepuder og det brede bånd under hovedbøjlen. Her lækkes lyden ud i rigt mål fra gitteret på ørekopperne, men i mindre grad fra ørepuderne. Der har kunstlæder på siderne og stof på indersiden.

Sundara er klart de stive hovedtelefoner i testen, og tilpasning er ikke let. Man kan bøje metalbøjlen forsigtigt, hvis det er nødvendigt, men jeg oplevede, at de sad tæt og godt på hovedet uden fysiske modifikationer.

Den planmagnetiske konstruktion i Sundara har lavere bevægelig masse. En såkaldt Neo Supernano-membran, der er mellem 1 og 2 mikrometer tyk, er lettere end en dynamisk membran, og i teorien skulle det give en hurtigere og mere præcis transientrespons.

(Foto: HiFiMAN)

Det fungerer pokkers godt i Sundara. Ud over strålende dynamisk respons har de faktisk en meget overbevisende basgengivelse. Stram og potent på samme tid, og bassen driver rytmen i musikken på forbilledlig vis. Heller ikke her går den særlig dybt, men det mærkes ikke så tydeligt, fordi den er superdefineret og slet ikke bange for at trykke til.

annonce

Men det er på opløsning, transientrespons og detaljegengivelse, at Sundara virkelig udmærker sig. Stemmegengivelsen er neutral, åben og smækfuld af klangfarver. Strygere lyder mere troværdigt end på nogen andre åbne hovedtelefoner i denne klasse, og et klaver får den klart mest klangfulde gengivelse på Sundara.

annonce

Konklusion

HiFiMAN Sundara er det bedste hi-fi-køb i denne klasse. Lyden er mere raffineret, luftig og dynamisk end hos konkurrenterne. Diskanten er silkeblød, bassen er potent, og mellemtonen er krystalklar og neutralt gengivet. Lydbilledet opleves som stort og åbent, og de trives lige så godt med Brockhampton som med Beethoven.

Sundara er simpelthen et kup til prisen og perfekte til hjemmebrug, omend ikke særlig mobilvenlige.

HiFiMAN Sundara målt med miniDSP EARS og REW (kompenseret for, hvad miniDSP mener er subjektivt lineært). En meget pæn frekvenskurve her. Igen dykker miniDSP-mikrofonen lidt ved 4 kHz, hvilket er et artefakt.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log indfor at læse videre.

Test-abonnement
3 uger for 3 kr
Få fuld adgang på alle enheder.
6 måneder
Kun 44,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 6 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.
12 måneder
Kun 40,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 12 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.

Fakta

 • Type: Åbne, over-ear
 • Princip: Planmagnetiske
 • Foldbare: Nej
 • Kontrol/mikrofon: Nej
 • Kabel: 3,5 m med 6,35 mm stik (+ 3,5 mm adapter), 1,5 m udskifteligt
 • Drivere: Ca. 80 mm
 • Impedans og følsomhed: 37 ohm / 94 dB
 • Frekvensområde: 6 Hz – 75 kHz
 • Vægt: 372 g (uden kabel)
 • Finish: sort
 • Web: hifiman.com

Pris

3800 ,-

Bedste priser

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of
  9 hodetelefoner 2020
  9 hovedtelefoner i premiumklassen Nye hovedtelefoner? Drop støjreduktionen – og fald i svime over lyden!
  Også i denne test:
  Neumann NDH-20
  Neumann NDH 20
  Legendarisk mikrofonproducent formår ikke at fænge med deres første hovedtelefonmodel.
  Sony MDR-Z7M2
  Sony MDR-Z7M2
  Underholdningen er reddet
  Sony har forbedret deres premiummodel Z7 med teknologi fra flagskibet Z1R. Resultatet er endnu mere hårdtslående.
  Fostex T60RP oppslag
  Fostex T60RP
  Om det er, fordi de er semi-åbne, vides ikke, men Fostex T60RP har renere lyd end de fleste lukkede i klassen.
  denon_ahd5200 spread
  Denon AH-D5200
  Fabelagtig lukket musikformidler
  Denon AH-D5200 er blandt de allerbedste lukkede hovedtelefoner i deres klasse.
   data-srcset
  Beyerdynamic DT 1990 Pro
  Studiekvaliteterne er både disse hovedtelefoners styrke og svaghed. Bør prøves før køb.
   data-srcset
  Audeze LCD-1
  Der findes ikke bedre lyd til bærbar brug i denne prisklasse.
   data-srcset
  Sennheiser HD 660S
  Sennheisers bedste i 600-serien er det sikre valg i denne klasse.
   data-srcset
  Beyerdynamic Amiron Home
  Beyerdynamic Amiron Home er et par usædvanlig vellykkede allround-hovedtelefoner.

  Alternativer til HiFiMAN Sundara

  (Foto: Hoved-grej)

  Kinesisk luksusteknologi på budget

  Planar-hovedtelefoner er normalt hundedyre. Men Takstar HF 580 præsterer at få high-end-teknologien ind i noget, alle har råd til.

   data-srcset

  10 på hovedet

  Det behøver ikke at koste en herregård at få ørerne fyldt med kamptummel og eksplosioner. Vi har testet ti gaming-headsets, der er til at betale.

   data-srcset

  Freden er dyrekøbt

  Bang & Olufsens luksus-ANC-hovedtelefoner er nået til tredje generation. Forandringerne er små – næsten for små.

   data-srcset

  Kygo udfordrer Bose og Sony

  Det norske livsstilsmærke Kygo Life vil være med i det lukrative luksusmarked for støjreducerende hovedtelefoner.

   data-srcset
  TESTHiFiMAN Sundara
  HiFiMAN Sundara

  En ny favorit

  I kategorien åbne høretelefoner er disse vores nye favorit i prisklassen under 5.000 kroner. Sig goddag til HiFiMAN Sundara.

  Lydbilledet er sammenhængende, åbent og musikalsk. Og sikke en bas!
  Ikke den mest udadreagerende mellemtone. Latterlig kort ledning!
  Bedste priser

  Selv om HiFiMAN ikke er det hovedtelefonmærke, der oftest havner på vores testbænk, så kan vi lide det meste fra den kant, og den kinesiske producent har et sortiment, der favner bredt.

  Mit sidste møde med HiFiMAN var HE-400i, som gjorde rent bord, da jeg i 2016 testede dem mod ni andre hovedtelefoner i prisintervallet op til 5.000 kroner. De blev sat op mod både Sennheiser, Beyerdynamic, Audio-Technica og Shure såvel som flere andre, men ingen af dem kunne hamle op med HiFiMANs udsøgte balance mellem dynamik og varme. De var musikalske og samtidig noget, en studietekniker kunne arbejde med.

  Test: 10 magiske hovedtelefoner

  På det seneste er HE-400i og søskendemodellen 400s blevet erstattet af Sundara. HiFiMAN er nemlig blevet trætte af tal i navnene og er begyndt at erstatte dem med mere fængende ord.

  Sundara betyder i øvrigt smuk på sanskrit, og i mine øjne er de en forbedring i forhold til 400i. For hvor forgængeren havde en ret kantet hovedbøjle, der stak ud på ydersiden af hovedet, er bøjlen på Sundara afrundet og mere harmonisk. Selve ørekopperne er velvoksne af størrelse for at få plads til 80 mm store planmagnetiske drivere (“højttaler-enheder”).

  Test: Questyle Audio CMA600i – hovedtelefonernes redning

  Planmagnetiske

  For HiFiMAN laver ikke traditionelle, dynamiske hovedtelefoner, men snarere en mellemting mellem disse og elektrostater. Ligesom elektrostater har de et tyndt ark af vibrerende plasticfilm, der hænger mellem to metalplader. Forskellen er, at mens elektrostater sender strøm gennem disse, er de magnetiske i planetmagnet-driverne.

  annonce

  Fordelen i forhold til elektrostater er, at de ikke kræver ekstern strøm og dermed fungerer med en almindelig hovedtelefonudgang. Og at de planmagnetiske drivere er billigere, omtrent på linje med de bedste dynamiske drivere.

  annonce

  Pasform

  Ørepuderne i Sundara er i kunstlæder, mens selve kontaktfladen mod hovedet er behagelig velour. Sundara sidder lidt strammere mod hovedet, end jeg kan huske fra 400i. Om det har noget at gøre med, at de vandrette hængsler er fjernet, ved jeg ikke, men jeg kan mærke et fastere greb med Sundara.

  Noget problem er det ikke, og jeg kan bedre lide komforten end på flere af Audio-Technicas modeller, som har sidehængsler, men mangler lodrette hængsler. Desuden er den faste pasform en fordel, hvis man ikke sidder helt stille, når man hører musik. De falder nemlig ikke af.

  Hovedbøjlen i kunstlæder sidder meget behageligt mod hovedet. (Foto: Geir Gråbein Nordby)
  HiFiMAN Sundaras ørepuder er lavet af kunstlæder, mens kontaktfladen mod hovedet er velour for optimal komfort. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

  Ikke til bærbar brug

  Da det er åbne hovedtelefoner, vil man næppe bruge dem meget til bærbar brug. De lækker for meget støj ind og for meget musik ud. En anden grund til, at de fungerer dårligt på farten, er den relativt lave følsomhed på 94 dB. Lyden fra mobilen er simpelthen ikke høj nok.

  Hvorfor HiFiMAN så lader, som om det er bærbare hovedtelefoner, ved at supplere dem med en ynkelig 1,5 meter ledning, aner jeg ikke. Kablet på forgængeren målte det dobbelte, og det er vigtigt, når man sidder i lænestolen med hovedtelefonerne koblet til en forstærker, der står et stykke væk.

  annonce

  Heldigvis er kablet udskifteligt og har helt almindelige 3,5 mm stik (TRRS) til venstre og højre ørekop. At finde en erstatning er dermed en forholdsvis simpel sag. Jeg kunne alligevel godt have ønsket, at HiFiMAN var generøse nok til at vedlægge en længere ledning plus en adapter fra 3,5 til 6,3 mm stik. Igen er det ikke hovedtelefoner til bærbar brug! Min påstand.

  (Foto: Geir Gråbein Nordby)

  Lydkvalitet

  Koblet til min mobiltelefon (Motorola moto G6 Plus) og skruet helt op lyder det noget tyndt. Cardi B’s “Please Me” har nærmest intet tryk i bassen; det lyder fladt og uengagerende. Man kan høre, at kvaliteten er der, men man får ikke lyst til at stampe takten. Men slut en Chord Mojo bærbar forstærker til, og det er straks en helt anden sag.

  Noget andet bliver det også med hovedtelefonudgangen på den integrerede McIntosh MA7000. En varm, frodig bas åbenbarer sig, og lyden er behagelig og musikalsk. Bassen kan virke lidt overvældende her, indtil jeg kobler min nyindkøbte hovedtelefonforstærker Auralic Taurus til. Så sidder det! Bassen er strammere og er nu en naturlig del af helheden. Den har også mere energi i bunden, og Cardi B’s stemme træder virkelig frem fra bagtæppet.

  Björks fine “Blissing Me” har en harpe som hovedinstrument, og den skinner flot i toppen. Björks stemme er klar og åben, og har stor fylde nedad, som Sennheisers lukkede HD 820 til 15.000 kroner godt kan glemme.

  Alexis Ffrenchs klaver på den fine “Bluebird” klinger stort og flot. De dybe toner er mere fyldige end med Sennheiser HD 800 S, uden at det kammer over og bliver svulstigt. Hvilket f.eks. Audeze LCD-2C har en tendens til.

  Jeg synes, at Sundara har mere energi i dybbassen, end jeg kan huske fra HE-400i, og de formår endnu bedre at kombinere det hi-fi-musikalske med det analytiske, hvilket gør, at også lydteknikere kan bruge dem. De er en underholdningsmaskine og samtidig sandfærdige nok til, at man tror på det, man hører.

  Det er ikke det store, jeg savner. HiFiMAN Sundara er nok lidt forsigtige i den øvre mellemtone (2-3 kHz), hvilket gør, at man fjerner lidt skarphed, men også at stemmer godt kunne have haft lidt mere tryk og gnist i det lyseste resonansområde. Men både rum, detaljer og dynamik er på plads – vigtigt for musikoplevelsen.

  Man får ikke helt hurtigheden fra elektrostater, men det er stadig bedre end de fleste dynamiske hovedtelefoner, jeg har hørt. Og til prisen er Sundara et fund!

  Frekvensrespons. Gennemsnit af venstre og højre kanal øverst, fem målinger af hver kanal nederst. Den svagt nedadgående frekvenskurve fra bas mod diskant omkring 5 kHz vidner om en varm klangkarakter. Den kunne let opleves som mørk, hvis det ikke var, fordi hovedtelefonerne har så lynhurtig transientrespons. Og fordi en kraftig forstærkning omkring 8 kHz tilfører luft, så klangen ikke bliver mørk alligevel, men uden at det opleves som påtvunget eller farvet. Tværtimod mener vi, at HiFiMAN Sundara også kan bruges af lydteknikere – man skal bare være opmærksom på denne forstærkning og lære den at kende. Målt med MiniDSP EARS hovedtelefonmikrofon og Room EQ Wizard-software.

  Konklusion

  HiFiMAN Sundara kombinerer det musikalske med det neutrale på en måde, som få andre formår. Tonerne er fjerlette, transienterne ultrahurtigt leveret, og samtidig er bassen fyldig og hårdtslående. Sangstemmer har stor resonans kombineret med en luftighed, der er få forundt.

  Du får næppe denne lyd med et par dynamiske hovedtelefoner. Men det er kun, hvis du parrer Sundara med en ordentlig hovedtelefonforstærker. Glem bærbare afspillere, bortset fra de allerkraftigste, der er beregnet til tungtdrevne hovedtelefoner. Allerhelst skal de have en ordentlig stationær forstærker, og så er det fjollet, at der kun er en ledning på 1,5 meter.

  picture2 picture6 picture7 picture9
  <
  >
  Sjældent har Gråbein haft så gode oplevelser med hovedtelefoner i denne prisklasse som med HiFiMAN Sundara. (Foto: Geir Gråbein Nordby)
  Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
  Log indfor at læse videre.

  Test-abonnement
  3 uger for 3 kr
  Få fuld adgang på alle enheder.
  6 måneder
  Kun 44,- mnd
  Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 6 måneder
  Få fuld adgang på alle enheder.
  12 måneder
  Kun 40,- mnd
  Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 12 måneder
  Få fuld adgang på alle enheder.

  Fakta

  • Type: Åbne, over-ear
  • Princip: Planmagnetiske
  • Foldbare: Nej
  • Kontrol/mikrofon: Nej
  • Kabel: 3,5 mm + 6,3 mm adapter (1,5 m, udskifteligt)
  • Drivere: Ca. 80 mm
  • Impedans og følsomhed: 37 ohm / 94 dB
  • Vægt: 372 g (uden kabel)
  • Farve: Sort
  • Web: hifiman.com

  Pris

  3800 ,-

  Bedste priser

  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  Leave a Reply

    Subscribe  
  Notify of

   Alternativer til HiFiMAN Sundara

   (Foto: Hoved-grej)

   Kinesisk luksusteknologi på budget

   Planar-hovedtelefoner er normalt hundedyre. Men Takstar HF 580 præsterer at få high-end-teknologien ind i noget, alle har råd til.

    data-srcset

   10 på hovedet

   Det behøver ikke at koste en herregård at få ørerne fyldt med kamptummel og eksplosioner. Vi har testet ti gaming-headsets, der er til at betale.

    data-srcset

   Freden er dyrekøbt

   Bang & Olufsens luksus-ANC-hovedtelefoner er nået til tredje generation. Forandringerne er små – næsten for små.

    data-srcset

   Kygo udfordrer Bose og Sony

   Det norske livsstilsmærke Kygo Life vil være med i det lukrative luksusmarked for støjreducerende hovedtelefoner.