TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Stiga ST 700e

Meget for pengene

Hvis du vil have en god arbejdsbredde på en halv meter, bliver en sneslynge ikke meget mere kompakt end Stiga ST 700e. Og den er generelt en fornøjelse at bruge.

Skrevet af / 17/02/2024 - 09:10
Stiga ST 700e
Geir Gråbein Nordby

Et trin op fra de små sneslynger finder vi kompakte sneslynger som Stiga ST 700e, med en arbejdsbredde på 50 cm – bredere end en lille manuel sneskovl (40 cm), men smallere end de største manuelle sneslynger (70 cm). Omkring 50 cm kan synes at være “den gyldne mellemvej” for en sneslynge, når man overvejer kraft i forhold til pris. Sneslyngen er smal nok til let at kunne pløje gennem sneen uden fremdrift, men bred nok til at man ikke behøver at gå frem og tilbage over haven alt for mange gange.

Stiga ST 700e whidth
50 cm er en god arbejdsbredde, når sneslyngen mangler fremdrift. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Stigaen er sammenklappelig og passer nemt bag i en stationcar, men stangen, der drejer udkasteren, stikker en smule op. Hvis bagagerummet ikke har nok frihøjde, kan den nemt løsnes med en clips.

Den har justerbar vinkel på udkastet, både vertikalt og horisontalt. Det gør, at du undgår at blæse sne i ansigtet på folk i nærheden, og det gør det lettere at samle sneen i kontrollerede bunker.

Annonce
Stiga ST 700e har plads til to batterier. Her 4 Ah og 7,5 Ah. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Batteritid

Stiga ST 700e sælges både uden batteri og i kombination med en oplader og et 48V 4 Ah batteri. Batteriet og opladeren øger den samlede pris med 50 procent. Stiga har ikke oplyst, hvor meget sne man kan rydde med de forskellige batterikapaciteter. Jeg har selv ryddet omkring 200 kvadratmeter med 5-10 cm let snedække og havde stadig strøm tilbage, men ikke nok til en runde mere.

Sneslyngen kan rumme op til to batterier på samme tid, hver med en kapacitet på op til 7,5 Ah. Jeg har fået leveret både 4 og 7,5 Ah til test, og med begge batterier fuldt opladet kan jeg nok rydde omkring 1.000 kvadratmeter nysne, før begge batterier løber tør. I hverdagen har jeg aldrig oplevet, at jeg ikke kunne rydde den sne, jeg havde brug for, før jeg skulle oplade.

Stiga ST 700e accuracy 2
Stiga-sneslyngen slikker næsten asfalten, mens den arbejder. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Støjniveau

Det er naturligt, at en større sneslynge har et højere støjniveau end en mindre, men Stiga ligger inden for acceptable grænser. Egenstøjen er angivet til 89 dB, mens lydniveauet bør være omkring 77 dB ved brugerens øre. Det lyder højt, men jeg tror ikke, at den larmer væsentligt mere end den mindste Ryobi-model. Men det er tydeligt hørbart.

Stiga ST 700e i brug

Gennem det meste af vinteren indtil nu har Stigas sneslynge været en drøm at bruge. Den pløjer både let og til tider tung sne væk. Den startes lynhurtigt ved  at trykke på en knap og derefter på et håndtag (for en sikkerheds skyld), og med et tydeligt arbejdslys foran er den nem at betjene i mørke.

Læs også Den her kunne du godt bruge i haven lige nu Robotten Yarbo klarer både græs, løse blade - og sne.

Jeg kan godt lide, at udkastet kan justeres 180 grader horisontalt, og hvis man vinkler det godt opad, sprøjter det ret langt – op til 6 meter. Omvendt, hvis den er vinklet i niveau med jorden, sprøjter den forsigtigt sneen, som lægger sig pænt i en høj på den anden side. Udkastet drejes vandret med et håndtag, som jeg synes kan virke lidt mindre robust. Faktisk var der også et tilfælde, hvor det var frosset fast, og så kunne jeg ikke frigøre det med håndtaget, men måtte dreje det direkte med hænderne. Ejektoren kunne også sætte sig fast, hvis der var meget sne, især hvis den var drejet 90 grader til den ene side.

Hverdagens snerydning er enkel og ligetil. Jeg kan godt lide, at sneslyngen skraber helt ned til jorden, når den fjerner sne, mens andre kan efterlade en hårdpakket centimeter sne. Den lille størrelse på hjulene er nogle gange en udfordring, især hvis sneen er hård eller meget tung. Det kræver en masse manuelt arbejde at få sneslyngen igennem, og jeg har enkelte gange kvalt motoren ved at gabe over for meget sne på én gang.

Stiga ST 700e lifestyle
(Foto: Stiga)

Konklusion

Stiga ST 700e er en kompakt sneslynge med en arbejdsbredde på 50 cm, som er velegnet til at rydde lidt større indkørsler og offentlige områder for sne. Det justerbare udkast kan lede snestrålen væk fra mennesker og opbygge kontrollerede snevolde. Støjniveauet er hørbart, men inden for det acceptable.

I testene fungerede sneslyngen fremragende på lettere sne, men kræver en vis manuel indsats i tungere sne på grund af de små hjul. Alt i alt giver Stiga ST 700e god værdi for pengene som en kompakt, batteridrevet sneslynge til mindre områder.

Karakter
Stiga ST 700e
Premium

Home mener

Justerbart udkast, LED-lys til aftenbrug, nem at bruge. Nok kraft til de fleste opgaver, pløjer sne hele vejen ned ad indkørslen. Plads til to batterier for masser af kapacitet. Rimelig pris. Ikke selvkørende. Lidt små hjul betyder, at Stigaen kan være svær at skubbe i hård og iset sne.

Også i denne test:

3 sneslynger

Ryobi RY36STX53A-150

En rigtig arbejdshest

Den største i denne test er Ryobi RY36STX53A-150. Med den ekstra størrelse får du en rigtig god sneslynge, der triller ekstra let hen over gårdspladsen.

Store hjul og god arbejdshøjde får sneslyngen til at glide ekstra let. Sneen ryddes nemt væk og kastes langt væk. Understøtter to store batterier. God kraft, en rigtig god sneslynge!
Ikke selvkørende. Går ikke helt ned til jorden, men efterlader et par millimeter sne. Lidt begrænset kapacitet med det medfølgende batteri (5 Ah).
Læs hele testen

Ryobi RY18ST25A-0

Til de mindre opgaver

Den lille sneslynge fra Ryobi fungerer godt på et lille område. Men er den så meget mere praktisk end en manuel skovl?

Nem at bruge, god til terrasser og små indkørsler. Kaster sne langt væk. Fylder ikke meget. God beskyttelse af batteriet.
Mindre egnet til dyb eller tung sne. Grus kastes langt og med en ret stor spredning. Toptung med det største batteri. Pris med batteri og oplader bliver høj.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Lille spejl på væggen dér, hvem gør glattest i fjæset her

Godt sug i smækker indpakning

Alarm med 1 kilometers rækkevidde

Godt bud til køkkenalrum

Perfekt grillresultat hver gang

Her er den ultimative pizzaovn

Det er en god ide at gøre det 'dumme' klimaanlæg smart

Effektiv køling i sommervarmen

Praleri eller ej?

Endelig en elektrisk grill, som ikke er kedelig

Trådløs overvågning af hjemmet

Smid en hel pizza i airfryeren

Scroll to Top