: Sharp LC-70UQ10EN

Hverken fugl eller fisk

Denne kolos fra Sharp er ikke noget almindeligt HD-tv og heller ikke en 4K-model – snarere en slags hybrid.
Lyd & Billede mener
Med sit store skærmareal giver 70UQ10EN et imponerende billede med skarpe detaljer og strålende farver. Det er ikke et ægte 4K-tv, men takket være avanceret skærmteknologi formår det alligevel at forbedre billedkvaliteten fra almindelige Full HD-signaler.
Hvor skarp Sharp-skærmen end er, så når den ikke op på siden af de ægte 4K-skærme ved visning af 4K-materiale. Den understøtter heller ikke Netflix i 4K-version.
Specifikationer
  • 70" Full HD LCD, 1920 x 1080/2160
  • 4 x HDMI, 3 x USB
  • Aquos Quattron panelteknologi
  • Aquos Net+ smart-tv portal
Annonce
Annonce
forfatter

Japanske Sharp har længe været en slags joker på tv-markedet. Mens konkurrenterne tilbyder en bred vifte af skærmstørrelser, har Sharp valgt at fokusere på de største skærme fra 60 og helt op til 90 tommer. I modsætning til mange tv-producenter udvikler Sharp deres egne billedpaneler. Det kan give dem en fordel, især nu hvor tendensen går i retning af stadig større tv’er med højere opløsning.
Både pris- og ydelsesmæssigt placerer den nye UQ10-serie sig midt mellem Sharps Full HD-skærme og de dyrere 4K-modeller: Det er en ny type hybrid-tv med højere opløsning end Full HD, men ikke helt på niveau med 4K. Formålet er at give et stort, skarpt billede til en fornuftig pris.

Brugervenlighed og funktioner
Af en stor 70-tommer at være optager Sharp-skærmen ikke unødvendig meget plads. En tynd ramme sørger for at give tv’et en relativt diskret fremtoning.

Sharp har ikke spenderet lige så mange ressourcer på brugeroplevelsen som et par af konkurrenterne. Menusystemet kan være lidt overvældende, og der er mange indstillingsmuligheder og kategorier at fare vild i. Fjernbetjeningen er af den traditionelle type uden pege- eller stemmestyring. Når det er sagt, så havde vi ingen problemer med at tage tv’et i brug.

Sharp har desuden lavet en ny smart-menu, hvor man let kan få adgang til det indhold, man gerne vil se, inklusive genveje til apps som Netflix. Udvalget af apps er dog ikke så bredt som hos Samsung og LG.

Billedkvalitet
Sharp tilbyder fjernsyn i både 70, 80 og 90 (!) tommers format, og da er det, at behovet for højere opløsning melder sig. Med det samme antal pixels fordelt over et stadig større skærmareal vil billedpunkter og rudemønster gradvis blive mere synlige. Det var også vores erfaring, da vi testede Sharps Full HD 70-tommer sidste år.

Annonce

Problemet er, at et stort billede med 4K-opløsning koster meget penge, især når vi kommer op over 70-80 tommer. Da kan prisen let løbe op i tusind kroner eller mere pr. tomme! Sharps løsning er hybridteknologien Quattron+: Som udgangspunkt et almindeligt Full HD-panel, men de farvede pixels (rød, grøn, blå og i Sharps tilfælde gul) er delt i to. Ved hjælp af software kan Sharp styre disse ekstra pixels og give dem individuel billedinformation. Hvilket i teorien giver en fordobling af den vertikale opløsning fra 1080 til 2160.

Tv’et opskalerer alt, hvad det modtager, så det passer til den ekstra opløsning. Det kan endda nedskalere ægte 4K-indhold til at passe til skærmen. Altså en slags “4K light”!

Det tog heller ikke lang tid at konkludere, at Sharp LC-70UQ10EN har et meget skarpt og detaljeret billede, som er imponerende sømløst af en 70-tommer at være. Selv tæt på er det svært at se tendenser til rudemønster eller synlige pixels, og det giver et klart bedre indtryk, end vi havde af sidste års model.
Selv opskalerede 720p/1080i PVR-optagelser ser overbevisende ud på den store skærm og vidner om, at billedprocesseringen gør et godt stykke arbejde. Og ikke nok med det: Oplevelsen af opskalerede Blu-ray-film kommer tæt på 4K-skærmene fra Sony og Panasonic. Alle skærmene har nemlig det samme udgangspunkt, at billeddata skal opskaleres for at passe til skærmen.

Det er først ved originalt 4K-materiale, at de ægte 4K-skærme har et reelt fortrin: Fodret med 4K-signaler fra vores pc viser Sharp-skærmen et lidt grovere billede end konkurrenterne fra Sony og Panasonic, og bevægelser er ikke så jævne. Det skal også nævnes, at selv om LC-70UQ10EN er 4K-kompatibelt, er det ikke fuldt forberedt til HDMI 2.0 standarden. Det lykkedes os heller ikke at “narre” Netflix til at vise 4K-kvalitet i nedskaleret form, kun almindelig Full HD opskaleret.

Sharp-skærmen er i lighed med konkurrenterne en kantbelyst LED LCD-skærm, hvor man normalt må acceptere, at sortniveauet ikke er helt sort, og at der også kan være lyse pletter (kaldet clouding) i mørke områder på skærmen. Men med det i tankerne klarer LC-70UQ10EN sig godt: Vores testeksemplar havde rigtig godt sortniveau og kun en svag tendens til lys i hjørnerne. Det er ganske imponerende i forhold til det store skærmområde.

Annonce

Betragtningsvinklen er også godkendt, og man kan sidde langt ude til siden, før billedet og farverne brydes op.

Lydkvalitet
Mens billedet er kolossalt, lader det ikke til, at lydgengivelsen er specielt prioritet på denne storskærm. Dialoger kommer relativt klart og tydeligt frem, men lyden er lidt for tynd til at give fuldt udbytte af film og musikprogrammer. Vi tror dog, at de fleste, der køber fjernsyn i denne klasse, allerede har – eller planlægger at købe – et separat lydsystem.

Konklusion
Sharp-skærmen er et sjovt eksperiment, der fungerer overraskende godt i praksis. Med en teoretisk dobbelt så høj vertikal opløsning giver LC-70UQ10EN utvivlsomt et skarpere indtryk end andre Full HD tv’er af samme størrelse. Efter vores mening skal det ses som en bonus i forhold til Full HD snarere end en svaghed i forhold til 4K. Indtil 4K-storskærmene kommer ned i pris, er LC-70UQ10EN meget attraktivt!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Også i denne test:

Sony KD-65X9005B

4K-kongen

For dem, der gerne vil have et komplet topklasse-tv med gnistrende skarpt billede og fuldfed lyd, er Sonys 4K-topmodel den rigtige vej at gå.

Sony-skærmen giver en førsteklasses tv-oplevelse med barberknivskarpt billede og krystalklar lyd. Billedkvaliteten er fremragende, uanset om man ser tv, Blu-ray eller Netflix i 4K.
De sidemonterede højttalere giver solid lyd, men medfører også, at tv’et bliver tungt og pladskrævende. Betragtningsvinklen er ganske snæver, og billedet bliver blegere ude på siden.

Panasonic TX-65AX800E

Knivskarp billedmester

Panasonics plasmaskærme var i årevis kendt for deres overlegne billedkvalitet. Med denne nye LCD-model håber producenten at kunne hjemtage billedtrofæet endnu en gang.

TX-65AX800E leverer en ekstremt flot billedkvalitet, der viser både HD- og 4K-indhold fra sin bedste side. Skarphed og kontrast er suveræn, og farvegengivelsen minder om de klassiske plasmaskærme.
4K-skærmen understøtter ikke Netflix 4K. Lyden er heller ikke særlig god i forhold til prisklassen.

Samsung UE55HU7505

Slankt og lækkert

Samsung har fokus på buede tv-skærme i år, men alligevel er denne flade model måske den mest spændende.

Samsungs tv er meget veludstyret, når det gælder smart-funktioner, og understøtter den vigtige Netflix 4K-app. Billedkvaliteten passer perfekt til højopløst tv-underholdning med fremragende farver og kontrast.
Lyden er forholdsvis tynd, og både kommentatorer og publikumsbrus lyder lidt indelukket.

Philips 55PUS7809/12

4K til lavpris?

Philips vil også være med i 4K-ræset og stiller op med et ultra skarpt tv til en fornuftig pris.

55PUS7809 leverer 4K-billedkvalitet til en ikke alt for skræmmende pris og får almindelige HD-udsendelser til at se rigtig skarpe og flotte ud.
Manglende understøttelse af Netflix 4K begrænser adgangen til det højopløste videoformat.

LG 55EA880V

Organisk nydelse

Hvis du endnu ikke har fundet ud af, hvad organiske lysdioder er for noget, så er det på høje tid. Teknologien er nemlig ved at revolutionere tv-verdenen, som vi kender den, med en billedkvalitet, der vil tage pusten fra dig!

55EA880V er en mere rendyrket udgave af LG’s OLED-tv uden fancy bueform eller overflødige højttalere. Her får du samme ekstreme billedkvalitet med fantastisk kontrast, et sortniveau i referenceklasse og sprudlende farvegengivelse. Alt sammen i en lidt billigere og enklere indpakning.
Trods minimalisme er prisen fortsat høj, og den barberknivtynde OLED-skærm kan kun hænges på væggen. Lyden må du selv sørge for, men hvis du har råd og lyst til et OLED-tv, værdsætter du sikkert også lydkvaliteten fra et separat lydsystem.

Sony KDL-50W805B

Champagne-tv til sodavandspris

Sonys nye budgetmodel 50W805B har ikke det mest spændende udseende eller den fedeste udstyrsliste, men sikke en billedkvalitet! Til prisen har vi næppe set noget bedre.

Sony 50W805B er en mellemstor skærm med fremragende farvegengivelse samt imponerende kontrast og sortniveau, både i lyse og mørke omgivelser. Designet er minimalistisk, men ser langtfra billigt ud. Et rigtig godt køb!
Lyden er ikke noget at skrive hjem om, og fjernbetjeningen heller ikke. Desuden er tv’et ikke så velegnet til vægmontering.

LG 55LB870V

Pletskud

LG har givet deres 2014-modeller en komplet overhaling med nyt design, ny brugerflade og forbedret billedprocessering. 55LB870 kan blive en hård konkurrent til titlen som årets tv-trofæ!

LG’s skærm har overbevisende billedkvalitet til både film og sport. Kontrast og sortniveau er helt i top, og tv’et har også rigtig god farvegengivelse og fremragende billedindstillinger, hvad enten du foretrækker det neutrale eller med kraftigere kulører. Desuden gode smart-funktioner.
Trods separat soundbar er lyden ikke specielt kraftig.

Sony KDL-60W855B

Hattrick

Stort og skarpt billede, smarte funktioner og god lyd. Sonys prisbillige 60 tommers model scorer ægte hattrick!

60W855B yder overbevisende billedkvalitet til både sport, film og andet tv-indhold. Skarphed og kontrast er imponerende, med et næsten bundløst sortniveau. Lydkvaliteten skiller sig også positivt ud.
Sony-skærmens kileformede kabinet er unægtelig lidt mere klodset at se på end de tyndeste skærme derude. Smart-funktionerne er ikke så omfattende som hos LG og Samsung.

Panasonic TX-L55AS750

Tv for hele familien

Panasonics nye 55AS750 har meget at tilbyde den tv-glade familie.

Fin billedkvalitet med bred betragtningsvinkel, gode tilslutningsmuligheder og brugervenlig betjening gør Panasonic 55AS750 til et godt allround-tv.
Lyden er ikke særlig kraftig, og sortniveauet er (trods god lysfordeling) ikke på højde med de allerbedste.

Samsung UE55H6475

Stolpe ud

På papiret er Samsungs 6-serie meget veludstyret, men billedkvaliteten kommer ikke helt i mål denne gang.

Stiligt og slankt design, god brugervenlighed med ny pegefjernbetjening og et stort antal smart-funktioner gør Samsung 55H6475 til en favorabel pakkeløsning.
Farvegengivelsen i fodboldindstillingen er surrealistisk. Billedkvaliteten præges også af middelmådigt sortniveau og ujævn lysfordeling, der betyder, at filmgengivelsen mangler dybde.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Panasonic introducerer flere spændende TV-modeller for 2021, deriblandt tre nye 48 tommers OLED-TV’er!
Ved du ikke, hvad du skal gøre med alle dine penge? C Seed har lavet et 165 tommers (!) MicroLED-TV, der kan foldes sammen og skjules, når du ikke bruger det.
… og hvad tror du, 83-tommeren koster?
LG har patenteret en ny type OLED-TV, der kan skjules, når du ikke bruger det.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.