TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Skrevet af / 05/03/2019 - 16:00
ikko OH1
John Alex Hvidlykke

In-ear-hovedtelefoner – eller hørepropper – er en kategori, som vi tester mange af. Men de fleste af dem er enten træningshørepropper eller helt trådløse (eller begge dele). Gammeldags kablede hørepropper til hi-fi-lytning er en sjældenhed. Og med en kombination af balancerede armaturer og dynamiske drivere. Og så ovenikøbet fra en for os ukendt kinesisk producent.

Skepsissen fordufter dog, når man åbner æsken. ikko OH1 er udført i blåanodiseret, udfræset aluminium, og der medfølger seks sæt øredutter; tre sæt i silikone med betegnelsen “Balanced” og tre sæt i gummi med betegnelsen “Vocal”. Kablet, som er aftageligt, er blødt og flettet, og angiveligt udført i forsølvet, oxygenfrit kobber. Det ser alt sammen rigtig lækkert og lovende ud.

ikko kalder selv OH1 for “in-ear monitors”, en betegnelse, der er hentet fra den professionelle verden. Men ud fra materialet på deres hjemmeside ser de dog ud til at henvende sig mere til hjemmebrugere end til musikere.

Annonce

Der medfølger et transportetui til ikko OH1, hvilket også er helt nødvendigt. Men når selve hørepropperne er så lækre, burde ikko have flottet sig lidt mere med kvaliteten på etuiet – og måske have spenderet en hel femmer eller endog en tier på sagen!

Så meget får man med i æsken. Desværre blev der ikke råd til et rigtigt etui med hård skal. Foto: ikko

Da vi har at gøre med passive, kablede hørepropper, er ibrugtagningen simpel. Find et sæt passende øredutter og pres dem ind i øret. Det er vigtigt, at de sidder helt tæt, ellers forsvinder bassen. Med en impedans på 18 ohm og en følsomhed på 106 dB kan de fint drives af en smartphone, men en dedikeret hovedtelefonforstærker trækker flere detaljer ud.

ikko OH1 er en tovejskonstruktion. Bassen varetages af en 10 mm dynamisk driver, hvilket er stort i en høreprop. Diskantområdet dækkes af et balanceret armatur af samme type, som bruges af bl.a. FiiO. Det er dog lidt af et særsyn at se det i så billige hørepropper. Man skal i reglen op i den dobbelte pris, f.eks. på Sony XBA-N3AP, for at finde balancerede armaturer.

Lyden af ikko OH1

Bassen er overraskende slagkraftig for in-ear. Her er der ingen tendens til spinkel lyd. Den tunge bas på Arys “The Sea” går lige i rygmarven, og det er nemt at rocke med. Det er næsten lige før det bliver for tungt, især i den øvre bas. Men også kun næsten. Og heldigvis er lyden i bassen ren og kontrolleret.

Diskantområdet er dér, hvor ikko OH1 især gør sig bemærket. De lynhurtige balancerede armaturer giver en velopløst og detaljeret top, der både klæder highhat-detaljer og åbner op for rumakustikken. Og selv om frekvensgangen for ikko OH1 ikke er linealret, har den ikke den spidshed, som nogle armaturhørepropper lider under.

Mellemtonen følger ikke helt trop med den fornemme gengivelse i yderenderne. Der er ikke noget galt, men den er niveaumæssigt lidt under bassen og diskanten. Nuanceringen på stemmer og percussion er fin, og Leonard Cohens stemme på “You Want It Darker” er lige så ru og rynket, som den skal være. Men selvfølgelig ikke så nøgen og frigjort som på de flere gange dyrere AKG N5005. Sammenligner man med mere nærliggende konkurrenter som Audiofly AF100W, er ikko OH1 langt mere velopløste og åbne.

ikko OH1 er lækkert udformede aluminiumkapsler fyldt med ret avanceret teknik til prisen. Foto: ikko

Konklusion

ikko OH1 er en overraskende nordisk debut for en producent, hvis eksistens har været en velbevaret hemmelighed for os. De lækre aluminiumkapsler sidder godt i ørerne – og det gør lyden i den grad også. Tovejskonstruktioner med balancerede armaturer er bestemt ikke hverdagskost i mellemprisklassen. Hvis du er ude efter bærbar lyd, der ligger klasser over de billige hørepropper, uden at det skal koste resten af månedsbudgettet, er OH1 et rigtig interessant bud.

<
>
Foto: ikko

Karakter
ikko OH1

Lyd & Billede mener

Ren og nuanceret lyd. Bassen er tung, og diskanten velopløst. Lækkert design i fræset aluminium. Og så er de billige! Mellemtonen er lidt tilbagetrukket i forhold til de imponerende yderender af spektret. Transportetuiet er usselt.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Her får du meget for pengene

Åbne er bare bedre – men også dyrere

Lukket design møder åben lyd

Dåseåbneren

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Scroll to Top