annonse
annonse

BeoLab 50

Arvtageren til BeoLab 5 er en blankpoleret søjle fuld af krudt.

annonse

Bang & Olufsen er ingen letvægter, når det gælder højttalere. Det oplevede vi, da vi testede deres hidtil største flagskib, BeoLab 90, i 2016. De massive 140 kilos højttalere gav både ondt i ryggen og lettere tinnitus, men det var dét værd. For sikke en lyd! Når det er sagt, så er det ikke alle, der har plads til den slags mastodonthøjttalere – eller 500.000 kroner til overs på kontoen, for den sags skyld.

Netop derfor var vi spændt på de allernyeste højttalere fra Struer, BeoLab 50. B&O har sat alle sejl til for at lave en nedskaleret, mindre pladskrævende og mere omkostningseffektiv version af referencen med samme lydmæssige DNA. Vi har hørt dem, og de lyder bestemt ikke svageligt!

Kompakt krudttønde

Med sin polerede aluminiumskal, sine trælameller i egefinér og den karakteristiske Acoustic Lens-diskant kan BeoLab 50 ligne en slags BeoLab 18 på steroider.

Diskant-enheden stiger automatisk op af toppen, når man tænder for højttalerne, mens bunden er afrundet for at “reducere fodaftrykket og samtidig bidrage til at løfte højttalerne visuelt op fra gulvet”, som det hedder fra designafdelingen.

Inde i det blankpolerede kabinet sidder i alt syv højttaler-enheder med tilsammen 2100 watt forstærkerkraft samt avanceret DSP rumkorrektion. Ved hjælp af en ekstern mikrofon måler den omgivelserne, kompenserer for ujævnheder og optimerer lyden i hele rummet.

(Foto: Bang & Olufsen)

Hensigten har som sædvanlig været at opnå en kontrolleret spredning af lyden. Tre 10 tommers bas-enheder spiller i hver sin retning, kombineret med tre 4 tommers mellemtoner i front. Diskant-enheden sidder som nævnt i en Acoustic Lens spredningslinse. Nyt på denne model er en bevægelig linse, som åbner eller indsnævrer spredningen af diskantfrekvenserne ved hjælp af en spalte.

BeoLab 50 har justérbar spredning – Beam Width Control – som vi kender det fra BeoLab 90. Man kan vælge imellem lyttescenarier som Narrow og Wide (til egocentrisk eller mere social lytning). BeoLab 50 understøtter derimod ikke såkaldte 360 graders Omni-lyd eller Beam Direction Control – der koncentrerer lyden mod et givet punkt – som BeoLab 90 gør. Ellers er den digitale signalkæde, rumkorrektionen og DSP’en (“hjernen”) ens for de to højttalere.

“De grundlæggende principper for BeoLab 90 og BeoLab 50 er ens, bare nedskaleret,” siger B&O’s tonemester, Geoff Martin, med henvisning til den særlige konfiguration med tre mellemtoner. BeoLab 90 har hele syv af disse placeret rundt om, mens BeoLab 50 klarer sig med tre i front. (Foto: Bang & Olufsen)

“De grundlæggende principper for BeoLab 90 og BeoLab 50 er ens, bare nedskaleret,” siger B&O’s tonemester, Geoff Martin, med henvisning til den særlige konfiguration med tre mellemtoner. BeoLab 90 har hele syv af disse placeret rundt om, mens BeoLab 50 klarer sig med tre i front. (Foto: Bang & Olufsen)

Lytteseance i Struer

Lyd & Billede fik lov til at høre BeoLab 50 prototyperne under et fabriksbesøg tidligere i foråret. Selv om det er en betydelig mere kompakt højttaler end BeoLab 90, er der ingen tvivl om familieligheden: BeoLab 50 har et præcist, fokuseret “til-at-tage-og-føle-på” lydbillede, der minder meget om storebrors.

Trods væsentlig færre højttaler-enheder er den akustiske ydelse formidabel med en kælderdyb kontrolleret bas og rigelig dynamik over hele frekvensområdet. Selv med kun en enkelt diskant-enhed har BeoLab 50 masser af overskud i toppen.

Lytteseancen fandt sted i B&O’s veldæmpede kontrolrum, der er på størrelse med en normal stue, og højttalerne havde ingen problemer med at fylde rummet med øredøvende lyd. Det fik vi bekræftet af Tjajkovskijs 1812-ouverture på svinehøj volumen. Vi ser frem til at teste højttalerne i mere hjemlige omgivelser senere!

BeoLab 50 er tilgængelig i udvalgte Bang & Olufsen-butikker verden rundt fra august 2017. Pris: 199.990 kroner parret.

 

FAKTA

Bestykning: ¾” diskant, 3 x 4″ mellemtone, 3 x 10″
Forstærkere: 7 x 300 W ICEpower
Frekvensområde: 15 Hz – 43 kHz
Lydtryk: 113 dB/50 Hz
Effekt: 2100 W
DSP: Analog Devices ADSP-21489, 450 MHz
Sampling-hastighed: 192 kHz (fast)
Mål og vægt: 45,6 x 108,4 x 44,2 cm / 61 kg
Web: bang-olufsen.com/da

Læs også:

Hi-Fi

"Det tør vi godt gøre en gang til!" siger en træt, men tilfreds arrangør.

CES 2018

Denne højttaler kan styre resten af dit hjem takket være Google Assistant.

CES 2018

Højttalerne i den populære Reference Premiere-serie er opdateret både udvendig og indvendig.

CES 2018

Lydteknologi fra Meridian, soundbars med Dolby Atmos – og én højttaler, som styrer alt.

CES 2018

Heritage Theater Bar er en skræddersyet soundbar, som henter inspiration fra gamle Klipsch-kreationer.

CES 2018

48 år efter sin oprindelige lancering på CES 1970 vender JBL L-100 tilbage.

CES 2018

Lysende højttalere, hovedtelefoner og nem hjemmebio fra Creative.

Højttalere

XTZ er kendt for høj kvalitet til meget konkurrencedygtige priser. Indtrykket blev yderligere bekræftet da vi var på besøg.

Trådløs lyd

Trådløse højttalere fås til alle behov; fra bærbar musik på ferieturen til fuldvoksne gulvhøjttalere. Her er 10 af de bedste.

Gør et elektronikkup

Black Friday er blevet en af årets store indkøbsfester. Her er de butikker, der dumper prisen på hjemmeelektronik. OPDATERET!

For enhver smag

Traditionen tro er højttalerne den største produktkategori i kavalkaden – og den som udløser flest priser. Syv forskellige højttalerpriser har vi delt ud i år.

Hi-Fi

Den 20. Hi-Fi & Surround cementerede analogrenæssancen. Vinyl er mainstream. Men sideløbende med streaming.

På forsiden nå

6 trådløse fitnesspropper

Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

Focal Kanta No.2

Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

Annihilation

Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

Olympus PEN E-PL9

For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

5 streaming-forstærkere

For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

The Man With the Iron Heart

Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

Klipsch Heritage HP-3

Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
annonse
annonse
annonse
annonse