Hisense er en forholdsvis ny TV-producent her i Norden, men på verdensplan kæmper de med andre store mærker som Samsung og LG om at være blandt de største. Hvis man synes, at navnet lyder bekendt, kan det skyldes, at Hisense-bannerne fik meget sendetid under EM i fodbold.
Den kinesiske producent satser nu massivt i Europa og Norden med et udvalg af modeller til en fordelagtig pris. Hvem ved, måske kan det blive en hård udfordrer til de regerende TV-mestre?
Hisense 65U8GQ: ULED-TV
Vores første møde med Hisense herhjemme var basismodellen 65A7GQ, som vi testede før jul, og nu er turen kommet til storebror 65U8GQ. Det er det, Hisense kalder et ULED-TV, men bare rolig – de har ikke opfundet en helt ny skærmteknologi.
ULED står for Ultra LED og minder meget om det, andre TV-producenter kalder QLED: En variant af LCD, hvor man bruger såkaldte quantum dots til at udvide farvespektret. ULED er således ikke helt så eksotisk, som det kan virke ved første øjekast.
Hvor Hisense U8GQ derimod udmærker sig, er på prisen. For 12.000 kroner får man et 65 tommers TV med en imponerende udstyrsliste. Det har f.eks. direkte LED-bagbelysning og local dimming, som erfaringsmæssigt giver bedre kontrast end kantmonteret LED-lys.
Det understøtter også moderne videoformater som Dolby Vision såvel som Dolby Atmos-lyd via HDMI-udgangen. Det er gode specifikationer for et TV i denne prisklasse – i hvert fald på papiret. Spørgsmålet er, hvordan det klarer sig i praksis.
Brugervenlighed og funktioner
Én ting er sikkert: Hisense U8GQ skiller sig ud, hvad angår betjeningen. I modsætning til de mange Android TV’er på markedet anvender det et system kaldet VIDAA U, som Hisense selv har udviklet.
Den slags selvgjorte brugerflader virke ikke altid lige velgjorte, men Hisense-systemet fungerer overraskende godt i praksis. TV’et reagerer hurtigt på kommandoer fra fjernbetjeningen, og menuerne er overskuelige. Vi bemærker, at oversættelsen af menuteksterne kunne have været lidt bedre enkelte steder, men derudover er TV’et nemt at bruge.
Den største ulempe ved VIDAA-systemet er, at det mangler en god del apps. Netflix og YouTube er på plads, men der er ingen Disney+ eller HBO Max på menuen. Lokale apps som NRK og DR TV glimrer også ved deres fravær. Det kan løses ved at tilslutte en ekstern enhed som Apple TV eller Google Chromecast, men det er selvfølgelig ikke lige så fleksibelt som at have apps’ene integreret i TV’et.
Hisense U8GQ har til gengæld bred understøttelse af forskellige videoformater. Det understøtter Dolby Vision HDR-indhold og er desuden udstyret med en lyssensor, så det kan bruge det adaptive Dolby Vision IQ-format. Der er også understøttelse af Dolby Atmos surround-sound, som giver et større og mere medrivende lydbillede.
Fire HDMI-indgange – dog kun af 2.0-typen
Hisense U8GQ har fire HDMI-indgange af typen 2.0b. Det er værd at bemærke, at de mangler nogle af de funktioner, vi kender fra den nyeste 2.1-standard.
Der er ganske vist understøttelse af lydreturkanalen eARC, variabel billedfrekvens (VRR) og automatisk gaming-indstilling (ALLM). Til gengæld understøtter TV’et ikke 4K-opløsning med 120 billeder i sekundet – kun 4K 60 Hz. Det kan give lidt hovedbrud for de mest ivrige gamere.
For at klare de højeste billedfrekvenser skal skærmopløsningen reduceres til Full HD (1920 x 1080). Alternativt kan man spille med 4K-opløsning og 60 billeder i sekundet.
Det behøver ikke at være noget stort problem, og vi oplevede, at U8GQ fungerede fint til “low-threshold” gaming med titler som Dirt 5, Forza Horizon og Gears 5. Men selvfølgelig: Hvis man er hårdkogt gamer og på udkig efter det ultimative gaming-TV, findes der klart bedre alternativer. Konkurrenter som TCL QLED850 og Sony X89J understøtter begge 4K 120 Hz og koster i skrivende stund omtrent det samme som Hisense.
U8GQ har ikke nogen separat gaming-indstilling i menuen, men skifter automatisk til en tilstand med lav forsinkelse (ALLM), når det registrerer en tilsluttet spilkonsol. Vi målte input-lag til omkring 20 millisekunder (1080p 60 fps).
Billedkvalitet
På billedfronten er Hisense U8GQ udstyret med et 4K LCD-panel af ADS-typen, som bl.a. udmærker sig ved bred betragtningsvinkel, men relativt begrænset panelkontrast. For at booste kontrasten har Hisense derfor installeret direkte LED-bagbelysning med local dimming, fordelt på ca. 120 individuelle zoner. Det er en væsentlig bedre løsning end Edge LED-varianten, som tidligere har været almindelig i denne prisklasse.
Billedmæssigt gør Hisense U8GQ et fint førstehåndsindtryk. For det første har skærmen glimrende lysstyrke, som hjælper TV’et med at vise klare og kontrastrige billeder i lyse omgivelser. Den gode lysstyrke bidrager også til, at indhold i HDR-format får et saftigt punch i de lyse detaljer. En fartfyldt serie som Formula 1: Drive to Survive ser virkelig godt ud på Hisense-skærmen.
Sortniveauet i mørke partier er også overraskende godt, takket være TV’ets local dimming. Vi kan ane nogle halo-effekter omkring lyse objekter på en mørk baggrund, men ikke afskrækkende meget.
Farvegengivelsen er helt fin med relativt rene og naturlige farver i Film-indstillingen. Når det er sagt, så er Hisense U8GQ ikke lige så præcist i farverne som TCL QLED850 eller Sony X89J, som vi tidligere har testet. Hudtoner får et lidt gulligt præg, og grønt græs kan se lidt kunstigt ud. Det vil udjævne sig med en skærmkalibrering, men der er andre TV’er, som ser mere korrekte ud lige ud af æsken.
En anden ting, vi bider mærke i, er en lidt ujævn billedskarphed. Billedet bærer præg af overdreven skarphed og støjreduktion, som har en tendens til at viske de mindste detaljer ud.
Den hårdkogte western The Harder They Fall på Netflix ser normalt knivskarp ud, men med Hisense oplevede vi påfaldende meget billedstøj i nærbillederne af Idris Elba og hans kumpaner.
Efter at have leget lidt med billedindstillingerne fandt vi dog synderen: Det viser sig, at Hisense er gået lettere amok med den kunstige skarphed i fabriksindstillingerne. Ved at vælge billedindstillingen Dolby Vision egendefineret og reducere skarphed og støjreduktion fik vi et billede, der så både skarpere og mere støjfrit ud. Ironisk nok.
Hisense U8GQ har nogle tendenser til det, vi kalder dirty screen-effekt. Når vi ser TV-udsendelser med ensartede farver, såsom en fodboldkamp med meget grønt græs eller skiskydning med meget hvid sne – bliver vi opmærksom på en lidt ujævn lysfordeling i LCD-panelet. Men det er ikke noget unikt for Hisense og er noget, man ofte må leve med på LCD-skærme i denne prisklasse.
For at opsummere, så har billedkvaliteten flere fordele end ulemper – frem for alt god lysstyrke og kontrast. Og når vi tager den fordelagtige pris i betragtning, er der ingen tvivl om, at Hisense giver meget valuta for pengene.
Lydkvalitet
Hisense har udstyret U8GQ med understøttelse af Dolby Atmos surround-lyd, inklusive separate højdehøjttalere og en ekstra bashøjttaler på bagsiden. For at få glæde af Dolby-lyden skal man imidlertid sørge for at aktivere den i en undermenu.
Trods den omfattende højttalerløsning gør lyden ikke det helt store indtryk. Stemmegengivelsen er ret tynd, og kørerne i Formula 1: Drive to Survive er lidt spage i mælet. Lydeffekterne er også forsigtige af sig, og surround-effekterne har ikke den helt store bredde. Den ekstra subwoofer og højdehøjttalerne taget i betragtning havde vi forventet lidt mere tyngde og rumfølelse.
Løsningen kan være at tilslutte en separat soundbar. Hisense U8GQ understøtter HDMI eARC og kan derfor nemt sende surround-lyd ud til en Dolby Atmos-kompatibel soundbar.
Konklusion
Hisense 65U8GQ er et prisgunstigt TV. For 12.000 kroner får man en 65-tommer med en fin brugerflade og kontrastrig billedkvalitet, der egner sig godt til almindeligt TV-kiggeri.
Det må klare sig uden en del moderne funktioner som f.eks. 4K 120 Hz, og app-udvalget er relativt magert. Lyden er heller ikke den mest spændende, vi har hørt. Men så længe man tilføjer en ekstern enhed som Apple TV eller Chromecast og kobler en separat soundbar til, har man en rigtig god TV-løsning.
I lyset af dette kan Hisense 65U8GQ være et godt valg for dem, der leder efter en billig storskærm.
OBS: Hisense 65U8GQ er af uransagelige årsager næsten 50 procent dyrere i Danmark end i Norge og Sverige, og Auduns vurdering af TV’et som budgetmodel passer derfor ikke helt så godt her. Vi bringer testen alligevel for at give et indtryk af modellen. Priserne svinger dog, så hold øje med TV’et på prissøgningstjenester som prisjagt.dk (red.).
Lyd & Billede mener
TV’et fra Hisense har et tiltalende design og en let anvendelig brugerflade. Billedgengivelsen byder på god lysstyrke og kontrast, og TV’et har bred understøttelse af forskellige videoformater. Hisense U8GQ understøtter både 4K-opløsning og 120 fps videosignaler, men ikke på samme tid. TV’et mangler en del nordiske apps, og lyden er relativt tynd.
Vejl. pris 11999 kr
Specifikationer
- Størrelse/type: 65″ 4K ULED-LCD
- Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
- Panelfrekvens: 100/120 Hz
- Operativsystem: VIDAA U5.0
- Indgange: 4 x HDMI (2.0b), 2 x USB
- Udgange: HDMI eARC, optisk digital lyd ud
- HDR: Dolby Vision IQ, HDR10+, HLG
- Andet: Dolby Atmos, UHD AI Upscaler
- Tilgængelige skærmstørrelser: 55″, 65″
- Web: global.hisense.com
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer