Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: QLED vs OLED: TV-duel i sværvægtsklassen

QLED vs. OLED: TV-duel i sværvægtsklassen

Samsung og LG’s nye sværvægtsmodeller lover begge herlig og hårdtslående billedkvalitet. Men hvilken af disse QLED- og OLED-skærme er den allerbedste? Scenen er sat for en drabelig TV-fight!

Skrevet af / 25/08/2020 - 11:00
QLED vs OLED: TV-duel i sværvægtsklassen
Audun Hage

Produkter i denne test

Man skal lede længe efter to mere indædte konkurrenter end Samsung og LG: De to sydkoreanske sværvægtere har længe kæmpet om at levere de bedste TV’er i alle størrelser og prisklasser.

Konkurrencen er ekstra hård i high-end-segmentet, hvor LG går efter perfekt sort med deres OLED-skærme, mens Samsung satser på funklende lysstyrke med QLED. Begge leverer farvestrålende billeder, som er beregnet til at trække dig ind i handlingen, så du aldrig vil slukke for TV’et igen. Men begge paneltyper har deres tekniske styrker og svagheder, og det er ikke sikkert, at den oplevelsessultne natteravn vil vælge det samme som den dagdrømmende sofakartoffel.

Men hvilket TV er bedst til mest? Måske vil du blive overrasket over resultatet!

To forskellige paneltyper

Så hvad er egentlig forskellen mellem OLED med O og QLED med Q?

Her taler vi om to meget forskellige billedpaneltyper. Den moderne OLED-teknologi, som LG producerer, står for Organic Light Emitting Diode og betyder, at hver enkelt pixel har sin egen lysdiode, der kan afgive både lys og farve samtidig.

Denne moderne konstruktion gør, at billedpanelerne kan laves papirtynde og fleksible. Pixels kan også tændes og slukkes én for én, og det er sådan, OLED-skærme opnår deres sublime kontrast, som stjerner på en mørk himmel.

QLED, på den anden side, står for Quantum Light Emitting Diode og er egentlig mere et markedsføringsnavn, som Samsung og andre bruger på deres LCD-TV’er med Quantum Dot-farvefilter.

De små kvanteprikker giver væsentlig bedre farvegengivelse og kontrast end almindelig LCD. Men QLED-skærmene er stadig afhængige af gennemlysning bagfra for at vise billeder. Det giver rigtig god lysstyrke, men kan også medføre dårligere kontrast end OLED, ved at uønsket lys lækker igennem.

OBS: Ikke alle QLED LCD-TV’er er ens. Bagbelysningen kan sidde ude i kanterne (Edge LED) eller direkte bag LCD-panelet (såkaldt direct/full array local dimming). Sidstnævnte er en mere avanceret variant, og det er den, man skal gå efter, hvis man vil have bedst mulig kontrast og sortniveau.

Rumble in the TV Jungle

De to kombattanter, vi har valgt ud, står allerede højt på ranglisten for 2020. LG OLED65CX og Samsung QE65Q95T er begge blandt de respektive producenters topmodeller med 4K-opløsning og koster i øjeblikket omkring 22.000 kroner i butikkerne. Selv om både LG og Samsung tilbyder endnu større, dyrere og mere eksotiske modeller med 8K-opløsning, er det sandsynligvis her, i 4K-klassen, valget vil være for mange.

Selv efter at have sat LG og Samsung op mod hinanden på testbænken er det ikke let at kåre en definitiv vinder. Begge producenter har gennem årene finpudset teknologien til et punkt, hvor det bedste TV handler mere om ens egne præferencer og behov.

Forskellen mellem QLED og OLED kan ikke længere kaldes nat og dag. Derimod har det meget at sige, hvilken tid på døgnet man foretrækker at se TV! Begge teknologier har nemlig styrker og svagheder, som typisk giver sig til kende i enten mørke eller lyse omgivelser.

QLED har traditionelt haft en fordel i lyse rum takket være høj lysstyrke, mens OLED typisk har en fordel i mørke rum takket være de særlige OLED-pixels, der kan tændes og slukkes helt. Og selv om både LG’s og Samsungs ingeniører har arbejdet hårdt de senere år på at finpudse, tweake og forbedre deres respektive teknologier, er der stadig tale om klare fordele og ulemper.

OLED bedst i mørke rum

I et rum med helt eller delvis dæmpet belysning er det afgjort OLED, der er konge. OLED-skærmen fra LG har en suveræn lyspræcision med on/off pixelstyring, som giver suveræn kontrast på en mørk baggrund.

Her kommer QLED-skærmen lidt til kort, da den har mere tydelig lysblødning og halo-effekt fra bagbelysningen. Det giver sig til kende ved lyse objekter på mørk baggrund, såsom undertekster eller lys for enden af en tunnel: Her kan man se klare konturer fra bagbelysningen.

I lyse rum opleves Samsungs sortniveau faktisk som bedre LG’s på grund af den matte skærmoverflade. Man kunne ønske, at LG udviklede et tilsvarende kontrastfilter til deres OLED-skærme, men det vil muligvis gå ud over lysstyrken. (Foto: Audun Hage)

QLED bedst i lyse omgivelser

Samsungs QLED-skærm har på den anden side nogle klare fordele i lyse rum: Den direkte LED-bagbelysning gør, at skærmen kan skrue kraftigt op for lysstyrken. Den maksimale lysstyrke er næsten det dobbelte af, hvad OLED-modellen kan præstere (ca. 1000 mod 550 nit).

I lyse omgivelser har Samsung Q95T en helt anden lysstyrke, kontrast og farveintensitet end LG OLED65CX. Primærfarverne rød, grøn og blå slår imod os på en kulsort baggrund. Der er også mere knald på de lyseste HDR-effekter på Q95T takket være dette, og det kan bedre adskille farvenuancerne ved høj lysstyrke.

Samsung drager også fordel af det supermatte skærmfilter, som absorberer og diffuserer strølys fra omgivelserne. Derfor er reflekteret lys nærmest ikke noget problem. LG er på den anden side spejlblankt og reflekterer meget af omgivelserne. Hvis man har et rum med mange vinduer og foretrækker at se TV i dagslys frem for i mulm og mørke, er QLED det bedste valg efter vores mening.

Den traditionelle opfattelse, at OLED er bedst egnet til mørke rum og QLED til lyse rum, synes stadig at gælde.

Produkter i denne test

LG OLED CX (OLED65CX6LA)

Kontrastkongen

En af LG’s mest populære OLED-modeller er tilbage i ny, toptrimmet version!

Med sprudlende kontrast, suverænt sortniveau plus rigtig gode tilslutningsmuligheder er LG’s OLED-skærm et trygt valg for kræsne TV-entusiaster.
OLED-skærmen er stadig relativt lyssvag sammenlignet med de bedste LCD-skærme, og den blanke skærmoverflade reflekterer meget lys. Dermed er det ikke det ideelle TV til meget lyse omgivelser.
Læs hele testen

Samsung Q95T (QE65Q95T)

Det bedste allround-TV?

Smart, kontrastrigt og lysstærkt: Samsungs 4K-topmodel Q95T er et fremragende TV til al slags vejr.

Samsung Q95T er et veludstyret TV med imponerende kontrast og saftig lysstyrke, og har et smart skærmfilter, der reducerer refleksioner.
Q95T må klare sig uden det populære HDR-format Dolby Vision. Hvor finmasket LED-lyset så end er, bliver lysfordelingen ikke lige så præcis som på en OLED-skærm.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

De bedste storskærme til sport, film og gaming

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

Scroll to Top