Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Wilfa Aroma CGWS-130B

Tæt på topform

Wilfas Aroma-kværn maler til perfektion. Resultatet er fint forarbejdede kaffebønner, som desværre sviner overalt.

Skrevet af / 31/05/2024 - 08:53
Wilfa Aroma CGWS-130B
Natasja Broström

Små irritationer vokser sig hurtigt store. Især, når de nemt kunne undgås. Norske Wilfa har med CGWS-130B Classic Aroma lavet en fin kaffekværn. Maskinen snubler dog så tæt på målstregen, at der skal en VAR-dommer til for at sende karakteren fra fremragende ned til anbefalet.

Wilfa Classic Aroma er på få minutter pakket ud og sat op. Maskinen er designet, så den fylder mindst muligt. For eksempel er bønnebeholderen nedfældet i toppen af maskinen.

Markeringen, i form af en streg, ud for beholderens påtrykte skalamål er lavet i fad, rød plastik. Det giver et billigt udseende, som ikke matcher resten af maskinens solide ydre.

Wilfas Classic Aroma er skrabet, når det gælder udstyr. Til gengæld leverer kværnen testens bedste formaling. (Foto: Natasja Broström)

På siden sidder trykknappen til start-stop af formalingen samt en drejeknap til timeren. Pædagogisk nok er der rundt om knappen angivet tre mål på henholdsvis 10, 20 og 30 sekunder.

Bøtten til malet kaffe har indbygget greb foran, hvilket er godt tænkt. Desværre er bøtten også kværnens akilleshæl, skal det vise sig.

Det går op for mig, at det indbyggede ledningsoprul kun giver mulighed for, at ledningen kan komme ud fra det, jeg opfatter som venstre side. En unødvendig begrænsning.

Noget af irritationen letter, da jeg tager kværnen i brug. Uden tvivl serverer Wilfas CGWS-130B Classic Aroma testens mest ensartede maling. På alle tre testede kværngrader får jeg en malet kaffe, som er både jævn og fin at se på og røre ved.

Desto mere ærgerligt, at de uønskede detaljer skal forstyrre det samlede indtryk.

Valg af kværngrader og tid

Wilfas kværn kan rumme 250 g bønner i beholderen. Du hælder nemt mere på, for låget til beholderen vejer ikke alverden. Det skal ikke klemmes eller trykkes på, som med for eksempel det lufttætte låg hos Sage Smart Grinder Pro.

Ledningen på Wilfa Classic Aroma sidder i venstre side, så højre side må vende udad og fungere som front. (Foto: Wilfa)

Da beholderen er nedfældet i toppen af Classic Aroma-kværnen, er det svært at se, hvornår det er tid til opfyldning. Her må du lette på låget og tage et kig.

Du vælger kværngraden ved at dreje på toppen af bønnebeholderen. Praktisk nok har den lodrette riller i plasten, så fingrene får et godt greb.

Jeg testede tre forskellige kværngrader med 6 g bønner. Mængden er det, som kan være i mit mål af metal. Hvornår malingen var færdig, måtte jeg lytte mig frem til, da det ikke er særlig synligt udefra. Ellers slår den automatiske stop-funktion dog til, så kværnen ikke arbejder videre i al uendelighed.

Testresultatet af bønner til brug i et kaffefilter med bryggemetoden pour over. Resultatet er nærmest smukt. (Foto: Natasja Broström)

De tre testede kværngrader gik fra fineste grad, på bønnebeholderen kaldet Mocca. Mellemste grad kaldes Filter og groveste for Steap. Sidstnævnte betegnelse dækker over bryggemetoden, hvor groftmalet kaffe skal stå og trække. For eksempel i en pose.

Wilfa Classic Aroma er ikke den hurtigste kværn. Et mål bønner (6 g) tager mellem 9 og 11 sekunder at male. Andre kværne i testen, for eksempel Melitta Calibra, gør arbejdet på ned til 2,45 sekunder.

Jeg fik følgende kværnetider med Classic Aroma: Mocca (1.grad) tog 10,66 sekunder. Pour over/Filter (12. grad) varede 9,6 sekunder, og Steap (17. grad) tog 9 sekunder.

Læs også Evig medvind på cykelstien - her er den bedste elcykel Her tester vi fire elcykler, der er bygget fra bunden for at give dig optimal elektrisk fremdrift på cykelstien samt smidig digital betjening.

Tiderne er ikke nøjagtige. På grund af designet kan jeg ikke se, hvornår bønnebeholderen er tom. Som nævnt måtte jeg i stedet lytte mig frem.

Hastighed er ikke automatisk et kvalitetsstempel. Wilfa forklarer kværntiden med, at det koniske kværnværk udleder mindre friktionsvarme, som kan skade bønnernes smag og aroma.

Formaling og løbsk smulder

Hver af de tre portioner malede bønner blev hældt ud på mit skærebræt for inspektion. Allerede nede i bøtten så jeg en særdeles fin maling. Ude på brættet og i dagslys viste alle tre malinger et virkelig godt resultat.

Den groveste formaling var ensartet, den mellemste var jævn og i præcis lige store dele. Den fineste formaling var fin som pudder og uden klumper.

Malede bønner har tendens til at samle sig på bøttens sider. De sviner også nemt ud over låget og køkkenbordet. (Foto: Natasja Broström)

Desværre blev fornøjelsen skæmmet af plastbøtten. Jeg fandt kaffesmuld på låget nær hullet, hvor malet kaffe skal passere igennem. Når jeg åbner låget, fyger malet kaffe med op. Nede i bøtten klæber noget af den malede til bøttens indvendige sider.

Ved ophældning i papirfilteret ryger malet kaffe op langs filterets sider eller ved siden af og ud på køkkenbordet. Her kunne en bøtte i antistatisk materiale gøre underværker. Wilfas topmodel, Uniform, har faktisk sådan en bøtte i metal.

Rengøring og lydniveau

Fra tid til anden skal kværnen gøres rent. Der medfølger ingen børste til Wilfa Classic Aroma, så du må selv finde en egnet hjælper til rengøringen.

Du kommer til kværnhoved og kværnværk ved at dreje bønnebeholderen mod uret til indstillingen ”off”. Husk, at tømme beholderen inden, eller sejler umalede bønner ud nede fra beholderens åbne bund.

Læs også Kraftigere lyd, end man skulle tro Nyd bekvemmeligheden ved streaming uden at miste lydkvalitet undervejs! Bliv lykkelig med en af disse tre små streaming-forstærkere.

Kværnværket frigøres ved at dreje på værkets sorte plastdel. Efter et par dages brug var der opsamlet rester af malet kaffe, men ingen halve eller hele bønner, som med Encore-kværnen fra Baratza.

Kværnens dele i Wilfa Classic Aroma er lukket af i siderne. Ingen løbske bønner slipper ud og ned i maskinen, som jeg oplevede med Baratza Encore.

Testens mest ensartede formaling. Fra grove, men ens malede bønner til det blødeste espresso-pudder. (Foto: Natasja Broström)

Classic Aroma vejer næsten to kilo og er lidt u-handy at håndtere, når den skal tilbage på sin plads. Omvendt står den fast og solidt takket være sin brede fod.

Med Wilfa Classic Aroma får du en gedigen kværn, der ikke larmer alverden. Jeg kunne føre en telefonsamtale i rummet ved siden af, mens kværnen var i gang. Jeg husker ikke meget fra samtalen. Nok mest fordi jeg ikke havde fået min morgenkaffe endnu.

Vil jeg have en god (og vågen) start på dagen, er Classic Aroma min nye bedste ven. Hvis det altså ikke var for alt det løbske smulder.

Konklusion

Wilfa Classic Aroma giver den bedste formaling i vores gruppetest. Kværnen er solid, men har irriterende detaljer. For eksempel, at ledningen ikke sidder bagtil, men i siden. Det kan for nogle give bøvl med pladsen, da Classic Aroma skal stå med sin bredeste side udad til.

Du kommer til kværnværk og kværnhoved ved at skrue bønnebeholderen løs og tage den op af kværnens top. (Foto: Natasja Broström)

Wilfa CGWS-130B arbejder støt, står fast på køkkenbordet og larmer ikke generende meget. Designet er kompakt og praktisk at gøre rent. Det er dog svært at holde øje med mængden af hele bønner gennem siden af bønnebeholderen.

Mest irriterende er tendensen til rester af malet kaffe. Smulderet lægger sig på bøttens låg, inde i aflukket på kværnen, op ad bøttens indre sider og rundt om på køkkenbordet.

Havde Wilfas bøtte været i et antistatisk materiale, ville Classic Aroma havde scoret højere i vores samlede bedømmelse.

Karakter
Wilfa Aroma CGWS-130B
Basic

Home mener

Testens mest ensartede maling. Har en længere kværnetid for at undgå varmeudvikling, hvilket kan skade bønnernes aroma. Tendens til opsamling af malet kaffe i bøtten. Den kværnede kaffe sætter sig overalt og efterlader smulder. Ledning i siden og ikke bagtil.

Også i denne test:

5 kaffekværne

Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale

Solid kværn vil det hele selv

Wilfa laver roste maskiner til kaffebrygning. Topmodellen Uniform WSFBS-200B overtager dog nemt styringen og levner ikke meget plads til brugerens ønsker.

Nem og enkel app. Kværner jævnt. Praktisk med automatisk stop. Antistatisk metal sørger for, at kværnet kaffe ikke hober sig op i bøtten.
Ingen mulighed for selv at vælge kaffe-styrke per kop eller at kunne kværne et bestemt antal kopper ad gangen.
Læs hele testen

Melitta Calibra MEL22156

Simpel frihed uden finesser

Melittas kværn arbejder jævnt og trofast, men er ingen skønhed på køkkenbordet. Til gengæld får du lov til selv at styre styrken på din kaffe.

Nem og hurtig at sætte op. Mulighed for at vælge mængde efter antal kopper, vægt eller ved hjælp af manuel indstilling.
Virker plasticagtig. Malede bønnerester har tendens til at hobe sig op i beholderen. Trinvælger til formalingsgrader afviger fra den lille markeringspil.
Læs hele testen

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS

Godt design i en lækker kværn

Sages alsidige kaffekværn er en 4 kilo tung maskine fuld af gode design-idéer. Langt de fleste fungerer fremragende i praksis.

Hurtig og med et funktionelt design. Kopmål på beholder. Indre lås i lufttæt bønnebeholder og mulighed finjustering af kværnblad.
Ingen mål i gram. Brugeren skal prøve sig frem til kaffemængde pr kop eller shot. Rund beholder med tendens til smulder.
Læs hele testen

Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A

Kikset kværn sløser med bønnerne

Amerikanske Baratza vil gerne være optakten til en lækker kaffebryg, men høj larm og tåbelige designvalg skæmmer oplevelsen.

Effektiv børste til rens af kværnenes knive. Enkelt, ydre design. Bøtten til malet kaffe er i antistatisk plastmateriale.
Larmer markant, og bønneholderen ryster. Hele bønner falder ved siden af kværnen. Skal vippes sidelæns for at tømme beholderen, hvis du for eksempel vil rense kværnværket.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Trådløs overvågning af hjemmet

Smid en hel pizza i airfryeren

Hold små pilfingre fra flaskerne

Effektiv klipning af store haver

Når du vil se godt ud

Lysmagi til husfacaden

Sodastream i nye japanske klæder

Bliver bedre og bedre

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Scroll to Top