Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW

Frisk og sval indendørs

At skabe et godt indeklima behøver hverken være særlig svært eller dyrt.

Skrevet af / 26/10/2022 - 08:00
Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW
Åsa Warme Hallén

På disse breddegrader bruger vi som bekendt meget tid indendørs, hvilket betyder, at vi er afhængige af et godt indeklima for at have det godt. Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW er i modsætning til eksempelvis TCL breeva A5 en lille luftrenser, der er lidt nemmere at placere, og egner sig til værelser på op til 18 m2.

Det, vi ønsker at fjerne fra den luft, vi indånder, er blandt andet skadelige partikler, der finder vej ind i vores hjem. Partiklerne tælles i PM og luftrenseren fra Wilfa måler PM2,5, hvilket vil sige partikler i luften, der er mindre end 2,5 mikrometer i diameter.

Luften renses ved hjælp af forfiltre, Hepa 13-filtre, kulfiltre og UVC-lys. Hepa-filteret filtrerer luften for de mindste partikler som pollen, skimmelsporer, mider, osv., mens kulfilterets hovedopgave er at fjerne dårlig lugt, fedt og kemikalier. UVC-lys er kendt for sine bakteriedræbende egenskaber, og tests viser, at lyset er i stand til at dræbe 99 procent af bakterier og vira.

Det her ser virkelig lovende ud!

Luftrenseren kan enkelt og nemt tages under armen og flyttes mellem værelserne. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Wilfa flytter ind

Det glæder mig at denne model er mindre end dens forgængere, men jeg håber selvfølgelig, at den alligevel er opgaven voksen. I æsken finder jeg selve luftrenseren, et lille kort i A5-format med hurtige instruktioner (på engelsk) til hvordan jeg kommer i gang med den. Her finder jeg også en brugsanvisning på dansk.

Enkelt og nemt at komme i gang. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jeg vælger først at placere luftrenseren i mit walk-in-closet, som lige pludseligt også blev mit hjemmekontor, da Corona ramte, og min mand også skulle arbejde hjemmefra. Herinde er der tøj, kartoner, papir og diverse hobbyting. Her er der ingen lufttilførsel udefra, og ved slutningen af ​​en arbejdsdag føles det faktisk som om, at luftkvaliteten ikke er helt optimal.

Læs også Ren og frisk luft derhjemme En luftrenser i hjemmet! Hvor sundt og frisk lyder det ikke?

App’en WiLife

Jeg downloader appen efter instruktionerne på A5-kortet, tilføjer Wilfa Fresh Air Purifier på mobilen, og klikker på produktet. Ingen bekymringer indtil videre. Her kan jeg direkte se den aktuelle PM2.5 værdi samt luftens kvalitet, og i bunden er der en række undermenuer, hvor jeg har mulighed for at vælge et par forskellige indstillinger, såsom blæserhastighed, timer (hvor længe den skal køre), tænd/sluk for UVC-lampe, med mere.

Wilfa har utrolig mange forskellige produkter, der burde kunne styres med den samme app, hvilket gør det hele lidt kompliceret. Min personlige mening er dog, at der kunne være valgt en bedre vej, rent strukturmæssigt. (Screenshot fra app)

Jeg synes, jeg kan huske, at have læst noget om planlægning, men kan ikke finde det i app’en! Tager brugsanvisningen frem, som viser sig ikke at være til nogen hjælp… Bevares, den oplyser mig om, at luftrenseren skal placeres ca. 30 cm fra en væg, men meget mere er der ikke at hente. Jeg er ret sikker på, at jeg så noget på produktsiden online; måske en manual, man kan downloade? Denne viser sig dog at være den samme, som jeg modtog med produktet i papirform. Suk.

På billede 1 ser du en blå cirkel – det er her, du skal ind, for at skemalægge luftrenserens funktioner. Ikke helt indlysende, hvis du spørger mig. Især fordi der ikke er nogen som helst information om dette i nogen brugermanual. Billede 2 – opret. Billede 3 – vælg, hvad det er, du vil planlægge. Her er der en del muligheder (de fleste faktisk), som er fuldstændig uinteressante og forældede for en luftrenser. (Screenshot fra app)

Det viser sig, at der nederst på siden i app’en, hvor jeg ser mine nuværende Wilfa-produkter, er et lille bitte ikon, der siger ’smart’. Dette ikon er nøglen til blandt andet planlægning.

Det meste er nemt nok – altså, når det først er lykkes at finde ud af, hvordan man gør. Men personligt synes jeg, at opbygningen af ​​app’en er lidt omvendt og unødvendigt klodset. Sproget er også en blanding af engelsk og den skandinaviske sprogindstilling, hvilket bidrager til følelsen af, at app’ens brugerflade ikke rigtig er gennemarbejdet og færdigudviklet.

Ovansida-989x1319 Ovansida-morker-989x994
<
>
På toppen finder du et touchpanel, så du blandt andet nemt kan indstille, hvor længe renseren skal være tændt, samt ændre hastigheden på blæseren. Uden at skulle tage mobiltelefonen frem og gå ind i app’en. Under mørkere forhold er panelet dog ikke helt let at se, (Foto: Åsa Warme Hallén)
Læs også Gør hvad den skal På tide at friske indeklimaet op med en luftrenser.

Wilfa i hverdagen

På toppen er der et display med touchpanel, hvor du kan foretage en række forskellige indstillinger, såsom at justere blæserhastigheden, og vælge om du vil have UVC tændt. I dagslys fungerer dette fint. Men i mørke ser du ikke andet end de små blå lys, fordi panelet ikke har baggrundsbelysning. Selv tænd/sluk-knappen kan ikke findes i mørke, hvis du ikke ved præcis, hvor den er. Et first world problem, men stadig godt at vide.

Luftrenseren skal helst placeres 30 cm fra væggen, og det giver selvfølgelig nogle udfordringer (som jeg ikke rigtig kan håndtere hele tiden). Og jeg kan da heller ikke prale af, at soveværelsets nye indretningsdetalje er specielt flot. Men den gør i det mindste det, den skal. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Du kan vælge at køre din luftrenser i automatisk eller manuel tilstand. I autotilstand justerer den selv blæserhastigheden ud fra, hvad den vurderer nødvendigt i øjeblikket i forhold til PM2.5, og i manuel tilstand klarer du det selv. Der er fire forskellige blæserhastigheder her, fra lav til turbo. Efter sigende er dB-niveauet mellem 30 og 50, men jeg har lidt en mistanke om, at det ikke er helt sandt. Jeg har ganske vist ikke en dB-måler, men erfaringen siger mig, at det er højere.

Blæserens sus er konstant og monoton, og i dagtimerne er det ikke noget, der generer mig direkte, især ikke når jeg havde den stående på mit kombinerede kontor og walk-in-closet. Men da den i en periode fik lov til at bo i soveværelset, så var støjen simpelthen for generende om natten.

En luftrenser er ikke forbundet med en masse vedligeholdelse eller ekstra omkostninger. I disse tider med skyhøje elpriser, er det dog rart at man nemt og manuelt kan indstille timeren på displayet på toppen, så den automatisk slukker efter 2, 4 eller 8 timer. Det er måske ikke helt afgørende for husholdningsøkonomien, men mange bække små…

Efter noget tid kommer du sandsynligvis til at skulle skifte filter og UVC-lampe. Hvornår det sker, afhænger selvfølgelig af, hvor meget du bruger din luftrenser, samt hvor forurenet luften er. Et nyt filter koster omkring 200 kroner, og det samme gælder UVC-lampen.

Fra venstre: Luftrenseren er netop tilsluttet på mit værelse, som er fyldt med tøj, æsker og papirer. Jeg har også gået en del rundt og helt sikkert rørt en masse støv og partikler op. På skærmbilledet i midten er der gået et par timer, og Wilfa har skullet arbejde. Luften føles klart bedre i værelset. Sidste billede: Der er lavet mad i køkkenet, der støder op til testværelset, og det kan ses direkte på værdierne. (Screenshot fra app)

Konklusion

Jeg kan selvfølgelig ikke sige med sikkerhed, at Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW faktisk gør alt, hvad den lover. Men min erfaring er, at luften i det værelse, den er placeret i, bliver friskere og renere. I app’en kan jeg tydeligt se, at den reagerer på madlavning, og når jeg reder sengen, og ryster dyner og puder. Den praktiske størrelse og det fornuftige prisleje betyder, at jeg godt kan anbefale luftrenseren fra Wilfa. Og hvis du vælger at lægge dine skillinger her, vil du sandsynligvis også blive fortrolig med WiLife-appen. I mine øjne ville den helt sikkert have gavn af en mere gennemtænkt struktur og lidt mere brugervenlige finesser, men forhåbentlig kommer der en opdatering i fremtiden…

Karakter
Wilfa Fresh Air Purifier AP-100CW
Basic

Lyd & Billede mener

Lille, smuk, rimeligt prissat og forholdsvis let at placere Pga. støjniveauet er det en udfordring at have den tændt i et soveværelse om natten. App’en ville have gavn af en mere gennemtænkt struktur.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Scroll to Top