Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Sony KD-65X9005C

Skønheden

Sony har formået at lave et af verdens tyndeste tv’er, men X9005C har mere at byde på end bare et pænt ydre.

Skrevet af / 23/09/2015 - 12:00
Sony KD-65X9005C
Audun Hage

Den nye designskærm fra Sony optager meget lidt plads af en 65-tommer at være. Den er blandt de allertyndeste skærme på markedet – faktisk den tyndeste i LCD-klassen og kun overgået af nogle eksotiske OLED-skærme fra LG.

Hvis man går X9005C nærmere efter i sømmene, vil man dog se, at den nederste del af kabinettet er tykkere og stikker mere ud end resten. Skærmen er derfor ikke lige tynd over hele overfladen. Sonys ingeniører har imidlertid designet et specielt vægbeslag til X90, som i praksis gør, at det kan hænge helt tæt på væggen. Sammen med en meget tynd ramme rundt om billedpanelet giver det tv’et et meget moderne og elegant udseende.

 

Brugervenlighed og funktioner

Sony-skærmen leveres med to fjernbetjeninger. Dels den traditionelle remote med masser af knapper, som har fået en ansigtsløftning med dedikerede knapper til nye funktioner, herunder en Netflix-knap. Og dels en ny fjernbetjening med touchpad: Ved at swipe hen over og trykke på pad’en med tommelfingeren kan man navigere og vælge forskellige funktioner. Denne remote har også indbygget mikrofon til stemmestyring via Google.

Den største ændring på brugersiden er afgjort det nye Android-system. Menuerne har fået et helt nyt look, der minder om skærmen på en Sony Xperia smartphone. Men selv om der er et letgenkendeligt Sony-præg over menuer og lydsignaler, er det tydeligt, at Google har haft indflydelse på, hvordan menuerne er udformet. F.eks. er søgefeltet og genvejen til YouTube placeret øverst i menuvalgene, før de andre apps og indgangsvælgeren.

Vi ville have foretrukket en mere personlig menustruktur, der var sorteret efter, hvad man selv kan lide at se. De nye funktioner kan også virke lidt overvældende i starten.

X9005C har en Quick Start-funktion, der gør, at skærmen tænder hurtigt fra standby, men det virker ikke, som om softwaren er med helt fra starten. Det må først gå på nettet og søge efter de seneste opdateringer. Dette er til en vis grad uundgåeligt nu, hvor tv’erne også skal være en del af online-verdenen. Men det ville have været rart, hvis opdateringerne kunne laves, mens tv’et var i dvale – hvilket vi antager, at de også kommer til med tiden.

 

Billedkvalitet

Brugervenlighed og funktioner er dog kun midler – målet er billedgengivelse. I den henseende er X9005C godt udstyret med et LCD-panel af typen IPS (In-Plane Switching), som sikrer en bred betragtningsvinkel og bevarer farverne, når man sidder ude til siden. Vores testeksemplar bar præg af at være godt i den henseende, uden synlige pixelfejl eller generende ujævnheder i bagbelysningen.

Alle LCD-skærme med kantbelysning vil have en lidt ujævn lysfordeling, og Sony-skærmen burde egentlig være i risikogruppen, da fænomenet er mere udbredt på store, tynde billedpaneler. Men vi så ingen kraftige indslag af clouding, som det hedder på fagsproget, i mørke scener. Én ting bemærkede vi dog: En svag tendens til den såkaldte dirty screen-effekt, hvor små uregelmæssigheder i lysfordelingen får skærmen til at se snavset ud. Det har 65X90 en smule af, men vi har set meget værre. Hvilket tyder på god selektion fra fabrikkens side.

Sony har tidligere vist med deres 4K-tv’er og -projektorer, at de behersker skalering og generel billedprocessering til fingerspidserne. X9005C gør et forbilledligt stykke arbejde med at opskalere almindeligt HD-materiale til 4K og får detaljerne frem uden at overdrive skarpheden omkring konturer, hvilket giver et troværdigt og naturtro billede. Selv indhold i lavere kvalitet end HD – hvad enten det er tv eller YouTube – ser overraskende godt ud.

Det allerbedste resultat får man selvfølgelig med ægte 4K-materiale. X9005C understøtter HEVC-videokomprimering og giver dermed mulighed for at nyde Netflix i ægte 4K-opløsning – forudsat at du har en tilstrækkelig hurtig internetforbindelse. Billedkvaliteten på serier som Breaking Bad og Bloodline er et stærkt argument for at vælge et 4K-tv. Vi har også testet med nogle ekstra højopløste demoklip i ægte 4K via USB, og så var det, som om Sony-skærmen fik et ekstra gear, og endnu en hinde blev fjernet mellem os og handlingen på skærmen.

kd-65x9005c
X9005C er et meget slankt og lækkert tv. Faktisk hævder Sony, at det er verdens tyndeste LCD-tv!

X9005C har som nævnt ekstra bred betragtningsvinkel af en LCD-skærm at være, hvilket betyder, at man kan få en god billedoplevelse med flere til stede foran fjernsynet. Sortniveau og kontrast er dog ikke helt i referenceklasse. Her må X9005C se sig slået af andre tv’er i prisklassen – bl.a. Sonys eget X9305C, der har et VA-baseret LCD-panel med mere nøjagtig lysstyring.

 

Lydkvalitet

Det er et ekstremt tyndt tv, og for at kunne klare det kunststykke har Sony naturligvis været nødt til at spare nogle steder. Der er ikke plads tilovers til anstændige højttalere, ja, knap nok plads til noget som helst. For at løse det problem har Sony placeret højttalerne på undersiden, hvor de sender lyden nedad.

Alligevel har lyden brugbar klarhed og fungerer helt fint til dialog, nyheder og underholdning. Men når man går over til musik eller film med store effekter, kan det høres, at lydniveauet er temmelig magert og begrænset.

 

Konklusion

Ved første øjekast kan Sony 65X9005C virke som et typisk design-tv, hvor der er lagt større vægt på formgivning og udseende end på den bedst mulige billedkvalitet. Men det viser sig at være et på mange måder fuldgyldigt tv, også for kræsne billed-entusiaster – især dem, der allerede har et separat lydsystem. Faktisk kan det slanke format være en bonus, da det giver mulighed for at få en større skærm, end det ellers var muligt med mere voluminøse konstruktioner.

Lige nu er det prisen, der er den største udfordring. Det er okay, at man må lide lidt for skønheden, men X9005C virker lidt for dyrt i forhold til både X9305C og andre konkurrenter.

Lyd & Billede mener

Slankt og lækkert design, en overflod af smart-funktioner og rigtig god billedkvalitet med bred betragtningsvinkel gør Sony X9005C til et godt allround-tv. Android-brugerfladen virker stadig lidt ufærdig, og X9005C får hård konkurrence fra sin mere buttede storebror X9305C, når det gælder billedkvalitet.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

UEFA Euro 2024 – De bedste TV'er til fodbold-EM

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

Scroll to Top