Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Sony KD-65X9005B

4K-kongen

For dem, der gerne vil have et komplet topklasse-tv med gnistrende skarpt billede og fuldfed lyd, er Sonys 4K-topmodel den rigtige vej at gå.

Skrevet af / 24/06/2014 - 13:16
Sony KD-65X9005B
Audun Hage

Sidste års model KD-65X9005A var et fornemt tv på alle måder, og vi tøvede ikke med at kåre det til Årets Billedprodukt 2013. I år har stort set alle konkurrenterne dog lanceret 4K-tv’er. Så spørgsmålet er, om Sony stadig fører, eller de har tabt deres forspring …

Årets model, KD-65X9005B, ligner forgængeren på mange måder, men har fået nogle vigtige ændringer både indvendig og udvendig. Skærmen er kileformet og bliver gradvis tykkere mod bunden. Det giver bedre plads til højttalerne, men også et lidt tykkere udseende, især sammenlignet med de millimetertynde OLED-fjernsyn.
65 tommers versionen er da også en kolos af et tv: De sidemonterede højttalere bidrager til at gøre det over 1,7 meter bredt og næsten 50 kg tungt! Det er derfor et tv, man bør være to om at håndtere, og eventuel vægmontering bør ske med solid forankring!

Brugervenlighed og funktioner
KD-65X9005B har gode tilslutningsmuligheder. Alle fire HDMI-indgange understøtter 4K, og der medfølger en samleboks (“port replicator”), som kan skjules i skabet med kun en enkelt ledning op til skærmen, hvis tv’et skal vægmonteres.

Sony har indbygget kamera til Skype videokonferencer og understøtter sociale medier som Facebook og Twitter. Netflix-app’en giver også adgang til 4K, hvis man har tilstrækkelig god internetforbindelse.

Tv’et kan betjenes med en traditionel fjernbetjening eller den nye One Flick Remote med integreret trackpad, som styres ved at lade tommelfingeren glide hen over pegefeltet. Det forenkler betjeningen ved at reducere antallet af klik, men er ikke lige så smidigt som LG’s og Samsungs pegefjernbetjeninger. Vi foretrækker derfor at have den almindelige fjernbetjening ved hånden til mere avanceret brug.

Billedkvalitet
Vi startede med forskellige PVR-optagelser i HD-kvalitet (720p) og blev umiddelbart imponeret. Trods sine 65 tommer og 3840 x 2160 pixel får Sony-skærmen det relativt komprimerede HD-signal til at se overraskende godt ud. Billedprocesseringen lægger lidt ekstra skarphed til, uden at konturerne bliver hårde eller grovkornede. Vores fodboldoptagelser gengives med detaljerne i behold, og små ting som græsstrå og trøjenumre er tydelige.

Med actionfilmen Total Recall på Blu-ray får vi en smagsprøve på, hvad Sony-skærmen kan, når den får endnu bedre råvarer serveret. Blu-ray-disken er nemlig en såkaldt “Mastered in 4K” originalfilm, der er nedskaleret til Full HD, med større farverum og flere detaljer end almindelige Blu-ray-titler. Det udnytter Sonys indbyggede 4K-billedprocessor X-Reality Pro til at genskabe et billede, der skal ligne 4K-originalen mest muligt. Resultatet er da også rigtig lækkert, med imponerende farverigdom og detaljer selv af Blu-ray at være.

Selv om Sony et langt stykke af vejen formår at “lave vin af vand”, så er det ægte, uforfalsket 4K-indhold, vi er ude efter. Med KD-65X9005B får vi endelig adgang til Netflix i 4K-versionen: Så længe man har tilstrækkelig god netværkshastighed (15 Mbit/s eller mere), vil Netflix-app’en automatisk registrere, at man har et 4K-tv, og gøre indholdet tilgængeligt, og vi får det længe ventede 4K Ultra HD-logo i hjørnet.

Anden sæson af House of Cards er den første serie i 4K-opløsning, og vi bliver både imponeret og lidt skuffet på samme tid. Jo, billedet er ekstremt skarp og med betydelig flere detaljer end selv de bedste Blu-ray-disks. Kevin Spacey og hans politiske støtter ser skræmmende virkelighedstro ud. Netflix-overførslen er også imponerende uden irriterende komprimering af billedet.

Så hvad er problemet? Det er bare, at House of Cards er en relativt langsommelig serie med mange statiske dialogscener og ikke byder på den store wow-effekt billedmæssigt. Og er man først blevet vant til 4K-kvalitet, så vil man selvfølgelig have mere!

Hvad angår den generelle billedkvalitet, står Sony-skærmen til en meget høj karakter. Den har overlegen kontrast med en evne til at vise alt fra bælgmørke skyggedetaljer til blændende hvid i det samme billede, som rent faktisk kan minde om de bedste plasma- og OLED-skærme. Vi formoder, at Sonys billedprocessering X-tended Dynamic Range spiller en rolle her.

Nogle små ankepunkter: Farvegengivelsen er flot og nuanceret, men med lidt mere overdrevet farvemætning end konkurrenten fra Panasonic. Der er heller ikke lige så omfattende fabriksindstillinger eller kalibreringsmuligheder. Sortniveauet er rigtig godt af LCD at være, men lysfordelingen er ikke så jævn, som man kunne ønske: Vores testeksemplar havde synlig “blødning” af lys ude i venstre side. Betragtningsvinklen er heller ikke imponerende – man skal ikke langt ud til siden, før farverne bliver mere falmede og unuancerede.

Lydkvalitet
KD-65X9005B har en udfordring i at skulle forbedre lyden fra sidste års model, som efter vores mening havde klassens bedste lydkvalitet. Højttalerne er flyttet nedad for at udnytte den ekstra kabinetvolumen og har fået mere effektive forstærkere. Og vi har sjældent hørt MTV’s live-koncerter gengivet bedre. Diskanten er klar og tydelig, og mellemtonen ligeså. Lydbilledet er stort og bredt, og minder mere om hi-fi end tv.

Sony håndterer høj volumen og dynamiske hændelser, uden at lyden bliver hård, og egner sig fortrinligt til både tale, film og musikprogrammer.

Vi fik samtidig mulighed for at teste Sonys trådløse subwoofer SWF-BR100, der er ekstraudstyr til årets Bravia-modeller. Den sluttes let til tv’et via en medfølgende USB-dongle og giver betydelig mere rækkevidde og større tyngde i bas-effekterne. Resultatet er et komplet lydsystem, der kan konkurrere med de bedste soundbars derude.

Konklusion
Sony KD-65X9005B scorer meget højt på alle vores testkriterier. Selv om det er et 4K-tv, giver det også et solidt indtryk på almindelige HD-udsendelser. Billedkvaliteten er forbavsende god, uanset hvad man fodrer det med. 65X9005B giver også adgang til ægte 4K-indhold gennem Netflix, hvilket lover godt for fremtiden.

Det omfattende lydsystem kan være en fordel eller en ulempe, alt efter hvordan man ser på det: De sidemonterede højttalere optager unægtelig meget plads, men giver også overbevisende lydkvalitet. For dem, der ønsker et alt-i-et high-end tv, er Sony et naturligt valg.

Lyd & Billede mener

Sony-skærmen giver en førsteklasses tv-oplevelse med barberknivskarpt billede og krystalklar lyd. Billedkvaliteten er fremragende, uanset om man ser tv, Blu-ray eller Netflix i 4K. De sidemonterede højttalere giver solid lyd, men medfører også, at tv’et bliver tungt og pladskrævende. Betragtningsvinklen er ganske snæver, og billedet bliver blegere ude på siden.

Også i denne test:

tv’er til fodbold-VM

Panasonic TX-65AX800E

Knivskarp billedmester

Panasonics plasmaskærme var i årevis kendt for deres overlegne billedkvalitet. Med denne nye LCD-model håber producenten at kunne hjemtage billedtrofæet endnu en gang.

TX-65AX800E leverer en ekstremt flot billedkvalitet, der viser både HD- og 4K-indhold fra sin bedste side. Skarphed og kontrast er suveræn, og farvegengivelsen minder om de klassiske plasmaskærme.
4K-skærmen understøtter ikke Netflix 4K. Lyden er heller ikke særlig god i forhold til prisklassen.
Læs hele testen

Sharp LC-70UQ10EN

Hverken fugl eller fisk

Denne kolos fra Sharp er ikke noget almindeligt HD-tv og heller ikke en 4K-model – snarere en slags hybrid.

Med sit store skærmareal giver 70UQ10EN et imponerende billede med skarpe detaljer og strålende farver. Det er ikke et ægte 4K-tv, men takket være avanceret skærmteknologi formår det alligevel at forbedre billedkvaliteten fra almindelige Full HD-signaler.
Hvor skarp Sharp-skærmen end er, så når den ikke op på siden af de ægte 4K-skærme ved visning af 4K-materiale. Den understøtter heller ikke Netflix i 4K-version.
Læs hele testen

Samsung UE55HU7505

Slankt og lækkert

Samsung har fokus på buede tv-skærme i år, men alligevel er denne flade model måske den mest spændende.

Samsungs tv er meget veludstyret, når det gælder smart-funktioner, og understøtter den vigtige Netflix 4K-app. Billedkvaliteten passer perfekt til højopløst tv-underholdning med fremragende farver og kontrast.
Lyden er forholdsvis tynd, og både kommentatorer og publikumsbrus lyder lidt indelukket.
Læs hele testen

Philips 55PUS7809/12

4K til lavpris?

Philips vil også være med i 4K-ræset og stiller op med et ultra skarpt tv til en fornuftig pris.

55PUS7809 leverer 4K-billedkvalitet til en ikke alt for skræmmende pris og får almindelige HD-udsendelser til at se rigtig skarpe og flotte ud.
Manglende understøttelse af Netflix 4K begrænser adgangen til det højopløste videoformat.
Læs hele testen

LG 55EA880V

Organisk nydelse

Hvis du endnu ikke har fundet ud af, hvad organiske lysdioder er for noget, så er det på høje tid. Teknologien er nemlig ved at revolutionere tv-verdenen, som vi kender den, med en billedkvalitet, der vil tage pusten fra dig!

55EA880V er en mere rendyrket udgave af LG’s OLED-tv uden fancy bueform eller overflødige højttalere. Her får du samme ekstreme billedkvalitet med fantastisk kontrast, et sortniveau i referenceklasse og sprudlende farvegengivelse. Alt sammen i en lidt billigere og enklere indpakning.
Trods minimalisme er prisen fortsat høj, og den barberknivtynde OLED-skærm kan kun hænges på væggen. Lyden må du selv sørge for, men hvis du har råd og lyst til et OLED-tv, værdsætter du sikkert også lydkvaliteten fra et separat lydsystem.
Læs hele testen

Sony KDL-50W805B

Champagne-tv til sodavandspris

Sonys nye budgetmodel 50W805B har ikke det mest spændende udseende eller den fedeste udstyrsliste, men sikke en billedkvalitet! Til prisen har vi næppe set noget bedre.

Sony 50W805B er en mellemstor skærm med fremragende farvegengivelse samt imponerende kontrast og sortniveau, både i lyse og mørke omgivelser. Designet er minimalistisk, men ser langtfra billigt ud. Et rigtig godt køb!
Lyden er ikke noget at skrive hjem om, og fjernbetjeningen heller ikke. Desuden er tv’et ikke så velegnet til vægmontering.
Læs hele testen

LG 55LB870V

Pletskud

LG har givet deres 2014-modeller en komplet overhaling med nyt design, ny brugerflade og forbedret billedprocessering. 55LB870 kan blive en hård konkurrent til titlen som årets tv-trofæ!

LG’s skærm har overbevisende billedkvalitet til både film og sport. Kontrast og sortniveau er helt i top, og tv’et har også rigtig god farvegengivelse og fremragende billedindstillinger, hvad enten du foretrækker det neutrale eller med kraftigere kulører. Desuden gode smart-funktioner.
Trods separat soundbar er lyden ikke specielt kraftig.
Læs hele testen

Sony KDL-60W855B

Hattrick

Stort og skarpt billede, smarte funktioner og god lyd. Sonys prisbillige 60 tommers model scorer ægte hattrick!

60W855B yder overbevisende billedkvalitet til både sport, film og andet tv-indhold. Skarphed og kontrast er imponerende, med et næsten bundløst sortniveau. Lydkvaliteten skiller sig også positivt ud.
Sony-skærmens kileformede kabinet er unægtelig lidt mere klodset at se på end de tyndeste skærme derude. Smart-funktionerne er ikke så omfattende som hos LG og Samsung.
Læs hele testen

Panasonic TX-L55AS750

Tv for hele familien

Panasonics nye 55AS750 har meget at tilbyde den tv-glade familie.

Fin billedkvalitet med bred betragtningsvinkel, gode tilslutningsmuligheder og brugervenlig betjening gør Panasonic 55AS750 til et godt allround-tv.
Lyden er ikke særlig kraftig, og sortniveauet er (trods god lysfordeling) ikke på højde med de allerbedste.
Læs hele testen

Samsung UE55H6475

Stolpe ud

På papiret er Samsungs 6-serie meget veludstyret, men billedkvaliteten kommer ikke helt i mål denne gang.

Stiligt og slankt design, god brugervenlighed med ny pegefjernbetjening og et stort antal smart-funktioner gør Samsung 55H6475 til en favorabel pakkeløsning.
Farvegengivelsen i fodboldindstillingen er surrealistisk. Billedkvaliteten præges også af middelmådigt sortniveau og ujævn lysfordeling, der betyder, at filmgengivelsen mangler dybde.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Budgetvenligt MiniLED-TV

Samsung møder LG i OLED-duel

Scroll to Top