Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Melitta Calibra MEL22156

Simpel frihed uden finesser

Melittas kværn arbejder jævnt og trofast, men er ingen skønhed på køkkenbordet. Til gengæld får du lov til selv at styre styrken på din kaffe.

Skrevet af / 31/05/2024 - 08:53
Melitta Calibra MEL22156
Natasja Broström

Vi har alle vores kæpheste, når det gælder kaffe og kaffebrygning. Min største ”hest” er en kaffekværn med begrænset frihed eller få valgmuligheder.

Jeg blev derfor glad for Melittas kaffekværn, Calibra MEL22156. Kværnen har et tydeligt LED-display på fronten. Melitta oplyser ikke størrelse på skærmen.

Under displayet sidder fem knapper til styring af formalings-processen. For eksempel, hvor meget kaffe du vil male per kop. Du kan også slå kværnens indbyggede vægt fra og trykke start og stop, som det passer dig. Personligt er jeg begejstret for den frihed, som Melittas kværn dermed giver sin bruger.

Melitta Calibra giver som den eneste i gruppetesten mulighed for at indstille en formaling målt per kop. (Foto: Natasja Broström)

Calibra MEL22156 er nem at komme i gang med. Du monterer bønnebeholderen og hælder bønner i. Beholderen rummer maksimalt 375 g hele bønner. Sæt bøtten til malede bønner ind på pladen med indbygget vægt, og maskinen er klar til at blive indstillet.

Indstilling af formalingsgraden

Melitta Calibra har 39 kværngrader, som du vælger mellem ved at dreje på den nedre del af bønnebeholderen, hvor en skala viser graderne. Grebet er ikke særlig ”handy”, for det er svært at dreje uden at skulle bruge begge hænder.

Irriterende nok vil den lille hvide pil på kværnens front ikke stå ret ud for skalaen. Detaljen er næppe afgørende for resultatet, men giver Calibra et lidt billigt præg.

Du får ikke alverden med i æsken, men Melitta Calibra behøver heller ikke mere for at levere en gedigen formaling til hverdagsbrug. (Foto: Natasja Broström)

Skalaens streger er suppleret med tal og tre symboler: et porta-filter (fineste formaling) et papirfilter (mellemste) og en stempelkande (grovere formaling). Groveste og fineste grad er yderligere markeret med henholdsvis ordet ”coarse” (grov) og ”fine” (fineste).

Melitta anbefaler, at du bruger graden fin (eller 1-5 på skalaen) til espresso, medium eller 6-26 på skalaen for pour over, filterkaffe og cold brew. Til brygning i stempelkande bruger du graden grov. På skalaen svarer det til mellem 27-39.

Jeg testede tre forskellige kværnegrader med samme mål bønner (6 g) og fik følgende tider: Fine (1.grad) tog 5,4 sekunder. Pour over (21. grad) tog 3,7 sekunder, mens Coarse (39. grad) tog 2,45 sekunder.

Alle tre testede kværngrader gav et ensartet resultat. Fra den groveste formaling over pour over til pulveragtig espresso. (Foto: Natasja Broström)

Melitta Calibra er dermed gruppetestens hurtigløber. Hastighed er ikke ensbetydende med kvalitet, men gider du ikke vente for længe på formalingen, er tallene værd at kende.

Tre måder at male på

Melitta Calibra giver også mulighed for at indstille mængden af kaffe, du vil kværne. Her skal du i gang med at bruge de fem knapper under displayet.

Calibra har tre programmer eller grundindstillinger. Ved hjælp af den indbyggede vægt, som er gemt under metalpladen i kværnens aflukke, maler du en given mængde i gram.

For ikke at veje bøtten til malet kaffe med indstiller du tara. Sæt den tomme bøtte ind på vægten og tryk på knappen ”Tare”. Når ”T” forsvinder fra displayet, er tara indstillet.

Tryk på knapperne med ”+” og ”-” for at forudindstille en mængde mellem 3 og 100 g. De to mål er minimum og maksimum, som kværnen kan male ad gangen.

Fint ser det ud, når Melitta Calibra har kværnet 18 g bønner. Desværre vil meget af kaffen ikke forlade bøtten. (Foto: Natasja Broström)

Du kan også kværne en bestemt mængde kaffe målt per kop. Når jeg trykker på knappen ”Select” dukker et symbol af en kaffekop op til venstre i displayet. Jeg vælger derefter et antal kopper, som jeg vil kværne kaffe til. Ofte er tre kopper nok til at få liv i mig om morgenen.

Mængden per kop indstiller jeg ved at trykke og holde ”Select”-knappen inde. Minimum er 5 g, og maksimum er 9 g per kop. Udover kop-symbolet vises nu et ciffer og et ”g”. Melitta Calibra husker dit valg, selv hvis strømmer går.

Sidste mulighed er at male frit. Melitta anbefaler indstillingen til fyld i et porta-filter. Vælg knappen ”Select” og tryk, til du ser symbolet for et porta-filter og ”sec”. Filteret følger ikke med, så du skal selv eje et.

Fjern bøtten til malet kaffe og hold dit filter til espresso-kaffe ind under. Tryk på tænd-sluk-knappen, og kværnen fortsætter lystigt, til du igen trykker på tænd-sluk-knappen. Dog males der maksimalt i 50 sekunder. Du kan følge nedtællingen i displayet.

Fordel og ulemper i daglig brug

Melitta Calibra er som nævnt enkel at sætte op og bruge. På få minutter var jeg i gang med at få malet kaffe til mit pour over-filter. I brug larmer Calibra en del mere end andre af testens deltagere, til gengæld er den kun få sekunder om arbejdet.

Jeg sætter pris på selv at vælge og indstille styrkeforholdet mellem mængden af vand (ml) og kaffe (g). Før denne test vidste jeg ikke, at jeg er en ”kaffekylling”. Jeg anvender tæt på de minimale 5 g malet kaffe, som Melitta foreslår, per kop. Mængden, jeg bruger, er vel at mærke for et helt krus kaffe.

Resultatet af den malede kaffe til pour over (grad 21-26) fungerede perfekt. Bønnerne var kværnet jævnt og ensartet, og vandet gled let igennem mit papirfilter.

Melitta Calibra leverer en af testens fineste og mest jævne malinger til brug i pour over-bryggemetoden. (Foto: Natasja Broström)

Jeg testede også kværnens groveste (39) og fineste (1) formalingsgrad for at nærstudere resultatet hældt ud på mit skærebræt. Begge malinger gav ensartet resultat. Bønnerne var jævnt kværnede og klumpede heller ikke.

I daglig brug er jeg dog lettere irriteret over at skulle bruge begge hænder for at indstille formalingsgraden. Bønnebeholderen og bøtten til malet kaffe er også plastikagtige og skinnende at se på. En personlig smagssag, men alligevel.

Et kværnværk, hvor bønner og fnuller ikke har mulighed for at ophobe sig eller dumpe ned i kværnens indre. (Foto: Natasja Broström)

Bøtten bliver statisk, så malet kaffe ikke slipper så nemt. I stedet hober det sig op på siderne og i bunden. Låget med hul i gør dog, at den malede kaffe ikke flyver ud til alle sider, men forbliver i beholderen, til jeg lemper det ud i mit pour over-filter. Jeg ville dog ønsker, at al den malede kaffe fulgte med.

Konklusion

Melitta Calibra MEL22156 er ikke til baristaer med særlig fintfølende fornemmelse for kaffe. Kværnen er en trofast køkkenmaskine, som kværner kaffe til alle os, som ikke orker indstillinger og vejninger, når vi lige er steget ud af sengen og bare vil have noget mokka.

Calibra er testens hurtigste kværn. Muligheden for selv at dosere per kop fungerer fint, når du gerne selv vil bestemme. Displayet og knapperne er nemme og overskuelige at bruge.

Kværnens indre skilles nemt ad ved hjælp af den påsatte stålbøjle. Du skal ikke bruge fingrene ned omkring skæret. (Foto: Natasja Broström)

Melittas kværn er ingen designperle, men fungerer som den skal. Vil du have skønhed og ægte barista-stil, skal du ikke vælge Calibra. Kan du nøjes med mindre, er kaffekværnen et oplagt bud til især stempelkande og pour over.

Karakter
Melitta Calibra MEL22156
Basic

Home mener

Nem og hurtig at sætte op. Mulighed for at vælge mængde efter antal kopper, vægt eller ved hjælp af manuel indstilling. Virker plasticagtig. Malede bønnerester har tendens til at hobe sig op i beholderen. Trinvælger til formalingsgrader afviger fra den lille markeringspil.

Også i denne test:

5 kaffekværne

Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale

Solid kværn vil det hele selv

Wilfa laver roste maskiner til kaffebrygning. Topmodellen Uniform WSFBS-200B overtager dog nemt styringen og levner ikke meget plads til brugerens ønsker.

Nem og enkel app. Kværner jævnt. Praktisk med automatisk stop. Antistatisk metal sørger for, at kværnet kaffe ikke hober sig op i bøtten.
Ingen mulighed for selv at vælge kaffe-styrke per kop eller at kunne kværne et bestemt antal kopper ad gangen.
Læs hele testen

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS

Godt design i en lækker kværn

Sages alsidige kaffekværn er en 4 kilo tung maskine fuld af gode design-idéer. Langt de fleste fungerer fremragende i praksis.

Hurtig og med et funktionelt design. Kopmål på beholder. Indre lås i lufttæt bønnebeholder og mulighed finjustering af kværnblad.
Ingen mål i gram. Brugeren skal prøve sig frem til kaffemængde pr kop eller shot. Rund beholder med tendens til smulder.
Læs hele testen

Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A

Kikset kværn sløser med bønnerne

Amerikanske Baratza vil gerne være optakten til en lækker kaffebryg, men høj larm og tåbelige designvalg skæmmer oplevelsen.

Effektiv børste til rens af kværnenes knive. Enkelt, ydre design. Bøtten til malet kaffe er i antistatisk plastmateriale.
Larmer markant, og bønneholderen ryster. Hele bønner falder ved siden af kværnen. Skal vippes sidelæns for at tømme beholderen, hvis du for eksempel vil rense kværnværket.
Læs hele testen

Wilfa Aroma CGWS-130B

Tæt på topform

Wilfas Aroma-kværn maler til perfektion. Resultatet er fint forarbejdede kaffebønner, som desværre sviner overalt.

Testens mest ensartede maling. Har en længere kværnetid for at undgå varmeudvikling, hvilket kan skade bønnernes aroma.
Tendens til opsamling af malet kaffe i bøtten. Den kværnede kaffe sætter sig overalt og efterlader smulder. Ledning i siden og ikke bagtil.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Trådløs overvågning af hjemmet

Smid en hel pizza i airfryeren

Hold små pilfingre fra flaskerne

Effektiv klipning af store haver

Når du vil se godt ud

Lysmagi til husfacaden

Sodastream i nye japanske klæder

Bliver bedre og bedre

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Scroll to Top