Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS

Godt design i en lækker kværn

Sages alsidige kaffekværn er en 4 kilo tung maskine fuld af gode design-idéer. Langt de fleste fungerer fremragende i praksis.

Skrevet af / 31/05/2024 - 08:53
Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS
Natasja Broström

Umiddelbart ligner Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS en gedigen kaffekværn og ikke mere. Maskinen charmerer dog ved nærmere bekendtskab. Faktisk afslører designet den ene godt tænkte løsning efter den anden.

Smart Grinder Pro vejer fire kilo og er ikke nemt at rykke med. Omvendt har den et let og slankt ydre, som gør, at kværnen ikke dominerer køkkenbordet. Smart Grinder er sat op og klar til brug efter få minutter.

Er du i tvivl om noget eller ikke gider rode med papirmanualen, henter du app’en Sage AR udviklet af BILT. Skan QR-koden på kværnens æske med din smartphones kamera for at hente via Google Play eller i App Store.

I samarbejde med firmaet BILT har Sage udgivet en app til sin Smart Grinder Pro. Sjovt, men ikke videre nødvendigt. (Foto: Sage)

App’en viser din kværn i 3D. Du roterer på skærmen med fingrene. Oplevelsen kan minde om en virtuel manual til samling af et Lego-sæt. Sjovt, men kun til basal information.

Frontpanelet er klart og overskueligt. Sammen med knapperne vælger du alt fra tid til grad og mængde per kop. (Foto: Natasja Broström)

Når Smart Grinder Pro er sat til, lyser skærmen op. Fronten har to knapper, en drejeknap og på siden en større drejeknap til valg af kværngrad. Tilsammen giver det et utal af valgmuligheder for at lave præcis den malede kaffe, du har brug for.

Design med fine detaljer

Smart Grinder Pro maler til stort set alle typer kaffe, herunder espresso. Du får to holdere til porta-filtre med i æsken. Til vores test (maling til filterkaffe) bruger jeg den medfølgende bøtte med aftageligt låg. Allerede her viser designet sine fortrin.

Sages kaffekværn leveres med blandt andet ekstra holdere og en solid bønnebeholder, der kan låses i bunden. (Foto: Natasja Broström)

Bøtten har kopmål trykt på siden til forskellige kaffetyper. På låget står en enkel anvisning om, hvordan bøtten skal placeres inde i aflukket. Tag bøtten ud af aflukket og skyd lågets påsatte gummi-drejeskive ind over hullet, hvor malet kaffe ellers passerer igennem. Nu er bøtten forseglet.

Læs også Effektlys, som får haven til at ligne en million Med smarte havespots skifter haven personlighed, når det bliver mørkt

Forsegling er smart, hvis du har malet for meget kaffe eller maler på forhånd og vil holde på aromaen. Skyd gummiskiven til side i lågets lille forsænkning. Dermed er skiven ikke vejen, når du igen åbner for hullet for at sætte bøtten tilbage ind i aflukket. Fin detalje.

Sage Smart Grinder Pro leveres med to holdere til porta-filtre. De er solide og nemme at montere. (Foto: Natasja Broström)

Holderne til porta-filtrene kører nemt ind i kværnens aflukke ved hjælp af to glideskinner. De hæfter inde i aflukket med lille metalmagnet. Du kan ikke tage fejl af de to holdere, for deres størrelse står angivet.

Bønnebeholderen har også været en tur forbi firmaets designafdeling. Fjern låget ved hjælp af grebet til fingeren. Du klikker beholderen på plads og åbner for bunden med den store drejelås midt i. Dermed er beholderen også låst fast i kværnen, og du kan hælde bønner i.

Vil du fjerne beholderen, for eksempel for at komme til kværnværket, drejer du låsen modsat. Samtidig lukker bundens åbning, så bønnerne ikke sejler ud for neden. Tak for det.

Brug af knapper og display

Under skærmen sidder knapper til indstilling af kværngrad, antal kopper og tid målt i sekunder. Du kan justere på alle tre indstillinger samtidig for at få præcis det resultat, du ønsker.

I alt har Smart Grinder Pro 60 kværngrader, som er vist på skærmens vandrette skala. Kværnen kan maksimalt levere malet kaffe til 12 kopper. Hvor stærk kaffen skal være, justerer du ved at dreje på knappen yderst til venstre. Kværntiden afgør, hvor meget kaffe der ender nede i bøtten.

Sages formalingen på tre forskellige grader var ikke testens bedste. Resultatet var ujævnt og uens. (Foto: Natasja Broström)

Metoden er et udmærket alternativ til at vælge kaffe målt i gram. Metoden kræver dog, at du prøver dig frem. Jeg brugte bøttens påtrykte kopmål for ved selvsyn at vurdere mængden af malet kaffe. I løbet af et par dage justerede jeg lidt på skærmens viste tid og kværngrad og endte med et resultat, som passede min kaffesmag.

Metoden er ikke den mest pædagogiske, men giver omvendt stor frihed til brugeren af Sage Smart Grinder Pro.

Som med testens andre deltagere malede jeg et bønnemål på 6 g på tre forskellige formalingsgrader eller trin. Jeg fik følgende kværnetider: Fine (1.grad) tog 9,8 sekunder.

Læs også Smarte dørklokker med batterier Pakkepost, uventede gæster eller potentielle indbrudstyve. Den smarte dørklokke spotter dem alle.

Ud fra manualens skema valgte jeg ”percolator” (45.grad) som det tætteste på maling til pour over. Kværnetiden var 3,8 sekunder. Indstillingen ”coarse” eller grov (60. grad) tog 4,2 sekunder.

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS er dermed en af testens hurtigste kværne, kun overgået af Melitta Calibra MEL22156.

Rengøring og finjustering

Sage anbefaler, at du renser maskinen i mildt sæbevand før brug. Min kaffe smagte ikke metallisk eller sært, selv om jeg afstod fra rengøringen. Indrømmet, jeg har det svært med tanken om at blande lugten og smagen af kaffe og sæbe.

Ligesom med andre kværne i testen ryger der af og til lidt smulder oppe fra kværnværket ned i aflukkets bund. Sage afhjælper til dels problemet ved, at øverste bundplade har en let opadbøjet kant fortil. Kanten holder smulderet fra at bevæge sig ud på køkkenbordet.

Øverste plade kan tages ud af aflukket for at blive gjort ren. Når pladen er ude, afsløres endnu en lille detalje. Aflukkets nederste bund har nemlig en instruktionen i, hvordan du med den medfølgende børste rengør kværnværket. Altså, lidt tips til rengøringen, når du nu allerede er i gang. Igen en fin detalje.

Du kommer til kværnværket ved at dreje låsen nede i bønnebeholderen og dermed lukke bunden af beholderen. Drej den lille metalring i kværnværket med uret for at løsne øverste del. Børsten er fin til arbejdet med at rense delene, og ingen drivrem samler på smulderet.

Sage Smart Grinder Pro giver mulighed for, at du kan finjustere kværnen ved at dreje på skæret. (Foto: Natasja Broström)

Kværnværk og kværnhoved kan justeres, hvis du ikke er tilfreds med graderne. Frigør metalringen og drej på den sorte plastdel for at vælge mellem ”fine” og ”coarse”.

En pil angiver, hvilken vej du skal dreje for at vælge mellem tallene, der står indvendigt. Næsten som en roulette. Dit valgte tal (justeringen af graden) skal være på linje med den røde prik i den sorte del, hvor metalringens ene ende har siddet.

Derefter sætter du ringen tilbage på plads, så ”rouletten” bliver låst og ikke kan bevæges længere. Lidt omstændeligt at forklare, men i praksis fungerer det enkelt og er godt tænkt.

Konklusion

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS er en fremragende kværn fyldt med godt tænkte, funktionelle detaljer. Kværnen maler kaffe til både baristaer, espresso-fetichister og filter-folket.

Med et utal af muligheder for at indstille kværngrad, tid og antal kopper er Sage Smart Grinder Pro til alle os, som elsker at bestemme, hvordan vi vil have vores mokka.

Kværnens indre kan skilles ad for at justere knivenes skær til enten en finere eller grovere grad. (Foto: Natasja Broström)

Desværre er resultatet ikke den fineste og mest jævnt malede kaffe i vores test. Her tager Wilfa Classic Aroma prisen.

Ujævn formaling og en tendens til at svine lidt rigeligt under brug er stort også de to eneste negative parametre, som fratager Sage Smart Grinder Pro titlen som bedst i test.

Karakter
Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS
Premium

Home mener

Hurtig og med et funktionelt design. Kopmål på beholder. Indre lås i lufttæt bønnebeholder og mulighed finjustering af kværnblad. Ingen mål i gram. Brugeren skal prøve sig frem til kaffemængde pr kop eller shot. Rund beholder med tendens til smulder.

Også i denne test:

5 kaffekværne

Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale

Solid kværn vil det hele selv

Wilfa laver roste maskiner til kaffebrygning. Topmodellen Uniform WSFBS-200B overtager dog nemt styringen og levner ikke meget plads til brugerens ønsker.

Nem og enkel app. Kværner jævnt. Praktisk med automatisk stop. Antistatisk metal sørger for, at kværnet kaffe ikke hober sig op i bøtten.
Ingen mulighed for selv at vælge kaffe-styrke per kop eller at kunne kværne et bestemt antal kopper ad gangen.
Læs hele testen

Melitta Calibra MEL22156

Simpel frihed uden finesser

Melittas kværn arbejder jævnt og trofast, men er ingen skønhed på køkkenbordet. Til gengæld får du lov til selv at styre styrken på din kaffe.

Nem og hurtig at sætte op. Mulighed for at vælge mængde efter antal kopper, vægt eller ved hjælp af manuel indstilling.
Virker plasticagtig. Malede bønnerester har tendens til at hobe sig op i beholderen. Trinvælger til formalingsgrader afviger fra den lille markeringspil.
Læs hele testen

Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A

Kikset kværn sløser med bønnerne

Amerikanske Baratza vil gerne være optakten til en lækker kaffebryg, men høj larm og tåbelige designvalg skæmmer oplevelsen.

Effektiv børste til rens af kværnenes knive. Enkelt, ydre design. Bøtten til malet kaffe er i antistatisk plastmateriale.
Larmer markant, og bønneholderen ryster. Hele bønner falder ved siden af kværnen. Skal vippes sidelæns for at tømme beholderen, hvis du for eksempel vil rense kværnværket.
Læs hele testen

Wilfa Aroma CGWS-130B

Tæt på topform

Wilfas Aroma-kværn maler til perfektion. Resultatet er fint forarbejdede kaffebønner, som desværre sviner overalt.

Testens mest ensartede maling. Har en længere kværnetid for at undgå varmeudvikling, hvilket kan skade bønnernes aroma.
Tendens til opsamling af malet kaffe i bøtten. Den kværnede kaffe sætter sig overalt og efterlader smulder. Ledning i siden og ikke bagtil.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Trådløs overvågning af hjemmet

Smid en hel pizza i airfryeren

Hold små pilfingre fra flaskerne

Effektiv klipning af store haver

Når du vil se godt ud

Lysmagi til husfacaden

Sodastream i nye japanske klæder

Bliver bedre og bedre

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Scroll to Top