Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nye musikafspillere i DS-serien fra Linn

Linns populære DS-musikafspillere kommer nu med indbygget rumkorrektion - for både passive og aktive højttalere.

Skrevet af / 23/03/2015 - 11:28
Nye musikafspillere i DS-serien fra Linn
Linn_Akurate_Exakt_plus_LP12_Study_Close_Web-Res
Linn Exakt Akubarik-højttalere, Sondek LP12 pladespiller og Akurat Exakt DSM-forforstærker.

På Linn-fabrikken i Skotland håndbygger de nogle af verdens mest berømte hi-fi-komponenter. Cd-afspilleren CD12 var den dyreste af sin art, indtil den gik ud af produktion for mange år siden. Pladespilleren Sondek LP12 lever dog i bedste velgående efter fire årtier, hvor den rider på en retro-bølge blandt gamle og nye vinyl-elskere.

I dag er det dog DS (Digital Stream) -afspillerne, der sælges flest af. De digitale musikafspillere spiller højtopløst musik fra netværksharddiske (NAS) eller direkte fra musiktjenester som TIDAL.

201410071831437c6
Linn Exakt Akudorik-højttalere, Akurate DS Exakt musikafspiller/kontrolenhed.

Linn har finpudset sine afspillere ved flere lejligheder siden lanceringen i 2008, og i 2013 indførte de Exakt-konceptet. En Exakt DSM sender det digitale musiksignal direkte til en aktiv Linn-højttaler, og tilpasser lyden til akustikken i lytterummet. Det kan minde rumkorrektion, som du kender fra surroundreceivere, men virker på en lidt anderledes måde. I stedet for at bruge en målemikrofon, fodrer man rummets fysiske dimensioner ind i Exakt-modulet, der beregner og korrigerer for stående bølger i rummet.

Læs vores test af Linn Exakt Akudorik

Teknikken er i øjeblikket begrænset til Linns egne aktive højttalere, samt en lille håndfuld udvalgte modeller fra andre producenter, herunder Kudos Audio. Mange har derfor efterlyst en mulighed for at korrigere almindelige passive højttalere, som Devialet har gjort med sin SAM-teknologi.

Nu er det tid til en ny generation af DS spillere, hvor Linn gør netop dette. De kalder det SPACE Optimisation.

space-optimisation

SPACE står i dette tilfælde for Speaker Placement And Custom Environment (at det til sammen danner et forståeligt ord, er uden tvivl helt tilfældigt!). En digital rumkorrektion for passive højttalere, som finder sted i DS-afspilleren, før signalet konverteres til analog lyd. Med andre ord kan du fodre din Linn-afspiller med oplysninger om, hvilke højttalere du har, hvordan de er placeret, og hvilken type akustik, du har i dit lytterum (hård, livlig eller dæmpet osv).

Da SPACE ikke kræver aktiv drift, er det også lettere at implementere på flere højttalermodeller. Listen over understøttede modeller indeholder foreløbig en række populære modeller fra forskellige producenter, herunder Bowers & Wilkins, Dali, Dynaudio og Focal.

Du kan se den foreløbige liste over kompatible højttalere her.

Nogle højttalere vil også kunne få en mere avanceret form for korrektion, kaldet SPACE Optimisation+. Her korrigeres også frekvensgangen for hver enkel højttalerenhed i forhold til målinger, som Linn har i sin database.

Fire nye modeller

linn-new-ds
Linn Klimax DS / E, Akurate DS/E, Majik DS/E og den nye Majik DSM.

Linn plejer almindeligvis at introducere nye teknologier først på deres dyreste high-end modeller i Klimax-serien, for så siden da at lade dem sive ned i de billigere modelserier. Men denne gang lancerer de imidlertid nye modeller i Majik, Akurate og Klimax-serierne på samme tid! Alle tre afspillere har fået nye og forbedrede digitale kredsløb med nyt clockkredsløb, færre komponenter og kortere signalvej end tidligere generationer. Efter alt at dømme skulle der være tale om “betydelige” lydforbedringer.

Derudover de lancerer de en ny version af Majik DSM, som er en komplet integreret forstærker med DS (nu også med Exakte og SPACE Optimisation), HDMI og analoge indgange. Dermed har samtlige Linns kilde- og kontrolkomponenter support for digital rumkorrektion.

Den nye SPACE-funktionalitet er også tilgængelig på ældre Linn DS-afspillere fra den 16. marts via en firmware-opdatering. Det vil også være muligt at bestille en fysisk opgradering til nyeste tekniske specifikationer – et såkaldt Linn Renew kampagnetilbud.

Priserne bliver:

Klimax DS/2: 128.000 kroner
Akurate DS/2: 44.500 kroner

Majik DS/2: 18.500 kroner
Majik DSM/2: 27.500 kroner

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Billigere streaming fra Auralic

Ny og bedre forstærker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

En klassiker vi ikke glemmer

Da hi-fi var en livsstil

Noget helt særligt til din pladesamling

0
Lyd & Billede
Scroll to Top